Varanje u Yu-Gi-Oh-u

Varanje je ujedno i tabu i nevjerojatno popularna tema među Yu-Gi-Oh igračima. Malo koji igrač nije čuo barem za jedan slučaj varanja. Kršenje pravila igre i turnira dolazi u velikom broju oblika, iako se najčešće događa slučajno. Razlika između pogreške i varanja je samo namjera.

Nažalost, velik dio igrača nije upućen u to kako prepoznati propuste u pravilima ili namjerno varanje i kako se od toga zaštititi.

Što je varanje u Yu-Gi-Oh-u?

Pogreška je svaka instanca u kojoj se jedan ili oba igrača ne pridržavaju pravila igre i turnira. Varanje je kad igrač to čini svjesno i namjerno.
Povlačenje karte više ili ignoriranje restrikcija na kartama neke su od ideja na koje varanje asocira. Varanje ne mora uvijek biti tako očito, niti mora biti crno-bijelo.

Yu-Gi-Oh je iznimno složena igra i svaki iskusniji igrač može se prisjetiti barem jednog primjera kad je zaboravio na neki efekt ili restrikciju. Svaki od tih primjera promatraču izgleda identično varanju. Ovdje nastaju komplikacije.

Pogreška ili varanje?

Nije svako odstupanje od pravila u Yu-Gi-Oh-u isto.  Novi igrač koji još uči držati karte u rukama zasigurno će prekršiti pravila. Igrači će sigurno u osmoj rundi regionalnog ili na livestreamu YCS-a imati manje koncentracije nego u drugoj rundi.

Propusti se događaju i većina ih nije namjerno, ali to ne znači da su svi igrači dobronamjerni. Ilegalne akcije i slučajna razlika u zaštitama na kartama jesu problemi i jesu kažnjivi, ali nisu nužno varanje. Namjerni varalice ipak spadaju u drugu kategoriju.

Stallanje“ ili usporavanje igre dok se bliži završetak runde, „rule sharking“, odnosno namjerno i ciljano zloupotrebljavanje sudaca radi stjecanja nepoštene prednosti, i „stackanje“ koje se odnosi na manipuliranje poretka karata u decku najreprezentiranije su metode varanja koje teško mogu biti slučajne.

Krivica nikad nije na igraču koji je prevaren. To ne znači da prevencija varanja nije dužnost svakog igrača.

Infernity Archfiend – njegov efekt zahtjeva da igrač nema karata u ruci, što je navodilo varalice da setaju čudovišta u spell i trap zone. To zasigurno nije bilo slučajno.
Infernity Archfiend – njegov efekt zahtjeva da igrač nema karata u ruci, što je navodilo varalice da setaju čudovišta u spell i trap zone. To zasigurno nije bilo slučajno.

Ima li zaštite od varanja?

Održavanje ispravnog toka igre odgovornost je oba igrača. Osnovno poznavanje restrikcija u svakom meta decku dobar je početak i priprema koju bi svaki igrač trebao obaviti prije regionalnih i viših natjecanja.

Presjeći protivnikov deck je praktično, ali je slaba zaštita od vještijih „zlikovaca“. Nije uvijek niti primjereno pile-shuffleati protivnikov deck, ali pristojan kompromis je normalno ga promiješati nekoliko puta.

Požurivanje protivnika u zadnjoj minuti partije rijetko ima dobar ishod. Bolja alternativa je upozoriti ga ili pozvati sudca ranije ako smatrate da protivnik namjerno trati vrijeme ili igra neprihvatljivim tempom. Sudac Vam je prijatelj!

Ako Vam neka interakcija izgleda sumnjivo, sudci su ovdje i da to razjasne.
Ne smiju odgovoriti na pitanja vezana uz ishod aktivacije specifičnih karata jer bi to moglo biti interpretirano kao pomaganje igraču u taktičkim odlukama. Umjesto toga im postavljajte globalna pitanja.
Ne postavljajte pitanja kao: Mogu li dodati čudovište Nadir Servantom pod Dimensional Shifterom?
Također je loše: Što će se dogoditi ako pod Shifterom aktiviram Nadir Servant?

Prilikom razgovora sa sudcem budite smireni i dosljedni. Sudac je ovdje da Vam pomogne, ali ne može to učiniti ako ste bezobrazni ili niste ni sami sigurni u kojoj ste fazi poteza i tko je aktivirao koju kartu.

Dimension Shifter – karta koju ne mogu prestati spominjati
Dimension Shifter – karta koju ne mogu prestati spominjati

Sudci, sudci, sudci

Ako imate kakve opravdane sumnje, pozovite sudca. U najgoru ruku ćete nešto naučiti i dobiti opomenu ako sudac smatra da je poziv neopravdan. Daleko bolji ishod nego da gubite na sumnjive načine i puštate neprijateljstva da nastaju oko nečega što je mogla biti slučajna zabuna.

Prljavi sleeveovi za karte, neprimjerene slike na podlogama za igru i nesportsko ponašanje također su razlozi za zvati sudca. Ako niste sigurni je li ponašanje primjereno, zapitajte se biste li ga prihvatili kod kolege u školi ili na poslu. Ako i dalje niste sigurni, provjerite Konami tournament policy dokument.

Rule shark nije onaj igrač koji opravdano zove sudca, već onaj koji primjerenu interakciju nastoji prikazati na iskvaren način kako bi utjecao na ishod igre.

Trenutni Konami Judge logo
Trenutni Konami Judge logo

Kontroverzije

Optužbe protiv popularnih igrača nisu nova stvar. Video Simon Heove diskvalifikacije 2014. godine ima preko 70 tisuća pregleda na YouTubeu. Drame oko „varanja“ popularnih igrača iskaču na dvomjesečnoj bazi. Za vrijeme Remote Duel YCS-a to izgleda kao jedina tema, a sudački propusti redovito dovode igrače na korak pred paljenje lomače.

Ne formirajte mišljenje o igraču ili igri samo iz jednog događaja. Za svakog poznatog igrača koji je namjerno obilježavao karte u decku ili lagao sudcima, barem pet poznatih igrača napravilo je slučajan ilegalan potez koji ih je obilježio mjesecima ili duže.

zaštite za karte koje nisu legalne – na lokalnim turnirima su vjerojatno u redu, ali prije većih uvijek investirajte u nove!
sleeveovi za karte koji nisu legalni – na lokalnim turnirima su vjerojatno prihvatljivi, ali prije većih turnira uvijek investirajte u nove!

Zaključak

Igrači moraju pripaziti da ne budu prevareni, ali istraga i kazna je na sudcima. Opreznost je vrlina, ali kleveta igrača, pogotovo nakon što je glavni sudac istragom zaključio da ilegalna akcija nije bila namjerna, vodi samo neugodnijem okruženju.

Izbjegavajte nesportsko ponašanje, nedoumice i rasprave riješite pozivom sudca.
A što se sudaca tiče, nemojte ni njima zamjeriti povremeni propust — većina ih radi drastično više nego ih Konami kompenzira!
Umjesto toga, zatražite žalbu na presudu i odluku glavnog sudca.

2 misli o “Varanje u Yu-Gi-Oh-u

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.