COTW – Waking the dragon

Nakon nedavnog aktiviranja sekcije karte tjedna odlučio sam i sam nakon duže pauze napraviti COTW o relativno novoj karti iz edicije flames of destruction (FLOD) koja je našla svoje mjesto u brojnim side deckovima – waking the dragon.

If this Set card in its owner’s control has left the field because of an opponent’s card effect, and is now in your GY or banished: You can Special Summon 1 monster from your Deck or Extra Deck.

Bez ikakvog metaforičkog značenja, poput Tadijanovića, Konami je preslikao buđenje zmaja na kartu. I kad pogledamo kartu, zeleni goblin koji je u šoku gledao nepokošeni travnjak na That grass looks greener, uistinu neoprezno srpom uređuje travnjak gdje spava zmaj. Tako to Konami radi – jednostavno i direktno. Jednostavan je i efekt ove karte koji kaže da kad ova karta napusti polje možemo prizvati čudovište iz extra decka. Za početak, zanimljiva je prilagodba i način izrade karte, ako pogledamo da ne traži uništenje efektom, već samo mora napustiti polje te završiti u groblju ili izvan igre. Zanimljiv odgovor na karte kao cosmic cyclone koji banisha kartu, bez uništavanja. Jasno možemo vidjeti evoluciju igre kroz te karte. Kako je yugioh uznapredovao i ubrzao ritam, tako su i efekti karata postajali sve duži. Ogledni su primjer field spellovi koji sada gotovo redovno imaju barem 3 efekta, sve kako bi ostali igrivi. Posljedično, kao odgovor na sveprisutni spell/trap removal, karte su krenule dobivati efekte kad završe u groblju. Odličan su primjer true draco spell/trapovi koji uništavaju čudovište ili backrow kad budu uništene. Također, nije rijetkost da imaju u efekte u groblju kao primjerice lost wind, breakthrough skill ili trickstar reincarnation koji se banisha da prizove trickstara iz groblja. Sve kako bi se mogao nastaviti pratiti iznimno brzi ritam igre. Kad su spell/trap karte na taj način razvile svojevrsnu imunost pojavio se kao odgovor cosmic cyclone koji zaobilazi te efekte tako da direktno banisha kartu umjesto da ju uništi. Prava elegija o uništenju mst dinastije koji je jednostavno postao prespor, a prkosio je vremenu tolike formate. Kako god, nakon pojave kozmičke ciklone pojavila se trap karta koja je nastavila utrku u naoružanju. Poznata nam je pod nazivom Waking the dragon.

Jedinstvena je po tome, što je već navedeno, da se efekt aktivira kad protivničkim efektom završi u groblju ili izvan igre. Na taj se način osigurava da će se učinak aktivirati. Pa da krenemo s analizom.

Ne možemo je aktivirati. Jednostavno zato jer nema efekt koji bi ispunila na polju. Mi želimo da je protivnik sam uništi, jer nam na polju samo smeta. Tu nailazimo na prvi problem, a to je da ako je protivnik ne uništi prvi ili drugi potez, shvatit će da mu ne predstavlja prijetnju i ostavit će je na miru. Nakon toga će biti više-manje mrtva karta. Naravno, to se ne mora dogoditi, pogotovo ako ne igramo mnogo backrowa što bi značilo da imamo veće vjerojatnosti da će protivnik pogoditi upravo waking the dragon. Ako ništa, onda matematički gledano – setamo 5 ili setamo 2 karte nije isto. U prvom slučaju šansa je nevelikih 20%, dok se u drugom slučaju penje na 50%. Vrijedi li nam onda karta koja nema nikakvog efekta na polju, ne radi apsolutno ništa i vrijedi jedino ako je protivnik uništi? Itekako. Priziv čudovišta iz extre je ogroman plus, zato jer može prizvati bilo koje čudovište koje ne zahtjeva da mora biti prizvano na određen način. Nadalje, postoje određene mete koje se stavljaju ekskluzivno u extru kako bismo mogli maksimalno iskoristiti učinak. Naravno, to uzima i mjesta pa trebamo biti ekonomični i staviti samo karte koje mislimo da su nam najpotrebnije. Svakako da možemo staviti i u side targete za waking the dragon, ali prilično sam siguran da je lakše naći mjesta u extra decku nego u sideu. Sva 3 navedena čudovišta inače imaju prilično kompliciran uvjet za priziv, no to sve može biti zaobiđeno pomoću našeg zvjezdanog trapa.

Raidraptor – ultimate falcon

3 Level 10 Winged Beast-Type monsters
Unaffected by other cards’ effects. You can detach 1 Xyz Material from this card; for the rest of this turn, all monsters your opponent controls will lose 1000 ATK, also your opponent’s cards and effects cannot be activated. If this card has a “Raidraptor” monster as Xyz Material, it gains this effect.
● Once per turn, during the End Phase: You can make all monsters your opponent controls lose 1000 ATK. If your opponent controls no face-up monsters, inflict 1000 damage to your opponent.

Veliki momak koji je činio raidrapotore relativno u redu deckom. No ni on nakon linkova ih ne može iznjedriti iz sivila prosječnosti. Kad stavljamo xyz čudovišta moramo imati na umu da neće imati materijale koje možemo deteachati za efekt. To znači da čudovišta moraju imati continous efekt. A ovaj ljepotan od 3500 atk ima odličan. Naime, unaffectan je svim protivničkim efektima. Drugim riječima, možete ga uništiti jedino u borbi, najčešće utopiom lightning. Na njega ne djeluje apsolutno nikakav protivnikov efekt što znači da taj efekt ne može biti negiran. Predstavlja nepremostivu prepreku brojnim deckovima pa ako ga uspijemo zaštiti još i u borbi praktički sam osigurava pobjedu. Jedina je fora da ako protivnik ima već ima aktiviran skill drain ili sličnu kartu prije priziva samog čudovišta, efekt hoće biti negiran. No to se najčešće neće dogoditi.

Naturia exterio

“Naturia Beast” + “Naturia Barkion”
A Fusion Summon of this card can only be conducted with the above Fusion Material Monsters. While this card is face-up on the field, you can negate the activation of a Spell/Trap Card, and destroy it, by removing from play 1 card from your Graveyard, then sending the top card of your Deck to the Graveyard.

Možemo staviti kao target naturia beast i naturia barkion, no zašto ne nešto što objedinjuje oboje i još ima jači napad, i to 2800. Može negirati aktivaciju spell ili trapa po cijeni banishanja karte iz groblja, a onda slanja karte s vrha decka na groblje. Pa još nam i puni groblje, prekrasno. Može se aktivirati i više puta po chainu jer nije specificirano once per chain. Slabost mu je primjerice solemn strike. Potpuno će uništiti deckove koji se uvelike oslanjaju na spellove kao što su danas vrlo popularni sky strikeri i varijacije na temu. Ako je ultimate falcon općeniti win condition, onda je naturia exterio protiv sky strikera, a i burn deckova, ako naletimo na neki u 2018. Lista deckova kojima veoma škodi se nastavlja, no gdje bih stigao kad bi ih sve nabrajao.

The last warrior from another planet

“Zombyra the Dark” + “Maryokutai”
When this card is Special Summoned, destroy all monsters on your side of the field except this card. As long as this card remains face-up on the field, neither player can Normal Summon, Flip Summon, or Special Summon any monster.

Još jedan fusion kojemu je cijena abnormalno skočila od uvođenja buđenja zmajeva. Nekad je postojao deck koji se bazirao na njegovom prizivu. Njegov priziv označava potpuni lock. Protivnik ne može napraviti ništa osim setanja čudovišta koje će sa svojih 2350 napada bez problema proći. Ne može ga se riješiti ni kaijum ni ra sferom. Kada je prizvan uništava sva naša čudovišta. Pošteno. Za razliku od raidraptora, nije toliko dobar prizove li se na već postavljeno polje jer će ga protivnik lako preći hordom svojih podanika. Prava snaga mu leži unutar stun deckova gdje će zablistati u pravom svjetlu. Stun će ga uspješnije zaštiti phantom knight’s trapovima od prijetnji kao što su dark hole, raigeki i sl. Ako uspijemo zaštiti jedno od naših čudovišta prilikom priziva, moći ćemo konstantno kljucati protivnika dok mu ne spustimo bodove na nulu. Nemogućnost priziva odnosi se i na nas.

Nabrojao sam neke karte koje se inače ne igraju, a možda bi prešli ispred njih bez da ih i zapazimo. Postoje i konvencionalnije mete kao što su cyber dragon infinity koji može ukrasti protivnikovu kartu i attachati je na sebe te ponovnim detechanjem materijala negirati efekt. Tu su karte kao i crystal wing synchro dragon i psy framelord omega. U obzir dolazi i stardust warrior, ali i neobičniji izbori kao toadally awesome. Žudimo li za ogromnim napadom tu su flower cardian lightflare koji nudi i negaciju spell/trap karte. Sami proučite koje vam se karte najviše sviđaju i čine najkorisnijima pa ih isprobajte.

Karta se igra u sideu, najbolje tri komada. Imate li viška mjesta u decku možete iznenaditi protivnika i staviti u main što svakako nosi određeni rizik. Najbolje ju je sajdati protiv true dracosa koji redovno uništavaju setane karte. Igrate li deck s više backrowa, možete ju sajdati protiv gotovo svakog matchupa jer će protivnik sigurno sajdati cosmic cyclone, twin twisters i sl.

Napomena jest da efekt ne funkcionira protiv trickstar light stagea. Na prvi pogled čudno, efekt kaže da protivnik odabere setanu kartu koja ne može biti aktivirana do end faze kad dobivamo izbor – ili ju aktivirati ili ju uništiti. Bit će uništena jer ju ne možemo aktivirati. Stvar je u tome da kad ju pošaljemo na groblje mi smo ti koji smo je poslali, a ne protivnik, zato jer nam je dan izbor. A pošto efekt nalaže da mora biti poslat od protivnika, efekt će biti zaobiđen. Imajte to na umu.

Sve u svemu, karta je veliko osvježenje i svakako me zanima hoće li establirati u meti kao redovna side opcija ili će hype uskoro proći i završit će zaboravljena. Vrijeme će pokazati. U međuvremenu, dajte joj priliku. Jednom kad ju protivnik vidi, oklijevat će s uništavanjem vašeg backrowa što će vam zasigurno dati prednost u dvoboju. Uz sve navedeno, pravo je čudo što ju je Konami podario nama običnim smrtnicima u commonu te ju učinio dostupnom. Gotovo pa altruistično, ne znam što se to događa s Konamijem, tvrtkom poznatom po gramzivosti.

Do idućeg bloga

Vaš Dark Angel

Victory!

4 Komentara

  1. Odličan članak, svaka riječ ti je na mjestu, volio bih vidjet još ovakvih članaka!

  2. Jako mi se sviđa tvoj stil pisanja i to što si naveo potencijalne targete u Extra Decku za to, ali mislim da je možda problem u tome da čak ni to što prizoveš iz Extra Decka neće moći napraviti previše protiv decka kao što je Sky Striker Trickstar, a sad su uvedeni toolbox linkovi (Knightmare) koji će moći maknuti čudovište prizvano iz extra decka u većini situacija, i zato mislim da ova karta neće biti česta u meti, samo povremen izbor u side deckovima.

    1. Sky striker trickstar svakako nije nepobjediv, problem je što konstantno generiraju prednost kartama u ruci pa se nikako ne možemo riješiti svega. No, imaju problem kad se treba riješiti jačeg čudovišta, također jako se oslanjaju na spellove. Cilj čudovišta iz extra decka jest da ih uspori što će ultimate falcon i naturia exterio učiniti i više nego dobro. Dobit ćeš dovoljno vremena da postaviš field i završiš posao (ako igraš iole kompetetivan deck). Deck praktički nema način da prijeđe preko falcona, kao što je već navedeno, a također uz konstatnu negaciju spellova ostat će u igri samo trickstari koji su sami po sebi limitirani, a da ne spominjem solemn brigadu koja će kontrolirati i same preostale monstere. Svakako treba testati. Naravno, da bi sve to bilo izvedeno walking the dragon mora biti uništen, inače pada sve u vodu. To je sve rizik pa se Waking the dragon ne bi trebao gledati kao win condition već bonus koji nam može pomoći uz malo sreće.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: