Ritualna čudovišta: zabava ili potencijal?

Po čemu su Ritualna čudovišta posebna?

Ritualna čudovišta moraju biti specijalno prizvana Ritualnim spellovima ili efektima koji dozvoljavaju Ritualna prizivanja. Za Ritualni priziv još je potrebno i žrtvovati čudovišta, generalno tako da im je zbroj levela jednak levelu prizvanog Ritualnog čudovišta.

Negativan dio Ritualnog prizivanja je dakle to što zahtjeva barem tri karte. Čudovište koje prizivamo, kartu kojom prizivamo i barem jedno čudovište koje žrtvujemo. Isplativost Ritualnih čudovišta zahtjeva da je njihova pojava vrijedna kao ukupno tri karte.
Alternativa tome može biti da se žrtvovana čudovišta i efekti spellova za prizivanje nekako nadoknađuju dodatnim resursima koje daju.

Konzistencija Ritualnog prizivanja inherentno je užasna. Osim velike investicije karata, također je potrebno i vidjeti te specifične karte. Usprkos tome, Ritualna čudovišta su među favoritima brojnih igrača. Zašto?

Relinquished - popularan dio Goat i Speed Duel formata
Relinquished – popularan dio Goat i Speed Duel formata

Prednosti Rituala

Najimpresivniji efekti nerijetko pripadaju upravo Ritualnim čudovištima. Relinquished nerijetko progoni Goat Format igrače u neobičnim Chaos deckovima. Demise, King of Armageddon dominirao je jednim čitavim formatom. Gishki Zielgigas dio je FTK strategije. Cyber Angel Dakini progonila je Duel Links igrače, dok je Cyber Angel Izana strah i trepet Speed Duel igrača. Nekroz of Trishula bio je, uz druga Nekroz Ritualna čudovišta, dio tier 0 decka, a Drytron Rituali i dalje povremeno osvajaju local turnire.

Ritualna čudovišta nerijetko su centralni dio nevjerojatno dobrih strategija.
Nekroz Ritual spellovi se svi međusobno zamjenjuju dok imate prazno polje. Nekroz of Brionac u kombinaciji s Nekroz of Clausolasom traže bilo koju kartu u decku.
Level 1 Drytron čudovišta sama se prizivaju, služe kao žrtve za Ritualne prizive i nadomještaju se u ruci ili na polju.
Manju of the Ten Thousand Hands, kao i Preparation of Rites serija karata traže bilo koje Ritualne karte iz decka.
Djinn i Impcantation čitavi su arhatipi koji podržavaju druge Ritual deckove.

Inherentne mane Ritual mehanike izbalansirane su nekim od najboljih efekata u igri.

Cyber Angel Idaten - jedna od LART promotivnih karata
Cyber Angel Idaten – jedna od LART promotivnih karata

Stara mehanika i nove mehanike

Ritualno prizivanje jedna je od najstarijih mehanika prizivanja u Yu-Gi-Oh-u. Inovacija je svejedno ključan dio modernijih Ritualnih deckova.

Dyna Mondo može reciklirati Ritualna čudovišta i čak ih prizivati iz Graveyarda, ako su prethodno ispravno prizvani. Drytron Mu Beta Fafnir može koristiti svoje XYZ materijale kao žrtvu za Ritualni priziv, a cijeli Drytron arhatip ne mari za level, nego napadačke bodove čudovišta prilikom Ritualnog prizivanja.

Speed Duel uveo je nekoliko Skill karata koje popravljaju probleme s kojima se Ritual deckovi susreću. Megalith arhatip Ritualno priziva čudovišta efektima drugih čudovišta. Iz decka. Kao quick effect. Nezamisliv spoj rečenica prije samo nekoliko godina. Postoje čak i Ritual Pendulumi, iako malo tko zna kako uopće rade.

Uz prethodno navedene inovativne mehanike, gotovo pa je nemoguće predvidjeti točno kako će izgledati slijedeći veliki Ritual deck, osim da će imati okvire te nezaboravno plave boje.

Ritual Pendulum – neslana šala ili budućnost igre?
Ritual Pendulum – neslana šala ili budućnost igre?

Budućnost Rituala

Povijest Rituala nam je dobro poznata, ali što možemo očekivati u budućnosti?
Voiceless Voice i Nouvelles arhatipi dokazi su da Konami nije zaboravio na Rituale, ali su oprezni. Nerijetko kvalitetne Ritual karte definiraju kako će meta izgledati. Slično Pendulumima, svaki novi Ritual deck ima nebrojive količine support karata koje su printane unaprijed. Zato Konami u novim Ritual deckovima printa dovoljno arhatipnih karata s jedinstvenim mehanikama da opravda ostajanje unutar arhatipa, umjesto eksperimentiranja s nekonzistentnim, ali nepredvidljivim strategijama.

Novi Drytron support također ukazuje u to da ni stari Ritual arhatipi nisu zaboravljeni. Ako je suditi po novim kartama koje bi trebale podržati i zamijeniti Demisea, to i nije nužno utjeha.

Najvjerojatnija budućnost je da će većina novih Ritual deckova biti samo zabavni. Nove mehanike i restrikcije držat će ih podalje generičkih Ritual support karata, ali povremeno će neki od njih biti i meta relevantni.

Skull Guardian, Protector of the Voiceless Voice - budućnost igre, kako po efektima, tako i po artu
Skull Guardian, Protector of the Voiceless Voice – budućnost igre, kako po efektima, tako i po artu

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.