Cotw: Pot of Desires – vrč sreće!

U zadnje vrijeme sve češće vidimo karte s jednostavnim efektima, ali s efektima koji su isto tako jednostavno dobri. Prošli Cotw to je bio Cosmic Cyclone čiji efekt zauzima samo jedan red na karti. Ovaj puta došao je red na jedan vrč koji podsjeća na zloglasni vrč iz prošlosti za koji kruži sarkastično pitanje “What does it do?”. Zloglasni vrč je, dakako, Pot of Greed, karta koja bi bila auto-include u svakom decku da je legalna. I s pravom nije legalna jer je čisti generički +1 koji preokreće partije. Danas pričamo o potokmu te karte, a to je…

Pot of DesiresPot of Desires
Normal Spell Card

Banish 10 cards from the top of your Deck, face-down; draw 2 cards. You can only activate 1 “Pot of Desires” per turn.

Baš kao što ima dva lica, ovaj je vrč podijelio zajednicu na dvije strane. Neki kažu da je predobar, neki da je užasan. Složit ćemo se da je karta prilično jednostavna, zar ne? Nekako imam osjećaj da su u zadnje vrijeme ove jednostavnije karte puno bolje od onih kompliciranijih. Možda se varam, ne znam. Za odricanje deset karata s vrha decka vučemo dvije. Zvuči poprilično ekstremno, ali ekstremno je dobro. Ponekad. Ova karta je čisti +1, damo jednu kartu i dobijemo dvije. I tu se možda zapitate “Ali zar nije onda -9 jer smo se odrekli 10 karata iz decka” i odgovor na to pitanje je ne. Vi doslovno dajete jednu kartu da dobijete dvije, tih deset nisu bile u vašoj ruci ili na polju pa se ne broje u tom pogledu. No što je s tim kartama koje se banishaju, što s njima? Generalno ništa. Pogledate da vidite koje su i na koje više ne računate i nastavljate s kartama koje imate u ruci i decku (i polju i Extra decku i graveyardu i gdje sve već imate, no). Dakako, možete te karte reciklirati i koristiti ih, ali u većini slučajeva to nećete raditi.

“Čekaj, čekaj, čekaj… Mogu gledati te banishane karte? Ali piše da su Face-down!”. Naravno, sve karte koje su vaše, a nisu u Main decku možete pogledati u bilo kojem trenutku, bilo da se radi o Extra decku, graveyardu ili banishu, bez obzira bile te karte Face-up ili Face-down. S obzirom na to da su graveyard i banish karte javno znanje (public knowledge), protivnik smije pogledati što je u vašem graveyardu ili bansihu kao što i vi smijete pogledati što je u njihovom. ALI! Valja imati na umu da Face-down banishane karte smije gledati samo onaj igrač čije su karte banishane tako da protivnik ne može i ne smije pogledati karte koje ste banishali koristeći Pot of Desires, dok vi, dakako, to smijete raditi u bilo kojem trenutku. Ne dajte da vam kažu suprotno, ovo je službeno pravilo od strane Konamija i suci bi trebali tako suditi. Ukoliko protivnik inzistira da pogleda te karte, pozovite suca i on će mu reći da ne smije (ili mu pokažite ovaj paragraf ovog teksta da se razuvjeri :D).

U redu, sada kada smo razriješili sve to, idemo na nekoliko brojki. Postoji određena količina vas koja će reći da je igrati ovu kartu jednostavno preriskantno jer postoji velika mogućnost da ćete banishati one karte koje vam trebaju i to je opravdano. I sam sam mislio tako dok nisam pročitao suprotno na nekom od foruma ili gdje već na ovom prostranom webu. Zamislimo situaciju u kojoj se Pot of Desires nalazi u vašem početnom handu i to je prva karta koju odigrate, ganjate jednu od tri kopije karte koja vam treba da započnete wombo combo. Vjerojatnost da ćete banishati jednu od tri kopije (ako vam jedna kopija nije u handu već, dakako) jest oko 45%. Fina brojka, postoji velika mogućnost da ćete banishati jednu kopiju. Vjerojatnost da ćete banishati dvije od tri kopije već drastično opada i ona je sada već oko 18%. Znači da ćete u otprilike jednom od pet duela banishati dvije kopije karte koje želite. Sada možda mislite “Ma ja sam baksuz, ja ću ih banishati sve tri”. Ha-haaaa! Teško. Vjerojatnost da s banishate sve tri kopije je oko 2% što znači da će se to dogoditi otprilike jednom u pedeset duela. Naravno, ako ste vukli koju kartu više prije, te brojke se povećavaju. Ove brojke nisam ja računao, moja matematika je na razini imam toliko i toliko kuna u novčaniku, mogu popiti toliko i toliko točenih piva. Ako vas zabavlja matematika i htjeli biste izračunati postotke za ovu ili neku drugu situaciju, slobodno to napravite i ostavite je u komentarima (uz pretpostavku da itko ikada komentira) pa da vidimo što vi kažete. Moje područje su informacije pa bih vjerojatno proveo dane računajući ovo i još bih vjerojatno krivo izračunao tako da to jednostavno neću napraviti. Ne da mi se. 😀

Mystical RefpanelOsobono mišljenje
Karta mi je zanimljiva. Uz Soul Absorption i ovo dobijete 5000 životnih bodova. Morao bih razmisliti bih li igrao Pot of Desires i u kojem točno decku jer moji su deckovi obično stila stroja koji jednu određenu stvar odlično radi, ali u većini slučajeva se zablokira i zapali jer nije konzistentan ni najmanje. Kada bih igrao kompetitivnije, vjerojatno bih igrao deck u kojem ova karta poprilično dobro funkcionira (iako me trenutna cijena od oko 60€ malo odbija, priznajem). Zanimljiva mi je interakcija ove karte i karte Mystical Refpanel. S obzirom na to da je “Banish 10 cards” dio Pot of Desiresa cost, ukoliko odigrate Mystical Refpanel na protivnički Pot, on banisha 10 karata, a vi vučete dvije karte. Isto tako ako on to odigra na vaš Pot, on vuče dvije karte dok vi gubite 10 karata iz decka. Poprilično devastirajuće može biti što je uvijek zabavno u ovoj igri!

Par riječi autora
Znam da je ova karta već odavno razvikana i da sada pisati o njoj i nije najpametnija stvar. Htio sam napisati ovo tjedan nakon prošlog Cotw-a o Cosmic Cyclone, no privatni život, fakultet, posao i ostale obaveze uzele su svoj danak. Samim time nisam bio ni aktivan na Yugioh Planetu. Ne znam ni koliko vas prati tko što piše ovdje i koliko vas prati moje tekstove (iskreno ne znam ni koliko ljudi zapravo čita što mi ovdje trabunjamo), ali htio bih da znate da ću se potruditi aktivniji biti na ovom websiteu. Potrudit ću se objaviti svake nedjelje Cotw, a uz to možda još jedan članak tjedno, iako ništa ne obećajem. Ponovo sam se vratio na Planet i nadam se da ću ovaj puta uspjeti vješto žonglirati sve obaveze i proizvesti barem jedan kvalitetan (ili polu-kvalitetan?) tekst tjedno. Vidjet ćemo. Ostanite mi dobri.

Vaš Kiryu.

Kiryu

Hello world!

3 misli o “Cotw: Pot of Desires – vrč sreće!

  1. “Zloglasni vrč je, dakako, Pot of Greed, karta koja bi bila auto-include u svakom decku da je legalna. I s pravom nije legalna jer je čisti generički +2 koji preokreće partije.”

    Typo je tu. +1 si mislio 😀

    I daj mi, molim te, objasni taj combo s refpanelom 😀 Neće ići baš tako..

    1. Da, da, ispravljeno sve. Malo sam previše neispavan pa je u mojoj glavi sve to drugačije izgledalo. 😀

  2. Super članak!Karta je dosta dobra,ali mora se paziti da ti ne “otpuše” dek.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.