Yu-Gi-Oh Time Wizard: Tengu Plant Format

Što je Tengu Plant format?

Tengu Plant je prvi format u XYZ eri i jedan je od omiljenih retro formata. Prvi veliki turnir ovog formata bio je YCS Toronto održan u listopadu 2011., a igrao se po ban listi koja je na snagu nastupila u rujnu te iste godine. Posljednji legalan core set je Generation Force i ako se gleda po YCS Torontu, Dark World još nije legalan. U svrhu ovog članka, ravnat ćemo se po YCS Torontu jer je tako na YCS Time Wizard side eventima.

Zanimljivo je da su se XYZ materijali, na YCS turniru prije YCS Toronta, smatrali dijelom polja, što je omogućilo aktivaciju efekata poput onih Tengua i Sangana. Međutim, taj je ruling brzo ispravljen.

Ime formata dolazi od popularanog decka Tengu Plant Synchro koji se bazira na karti Reborn Tengu i raznim plant Tunerima. U kombinaciji, ta čudovišta mogu prizvati moćna Synchro čudovišta kao što je Trishula, Dragon Of The Ice Barrier. Iako je Synchro Plant deck imao dominantnu prisutnost u prošlosti, u modernoj meti postoji mnogo drugih konkurentnih deckova, uključujući Agent, T.G., Hero Beat i druge.

Reborn Tengu - čudovište neusporedive prisutnosti na stolu, neprijatelj removal efekata
Reborn Tengu – čudovište neusporedive prisutnosti na stolu, neprijatelj removal efekata

Zašto igrati Tengu Plant format?

Najbolja reklama za postati Tengu Plant igrač je isprobati format.

Igru je jednostavno “pokupiti” na početnoj razini, ali vještina je ključna za više razine igre. Fokus je na upravljanju resursima, pronalasku pravog trenutka za agresivan play ili za OTK i važno je znati igrati u backrow. Igre su „naprijed-nazad“, ali iako je tempo sporiji moguće je izvesti impresivne combo poteze gotovo neviđene u starijim formatima. 

Postoji nevjerojatna količina dobrih i igrivih deckova. Važno je naglasiti da se nagrađuje vještina u izradi deckova, a protivnike možete kontrirati prilagođavajući svoj deck kako biste se nosili s njihovim strategijama. Vaše tech karte imaju velik utjecaj na playeve koje možete izvesti i mogu uvelike iznenaditi protivnike pa na taj način dobivate prednost.

Broj kvalitetnih karata neusporedivo je viši nego u Edison i Goat formatima. Karte kao Forbidden Lance daju nove mogućnosti, dok karte kao Bottomless Trap Hole prestaju biti obavezne u svakom decku.

Osim toga važne si i osobne preference jer se isti deck može prilagoditi različitim stilovima igranja. Deck kao X-Saber može biti eksplozivan midrange deck ili glass cannon combo s Royal Decreeom u mainu. Gotovo pa nema pogrešnog odgovora.

Monster Reborn - jedan od klasičnih moćnih spellova, legalan u Tengu Formatu
Monster Reborn – jedan od klasičnih moćnih spellova, legalan u Tengu Formatu

Tko bi htio igrati u formatu u kojem su Maxx “C” i Vanity’s Emptiness legalni?!

Maxx “C” je u ovom formatu prisutan, ali ne ponaša se kao u modernim OCG formatima. Danas C-a shvaćamo kao instant-win turn-skip kartu. U Tengu Formatu ona služi kao alat koji kažnjava “divlje” igrače i agresivne combo linije tjera natrag u sporiju igru.

Maxx “C” se također često koristi kao counter Tengu deckovima i omogućuje sporijim deckovima da ostanu konkurentni. Često se neki broj kopija (ili sve) nalazi u Side Decku umjesto u Mainu, jer je C slabiji od Effect Veilera protiv određenih deckova.

Vanity’s Emptiness je također prisutan. Ova karta je “floodgate” i ograničava igru, ali sama se uništi ako karta s polja igrača koji je kontrolira ode u Graveyard. U formatu gdje je Mystical Space Typhoon na 3 i postoje brojna snažna “beater” čudovišta, Vanity’s Emptiness aktiviran u krivo vrijeme samo je minus jedan resurs.

Maxx "C" - legenda kaže da je ova slika dovoljna za potjerati OCG igrača u fetalni položaj, dok je se Tengu igrači manje boje
Maxx “C” – legenda kaže da je ova slika dovoljna za potjerati OCG igrača u fetalni položaj, dok je se Tengu igrači manje boje

Što je meta u Tengu Plant formatu?

Optimizacija Tengu Formata još nije postignuta, ali neke karte se ističu iznad ostalih. Reborn Tengu, Tour Guide From the Underworld, Black Luster Soldier – Envoy of the Beginning i Thunder King Rai-Oh najbolja su Main Deck čudovišta formata. U Extra Decku dominantni su Number 39: Utopia, Number 17: Leviathan Dragon, Leviair the Sea Dragon, Scrap Dragon i Trishula, Dragon of the Ice Barrier.

Najbolji deckovi su, prema trenutnim saznanjima, Tengu Plant Synchro, koji koristi sva spomenuta čudovišta, kao i novi arhatip Agent. Agentsi koriste brojne moćne boss monstere uz konzistenciju koju pruža velik broj “starter” čudovišta. Arhatipi T.G., Karakuri i Scrap neke su od novih glavnih prijetnji.

Iz Edison Formata prelijevaju se Hero Beat, Gladiator Beast i Gravekeeperi koji su dobili nove support karte i razvili zanimljivije stilove igre.

X-Saber i Infernity formatu nude izbore za combo igrače, a Psychic i Chaos otvaraju opcije control igračima.

Format je više nego raznolik te su na turnirima uspjehe imali Jurrac, Lightsworn, Nordic, Six Samurai, Vayu Turbo, Worm, Zombie i Fabled deckovi. U nastavku ćemo predstaviti neke od zanimljivijih meta deckova formata.

Sangan - vidjeli ste ga u Goatu, vidjeli ste ga u Edisonu, a svakako ćete ga vidjeti i u Tengu Plantu
Sangan – vidjeli ste ga u Goatu, vidjeli ste ga u Edisonu, a svakako ćete ga vidjeti i u Tengu Plantu

Tengu Plant Synchro

Format je nazvan po Tengu Plant decku, iako sam deck nije tier 0. Ključna karta u je Reborn Tengu koji može prizvati drugu kopiju Reborn Tengua iz deka kada napusti polje. To mu daje otpornost na “removal” karte i stvara besplatne non-Tunere za Synchro summone ili tribute summon Caius the Shadow Monarcha.

Idealan početak za prvi potez je prizvati Tengua, koji koji osigurava čudovište na stolu za idući potez. Druga opcija Tour Guide From the Underworld koja zove Sangana. Tour Guide sama može biti materijal za Synchroa, a Sangan može tražiti Plant Tunera ili hand trap.
Trap karte odlično usporavaju protivnika i u kombinaciji sa spomenutim čudovištima osiguravaju agresivan drugi potez.

Najbolja Synchro čudovišta koja se mogu prizvati u ovom decku uključuju Formula Synchrona i T.G. Hyper Librarian koji u kombinaciji daju nevjerojatne količine resursi, Brionac, Dragon Of The Ice Barrier i Trishula, Dragon Of The Ice Barrier koji osiguravaju završetak igre.

Iako deck može biti jako eksplozivan kontroliraju ga karte poput Maxx ”C”-a i Thunder King Rai-Oha, koje i sam koristi kao defenzivne alate.

Formula Synchron - jedna od najzabavnijih karata svih vremena
Formula Synchron – jedna od najzabavnijih karata svih vremena

Agent

Dok nisu dobili structure deck, gameplay Agenata oslanjao se na njihov field spell The Sanctuary In The Sky, a sa structure dekom ta strategija se u potpunosti promijenila.

Agent je prvi deck koji uspješno koristi primarno XYZ mehaniku. Tipično turn 1 polje  sastoji se od Gachi Gachi Gantetsua, rank 2 XYZ monstera koji može zaštititi Vaša čudovišta od uništenja, uz attack boost koji pruža. Starteri decka su The Agent of Mystery – Earth koja je “Stratos” decka i The Agent of Creation – Venus, karta koja priziva Mystical Shine Ball, materijal za Gachi Gachi Gentetsua.

Najjači boss monsteri decka nalaze se u Main Decku i uključuju Master Hyperiona, koji manipulira grobljem i uništava karte na polju, Archlord Kristyu i Black Luster Soldiera.

Jedinstvenom hand trap decka je Herald Of Orange Light, koji je također i Tuner.
Snagu i konzistenciju decka zaokružuje Tour Guide koja također pruža i potrebne Dark monstere decku.
U svakom slučaju Agenti su jedan od najjačih dekova  formatu dokle god ne vide Mystical Shine ball u ruci.

The Agent of Creation - Venus, najstarija Agent karta, relevantna čak i u Goat formatu
The Agent of Creation – Venus, najstarija Agent karta, relevantna čak i u Goat formatu

T.G. Stun

Postoji više varijanti T.G. (Tech Genus) deckova. Stun verzija koristi karte poput Skill Draina i Beast King Barbarosa, dok se druge verzije oslanjaju na hand trapove kao što je Maxx “C”, ili se kombiniraju s drugim arhatipovima.

Main Deck T.G. čudovišta, kada su uništena, u End fazi traže drugo T.G. čudovište što stvara petlju resursi.
T.G Warwolf i T.G. Rush Rhino, kao i Beast King Barbaros i Reborn Tengu rade s Horn Of The Phantom Beastom, koji im daje attack boost i omogućuje da vuku kartu kad unište čudovište u borbi.

T.G. Stun je snažan trap deck, ali s obzirom da su Royal Decree i Heavy Storm legalni, rijetko postaje “nekontrolirano” jak.

T.G. Rush Rhino - najveći main deck T.G. monster
T.G. Rush Rhino – najveći main deck T.G. monster

Karakuri

Karakuri su Machine čudovišta koja imaju posebnu mehaniku koja uključuje mijenjanje battle positiona kada ih se napadne i prisiljeni su napasti ako mogu.

Dizajnom su inspirirani tradicionalnim japanskim drvenim karakuri lutkama.

Eksplozivan deck koji može lako staviti više od 8000 štete na stol. Osim toga ima pristup i Naturia Synchro čudovištima, odnosno Naturia Beastu, Naturia Barkionu i Naturia Landoiseu. Karakuri Synchro čudovišta prizivaju nova Karakuri čudovišta iz decka, što omogućuje lance višestrukih Synchro summona. Najbolji turn 1 playevi ili generiraju resurse za idući potez ili završe na nekoliko Synchro čudovišta.

Problem decka je to što su kao Machine čudovišta ranjivi na Cyber Dragona, koji može contact fusionati čitav field u Chimeratech Fortress Dragona. To izaziva oprez i nagrađuje igrače koji pažljivo biraju vrijeme za eksplozivnost te znaju kad napraviti tranziciju u kontrolu pomoću Naturia čudovišta.

Karakuri Shogun mdl 00 "Burei" - jedan od dva Karakuri Synchro čudovišta
Karakuri Shogun mdl 00 “Burei” – jedan od dva Karakuri Synchro čudovišta

X-Saber

X-Saber je arhatip gdje svako čudovište ima odličan efekt. Uz kvalitetna arhatipna čudovišta imaju pristup Naturia Synchroima i imaju odličan matchup u trap dekove jer XX-Saber Hyunlei može uništiti i do tri trap karte odjednom.

Najvažniji X-Saber je XX-Saber Darksoul koji dodaje  X-Saber čudovište tijekom End faze poteza u kojem je poslan u groblje. Posebno je jak u Tengu Plantu formatu jer se tada smatrao lingering effectom te je jedna kopija Darksoula mogla tražiti čudovište za svaki put kad je završila u groblju taj potez.

XX-Saber Faultroll je Main Deck boss monster koji se inherentno priziva kad imate dva ili više X-Sabera na polju što omogućava igranje oko Maxx “C”-a. Reciklira X-Sabere iz groblja i otvara brojne combo opcije, kao izbijanje karata XX-Saber Gottomsom. Jedna od najjačih karata je trap Gottom’s Emergency Call koji priziva 2 X-Saber čudovišta iz groblja.

Ipak deck je slab na Solemn Warning, Torrential Tribute i Chaos monstere koji se lako prizivaju i imaju removal. Osim toga deck je jako zahtjevan, ali i nagrađuje kvalitetnu igru. Najzanimljiviji je upravo mirror match zbog Gottom’s Emergancy Calla koji priziva X-Sabere i iz protivnikovog groblja.

XX-Saber Darksoul - karta koja je deck iz memea pretvorila u meta prijetnju
XX-Saber Darksoul – karta koja je deck iz memea pretvorila u meta prijetnju

Naš zaključak?

Ukratko, ovaj Yu-Gi-Oh format pruža igračima dinamično iskustvo s raznolikim odabirom deckova gdje je vještina ključna za uspjeh.

Karte kao što su Reborn Tengu, Tour Guide From the Underworld, Thunder King Rai-Oh i Maxx “C” ostvaruju tu raznolikost u igri. Iako su neki aspekti izazovni, upravo ti izazovi čine igru intrigantnom i privlačnom, nudeći širok spektar mogućnosti za igrače svih razina vještine.

S razlogom je ovaj format najigraniji na našem Discord serveru.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.