Kako ići drugi u Yu-Gi-Oh-u?

Tenpai zmajevi uskoro iz OCG-a u TCG unose novu agresivnu strategiju s kojom igrači nerijetko igraju „blind second“.

Nije tajna da je velika prednost pobijediti na kocki i imati priliku ići prvi. Ne samo da prvi igrač uvijek ima jednak broj ili više poteza nego drugi, već ima i nevjerojatnu prednost nakon sideanja floodgate karata ako game 3 opet ide prvi.

Usprkos tome, pedeset posto vremena igrači izgube na kocki. To sa sobom nosi pitanje: Kako ići drugi u Yu-Gi-Oh-u?

Evenly Matched—dio odgovora na pitanje
Evenly Matched—dio odgovora na pitanje

Povijest drugog igrača

Goat Format igrači svoj najdraži format nerijetko uspoređuju sa šahom. Usprkos pretencioznosti, postoje istinitosti u toj usporedbi, pogotovo po redoslijedu igranja. Kao i u šahu, u ranom Yu-Gi-Oh-u igrač koji igra prvi striktno je u prednosti.

Karte kao Delinquent Duo, a prije Goat Formata i The Forceful Sentry kažnjavale su drugog igrača i prije nego je došao na potez. FTK strategije imale su šansu okončati igru i prije nego je započela za jednog od igrača. Battle Phase prvog poteza jedini je bonus kojeg je drugi igrač imao, ali u igri gdje je prvi potez nerijetko bio setanje flip čudovišta, to se ne može nazvati prednosti.

Cybernetic Revolution unio je revoluciju po imenu Cyber Dragon. Karta koja je striktno dizajnirana da igraču s manje uspostavljenim poljem ubrza svoju igru. Ovakav dizajn nastavlja kroz nadolazeće formate. Par godina kasnije Gladiator Beast čudovišta baziraju čitavu strategiju na Battle Phaseu. Kasnije karte kao Sirocco i Shura Blackwing arhatipa naslijedile su sličan dizajn.
Iako je prvi igrač i dalje imao veliku prednost, drugi igrač se napokon imao nečemu radovati.

Master Rule 3 u srpnju 2014. godine u TCG uvodi pravilo da prvi igrač ne vuče kartu tijekom svog prvog Draw Phasea. Iako su mnogi igrači bili skeptični oko te odluke, uz kartu više i prvi Battle Phase, drugi igrač je napokon imao poštenu šansu, a nije odmogao niti razvitak hand trapova.

Sakuretsu Armor—zastarjela karta koja kažnjava napadanje i samim time negira prednost drugog igrača
Sakuretsu Armor—zastarjela karta koja kažnjava napadanje i samim time negira prednost drugog igrača

„Blind second“ deckovi

Novostvorena strategija dolaskom Master Rulea 3 je ona gdje igrači „na slijepo“ biraju ići drugi ako pobjede na kocki. Generalno postoje dvije vrste decka koji nagrađuju igrati drugi:

Prva vrsta su hiper-agresivni deckovi koji žele ubiti protivnika svoj prvi potez. Primjer toga su dinosauri, koji su pomoću Ultimate Conductor Tyrannoa godinama terorizirali žrtve koje su se usudile igrati prve.

Druga vrsta su kontrolni deckovi koji se ne oslanjaju na trap karte. S dodatnom kartom i prilikom da uklanjaju protivničke resurse sa polja imaju priliku ranije uspostaviti dominantnost resursa nad protivnikom. Primjeri takvih deckova su Sky Striker i Nekroz, neki od najuspješnijih deckova u povijesti igre.

Kreativnost je prednost u Yu-Gi-Oh-u i zato nije nečuveno da igrači pretvaraju blind second deckove u deckove kojima žele igrati prvi i obratno. Dobri primjeri toga su Orcust i Purrely strategije, koje su vidjele obje vrste izvedbe.

Nekroz of Trishula—karta toliko strašna da se oko nje igralo tako što bi prvi igrač okončao potez bez karata na polju
Nekroz of Trishula—karta toliko strašna da se oko nje igralo tako što bi prvi igrač okončao potez bez karata na polju

Vještina drugog igrača

Prvi igrač ima priliku igrati proaktivno. Napraviti najbolji combo, s optimalnom uštedom resursa i igranjem oko hand trapova i board breakera nije uvijek jednostavno. Ipak, drugi igrač nema luksuz proaktivnosti.

Drugi igrač mora igrati reaktivno. Poznavajući protivničku strategiju mora birati kako igrati kroz postavljene interakcije. Mora procijeniti ima li potencijal OTK-ati i je li to pre rizično pokušati. Tek ako uspije probiti postavljene prijetnje, drugi igrač može proaktivno uspostaviti vlastite interakcije, ali to mora unaprijed isplanirati.

Razlika u potrebnim vještinama traži da svaki kompetitivan igrač vježba oboje, ali igrati drugi znatno je zahtjevnije većinu vremena.

Kocka—najomraženiji predmet brojnih igrača
Kocka—najomraženiji predmet brojnih igrača

Smrt drugog igrača

Razvoj igre i ustupanje power creepa znači da generičke karte trenutno postaju slabije od arhatipnih. Hand trapovi postaju nedovoljni, a popularni board breakeri više ne slamaju polja. To znači da su deckovi sve ovisniji o kombinacijama moćnih engine karata i generičkih karata kako bi imali šansu pobijediti ako izgube na kocki.

Jake karte kao Dinowrestler Pankratops i Change of Heart nerijetko se nalaze u Side (ili čak Main) Deckovima kako bi pogurale igrača koji ide drugi. Problem je što ih je potrebno vidjeti u kombinaciji s jakim engine kartama kako bi drugi igrač imao šanse, ali ako prvi igrač uz svoje engine karte vidi floodgateove, nabrojene karte opet nisu dovoljno.

Ovaj problem „utrke oružja“ znači da je jedini pravilni pristup jednakosti prvog i drugog igrača podešavanje engine karata, a ne non-engine karata. Nažalost, to je van kontrole igrača.

Extra link—metaforički srednji prst drugom igraču
Extra link—metaforički srednji prst drugom igraču

Spas drugog igrača

Tearlament, Rescue-ACE, Kashtira i Purrely svi imaju ugrađene alate za igrati drugi. Od quick efekata do trigger efekata u Battle Phaseu, svi navedeni deckovi imaju neki dodatak kad igraju drugi.

Divine Arsenal AA-ZEUS – Sky Thunder Extra Deck je poslastica za igrača koji igra drugi, a Baronne de Fleur dobiva dodatnu vrijednost ako protivnik već kontrolira karte.

Konami je dizajnom navedenih karata dokazao da prepoznaju probleme u nejednakosti prvog i drugog igrača. Uz to je pokazana želja i inicijativa da se barem djelomično to ispravi. Ovo je znak vedre budućnosti te možemo očekivati ovakve ugrađene alate za drugog igrača u sve većem broju novih deckova.

Super Starslayer TY-PHON – Sky Crisis—neizmjerna sasistencija drugom igraču
Super Starslayer TY-PHON – Sky Crisis—neizmjerna asistencija drugom igraču

Jedna misao o “Kako ići drugi u Yu-Gi-Oh-u?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.