CotW 04122009 Compulsory Evacuation Device

U ovotjednom izadnju CotW-a obraditi ću jednu stariju kartu, koja sa svakom novom edicijom igrivih Synchro monstera dobiva na igrivosti. Riječ je naime, o Trap karti Compulsory Evacuation Device ( u nastavku CED ).

Return 1 monster on the field to its owner’s hand.

Prvi se put pojavila još u Invasion of Chaos ediciji, no u to vrijeme nije bila osobito igrana. Bila je dovoljno dobra da je tu i tamo pokoji „ozbiljniji“ igrač stavi u Side Deck, no osim Side-anja, ili deckova koji su imali određenu strategiju ( tipa Bounce – Return ) karta nije vidjela previše danjeg svjetla.

Sve se to promijenilo sa dolaskom prvih Synchro monstera. CED je od naizgled prosječne karte postala instant +1 karta ( u večini slučajeva ) Protivnik koji je upravo Synchro Summonao Stardust Dragona, ili Goyo Guardiana, ostaje neugodno iznenađen.

Osobno, tu kartu igram po deckovima na velikim turnirima od dolaska Synchro monstera. Bilo da njome dobivam na tempu, čuvam FLIP monstera kojega onda na svom krugu flippam za effect i žrtvujem za Monarcha, bilo da vraćam Monarcha u hand nebi li reciklirao njegov effect po potrebi, bilo da je moj monster targetiran spellom/trapom/effectom i poželim ga zadržati u bitnom trenutku, bilo da želim ponovno Stratosom uzeti novog DH-a u ruku… Ova se karta u toliko navrata pokazala iznimno korisnom, da je zaslužila skoro Staple mjesto u mojim deckovima.

Sa svakom novom edicijom u kojoj se masovno printaju novi imba Synchro Monsteri, CED samo dobiva na igrivosti. Uvjeren sam da će doći vrijeme kada će dobiti status barem meta-staple karte. Možda je to vrijeme već i došlo! ( sudeći po meni koji ga uporno igram po deckovima, tko zna 😉 )

Ipak, jedna od najvećih prednosti ove karte je element iznenađenja. Protivnik ju ne očekuje. Ne računa s njom. I shodno s time, vjerojatno je da će krivo procijeniti situaciju i zamijeniti Vaš face down S/T sa nečim drugim, što ga u konačnici može stajati duela. Ne mogu nabrojati na koliko sam Goyoa, Stardusta, Gyzarusa  pa čak i DH Plasma profitirao u vidu card i field advantagea.

Ukoliko Vam u zadnje vrijeme Bottomless Trap Hole, Trap Hole, Icarus Attack, Smashing Ground, Fissure ili Lightning Vortex često bespomoćno gledaju kako Stardust Dragon dominira poljem, možda je upravo sad vrijeme da testate 1 ili 2 primjerka CED-a, bilo u sideu, bilo u mainu, i tako osvježite svoj deck i svoju igru.

Protivnik spušta Chaos Sorcerera ili Dark Armed Dragona. Postoji mogućnost da neće imati dodatnog LIGHTa i DARKa u groblju za ponovni summon CS-a, isto kao što vjerojatno nakon što iskoristi priority i aktivira DAD-ov efekt neće biti u mogućnosti namjestiti broj DARKova u groblju na 3 u ovom krugu.

Ostale, rjeđe situacije u kojima je CED super neću nabrajati, ostavljam Vam da sami otkrivate i uživate u njenim čarima… ( tipa bouncanje jedinog opponentovog monstera i onda direktan napad Reaper-a/X-Saber Airbellum-a za slatki discard.
Uskoro nastupa i nova era Ritual Monstera, i siguran sam da će i u tom pogledu CED zasjati kao vrstan removal.

I na kraju, evo kratki pregled svih slatkih prednosti ove karte:
+ Synchro removal ( česti +1 )
+ Fusion removal ( česti +1 )
+ Ritual removal ( česti +1 )
+ tempo modifier
+ recikliranje razno-raznih Summon efekta
+ očuvanje strateški bitnih monstera od removala

Hugs and Kisses,
Dx

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.