Yu-Gi-Oh Time Wizard: Edison

Što je Edison Format?

Edison Format je Time Wizard format koji nas šalje natrag u 2010 godinu, na SJC Edison. Trenutno je najpopularniji Time Wizard format. SJC Edison osvojio je Jeff Jones, igrajući Quickdraw Dandy.  Format je relativno nedavno dobio i Dueling Book podršku, što je eksponencijalno povećalo broj igrača.

Legalni su svi setovi koji su izašli prije seta The Shining Darkness. Posljednji legalan core set je  Absolute Powerforce. Legalan je i Dark End Dragon, tadašnja SJC prize karta.

Pobjednik eventa bio je jedan od tri Quickdraw Dandy igrača u top 16.
Top cut su ispunili pretežito agresivni deckovi kao Blackwing, Gravekeeper burn, Lightsworn i Gadget. Gladiator Beast zauzeo je dva top cut mjesta, a ostatak deckova bili su generičan goodstuff u kombinaciji sa Synchro engineom poput Summoner Monk i Rescue Cat paketa ili Flamvell paketa.

Quickdraw Synchron - najpoznatija karta formata uz Dandyliona
Quickdraw Synchron – najpoznatija karta formata uz Dandyliona

Zašto igrati Edison Format?

Edison je „prijelazni“ format. Prijašnje opresivne strategije udarene su ban listom. Boss monsteri kao Dark Armed Dragon i Judgment Dragon nisu unlimitani.

Razmjena karata i čišćenje resursi kako biste osigurali nezaustavljen napad svojim najjačim kartama poznato je svakom Goat Format veteranu i jednako je važno ovdje. Raznolikost je istaknuta. Većina deckova ima par karata koje su „bombe“, dok je power level ostatka karata relativno nizak. Zato je velik broj arhatipova sposoban osvojiti barem local turnire.

Future Fusion - strah i trepet Edison igrača
Future Fusion – strah i trepet Edison igrača

Kreativnost je nagrađivana, a pozitivne interakcije između karata su neprocijenjive. Goodstuff deckovi neki su od najboljih meta strategija. Nevjerojatni combo deckovi imaju fantastične rezultate na turnirima na kojima nisu očekivani.

Community je najbitniji faktor. Unutar Hrvatske, Edison Format daleko je najzastupljeniji alternativan format. Nekoliko gradova redovito održava Edison turnire, a odvijaju se i veći turniri na nivou regionalnih.

Ryko the Lightsworn Hunter je najreprezentativnije čudovište Edison Formata
Ryko the Lightsworn Hunter je najreprezentativnije čudovište Edison Formata

Royal Oppression je legalan? Substitoad je unlimited? Kako format nije neigriv?!

Moderni igrači sude karte kroz modernu perspektivu. Royal Oppression je strašno jaka karta. Nezamislivo je danas napraviti kartu kao Substitoad bez „once per turn“ restrikcije. Ipak, moramo karte gledati u kontekstu njihovog formata.

Ovako moćne karte podnošljivije su dok igrač ima nekoliko poteza da odgovori na njih. Power economy ovdje je ključan pojam jer svaki deck ima ograničen broj „bomba“ karata i ograničen broj dobrih karata.

Substitoad - favorit igrača koji vole miješati svoj deck
Substitoad – favorit igrača koji vole miješati svoj deck

Deckovi koji igraju Substitoada neće igrati Royal Oppression, jer će i sami izgubiti od njega.
Gorz the Emissary of Darkness zahtjeva da igrač ne kontrolira karte kako bi aktivirao njegov efekt. Ako Blackwing igra i Royal Oppression i Black Whirlwind, neće igrati Gorza jer ne očekuje dovoljno često imati prazan field.

Svaki meta deck pomno je složen oko ograničenog broja predvidljivih fantastičnih karata i nepredvidljivih techova kojima igrači žele iznenaditi protivnike. To je ključ balansa u Edison formatu.

Royal Oppression - pučani na slici predstavljaju raspoloženje koje karta izaziva
Royal Oppression – pučani na slici predstavljaju raspoloženje koje karta izaziva

Što je meta u Edison Formatu?

Najkonzistentnije rezultate postižu tri decka: Blackwing, Vayu Turbo i Frog Monarch.
Istaknuti su i Diva Hero, Zombie i Quickdraw.
Neki od drugih brojnih deckova koji su postigli rezultate u Edison Formatu: Gladiator Beast, Dragon Turbo, Lightsworn, Fairy, i Machina.
Svaki od navedenih deckova ima i barem dvije varijacije te se goodstuff deckovi često rastavljaju, sastavljaju i međusobno miješaju. Malo je reći da u formatu ima prostora za raznolikost.


Caius the Shadow Monarch - najbolji staple monster formata
Caius the Shadow Monarch – najbolji staple monster formata

Blackwing

Agresivan deck koji kombinacijom kvalitetnih čudovišta i trapova nastoji dominirati fieldom i čim prije ubiti protivnika.

Dark Armed Dragon, Royal Oppression i Black Whirlwind najopresivnije su karte ovog decka. Blackwing Shura i Sirocco glavni su „beateri“ decka, a Khalut je razlog zašto se Edison igrači tresu čim netko spomene Damage Step.

Blizzard the Far North i Vayu the Emblem of Honor omogućuju oporavak u nezgodnim situacijama. Gale i Bora u kombinaciji rješavaju problematična čudovišta neovisno o tome jesu li face-up ili face-down.

Finalna karta koja definira Blackwing strategiju je Icarus Attack. Trap koji ima mogućnost odgovoriti na bilo koje dvije prijetnje i okrenuti čitavu igru, a nije niti semi-limited.

Glavna varijacija decka je ona u kojoj igrači igraju manji broj trapova i drugih techova kako bi povećali broj Vayu i dodali Dark Grephera. Ovako povećavaju broj prijetnji u obliku čudovišta te povisuju vjerojatnost OTK-a.

Blackwing - Shura the Blue Flame, malo slabiji Flamvell Firedog u puno jačem decku
Blackwing – Shura the Blue Flame, malo slabiji Flamvell Firedog u puno jačem decku

Vayu Turbo

Midrange goodstuff strategija formirana kao amalgam dobrih Blackwing, Lightsworn, Monarch i generičkih karata.

Cilj decka je „prožvakati“ protivnikove resurse nizom karata kao što su Ryko, Lightsworn Hunter i Caius the Shadow Monarch, a zatim u pojednostavljenoj igri ubiti protivnika u 2-3 poteza.

Agresivne poteze decka omogućuje Dark Grepher, koji u groblje baca Blackwing Vayua i Siroccoa. Synchro kojeg Vayu prizove u kombinaciji s Grepherom napada za točno 4000 štete.

Defenzivan dio decka čine brojne trap karte, koje u kombinaciji s flip čudovištima stvaraju neprobojnu obranu.

Dark Armed Dragon, Chaos Sorcerer i Plaguespreader Zombie upotpunjuju deck raznim eksplozivnim putevima do pobjede dok ne ide sve prema planu.

Blackwing - Vayu the Emblem of Honor, karta u srcu goodstuff Graveyard strategija
Blackwing – Vayu the Emblem of Honor, karta u srcu goodstuff Graveyard strategija

Frog Monarch

Najpopularniji control deck formata. Swap Frog i Substitoad osiguravaju da se u groblju čim prije nađe Treeborn Frog. Nakon toga cilj je svaki potez prizvati novo Monarch čudovište koje u kombinaciji s Treebornom stvara prednost od jedne karte uklanjanjem protivničkih resursi.

Linearnost decka riješena je techovima kao što su Elemental Hero Stratos i Miracle Fusion. Oni decku dodaju mogućnost prizvati Elemental Hero Absolute Zeroa kao dodatnu prijetnju u kasnijim potezima.

Synchro čudovišta također su popularan dodatak decku. Junk Synchron u kombinaciji s raznim žabama otvara niz mogućih levela Synchro čudovišta kojima deck ima pristup.

Tajne decka ipak nisu u najoriginalnijim techovima, već u vještoj igri. Kontroliranje više od jednog Dupe Froga i vraćanje recikliranje Monarcha Swap Frogom samo su neki od načina na koje se kvalitetni Frog Monarch igrači ističu.

Raiza the Storm Monarch - Caiusov zeleniji brat
Raiza the Storm Monarch – Caiusov zeleniji brat

Diva Hero

Deck centriran oko jedne karte: Miracle Fusion.Dolazi u dvije glavne varijante: combo i aggro. Miracle Fusion kombinira Hero i Water čudovišta doslovno, prizivajući Absolute Zeroa, čudovište na koje je nemoguće odgovoriti bez da raznese protivnikov field.

Deck dolazi u dvije varijante:

Aggro Diva Hero, poznatiji kao Hero Beat agresivan je deck u kojem Elemental Hero Neos Alius u kombinaciji s kartama Gemini Spark i Hero Blast pojednostavljuje igru i kontrolira field.

Combo Diva Hero kombinira Destiny Hero Maliciousa i Plaguespreader Zombija u Synchro-spam goodstuff varijantu. Uz dodatak Caius the Shadow Monarcha, Future Fusiona i Dark Armed Dragona, deck ima neiscrpnu rezervu moćnih čudovišta.

Elemental Hero Stratos, najpoznatiji po tome što je proveo 5 godina u "zatvoru"
Elemental Hero Stratos, najpoznatiji po tome što je proveo 5 godina u “zatvoru”

Zombie

Kombinacija kontrole i combo OTK stilova igre. Pyramid Turtle i Goblin Zombie generiraju dodatne karte svaki potez, dok se protivnički resursi tope. Caius i trap karte pojednostavljuju stanje igre dok Zombie igrač ne prikupi dovoljno resursi.

Brionac koji discarda Mezukija zastrašujuća je naznaka ogromnog combo poteza u kojem će se nekoliko puta paliti efekt Goblin Zombija.

Glavne razlike u decku su prilikom izbora glavne karte koja će ubrzati deck: Ultimate Offering ili Instant Fusion. Oba izbora nude različite prednosti i slabosti, što dobrim igračima ovog decka daje da se pripreme za bilo koji event.

Goblin Zombie, prirodan predator Lightsworn Rykoa
Goblin Zombie, prirodan predator Lightsworn Rykoa

Quickdraw Dandy

Prilagodljiv mix control i midrange stila igre. Kombinira sinergije između brojnih Graveyard efekata poput Dandyliona s Rykom, Debris Dragonom i Quickdraw Synchronom.
Nakon stabiliziranja igre, Drill Warrior i Pot of Avarice recikliraju korištene resurse i povećavaju prednost do nedostižnih nivoa.

Kralj goodstuff deckova, Quickdraw Dandy evoluirao je koliko i Edison u cijelosti. Volcanic paket, Plant paket, Hero engine, Royal Decree i discard trapovi samo su neke od karata koje možete susresti u modernim izvedbama ovog decka.

Originalnost najveći je prijatelj Quickdraw igrača i omogućuje izvedbe decka koje konkuriraju i u najozbiljnijim eventima, usprkos padu uspješnosti ovog decka u prethodnim godinama.

Debris Dragon, Dandylionov drugi najbolji prijatelj
Debris Dragon, Dandylionov drugi najbolji prijatelj

Naš zaključak?

Edison Format je novi „gazda“ retro formata. Očekuje se kao side event na svim većim Yu-Gi-Oh turnirima, a podržava ga i Dueling Book. Elegantno je naslijedio Goat Format i prestigao ga u popularnosti.

Evolucija formata od davne 2010. godine je neizmjerna, ali format je daleko od riješenog. Svaki event u ovom formatu krije nova iznenađenja.

Velika zajednica Edison igrača u Hrvatskoj uvijek je spremna dočekati nove igrače. Nitko u čijem gradu se održavaju Edison Format turniri nema opravdanje ne posuditi deck i okušati se u ovom formatu!

4 misli o “Yu-Gi-Oh Time Wizard: Edison

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.