Yu-Gi-Oh Time Wizard: Goat Format

Thousand-Eyes Restrict

Što je Goat Format?

Goat format je Time Wizard format koji igrače vraća u ljeto 2005. godine. Prvi je popularan retro format i prvi kojeg je Konami podržao, a igrao se čak i na Dueling Booku i prije službenih Time Wizard evenata.

Legalni su svi setovi prije i uključujući The Lost Millennium. Exarion Universe i Cybernetic Revolution nisu.

Format nosi ime po karti Scapegoat koja je snažan defenzivan alat, a u kombinaciji s Metamorphosis omogućuje prizivanje impresivnog Thousand-Eyes Restricta koji sam može preokrenuti i kontrolirati igru.

Scapegoat - najprepoznatljivija karta formata
Scapegoat – najprepoznatljivija karta formata

Zašto igrati Goat Format?

Vještina i spora razmjena karata glavni su faktori koji čine Goat Format popularnim.
Pot of Greed, Graceful Charity i Delinquent Duo predstavljaju nesveto trojstvo Goat Formata. Kontrast ovih moćnih karata i sporih razmjena slabijih karata stvara napetu card advantage bitku po kojoj je ovaj format poznat.

Pot of Greed - najmoćnija karta ikad printana?
Pot of Greed – najmoćnija karta ikad printana?

Raznolikost igrivih deckova u formatu je ogromna. Kontrola, aggro, combo, burn i sve između je predstavljeno na eventima. Zabavni deckovi kao što su Exodia, Last Will Rescue Cat, Gearfried, Relinquished i Ben Kai OTK imaju šanse protiv boljih deckova jer koriste iste staple karte.

Nostalgija je nezaobilazna u formatu toliko prepunom ikoničnim kartama. Pot of Greed, Black Luster Soldier – Envoy of the Beginning i Jinzo su neke od jačih karata koje vaš deck može inkorporirati.
Mirror Force, Sangan, D.D. Warrior Lady, Tsukuyomi, Breaker the Magical Warrior, Magician of Faith i Book of Moon su karte koje ne možete ne susresti na Goat Format turniru.

Tsukuyomi - monster koji je sam izbacio Monarche iz meta relevantnosti
Tsukuyomi – monster koji je sam izbacio Monarche iz meta relevantnosti

Nije li tako star format ustajao?

Evolucija Goat Formata proces je od već skoro 20 godina. Od prvih primitivnih Goat Control deckova došli smo do optimiziranih Chaos deckova. Stagnacija nije u vokabularu Goat Format igrača, jer inovacije i dalje nastavljaju u ovako ograničenom setu karata.

Novi deckovi kao Venus burn i dalje izazivaju meta odabire. Starije inovacije kao Pacman, Pixie Control, i Cyber-Stein OTK i dalje se razvijaju.

Meta relevantni deckovi koji nisu tier 1, kao Zombie Aggro, Monarch i ReasonGate ulaze i izlaze iz top cutova raznih evenata.

Pripremljenost na deckove koje očekujete vidjeti često je bitnija od decka kojeg igrate.

Što je meta u Goat Formatu?

Najjači deck u formatu je Chaos Turbo. Chaos Sorcerer i limitan Black Luster decku daju skoro beskrajne boss monstere. 
Dekoichi, Magician of Faith i Gravekeeper’s Spy osiguravaju protok resursi veći nego što većina deckova ima.
Thunder Dragon osigurava Light monstere u groblju i služi kao municija za Card Destruction, Graceful Charity i Raigeki Break.

Thunder Dragon - favorit ljubitelja +1 efekata
Thunder Dragon – favorit ljubitelja +1 efekata

Drugi najbolji deck u formatu je Warrior Toolbox. Reinforcement of the Army daje decku konzistenciju i svestranost koju ovako širok format zahtjeva.
Deck ima solidna anti-flip čudovišta i visoke napadačke bodove.
Kartama kao Dust Tornado i Solemn Judgment deck osigurava prednost u borbama trapovima i održava plan igre koji se bazira na tempu.
Blade Knight savršeno predstavlja srž ovog decka i predstavlja neizmjernu prijetnju u pojednostavljenim stadijima igre.

Blade Knight - najistaknutiji warrior monster u formatu
Blade Knight – najistaknutiji warrior monster u formatu

Earth Beatdown spaja najveće razvoje agresivnih deckova s malim warrior paketom.
Giant Rat, D.D. Assailant i Smashing Ground u kombinaciji s destruktivnim trapovima osiguravaju dominantnost na polju.
Agresivna čudovišta kao Injection Fairy Lily, Goblin Attack Force, Gigantes i The Rock Spirit kapitaliziraju na uspostavljenom tempu i predstavljaju smrtonosne prijetnje protivniku.

Gigantes - karta koja je potaknula čitav deck
Gigantes – karta koja je potaknula čitav deck

Panda Burn najbrži je deck u formatu ako isključimo FTK deckove. Kombinira Ojama Trio s burn kartama kao Just Desserts i Secret Barrel, a ime nasljeđuje od karte Gyaku-Gire Panda.
Ovaj agresivan paket generalno je ili komplimentiran floodgate efektima kao Level Limit – Area B ili je proširen kartama kao Nightmare Wheel.

Gyaku-Gire Panda, problematičniji brat Maji-Gire Pande
Gyaku-Gire Panda, problematičniji brat Maji-Gire Pande

Dimension Fusion i Return From the Different Dimension glavne su karte oko kojih se slažu combo deckovi. Nekad je najuspješniji među njima bio ReasonGate, koji „zloupotrebljava“ čudovišta visokih levela u kombinaciji s kartama Reasoning i Monster Gate.
Danas su više u trendu „recruiter“ varijante Chaos deckova koje pune groblje kartama kao Shining Angel, a nakon što ih banishaju kako bi prizvali Chaos Sorcerere, Return koriste kako bi reciklirali resurse ili okončali protivnika.

Return From a Different Dimension, strah i trepet Goat i Edison igrača
Return From a Different Dimension, strah i trepet Goat i Edison igrača

Naš zaključak?

Goat Format više nije „najkul“ retro format, ali je to dugo bio i s dobrim razlogom. Izražavanje vještine je velik dio formata. Spore strateške odluke zanimljiv su kontrast modernoj igri.  Zahvaljujući brojnim online resursima i Dueling Booku, nema opravdanja da se igrači ne okušaju u ovom formatu, barem kako bi jedanput aktivirali Pot of Greed.

3 misli o “Yu-Gi-Oh Time Wizard: Goat Format

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.