NAPREDNA EDISON PRAVILA

Svaki ozbiljniji Edison igrač bi trebao proučiti ova napredna Edison pravila. Sve što trebate znati o “Prioritetu”, Summon-anju monstera, Miss-anju time-inga i Battle Phase-i možete naći na ovoj stranici.

PRIORITET

SUMMONI

MISSANJE TIMINGA

BATTLE PHASE

PRIORITET

Što je “Prioritet”?

“Prioritet” se odnosi na igračevo “pravo da koristi kartu ili efekt” koji starta chain. Same karte nemaju “Prioritet”. Dodatno, “Prioritet” postoji bez obzira na to da li je igrač koji je na potezu deklarirao želju da koristi isti. Trenutni flow chart za ono što KONAMI naziva “fast effect timing” i “open and closed gamestates” možete naći ovdje. Sadržaj flow charta se primjenjuje u Edison formatu s dodatkom “Ignition Effect Priority”-a. S ovim na umu, početi ćemo s objašnjavanjem “Prioriteta” općenito te nakon toga detaljno objasniti “Ignition Effect Priority”.

Igrač na potezu ima “Prioritet” KADA:

 • Uspješni summon ne starta chain. Igrač na potezu može aktivirati “fast effect” ili “Ignition effect” kao Chain Link 1.
  • Primjer 1: Igrač A odbacuje “Destiny HERO – Malicious”-a da Special Summon-a “Dark Grepher”-a iz ruke. Summon je uspješan i igrač A zadržava prioritet za aktivaciju prve Spell Speed 2 (ili više) karte / efekt koji pokreće Chain prije nego što igrač B može aktivirati efekt “D.D. Crow”-1 ili “Torrential Tribute”-a. Dodatno, igrač A također zadržava “Ignition Effect Priority”.
  • Primjer 2: Igrač A Ritual summona “Demise, King of Armageddon”-a. Budući da Summon nije izazvao nikakav Trigger efekt, igrač A zadržava prioritet za aktivaciju prve Spell Speed 2 (ili više) karte / efekt koji pokreće Chain prije nego što igrač B može aktivirati “Torrential Tribute”. Dodatno, igrač A također zadržava “Ignition Effect Priority”.
  • Primjer 3: Igrač A Summona “Armageddon Knight” koji trigera svoj efekt. Igrač A nema prioritet da aktivira Ignition Effect prije davanja prioriteta Igraču B; koji može odgovoriti s “Torrential Tribute”-om.
 • Chain je završio rezoluciju. Igrač na potezu može aktivirati “fast effect” kao Chain Link 1.
  • Primjer 1: Chain u kojem je zadnji “Armageddon Knight”-ov efekt igrača A se riješio, kojim šalje “Destiny HERO – Malicious”-a iz decka u groblje. Nema triger efekata aktiviranih kao odgovor na rezoluciju Chaina. Igrač A zadržava prioritet za aktivaciju prve Spell Speed 2 (ili više) karte / efekt, ali NE MOZE aktivirati Ignition Effect “Destiny HERO – Malicious”-a još. Ako igrač A ne aktivira kartu/efekt, prioritet ide igraču B koji može aktivirati efekt “D.D. Crow”-a.
 • Ulazak u novu fazu poteza. Igrač na potezu može napraviti prvu akciju / aktivirati prvi “fast effect” startajući Chain.
  • Primjer 1: Igrač A završi Stendby Phase i uđe u Main Phase 1. Igrač A zadržava pravo napraviti prvu akciju prije nego što Igrač B može aktivirati Fast efekt. Stoga, igrač A može aktivirati “Destiny HERO – Malicious”-ov Ignition Effect, Summonati / Setati čudovište ili aktivirati Normal Spell kartu prije nego što igrač B može aktivirati efekt “D.D. Crow”-a.
  • Primjer 2: Igrač A ulazi u Battle Phase i zadržava prioritet za aktivaciju prvog Fast efekta u svakom podstepu Battle Phase-e.

Što je točno “Ignition Effect Priority”?

Ignition Effect je Spell Speed 1 i iz toga razloga ne mogu biti Chainani. “Ignition Effect Priority” specifično se odnosi na “Prioritet” igrača na potezu za aktiviranje “Ignition Effect”-a kao Chain Link 1 kao odgovor na Summon koji ne starta chain.

 • Primjer 1: Igrač A odbacuje “Destiny HERO – Malicious”-a da Special Summon-a “Dark Grepher”-a iz ruke. Summon je uspješan i igrač A zadržava prioritet da aktivira “Destiny HERO – Malicious”-ov Ignition Effect u groblju, startajući chain prije nego što igrač B može aktivirati efekt “D.D. Crow”-a ili “Torrential Tribute”-a.
 • Primjer 2: Igrač A Ritual summona “Demise, King of Armageddon”-a. Budući da Summon nije izazvao nikakav Trigger efekt, igrač A zadržava prioritet za aktivaciju “Demise, King of Armageddon”-ov Ignition Effect, startajući chain prije nego što igrač B može aktivirati efekt “Torrential Tribute”-a.

Igrač na potezu NEMA “Ignition Effect Priority” kad Summon starta Chain.

 • Primjer 1: Igrač A Special Summona “Dark Armed Dragon”-a dok je “Black Garden” od igrača B aktivan. Kao odgovor na summon, “Black Garden”-ov obavezni Trigger efekt se aktivira i starta chain, što onemogučuje igraču A prioritet (i Ignition Effect Priority). Nakon što “Black Garden”-ov efekt postane Chain Link 1, Prioritet ima igrač A.
 • Primjer 2: Igrač A Summona “Armageddon Knight” koji trigera svoj efekt. Kao odgovor na summon, igrač A može aktivirati “Armageddon Knight”-ov opcionalni trigger efekt ili prepustiti prioritet igraču B; koji može odgovoriti s “Torrential Tribute”-om. Igrač A NEMA prioritet da aktivira druge karte / efekte kao Chain Link 1 (uključujući Ignition Effecte).

Da li se ikad može pretpostaviti da sam prepustio “Prioritet”?

Za prolaska kroz faze, vračanje u otvoreno stanje igre i stvaranje Chainova potrebno međusobno prepuštanje prioritete za aktivaciju karata / efekata. Možemo pretpostaviti da je igrač prepustio prioritet kada je iz Draw Phase-a odmah prešao u Main Phase-u da bi Normal summon-ao bez pitanja protivnika u svakom koraku “želiš li akotivirati Fast efekt prije nego što pređem u drugu fazu?”. Ovakvi prečaci ubrzavaju igru.

Međutim, kada je razumno sumnjati da bi vaš protivnik mogao aktivirati kartu ili efekt u bilo kojem trenutku (recimo da protivnik ima 3 setane Spell / Trap karte), dobro je usporiti i deklarirati akcije i korištenje prioriteta. Igrač će skoro uvijek prepustiti prioritet u Draw fazi bez formalnog naglašavanja da to radi. Iz tog razloga kada igrač povuče 4. kartu u Draw fazi i protivnik okrene “Trap Dustshoot” igrač koji je na potezu ne može reči “Prije aktivacije Trap Dustshoot-a želim nešto odigrati i time smanjiti broj karata u ruci ispod 4” jer su igrači već uspostavili obrazac ponašanja. Zato se potiče naglašavanje nekih akcija kada protivnik ima potencijalne karte / efekte koje može aktivirati.

Da li “Prioritet” utječe na Trigger efekte?

U slučaju da se pitate hoće li “Prioritet” interferirati s vašim Trigger efektima ponovo pročitajte KONAMI-jev Flow Chart. Primjetiti ćete da svaka akcija koja potiče aktivaciju Trigger efekta (obavezni i opcionalni) starta novi Chain prvom prilikom. Što znači da NEĆETE zadržati “Ignition Effect Priority” (budući da su efekti već startani i Ignition efekti ne mogu biti Chain-ani). Međutim, ako je Trigger / Trigger-like efekt aktiviran od strane protivnika, imati ćete prioritet aktivirati prvu kartu/efekt kao odgovor na njihov efekt.

Ovo ne govori da Trigger efekti zaustavljaju prioritet. Pravila igre se ne mijanjaju dok su “King Tiger Wanghu” ili “Black Garden” face-up na terenu. Međutim, ako summonate “Exiled Force”-a dok je “King Tiger Wanghu” face-up, ne postoji mogučnost da se odgodi aktivacija “King Tiger Wanghu”-ovog efekta koji započinje Chain.

SUMMONI

Kada je čudovište “uspješno” Summonano?

Čudovište NIJE uspješno summonano ako mu je summon negiran.

Postoji samo jedan trenutak u kojem karta / efekt koja negira summon može biti aktivirana, i samo te karte mogu startati chain. Igrač na potezu zadržava pravo “Prioriteta” da aktivira prvi efekt koji negira vlastiti summon, iako je takvo što prerijetko relevantno. Ovaj trenutak postoji kada je Normal, Flip, Synchro ili Special Summon (koji ne starta chain) zadnja stvar koja se desila van Chaina. Ako je summon negiran, čudovište se tretira kao da nikad nije summonano. Iz toga razloga Special Summon – only čudovišta ne mogu biti Special Summonana s efektima karata (npr. “Call of the Haunted”). Ovo vrijeme ne postoji kada rješavanje efekta rezultira summonom. Ovaj trenutak se najćešće neslužbeno naziva “Summon negation window”. Ono što slijedi (nakon uspješnog summona čudovišta) se slično naziva “Summon response window”.

 • Primjer 1: Igrač A miče LIGHT i DARK čudovište iz svog groblja iz igre da special summona “Chaos Sorcerer”-a (što ne započinje Chain). Igrač B šalje “Thunder King Rai-Oh”-a u groblje da aktivira njegov Quick efekt negirajući summon “Chaos Sorcerer”-a. “Chaos Sorcerer” nije uspješno summonan.
 • Primjer 2: “Ultimate Offering” je aktiviran kao Chain Link 1, i nijedan efekt nije chainan. Chain se riješi i igrač A normal summona “Junk Synchron”-a. Igrač B ne može aktivirati “Solemn Judgment” zato što je čudovište summonano rezolucijom efekta karte. “Junk Synchron” je uspješno summonan te mu opcionalni Trigger efekt može biti aktiviran.
 • Primjer 3: Igrač A šalje potrebne Synchro materijale u groblje da pokuša Synchro summonati “Stardust Dragon”-a. Igrač B aktivira efekt “Royal Oppression”-a da negira summon “Stardust Dragon”-a, što započinje chain. Igrač A chaina “Dust Tornado” i targeta “Royal Oppression”. Kada se chain riješi, “Royal Oppression”-ov efekt se riješi bez efekta i summon čudovišta nije negiran. “Stardust Dragon” se smatra uspješno summonanim i igrač A ima prioritet da aktivira prvi Ignition Effect ili Fast Effect koji bi započeo novi chain kao odgovor na summon.

Čudovište je uspješno summonano: kada mu summon nije negiran ili efekt koji izvodi summon nije negiran.

Postoji samo jedan trenutak kada karta / efekt može biti aktiviran kao odgovor na summon (npr. “Bottomless Trap Hole”, “Torrential Tribute”). Ovaj trenutak postoji kada je zadnja stvar koja se desila Normal, Flip, Synchro ili Special Summon čudovišta (čak ako je summon rezultat efekta koji se rješio kao Chain Link 1). Igrač na potezu zadržava prioritet da aktivira prvi kartu / efekt u ovom trenu OSIM AKO čin summona uzrokuje Trigger / Trigger-like efekt koji starta chain u ovom trenu (npr. Trigger efekt čudovišta koje je normal summonano ili je čudovište summonano dok je “Black Garden” ili “Future Visions” aktivan).

 • Primjer 1: Igrač A uspješno summona “Elemental HERO Stratos”-a čiji je triger opcionalan. Igrač A NEMA prioritet da aktivira kartu / efekt osim da bira hoće li ili ne aktivirati Stratosov efekt i prebaciti prioritet igraču B koji može odgovoriti na summon s “Torrential Tribute”-om.
 • Primjer 2: Igrač A uspješno Special summona “Cyber Dragon”-a dok je “Future Visions” aktivan. Budući da summon ne trigera nikakve efekte, igrač A ima “Ignition Effect Priority” i može aktivirati Ignition Effect (npr. “Level Eater”) ili fast efekt (npr. “Dust Tornado”), startajući Chain kao odgovor na summon. Igrač A aktivira Ignition Effect “Level Eater”-a, startajući Chain, igrač B aktivira “Bottomless Trap Hole” kao Chain Link 2 i dalje kao odgovor na Special summon “Cyber Dragon”-a. Igrač A aktivira “Book of Moon” kao Chain Link 3, targeta “Cyber Dragon”-a. Kada se chain riješi: “Book of Moon” flipa “Cyber Dragon”-a face-down, zatim se “Bottomless Trap Hole” rješi bez efekta i “Level Eater” se riješi bez efekta te ostaje u groblju.

MISSANJE TIMINGA

Što je missanje timinga?

Ova se fraza koristi da opiše kako određeni opcionalni Trigger efekti mogu propustiti prilike za aktivaciju.

 • Opcionalni “When… you can” efekti MOGU missati timing. Takvi efekti će se ISKLJUČIVO aktivirati ako je zadnja stvar koja se desila ispunila trigger uvjete.
 • Opcionalni “If… you can” / “Each time… you can” efekti, kao i obavezni trigger efekti NE MOGU missati timing. Oni će uvijek započeti novi chain, čak i ako zadnja stvar koja se desila nije ispunila trigger uvjet.

“When… you can…” missa timing ako:

 • kartin trigger uvjet je ispunjen tijekom rješavanja Chain Link 2 (ili više), ali nije zadnja stvar koja se desila u chainu.
 • kartin trigger uvjet je ispunjen tijekom rješavanja prvog dijela efekta koji se rješava sekvencijalno.
 • kartin trigger uvjet je ispunjen tijekom plaćanja cost-a, ne pri rezoluciji efekta.
 • karta je korištena kao materijal za Tribute/Ritual/Fusion/Synchro Summon.

Zadnja stvar koja se desila može biti:

 • Igrač izvodi akciju koja ne započinje chain (npr. settanje Spell/Trap karte, summonanje čudovišta, deklaracija napada).
 • Dio efekta u Chain Link 1 (čak ako je efekt negiran) nakon što se chain riješi.
  • Primjer: Igrač A Tribute summona “Caius the Shadow Monarch”-a i aktivira svoj efekt targetajući “Machina Peacekeeper”-a od igrača B. Igrač B chaina “Torrential Tribute” da uništi sva čudovišta na terenu. Zadnja stvar koja se desila je rezolucija Caius-ovog efekta (koji se riješi bez efekta jer target nije više na terenu), te “Machina Peacekeeper” missa timing.
 • Efekt u Chain Link 2 (koji negira aktivaciju Chain Link 1) nakon što se chain riješio.
  • Primjer: Igrač A Synchro summona “Black Rose Dragon”-a i aktivira njegov Trigger efekt kao Chain Link 1. Igrač B odgovara s “Divine Wrath”-om da negira aktivaciju efekta i uništi kartu. Kada se ovaj chain riješi, zadnja stvar koja se desila je rezolucija “Divine Wrath”-a koja istovremeno negira aktivaciju efekta I uništava čudovište.

Veznici nam pomažu prepoznati što se dešava zadnje

 • Veznici “and” i “also” označavaju da se ti dijelovi efekta dešavaju istovremeno i oba efekta su zadnja stvar koja se desila.
 • Veznik “then” označava da se efekt riješava sekvencijalno (npr. “Drill Warrior”-ov Trigger efekt “Do A… then do B”).
  • Ako je B opcionalno, ili se ne može izvesti, zadnja stvar koja se desila je akcija A (npr. “Ancient Fairy Dragon”)
  • “When [A]… you can” efekti se NE MOGU aktivirati ako je njihov trigger uvijet akcija A, a akcija B je zadnja stvar koja se desila.

Cost vs. Effect:

 • Cost se plaća prilikom aktivacije (npr. odbaciš “Jinzo – Returner”-a za aktivaciju “Lightning Vortex”-a) i nepovratni su.
  • “When… you can” efekti čudovišta korišteni za platiti cost NEĆE BITI AKTIVIRANI.
 • Efekti se dešavaju sekvencijalno nakon (npr. efekt “Lightning Vortex”-a je zadnja stvar koja se desila).

Summoni

Čudovišta tributana ili korištena kao materijal za Special summon (kao “Destiny HERO – Plasma”, “Chimeratech Fortress Dragon” ili Synchro summon) su PRVO poslana u groblje i ONDA se desi Summon (ili je negiran) kao zadnja stvar.

“When… you can”

Efekti čudovišta korištenog za Tribute / korištenog kao materijal za summon NE MOGU se aktivirati.

 • Primjer 1: “Peten the Dark Clown” je tributean za “Summoned Skull”-a. Zadnja stvar koja se desila je Tribute summon.
 • Primjer 2: “Jinzo – Returner” je korišten za summon “Chimeratech Fortress Dragon”-a. Zadnja stvar koja se desila je Tribute summon.
 • Primjer 3: “Dupe Frog” je korišten kao Synchro materijal za “Magical Android”-a. Zadnja stvar koja se desila je Tribute summon.
 • Primjer 4: “Dupe Frog” od igrača A i “Elemental HERO Neos” su korišteni za Fusion summon “Elemental HERO Absolute Zero”-a s “Super Polymerization”-om igrača B. Zadnja stvar koja se desila je rezolucija efekta koji uzrokuje slanje “Dupe Frog”-a u groblje istovremeno s Fusion summonom – dopuštajući “Dupe Frog”-ov efekt da se aktivira!
“If… you can”

Efekti čudovišta korištenih za Tribute / korištenih kao materijal za summon MOGU se aktivirati.

 • Primjer: “Arcane Apprentice” je korišten kao Synchro materijal za Synchro summon “Arcanite Magician”-a. Ako je Synchro summon uspješan (nije negiran), “Arcane Apprentice” može aktivirati svoj opcionalni Trigger efekt kao odgovor na summon da traži kopiju “Assault Mode Activate”-a iz decka.
“When… [do this]”

Obavezni Trigger efekti čudovišta korištenih za Tribute / korištenih kao materijal za summon se UVIJEK aktiviraju.

 • Primjer 1: “Sangan” je tributean za Tribute summon “Caius the Shadow Monarch”-a. U trenutku summona, “Sangan”-ov obavezni Trigger efekt će započeti chain, čak i ako nema preostalih targeta u decku.
 • Primjer 2: “Sangan” je korišten kao Synchro materijal za Synchro summon “Arcanite Magician”-a. U trenutku summona, “Sangan”-ov obavezni Trigger efekt će započeti chain, čak i ako nema preostalih targeta u decku.
 • Primjer 3: Efekt “Ultimate Offering”-a je korišten za Tribute summon “Caius the Shadow Monarch”-a kao Chain Link 2 (ili više). Budući da je summon obavljen tokom chaina, ne postoji opcija za negirati ili odgovoriti na summon. Međutim, “Caius the Shadow Monarch”-ov Trigger efekt je obavezan i zato će novi chain biti izgrađen odmah Caius-ovim efektom.

BATTLE PHASE

Damage Step u 7 djelova kakav je bio 2010. godine [1, 2]. Pogledaj suvremeni Damage Step u 5 djelova OVDJE.

Start Step

 • Igrač na potezu deklarira da želi ući u Battle Phase.
 • Igrač na potezu ima prioritet da igra ili aktivira Spell Speed 2 efekt ili kartu (npr. “Threatening Roar”) na početku Battle Phase.

Dodatak: Ulazak u Battle Phase ne znači da igrač mora deklarirati napad. Ako ne aktivira, ide direktno u End of Battle Phase.

Battle Step

Substep 1. Attack Declaration

 • Igrač na potezu odabire čudovište za napad na protivnika / protivnikovo čudovište.
 • SAMO JEDAN chain se može stvoriti kao odgovor na deklaraciju napada.
 • REPLAY se desi ako se promijeni broj protivnikovih čudovišta.
  • Ako je novi target za napad izabran: “Mirror Force” ne može biti odigran (napad je već deklariran, novi target mora biti odabran). Efekti kao odgovor na napad čudovišta mogu biti aktivirani (npr. “Crystal Beast Amber Mammoth”).
  • Direktan napad može biti izabran ako se broj protivnikovih čudovišta smanjio na nula.
  • Ako je napad otkazan: čudovište ne može deklarirati napad kasnije u tom redu, niti njegova Battle pozicija može biti promijenjena igračevom akcijom ( tretira se kao “deklariran napad”, osim za svrhe “Combination Attack”-a).
 • Igrač na potezu zadržava prioritet da aktivira prvi kartu / efekt kao direktan odgovor na deklaraciju napada.

Substep 2. Before the Damage Step

 • Više chainova napravljenih sa Spell Speed 2 ili više kartama (koji se ne aktiviraju kao odgovor na deklaraciju napada).
  • Napada i dalje mogu biti zaustavljeni (s “Enemy Controller”-om, “Book of Moon”-om ili “Compulsory Evacuation Device”-om).
  • Kada oba igrača objave da ne žele aktivirati više karata / efekata, ulazimo u Damage Step.

Damage Step

Damage Step u Edison formatu je drugačiji od modernog Yugioh-a.

 • Sastoji se od sedam točno određenih trenutaka.
 • Više chainova može biti napravljeno u Substep 1-3.
 • Samo jedan “manualan” chain se može napraviti u Substepovima 4-7.
 • Spell Speed 2 Spell / Trap-ovi koji negiraju aktivacije karata / efekte NE MOGU biti aktivirani tijekom Damage Step-a (npr. “My Body as a Shield”).

Substep 1. Start of the Damage Step

 • Napadnuto face-down čudovište NIJE flipano face-up još uvijek
 • Efekti koji se primjenjuju “during the Damage Step (only)” se odmah primjenjuju (npr. “Steamroid”, “Jain, Lightsworn Paladin”).
 • Bilo koji broj chainova može biti izgrađen s:
  • Counter Trap kartama (npr. “Solemn Judgment”, “Divine Wrath”).
  • Efekti koji se aktiviraju točno “at the start of the Damage Step”.
  • Trigger(-like) efekti (npr. “Ally of Justice Catastor”).
  • Spell Speed 2 ATK/DEF modifikatori (npr. “Shrink”, “Forbidden Chalice”).
  • Efekti čudovišta koji negiraju aktivaciju karata / efekte (npr. “Herald of Orange Light”, “Light and Darkness Dragon”).
Sedam koraka Damage Step - a. Damage Step. Napredna Edison pravila.

Substep 2. Reveal the Set Monster

Napadnuto face-down čudovište je flipano face-up.

 • Flip efekti i “when this card is flipped face-up” Trigger efekti SE NE AKTIVIRAJU u ovom trenutku
  • Ovi efekti će se aktivirati u Substepu 6 – Resolve Effects, čak i ako čudovište nije više na terenu.
 • Continous efekti flipanih čudovišta se primjenjuju odmah.
  • Contionus efekti koji sprječavaju flipana čudovišta od napada (npr. “Command Knight”) NE sprječavaju napad.
  • Continous (-like) efekti koji bi uništili / maknuli čudovište s terena SE NE PRIMJENJUJU u ovom trenu
   • Primjeri uključuju “Giant Kozaky”, “Rivalry of Warlords” i “Gozen Match”.

Substep 3. Before Damage Calculation

Bilo koji broj chainova može biti izgrađen s:

 • Counter Trap kartama (npr. “Solemn Judgment”, “Divine Wrath”).
 • Spell Speed 2 ATK/DEF modifikatori (npr. “Shrink”, “Forbidden Chalice”).
 • Efekti koji se specifično aktiviraju “before damage calculation” u Damage Stepu.
 • Trigger (-like) efekti (npr. “Reflect Bounder”, “Ehren, Lightsworn Monk”).
 • Efekti čudovišta koji negiraju aktivaciju karata / efekte (npr. “Herald of Orange Light”, “Light and Darkness Dragon”).

Substep 4. Damage Calculation

PRVO: Efekti koji se primjenjuju “during damage calculation (only)” se primjenjuju odmah prije nego što se formira chain.

SAMO JEDAN manualan chain može biti formiran uključujući:

 • Efekti čudovišta koji modificiraju ATK/DEF “during the damage step”
  • Primjeri kao “Injection Fairy Lily”, “Honest” i “Blackwing – Kalut the Moon Shadow”.
 • Counter Trap kartama (npr. “Solemn Judgment”, “Divine Wrath”).
 • Spell / Trap karte čiji tekst specifično kaže “during damage calculation”.
  • “Shrink” NE MOŽE biti aktiviran u ovom substepu.
 • Efekt koji specificira trenutak “during damage calculation” (npr. “Kuriboh”).
 • Efekti čudovišta koji negiraju aktivaciju karata / efekte (npr. “Herald of Orange Light”, “Light and Darkness Dragon”).

NAKON MANUALNOG CHAINA: Continous (-like) efekti koji se primjenjuju “during damage calculation only” ponovno računanje ATK/DEF.

 • Primjer: “Elemental HERO Neos” igrača A napada “Injection Fairy Lily” u napadu igrača B dok je “Skyscraper” aktivan. “Injection Fairy Lily” igrača B poveča ATK na 3400. Nakon što se chain riješi, “Skyscraper”-ov Contionus-like efekt se primjenjuje i podiže ATK “Elemental HERO Neos”-a na 3500.

ZATIM: Battle Damage se računa i nanosi.

KONAČNO: Čudovišta se označena kao “destroyed by battle” i ostaju face-up na stolu.

 • Ta čudovišta NE MOGU biti vračena u ruku ili deck efektima karata.
 • Ta čudovišta NE MOGU biti korištena kao cost za aktivaciju drugih karata / efekata.
 • Contionus efekti tih čudovišta se PRESTAJU primjenjivati (npr. “Fossil Dyna Pachycephalo”).
 • Takva čudovišta su prepoznata od strane Continous (-like) efekata (npr. “Dark Ruler Ha Des”, “Revived King Ha Des”).

Substep 5. After Damage Calculation

PRVO: Continous (-like) efekti koji uzrokuju uništenje čudovišta / slanje u groblje primjenjuju se odmah (bez chaina).

 • Primjer “Giant Kozaky”, “Rivalry of Warlords” i “Gozen Match”.

PRIJE SVIH DRUGIH EFEKATA, ako je “Flashbang” (i samo “Flashbang”) aktiviran:

 • Efekti koji se aktiviraju kada je nanesen Battle Damage će missati timing za aktivaciju (npr. “Don Zaloog”).
 • Efekti koji se aktiviraju / primjenjuju na kraju Battle Phase missaju trenutak za aktivaciju.
  • Primjer “Gladiator Beast” čudovišta i “Goblin Attack Force”.

MANUALNI CHAIN može biti izgrađen uključujući:

 • Counter Trap kartama (npr. “Solemn Judgment”, “Divine Wrath”).
 • Karte / efekti koji se aktiviraju kad je Battle Damage nanesen (npr. “Gorz the Emissary of Darkness”, “Elemental HERO Voltic”).
 • Trigger (-like) efekti koji su ispunili uvijete za aktivaciju (npr. “Red Dragon Archfiend”).
 • Efekti čudovišta koji negiraju aktivaciju karata / efekte (npr. “Herald of Orange Light”, “Light and Darkness Dragon”).

DODATNI MANUALNI CHAIN JE IZGRAĐEN AKO: Trigger efekt je ispunio uvijet dok se rješavao prvi manualni chain.

 • Primjer 1: “Gorz the Emissary of Darkness” je Special summonan dok je “Black Garden” aktivan.
 • Primjer 2: “Elemental HERO Stratos” je Special summonan efektom “Elemental HERO Voltic”-a (čiji efekt je bio Chain Link 1).

Substep 6. Resolve Effects

MANUALNI CHAIN može biti izgrađen uključujući:

 • Counter Trap kartama (npr. “Solemn Judgment”, “Divine Wrath”).
 • Flip efekti i “when this card is flipped face-up” triggeraju efekte (npr. “Ryko, Lightsworn Hunter”, “Snowman Eater”).
 • Trigger (-like) efekti koji su ispunili uvijet za aktivaciju (npr. “D.D. Warrior Lady”, “Wall of Illusion”).
 • Efekti čudovišta koji negiraju aktivaciju karata / efekte (npr. “Herald of Orange Light”, “Light and Darkness Dragon”).

DODATNI MANUALNI CHAIN JE IZGRAĐEN AKO: Trigger efekt je ispunio uvijet dok se rješavao prvi manualni chain.

 • Primjer 1: “Peten the Dark Clown” je millan iz decka s “Iron Chain Dragon”-om (čiji je efekt bio Chain Link 1).
 • Primjer 2: “Peten the Dark Clown” je Special summonan iz decka dok je “Black Garden” aktivan.

Substep 7. End of the Damage Step

PRVO: Čudovišta uništena u borbi idu u groblje / negdje drugdje radi nekog uvijeta ili Lingering efekta.

 • To ne započinje chain (npr. “Archlord Kristya”, “Plaguespreader Zombie” special summonan svojim efektom).

NAKON TOGA, MANUALNI CHAIN se gradi uključujući:

 • Counter Trap kartama (npr. “Solemn Judgment”, “Divine Wrath”).
 • Trigger (-like) efekti koji su ispunili uvijet za aktivaciju:
  • “when this card destroys a monster by battle”, čak i ako to čudovište nije više face-up na stolu (npr. “XX-Saber Fulhelmknight”, “Blue Thunder T-45”).
  • “when this card destroys a monster by battle and sends it to the Graveyard”, ali SAMO ako je to čudovište face-up na stolu i uništeno čudovište je poslano točno u groblje (npr. “Goyo Guardian”).
  • “when this card is destroyed by battle [and sent to the Graveyard]” (npr. “borbene tražilice, “Colossal Fighter”).
  • “at the end of the Damage Step”, čak i ako čudovište nije face-up na terenu (npr. “Legendary Jujitsu Master”).
 • Karte / efekti koji su ispunili uvijet za aktivaciju (npr. “Michizure”).
 • Efekti čudovišta koji negiraju aktivaciju karata / efekte (npr. “Herald of Orange Light”, “Light and Darkness Dragon”).

DODATNI MANUALNI CHAIN JE IZGRAĐEN AKO: Trigger efekt je ispunio uvijet dok se rješavao prvi manualni chain.

 • Primjer 1: “Red Gadget” je special summonan s “Giant Rat”-om (čiji je efekt bio Chain Link 1).
 • Primjer 2: “Red Gadget” je special summonan iz decka dok je “Black Garden” aktivan.

KONAČNO:

 • Lingering efekti koji se primjenjuju “until the end of the Damage Step” / “during the Damage Step (only)” istjeću.
 • Damage Step završava kada oba igrača odbiju aktivirati dodatnu kartu / efekt te se nakon toga ponovo ulazi u Battle Phase.
 • Da bi otišli u End of the Battle Phase: igrač na potezu izjavljuje svoju želju da završi Battle Phase.

End Step

 • Contionous (-like) efekti ti se efekti “at the end of the Battle Phase” primjenjuju odmah. To NE ZAPOČINJE chain (npr. “Goblin Attack Force”).
 • Igrač na potezu ima pravo prvi aktivirati brzi efekt (Spell Speed 2 ili više).
 • Trigger (-like) efekti koji se aktiviraju “at the end of the Battle Phase” se aktiviraju. (npr. “Ancient Forest”, “Skull Conductor” i “Gladiator Beast” čudovišta koja su se borila i ostala face-up na terenu).
  • To su Spell Speed 1 efekti. Igrač na potezu uvijek ima prioritet da aktivira i riješi svoje “Gladiator Beast” efekte prije nego što igrač koji nije na potezu može aktivirati njegove “Gladiator Beast” efekte.

U ovom članku smo opisali sva napredna Edison pravila. Ako vas zanima razlika između pravila u Edisonu i Advanced formatu pogledajte OVDJE.