Tier 0 formati

Posljednjih nekoliko formata puni su raznolikosti, ali redovito s jednim najdominantnijim deckom. Tearlaments, Kashtira i Snake-Eyes izrazito su dominantni deckovi, ali jesu li tier 0 i je li to problem?

Definicija

Tier 0 nije služben termin i zato nema službenu definiciju. Nerijetko se citiraju postoci top cuta koje deck mora zauzimati na velikim eventima kako bi nosio tier 0 titulu.

U svrhu ovog članka imamo jednostavnu alternativu: Ako je deck osjetno najbolji u formatu, tier 0 je. Ovako uključujemo deckove poput Kashtira. Također, ako je engine kao Wanted ili Zoodiac paket dovoljno dominantan, grupirat ćemo sve deckove koji ga igraju u jednu kategoriju.

Povijest i razvoj tier 0 formata

Tier 0 formati stariji su i od samog izraza. Yata-Lock i Tele-DAD neke su od starijih strategija u igri, a dominirale su svojim formatima.

Dragon Ruler, Nekroz, PePe, Spyral i Zoodiac samo su neki od deckova koji su nosili tier 0 krunu. Ipak, način na koji su se i igrači i Konami prilagođavali na takve formate promijenio se.

Od ban listi do izlaska novih deckova, svakom formatu dođe kraj. Usprkos tome, u prethodne dvije godine vidjeli smo nekoliko tier 0 formata. Brži protok informacija, veći krugovi za testiranje novih strategija, kao i lakše nabavljanje karata neki su od razloga zašto brže otkrivamo i usavršavamo deckove nego u prošlosti.

Yata-Garasu, noćna mora najranijih igrača
Yata-Garasu, noćna mora najranijih igrača

Jesu li problem?

Tier 0 formati imaju jednu veliku manu: Repetitivni su. Nude samo dva pristupa deckbuildingu, a to su igranje najboljeg decka i nastojanje counteranja istog.

Igranje najboljeg decka podrazumijeva bezbrojne mirror matcheve, dok igranje counter decka podrazumijeva manju konzistenciju i potrebu za viđanjem counter karata, poput Dimension Shiftera protiv Tearlamentsa ili Book of Eclipsea protiv Kashtira.

Najbolji igrači otkrit će više načina prilagodbe svakom formatu, ali izvori nisu neiscrpni. Repetitivnost neizbježno je svojstvo tier 0 formata, ali nije uvijek i problem.

Tearlaments Ishizu format, kao i Dragon Ruler format, brojnim igračima su omiljeni. Zabava je subjektivna, ali među najvještijim formatima neupitno su i neki od tier 0 formata. Tier 0 formati mogu biti izuzetno kvalitetni, ukoliko su deckovi koji ih predstavljaju zabavni i zahtjevni.

Gotovo svaki format je zabavan u početku. Uzreka „svakog gosta tri dana dosta“ aplikabilna je i na Yu-Gi-Oh te niti jedan format nije pozitivno pamćen ako pre dugo traje.

Tearlaments Kitkallos, reprezentativac najtežih mirror matcheva u povijesti igre
Tearlaments Kitkallos, reprezentativac najtežih mirror matcheva u povijesti igre

Tranzicije

Niti jedan format ne traje zauvijek, ali ne završavaju svi na isti način. Brojni tier 0 deckovi su prvo pali na tier 1 status izlaskom novih deckova ili ban liste, a tek onda u zaborav. Neki su i kompletno razoreni, samo kako bi se vratili u metu mjesecima ili godinama kasnije.

Gubitak decka na snazi ne znači nužno da je slab. Nerijetko deckovi ostanu dominantni i nekoliko formata, postepeno padajući kroz tierove.

Povratak Zoodiaca kao enginea i Tearlamenti bez Kitkallos razveselili su brojne ljubitelje tih deckova bez da pretjerano iscrpe njihove mrzitelje.

Zoodiac Ratpier, karta za koju bi se većina igrača složila da je pogreška
Zoodiac Ratpier, karta za koju bi se većina igrača složila da je pogreška

Time Wizard tier 0 formati

Tier 0 formati generalno imaju manja Time Wizard društva. Riješena priroda takvih formata i njihova repetitivnost čine ih nedovoljno zanimljivima široj publici da bi im se ozbiljnije posvetili.

Većina tier 0 formata iz prošlosti igraju se među manjim grupama prijatelja, ali postoji jedna velika iznimka: Goat Format.

Iako je Goat Format povijesno bio raznolik, gotovo dvadeset godina promatranja dovelo je do zaključka da je Chaos Turbo striktno najbolji deck u formatu, što ne znači da brojni drugi deckovi nemaju neku mjeru uspjeha.

Thunder Dragon, sinonim za Chaos Turbo
Thunder Dragon, sinonim za Chaos Turbo

Zaključak

Tier 0 formati zasigurno nas čekaju i u budućnosti. Nikad neće odgovarati svim igračima, ali uvijek će biti nekoliko svojstava kojima mogu biti zabavniji.

Za početak, tier 0 strategije moraju biti zabavne i zahtjevne. Nitko ne želi igrati mirror match kojeg odlučuje bacanje kocke ili bolja početna ruka.

Interaktivnost ključna je riječ za razvoj igre, ali posebno je bitna za tier 0 formate.

Način na koji deckovi pobjeđuju također je ključan. Rade li desetak negacija ili samo nekoliko različitih interakcija koje stvaraju inkrementalnu prednost nad protivnikom? Mogu li im se polja slomiti ili drugi igrač mora spriječiti da uopće igraju? Imaju li napornu FTK ili floodgate liniju, ili pak moraju tražiti riskantne OTK poteze?

Idealno će i svaki nadolazeći tier 0 format imati i nekoliko counter opcija za igrače koji nikako ne žele igrati najbolji deck formata. Po mogućnosti bez da ovise o Dimension Shifteru.

Jedna misao o “Tier 0 formati

  1. Pingback: Fiendsmith

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.