Forbidden & Limited List, 15. travnja

Nova ban lista je najavljena, a na snagu stupa 15. travnja. Koje su implikacije liste i je li ovo kraj tier 0 formata?


Kako će se metagame razvijati, koji deckovi se vraćaju iz “mrtvih”, a koji deckovi tek odlaze?
U nastavku slijedi analiza nove Forbidden & Limited liste te pretpostavke posljedica na metagame.

Snaga liste

Masakr svakako nije klasifikacija pod koju nova lista spada. Niti jedan ključan pripadnik nekog arhatipa nije se našao na listi. Branded Puppet lock, Fire King engine, kao i Dimension Shifter ostali su netaknuti. Znači li to da je lista promašaj?

Nova lista stvorila je prilike. Zabranom Linkuriboha čisti Snake-Eyes u trenutno popularnom obliku kompletno je uništen. Čak i ako se razviju nove combo linije, deck više nema pristup glavnim Synchro čudovištima: Baronne De Fleur i Borreload Savage Dragon. Ako deck ode u smjeru Apollouse, bez Linkuriboha ranjiva je na uništenje u borbi.

Uništenjem prethodne verzije čiste Snake-Eyes strategije, Fire King Snake-Eyes preuzima titulu najdominantnije vatrene strategije. Samim time deck postaje ranjiv na više karata kao Droll & Lock Bird i otvara vrata konkurentnim strategijama.

Dimension Shifter – karta koju najviše volimo mrziri, ponovno izbjegava Forbidden & Limited listu
Dimension Shifter – karta koju najviše volimo mrziti, ponovno izbjegava Forbidden & Limited listu

Žrtve

Dragon Link izgubio je većinu isplativosti svojih jačih combo linija. Čisti Snake-Eyes više ne postoji, ako nije pronađena nova combo linija koja pokriva već spomenute nedostatke. Ostali combo deckovi koji su se oslanjali na Baronne također pate, pogotovo Mannadium, koji je koristio njen efekt da uništava vlastita čudovišta.

Chicken Game je zanimljiv povratak. Iako ne očekujemo pretjerano velik utjecaj na metagame, svaki igrač koji se sjeća dana dominantnosti ove karte Konamijeva je žrtva.

Šalu na stranu, lista je suzdržana ipristojna“. Niti jedna strategija nije direktno masakrirana, ali je ponovno smanjen broj nezdravih karata u igri. Trend pokazuje da Konami cilja na širu sliku zadnjih nekoliko Forbidden & Limited listi i nadamo se da će se to i osjetiti.

Linkuriboh – prva žrtva nove Forbidden & Limited liste
Linkuriboh – prva žrtva nove Forbidden & Limited liste

Profiteri

Summon Limit i Anti-Spell Fragrance daleko su od arhatipalnih karata, ali ovaj pogodak svejedno favorizira određene deckove. Minimalizacijom floodgatea u igri, „blind second“ strategije dobivaju malu prednost.

Kombinacija tog faktora i udaranja dijelova combo deckova, Tenpai dragoni dobili su dobrodošlicu. Iako predviđamo manju dominantnost nego u OCG-u, ova strategija napokon ima plodno tlo na kojem se može razvijati.

Sky Striker, Orcust i Thunder Dragon strategije pridružile su se Salamangreat decku na slobodi.
Zastarjele, ali ne i zaboravljene, brojni obožavatelji ovih strategija zasigurno će se obradovati ponovnoj prilici da ih igraju.

Thunder Dragon Colossus i Sky Striker Mobilize – Engage! zasigurno će zauzeti pokoji tech slot u raznim deckovima. Colossus će se gotovo sigurno opet pronaći na combo poljima, a Engage je skoro generička karta za deckove koji žele igrati mini-engine posvećen tome da idu drugi.

Sky Striker Orcust ponovno je deck te ćemo ga napokon moći usporediti s modernijim deckovima, kao i s novim Salamangreat kartama.

Orcust također prijateljski surađuje s još jednom profiterskom strategijom: Tearlament.
Iako nisu dobili direktnu pomoć, treći Destiny HERO – Malicious dozvoljava lakše prizivanje Beatrice, Lady of the Eternal. S prirodno dobrim matchupom u Fire King, Labrynth i još neke relevantne deckove, Tearlament možda opet ima šanse ukrasti koje mjesto u top cutima.

Destiny HERO – Malicious također ima implikacije s drugom kopijom Armageddon Knighta, kao i u HERO deckovima, ali očekivanja za te implikacije nisu pre visoka.

Purrely je dobio još jednu kopiju Purrely Delicious Memorya. Viša konzistencija i drugi pristup Epurrely Plumpu nisu zanemarivi. Deck je već bio igriv i svaka Konamijeva milost pomaže.

Swordsoul je Baronne mijenjao za Archnemeses Protosa. Pendulum strategije napokon opet imaju Majespecter Unicorn – Kirina. Zanimljivo, ali skoro zanemarivo.

Speedroid Terrortop bonus je brojnim Rank 3 strategijama, ali najzanimljivija su svakako Goblini. Konzistentniji pristup Totem Birdu znači da deck više ne gube automatski na jedan Evenly Matched ili Lightning Storm. Ovaj bonus možda je dovoljan da se pojave kao prijetnja na nekim regionalnim natjecanjima.

Igrači koji su kupili Floowandereeze na samom početku zasigurno su ga već prodali od dosade, ali da nisu, deck bi se pokazao kao najbolja investicija u povijesti igre. Ponovnim ulaskom board breakera u format i Shifterovo preživljavanje povisuje ovaj deck na ljestvici.

Majespecter Unicorn Kirin – opet je ovdje, no je li i dalje relevantan nakon 8 godina?
Majespecter Unicorn Kirin – opet je ovdje, no je li i dalje relevantan nakon 8 godina?

Potrebne adaptacije

Najprije je potrebno analizirati stabilne deckove. Fire King Snake-Eyes i Branded razvijat će se s minimalnim adaptacijama. Nekoliko odabira karata bi se moglo izmijeniti, ali generalne strategije ostaju približno iste.

Igrači moraju proučiti opcije board breakera i odlučiti jesu li ponovno isplativi ili je bolje zadržati svoje strategije na hand trapovima. Ako se odluče za board breakere, moraju pronaći način da prežive igrati prvi protiv Tenpaia.

Side Deckovi moraju se opet adaptirati. Novi val zabranjenih floodgatea izaziva novu optimizaciju. Jedna od opcija je Deck Lockdown, ali drastično ograničava follow-up igrača koji ga aktivira.

Dodana snaga profitera ove liste također je bitna za uzeti u obzir. Iako ti deckovi nisu nužno najbolji, ima li Vaš deck način da ih pobijedi? Imate li plan kako stvoriti prednost nakon sideanja? To su iznimno bitna pitanja za nadolazeći format.

Swordsoul Supreme Sovereign – Chengying, najbolji (legalan) level 10 Synchro u igri
Swordsoul Supreme Sovereign – Chengying, najbolji (legalan) level 10 Synchro u igri

Zaključak

Ban lista je ciljala na šire zdravlje igre, a ne na kompletnu destrukciju formata.
Deckovi koji su već bili zastupljeni nastavit će, makar u malo drugačijem obliku. Tenpai zmajevi će se pridružiti metagameu. Otvorena su vrata i brojnim slabijim strategijama.

Igra je krenula u smjeru raznovrsnosti, ali još je pre rano nagađati precizno kako će format izgledati. Za sve igrače razočarane prošlim formatom, sada je vrijeme za okušati se u kaosu novog formata i iz prve ruke vidjeti kako će se razvijati.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.