Opraštanje od deckova

Skoro svaki igrač ima najdraži deck ili nekoliko njih. To ne znači nužno da ih igraju ili da su ih igrali prethodnih nekoliko godina. Kako znati da je vrijeme oprostiti se od svog najdražeg decka i kako ih je moguće igrati i nakon „isteka roka trajanja“?

Zašto se držati jednog decka?

Igranje jednog decka dozvoljava maksimalnu upoznatost s njime i što bolje igranje. Uz to, ostajanje na istom decku daje više vremena za proučiti sve opcije i pronaći savršenu listu.

Savjet za igrače koji žele napredovati u igri: bolje je savršeno igrati dobar deck, nego osrednje igrati najbolji deck. Prioritet je biti što bolje upoznat s deckom.

Ekonomski razlozi također utječu na ostajanje na istom decku. Iako Branded Despia nije bio jeftin deck, oni koji su rano u njega investirali sigurno ga jeftinije pripremaju za nove formate nego što bi ih koštalo kupiti novi deck.

Striker Dragon, dio Dragon Link strategije koja postoji već četiri godine
Striker Dragon, dio Dragon Link strategije koja postoji već četiri godine

Zašto odustati od decka?

Evolucija igre znači da i deckovi ostaju zaboravljeni. Sky Striker i Orcust su primjeri deckova koji su na prethodnoj ban listi dobili natrag sve karte koje su im nedostajale. Osim par regional topova, deckovi svejedno nemaju nikakvih uspjeha. Nekadašnji monstrumi mete sada skupljaju prašinu u binderima.

Zasititi se decka ili shvatiti da nije za nas je sasvim u redu. Najbitniji razlog za odustajanje od decka je ipak to što je naprosto zastario ili nije njegov format.

Neki deckovi zastare i prije nego su došli. Nerijetko deck dobije nezaslužen hype samo kako bi razočarao igrače kad napokon dođe u igru. Bitno je napomenuti da to ne znači da su ti deckovi zauvijek beznadni.

Sky Striker Mobilize - Engage!, najbolja karta decka koji je uistinu zastario, ali kao engine i dalje ima potencijala
Sky Striker Mobilize – Engage!, najbolja karta decka koji je uistinu zastario, ali kao engine i dalje ima potencijala

Kako nastaviti igrati deck?

Ovisno o tome koji deck ste napustili, nije nužno i zaboravljen. Heart of the Underdog, odnosno No Meta turniri utočište su za neke zastarjele deckove. Ako je deck dovoljno star, postoje ljudi željni igranja gotovo svakog Time Wizard turnira, ne samo najpopularnijih formata kao što su Goat, Edison i Tengu. Duel Links, Speed Duel i Master Duel također imaju drugačije formate i izbore karata, što daje nekim iznenađujućim strategijama prilike.

Deckovi koji nisu više meta relevantni nisu nužno zauvijek slabi. Support karte su nerijetko podigle stare karte i deckove iz muzeja skroz do top stolova na najvećim eventima. Primjer toga je kako je Trident Dragion postao dio Tenpai strategije i kako je stun ponovno dio igre zahvaljujući Runick kartama.

Uz to je bitno i promatrati trenutan format otvorenog uma. Određeni deckovi mogu imati solidne šanse protiv modernijih i boljih deckova, kao Plunder Patroll protiv Kashtira, koje kažnjava “poklanjanjem” tokena te tako gasi njihovu mogućnost besplatnog special summonanja. Uz to brojni deckovi mogu raditi kao engine u drugim deckovima. Tako je Fur Hire, “promašaj” od arhatipa, postao relevantan radi Runick karata.

Plunder Patrollship Jord – ovaj brodić na kotačima provozao je Plunder Patroll iz bindera u nekoliko top cutova
Plunder Patrollship Jord – ovaj brodić na kotačima provozao je Plunder Patroll iz bindera u nekoliko top cutova

Eksperimentacija

Nerijetko brojnim deckovima malo fali da bi bili dobri. To što deck nema meta reprezentacije ne znači uvijek da nije dobar. Dokaz tome su Time Wizard formati gdje nerijetko vidimo da najbolji deck ili barem njegova najbolja verzija nije ona koja se povijesno time smatrala.

Protok informacija je danas daleko brži i kvalitetniji. Dobri deckovi i karte rijetko prolijeću ispod radara. Ipak, najbolji igrači redovito čuvaju svoja otkrića za najbitnije turnire. Tako se nedavno Unchained provukao u položaj najboljeg decka u formatu. Isprobavanjem deckova koji su dobili novi support možete biti korak ispred ostalih s prepoznavanjem nove mete.

Najbolji deckovi u formatu gotovo nikad nisu jedini deckovi koji topaju. Manje poznat deck, pogotovo na regionalnoj ili lokalnoj razini nerijetko može ostvariti rezultate u rukama vrsnog igrača.

                                                      

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.