Dragunity deck 2018

Ave! Pozdrav svima, YGOCRO je opet s vama.

Nije me bilo dugo dugo i još sam pod dojmom zadnje zadaćnice iz latinskog. Sad, kad više nema škole odlučio sam napisati nešto o decku s kojim sam započeo svoju ozbiljniju yugioh karijeru, išao po turnirima i skupio prekrasne uspomene u nezaboravnim dvobojima po parkovima Velike Gorice. Ovo je deck koji je uspio povezati moje tri ljubavi: zabavu, yugioh i latinski jezik. U početku je to bilo slaganje decka prema subjektivnom mišljenju o ljepoti artworka. Nismo igrali pravi yugioh nego smo tako trošili vrijeme i bilo je stvarno zabavno. Uskoro će moj deck nakon duge četiri godine dobiti novi support pa sam se odlučio vratiti korijenima. Dragunitiji su se prvi put pojavili 2014. godine u structure decku Dragunity legion, a uskoro su dobili nove karte u Hidden arsenalu 4. Bio je to zanimljiv mali deck, eksplozivan i brz.  Naime deck se bazira na vozačima zmajeva (Winged-beast) i malih zmajevima. Glavni ključ decka je prizivanje ptica, a na njih nadograditi zmajeve kao equip karte,a pomoću ptica i malih zmajeva prizivati veće synchro zmajeve. Također nije slučajno da sam na početku spomenuo latinski jezik. Quippe, nemo forte est (Naravno, ništa nije slučajno). Cijeli deck je vezan uz rimsku vojsku, vojne pozicije i upravu. Djeco, sjetite se ovog posta ako ćete ikad razbijati glavu učeći latinski, možda vam pomogne. Nakon dužeg uvoda, krećemo na bitne karte u decku.

DRAGUNITY DUX 

DragunityDux-LCKC-EN-UR-1E

Gains 200 ATK for each “Dragunity” card you control. When this card is Normal Summoned: You can target 1 Level 3 or lower Dragon “Dragunity” monster in your GY; equip that target to this card.

Dux na latinskom znači vojskovođa, glavni vojnik ili općenito vođa. U ovom decku simbolika imena igra bitnu ulogu. Ova karta je jedna od najvažnijih u decku i koristit će vam kao glavni pokretač poteza. Kad je normalno prizvan, na sebe nadograđuje jednog level 3 ili nižeg zmaja iz groblja. Još nekoliko karata ima isti efekt ali se dux kao pravi vođa istaknuo kao najbitniji. Budite oprezni! Efekt se može iskoristiti samo kad je normalno prizvan. Najbolje radi sa sljedeća dva mala zmaja.

 

DRAGUNITY PHALANX

DragunityPhalanx-LCKC-EN-UR-1E

Once per turn, while this card is equipped to a monster: You can Special Summon this equipped card.

DRAGUNITY KUSE

DragunityKuse-CYHO-JP-C

Cannot be used as Synchro Material, except for the Synchro Summon of a “Dragunity” monster. If this card on the field is used as Synchro Material, you can treat its Level as 4. While this card is equipped to a monster: You can Special Summon this equipped card.

Ovo su najvažnija dva tunera u decku. Kuse nije izašao u trenutku kad pišem ovaj post. Nestrpljivo ga iščekujem iz boostera Cybernetic Horizon. Obojica su važni jer vam omogućuju prizivanje synchro čudovišta nakon što ih nadogradite na neko winged-beast dragunity čudovište kao što je dux. Phalanx je bolji zato što vas ne ograničuje u synchro prizivanju za razliku od Kusa, a Kuse je bolji zato što vam omogućuje prizivanje većih synchro zmajeva, ali nažalost, samo dragunity zmajeva. Oboje koristim osim za synchro prizivanje i za žrtvu za kartu CARDS OF CONSONANCE (ako bacite jednog tunera iz ruke s 1000 ili manje napada, vučete dvije karte).  Za informaciju, falanga (Phalanx) je grčka vojna formacija pješaka s dugim kopljima. Kuse još nije izašao u Europi pa vjerujem da će mu se promijeniti ime. Povezan se s mačem (latinski gladius).

DRAGUNITY ARMA MYSTLETAINN

DragunityArmaMystletainn-SDDL-EN-SR-1E

You can Special Summon this card from your hand by sending 1 face-up “Dragunity” monster you control to the Graveyard. When this card is Normal or Special Summoned from the hand, you can select 1 Dragon-Type “Dragunity” monster in your Graveyard, and equip it to this card.

Iskreno, do danas nisam primijetio da se Mystletainn piše s duplim n na kraju. Ovo je jedna od zanimljivijih karata jer se nekako ne uklapa u deck. Nije ni ptica ni zmaj, ni tuner ni winged-beast, zmaj je veći od levela 3, a nije synchro i nitko ga ne jaše, ima i anđeoska i demonska krila?! Ni sam ne zna što je, ali ne treba mu zamjeriti jer čvrsto drži važnu ulogu u ovom decku. Ima efekt kao dux samo bez restrikcija da zmaj mora biti level 3 ili manji. Na ovog zmaja se sve veže. Može ga se lako prizvati micanjem u groblje jednog Dragunity čudovišta s polja. Draga mi je kombinacija prizivanje duxa pa nadogradnja Planaxa/Kusa, Prizivanje Phalanxa/Kusa, micanje u groblje pa prizivanje Mystletainna zato što Mystletainn može opet prizvati zmaja kojeg ste žrtvovali pa se time ne gubi broj karata, a jednostavno razvijate svoj potez. Arma na latinskom znači oružje, a Mistilteinn je mač iz nordijske mitologije, točnije iz saga, priča s Islanda.

DRAGON RAVINE

DragonRavine-LCKC-EN-ScR-1E

Once per turn: You can discard 1 card, then activate 1 of these effects;
● Add 1 Level 4 or lower “Dragunity” monster from your Deck to your hand.
● Send 1 Dragon monster from your Deck to the GY.

Ovo je mjesto gdje se sve odvija. S ovom kartom na polju deck lakše postiže stabilnije polje, a može se koristiti i u ostalim deckovima koji se koriste zmajevima. Apsolutno jedna od najvažnijih Spell/Trap karata u decku. Dosta je dugo bila na listi ograničenih karata i to je učinilo dragunitije oslabljenim i krhkim deckom, ali sad se može igrati s 3 primjerka.

DRAGUNITY DIVINE LANCE

DragunityDivineLance-SECE-EN-C-1E

Equip only to a “Dragunity” monster. It gains ATK equal to its Level x 100, also it is unaffected by Trap effects. During your Main Phase: You can equip 1 Dragon-Type “Dragunity” Tuner monster from your Deck to the monster equipped with this card. You can only use this effect of “Dragunity Divine Lance” once per turn.

Ovo je jedina equip karta koja je zapravo spell, a ne čudovište. Izašla je relativno nedavno, prije neke dvije godine i puno je pomogla decku. Čudovištu dodaje napad, obranu od trap karata i u main fazi nadograđuje jednog tunera iz decka. Podsjećam, taj tuner može biti Phalanx ili Kuse koji se mogu prizvati na polje, a može koristiti i u OTK-u, ali o tome nešto poslije kad se upoznamo s čudovištem stvorenim iz divine lanca. Trebalo mu je dvije godine da se stvori, ali bolje ikad nego nikad.

DRAGUNITY BRANDISTOCK

DragunityBrandistock-HA04-EN-SR-1E

While this card is equipped to a monster, that monster can attack twice during each Battle Phase.

Jako dobra karta za nadograditi na jako čudovište uz pomoć dragunity divine lanca. Pomaže za OTK. Ime dolazi od kratkog noža korištenog najviše u Italiji između 16. i 19. stoljeća.

DRAGUNITY SENATUS

DragunitySenatus-CYHO-JP-R

You can discard 1 “Dragunity” card; equip 1 “Dragunity” Tuner from your Deck to this card, also you cannot Special Summon monsters from the Extra Deck for the rest of this turn, except Dragon monsters. You can only use this effect of “Dragunity Senatus” once per turn. If a “Dragunity” card(s) you control would be destroyed by battle or card effect, you can destroy 1 “Dragunity” card equipped to this card instead.

Ovo je još jedna nova karta koja tek dolazi. Mislim da nije baš dobra i da ne zaslužuje više od jednog mjesta u decku. Zaljubljenici u ovaj deck su dugo tražili čudovište koje bi bilo bolje ili bar jednako dobro kao dux i došao je senatus. Nije ni približno dobar kao dux, ali može biti koristan u nekim situacijama. Mislim da ima previše restrikcija i traži odbacivanje karte iz ruke za aktivaciju efekta, a svaki minus u ruci u današnjoj igri može biti poguban. Dobio je ime od senata, rimskog vijeća za odlučivanje oko najbitnijih pitanja. Na većini spomenika koje su gradili Rimljani na vrhu piše tko je platio spomenik, a tamo često piše SPQR ili Senatus Populusque Romanus, senat i narod rimski u prijevodu. Još i danas se u Rimu na mnogim mjestima osim spomenika mogu vidjeti slova SPQR.

DRAGUNITY KNIGHT – ASCALON

DragunityKnightAscalon-CYHO-JP-UR

1 “Dragunity” Tuner + 1+ non-Tuner monsters
You can banish 1 “Dragunity” monster from your GY, then target 1 monster your opponent controls; banish it. If this Synchro Summoned monster in its owner’s control is destroyed by an opponent’s card (by battle or card effect): You can Special Summon 1 “Dragunity” Synchro Monster with 3000 or less ATK from your Extra Deck. (This is treated as a Synchro Summon.) You can only use this effect of “Dragunity Knight – Ascalon” once per turn.

Napokon smo došli i do čudovišta iz extra decka. Naravno nisam vam pokazao sva čudovišta i karte iz glavnog decka. Ako se zainteresirate za ovaj deck morat ćete malo i sami istraživati. Ascalon je također nova karta koja izlazi uskoro. Novi je boss monster i stvarno je odličan. Za cijenu izbacivanja jednog dragunity čudovišta možete isto napraviti protivničkom čudovištu. Važno je spomenuti da ovo možete napraviti više puta u potezu. Ako je uništen priziva novog, manjeg synchro zmaja. Bitno je da se to prizivanje računa kao synchro prizivanje što je važno jer se efekti nekih dragunity synchro zmajeva mogu iskoristiti samo kad su synchro prizvani. Uz Dragunity divine lance i Dragunity Brandistocka stvara potencijalni OTK. To također nije slučajno jer se vidi da je Ascalon nastao iz divine lanca. Ascalon je dobio ime po koplju kojim je Sveti Juraj ubio zmaja, što je pomalo kontradiktorno jer je Ascalon i sam zmaj.

DRAGUNITY KNIGHT – VAJRAYANA

DragunityKnightVajrayana-WGRT-EU-UR-LE

1 Dragon-Type Tuner + 1 or more non-Tuner Winged Beast-Type monsters
When this card is Synchro Summoned: You can target 1 Level 3 or lower Dragon-Type “Dragunity” monster in your Graveyard; equip that target to this card. Once per turn: You can send 1 Equip Card equipped to this card to the Graveyard; double this card’s ATK until the End Phase.

Vajrayana je najvažniji synchro zmaj u ovom decku jer je level 6, prema tome ćete ju najčešće koristiti, a zbog efekta vam omogućuje razvijanje poteza ili potencijalni OTK. Naime, kad je synchro prizvana ima isti efekt kao dux što jako pridonosi razvitku poteza i prizivanju većih zmajeva. Ako pak imate otvoreno polje koristite drugi efekt. Jednom po potezu možete maknuti jednu kartu nadograđenu na ovu kartu da udvostručite napad ove karte. Vajrayana je jedan od tri stupa budizma. U prijevodu znači put munje ili put dijamanata.

Postoji još jedna karta koju želim uključiti u deck, ali nikako ne uspijevam. To je Dragunity knight – trident i ima efekt da ako uništite tri karte koje kontrolirate, možete baciti tri karte iz protivničkog extra decka u groblje. Karta ima ogroman potencijal u prvom potezu i u današnjoj meti koja se jako oslanja na extra deck, deck koji može izbaciti 9 karata iz extra decka po potezu bio bi osvježenje. Ako netko uspije napraviti nešto svakako bih volio da mi se javi.

PREDNOSTI I NEDOSTACI DECKA

zabavan i relativno eksplozivan
brzo stvara prednost na polju
u vrijeme kad su izašli nisu postojale “hard once per turn” karte
+ dolazi novi support

– u decku ne postoje nikakve negacije
– deck se previše oslanja na duxa kao početak poteza
– u doba link čudovišta izgubili eksplozivnost
ne mogu se mjeriti s današnjom metom

DECKLISTA

Mislim da je ovo trenutno najbolja verzija koja bi se mogla igrati. Ako imati primjedbe ili prijedloge volio bih čuti vaše mišljenje.

1x Dragunity Aklys
3x Dragunity Arma Mystletainn
2x Dragunity Brandistock
3x Dragunity Dux
2x Dragunity Kuse
1x Dragunity Legionnaire
1x Dragunity Militum
3x Dragunity Phalanx
1x Dragunity Senatus
1x Garuda the Wind Spirit
1x Red-Eyes Darkness Metal Dragon
1x Mist Valley Baby Roc

3x Dragunity Divine Lance
3x Dragon Ravine
2x Cards of Consonance
1x Upstart Goblin
1x Terraforming
1x Soul Charge
1x Raigeki
1x Monster Reborn
2x Twin Twisters
2x World Legacy Succession

2x Dragunity Legion
1x Solemn Warning

2x Dragunity Knight – Vajrayana
1x Dragunity Knight – Gae Dearg
2x Dragunity Knight – Ascalon
2x Dragunity Knight – Barcha
1x Scarlight Red Dragon Archfiend
1x Crystal Wing Synchro Dragon
2x Greatfly
1x Crystron Needlefiber
1x Trishula, Dragon of the Ice Barrier
2x Dragunity Knight – Harloon

Hvala svima na čitanju. Nadam se da vas je zainteresirao deck, da je ovaj post bio zabavan i edukativan, pogotovo za mlađe igrače. Lijep pozdrav do sljedećeg posta.

~YGOcro

YGOcro

Pozdrav svima! Evo par stvari koje trebate znati o meni. Za ovaj "posao" vam treba samo želja za pisanje. Imam 15 godina i najmlađi sam od svih autora na blogu, ali to me ne sprečava da podijelim svoja iskustva, ideje, zanimljivosti sa svima vama onako kako najbolje znam, a to je kroz pisanje. Ovom prilikom pozivam sve one koji prate mene, moje postove i cijeli blog, a imaju želju za pisanjem da se pridruže našoj veseloj ekipi. Što još o meni... "specijalizirao" sam pisanje deck profila, neke lude comboe (naravno s pripadnim deck profilom), ali nađem se i u drugim temama. U mojim postovima je uvijek veselo i opušteno tako da se čitatelj isključi iz svih problema i fokusira samo na moj post. Tu i tamo ubacim i nešto smiješno. Ne idem puno na turnire, ali zato igram privatno s prijateljima. Igram malo slabije, nepoznate i maštovite deckove kao što su Dragunity, Batlin' Boxer, Superheavy Samurai i Raidraptor jer sam i sam takav. Ne podnosim metu i mislim da svaki deck ima šanse da briljira na nekom velikom turniru (bez brillant fusiona). Možete mi uvijek slati ideje za sljedeće postove i pokušat ću ispuniti sve želje i ideje u što kraćem vremenu. Hvala svima na podršci i hvala što pratite blog.

3 misli o “Dragunity deck 2018

  1. Mislim da bi se trebalo igrati manje Dragunity karti, jer ne mogu napraviti toliko dobro polje kao neke druge, mislim da bi se Baby Roc i Gae Dearg trebali igrati na 3 jer idu super skupa a Gae Dearg se jako lagano priziva. Mislim da bi se deck trebao više oslanjati na ravine zbog searchanja, zato možda više terraforminga ili čak 1 pseudo space. Možda bi Destrudo bio dobra ideja u ovom decku, a za extra deck staviti PSY-Framelord Omegu (jako potreban r8) i Hieratic Dragon King of Atum (zbog lakšeg pristupa Darknessu). Također, Needlefiber je OCG karta.

    1. slučajno sam napisao R8 umjesto L8, ali imam osjećaj kao i da bi Foolish Burial bila korisna karta u većini situacija.

    2. Za početak hvala na komentaru. Napisao sam post kao OCG+TCG listu jer će sve te karte, pa i needlefiber doći u određeno vrijeme i u Europu. Poštujem mišljenje, ali nikako ne mislim da bi se Roc i Gea-Dearg trebali igrati po 3 jer je malo mjesta, pogotovo u extra decku. Nikad se nećeš oslanjati na sva tri Dearga, a Roc je dead draw ako nemaš Ravine na polju. Destruda i Omegu nisam nikad pokušao igrati, ali prijedlog je zanimljiv, iako mi se Omega baš i ne sviđa jer traži dosta resursa (s kojim dragunitiji baš i ne raspolažu previše), a ne radi praktički ništa korisno za sam deck. Atum je isto karta koju sam planirao spomenuti, ali sam ju na kraju izbacio jer treba dva lvl 6, što je također previše resursa s obzirom na to da smo u link eri i da su dragunitiji, kao što sam spomenuo u postu, podosta ranjivi ako im se ubije normal summon dux ili slično. Moj deck se oslanja na laganom prizivanju Ascalona, novog boss monstera, koji ima veliki utjecaj na buduće kombinacije makar bio i uništen u prvom potezu. Imam osjećaj da nisi baš najbolje upoznat s dragunitijima u link eri i njihovim oslabljenim mogućnostima, ali ako dobiju vlastito link čudovište ili dodatan support koji bi im omogućio veće i moćnije poteze svakako ću isprobati tvoje prijedloge. Hvala još jednom 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.