Card of the Week 17022010 – Mystic Tomato

Dobrodošli u još jedan Card of the Week. Ovaj tjedan je po mnogočemu veoma poseban. Osobito zato jer vaš najdraži kolumnist sutra polaže zadnji ispit u semestru, a sekundarno zato jer je veoma vjerojatno da se sljedeći tjedan održava LoMC, što znači da je ovo zadnji period odmora, prije nego trema i ushićenje počnu nagrizati našu vrlu igračku populaciju.

Broj kvalificiranih se već odokativno zna, i ukoliko ste pratili forum, siguran sam da ste već dobili pristojan uvid u razmišljanja raznih igrača koji će se natjecati na prvenstvu. Bilo da ste gledali Deck Liste, ili tražili savjete, imali ste dovoljno vremena da stvorite kompetitivan deck sa solidnim Side Deckom. A ukoliko već imate i znate točno ono što ćete pilotirati na turniru, držite se toga. Neki od najgorih poteza u mojoj karijeri TCG karata bili su mijenjanje deckova u posljednji tren. (Hint: MTG Gran Prix: Beč, za više detalja slobodno pitajte na P.M.,ukoliko ima zainteresiranih )

Današnje mjesto u CotW-u zauzeti će jedna kategorija karata koja je već jako dugo s nama, i većini je dobro poznata, no u zadnje vrijeme osobito dobiva na igrivosti. Riječ je naravno, o takozvanim „tražilicama“, a ja ću vam predstaviti onu koja je trenutno najigranija (neki bi čak rekli i najigrivija), Mystic Tomato.

When this card is sent to the Graveyard as a result of battle, you can Special Summon 1 DARK monster with an ATK of 1500 or less in face-up Attack Position from your Deck. Then shuffle your Deck.

Pošto svrha ove kolumne nije samo inovacija, nego i „refresh“ svijesti igrača, sa zadovoljstvom sam pripremio tekst o ovom old school dragulju.
Neki se Tomato-a (popularno zvanog „Poma“) sa osmjehom na licu prisjećaju još iz Toolbox ere. (osobito Splićani, gamad koja je izumila i etablirala 3D-ove; Don Discard Deckove). Karta je od svojeg izlaska vidjela mnogo danjeg svjetla po svakakvim deckovima koji su htjeli ubrzati proces dolaženja ciljanih Dark monstera na polje.
Kombinirali su ga sa Creature Swapom (kao i sve tražilice), ne bi li ostvarili advantage. Zabijali su ga u Monstere sa istim ATKom i samozadovoljno vadili Dona ili štogod drugo na polje.

Danas je situacija drugačija.
Don Zaloog se ne igra u ovoj meti jer je nažalost prebrza, i puna Grave Fueled deckova. Čak i oni koji su se kleli imenima predaka (uglavnom Splićani) da Don nikada neće napuštati njihove deckove, promijenili su mišljenje (i većinom zaigrali Lightswornove).

No danas je situacija na jedan način čak i povoljnija za igranje tražilica. Prvo, imamo nekoliko fantastičnih targeta za Tomatoa, drugo, karte koje su prije bile veoma česte i koje su smetale tražilicama (Nobleman of Crossout, Monarsi) također su izgubile na popularnosti zbog brzine deckova u metagameu.
Targeti o kojima sam govorio su sljedeći:

– Plaguespreader Zombie – U redu, očiti pick, PSZ koji je došao na polje pomoću Tomatoa, nakon Synchroa ide u grob, iz kojega može lako biti recikliran za dodatni Special Summon
– Armageddon Knight – Fantastičan „mini combo“, dozivajući pomoću Tomatoa  A.Knighta, imate pravo na korištenje njegovog efekta, kojim zatim u grob bacate bilo kojeg Dark monstera koji vam u datoj situaciji treba ( Necro Gardna, DH-Malicious,PSZ,Djinnovi…)
– Također možete S-Summonati Sangana, Gardnu ili Malija, na svom ih krugu žrtvovati (za npr. Monarcha), te onda koristiti njihove efekte po želji
– Blackwind – Gale the Whirlwind – Svačiji omiljeni Synchro-Shrink kojega ne treba previše objašnjavati
– Destiny Hero – Diamond Dude – Zašto ne? Na svom krugu aktivirate njegov efekt i možda vam se posreći 😉
– I ono očigledno, drugog Tomatoa, braneći tako svoj LP od višestrukih napada

U formatu koji se u potpunosti fokusira na brzo i agresivno napadanje, tražilice su napokon našle svoje mjesto. Ovu tvrdnju mogu potkrijepiti testanjem, testirao sam svoj RelinRitual deck protiv jednog od mnogih vrsnih zagrebačkih igrača, (pod nicknameom „Pwnage“ na forumu, da ne prozivam ljude njihovim imenima bez dopuštenja), koji je igrao LS Toolbox, 10 partija.
5 puta sam settao Tomatoa, svaki put je Tomato bio napadnut, i efekt aktiviran. (Zatim sam uglavnom išao po Armageddona, no nemojmo u detalje )

Zatim, odigrao sam 8 partija sa još jednim zagrebačkim maherom, (pod nicknameom „Steel Dragon“ na forumu), ja sam i dalje igrao RelinRitual, a on TragoediaDivaZombieDeck.
Od 6 settanih Tomato-a, 5 ih je napadnuto i aktivirao sam efekt.

Neki bi mogli reći da 18 partija nije reprezentativni uzorak, no potkrijepiti ću svoj stav i činjenicom da tjednima promatram igrače i njihov stil igre u zagrebačkom L.o.M.-u. , i došao sam do istog zaključka, metagame je (ponovno) spreman za tražilice.

Pošto je današnji fokus Mystic Tomato, očigledno je da će biti igran u Dark deckovima. Još neke od suptilnijih prednosti su to što je sa 1400 ATKa izvan dosega BTH-a (kao i sve old school tražilice; Giant Rat, UFO Turtle ecc.), te je Dark, i mislim da je sad pravo vrijeme da izmislim pridjev za buduće opise svih Dark monstera, koji se svi uklapaju u sljedeću tvrdnju; Allurabilni su.

A sada, podsjetnik za novije igrače, kratki „tutorial“ o tražilicama uopće:
*Da, ukoliko napadnete sa tražilicom i on bude uništen u toj bitci sa monsterom (ergo: As a result of battle), sa monsterom kojega ste specail summonali zahvaljujući efektu tražilice možete odmah napasti u toj istoj Battle fazi, prije ulaska u MP2
*Ukoliko protivnik preuzme kontrolu nad vašom tražilicom, i onda ta tražilica bude uništena u bitci sa monsterom, vi dobivate efekt tražilice i Summon, jer se tražilice aktiviraju u vašem Graveyardu
*Special Summon tražilice se dešava u Damage Stepu, i na njega protivnik NE MOŽE aktivirati Torrential Tribute, Bottomless Trap Hole i slične Trap karte
*Vaše se tražilice neće aktivirati ukoliko su na polju karte koje kažu da umjesto u groblje, sve karte idu van igre (Banisher of the Radiance, Dimensional Fissure, Macro Cosmos) Iznimka ovom pravilu je Apprentice Magician, koji ne mora biti poslan u groblje, nego samo uništen u bitci sa monsterom
*Skill Drain neće negirati efekte vaših tražilica, jer se aktiviraju u Groblju
*Solemn Judgement ne može negirati S-Summon vaše tražilice jer Solemn ne može negirati Summon koji je posljedica efekta monstera (Npr.Tražilice, Lonefire Blossom, LaDD…)

Eto, toliko od mene za danas dragi čitatelji, ukoliko imate volje isprobati neke od tražilica, uvjeren sam da se nećete razočarati. Znam da sam osobno bio veoma ugodno iznenađen.
Problema sa nabavom Tomato i ostalih tražilica vjerojatno nećete imati, pošto je većina printana i reprintana u više od 5 edicija.

Do sljedećeg puta,
Hugs and Kisses,
Dx

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.