Yu-Gi-Oh Meta Report, Svibanj 2024.

Donosimo Vam analizu najuspješnijih deck listi u formatu te osvrt na format u cijelosti. Format je definiran stupanjem prethodne ban liste na snagu, a uključuje i period prije, kao i period nakon izlaska Legacy of Destructiona.

Spreadsheet koji sadrži kompilaciju podataka o top deckovima izradio je Ivan Campos (Superpeludo). Statistička analiza nadopunjena je Hakuna My Data YouTube kanalom.

Najbolji deckovi

Snake-Eyes daleko je najdominantniji deck, a za njime slijede Tenpai zmajevi. Voiceless Voice je jedini osim navedenih deckova koji u vrijeme pisanja ovog članka ima osvojeno Državno prvenstvo u ovom formatu.

Tenpai nije zadržao prednosti best-of-one turnira i Maxx C-a koje ima u OCG-u, ali se svejedno iskazao kao odličan odabir. U ovako širokom formatu nije ga moguće dovoljno pokriti Side Deckom. S druge strane, ima i puno loših matchupa u obliku deckova koji uspješno postavljaju polja kroz koja je kompletno nemoguće OTK-ati.

Snake-Eyes se iznenađujuće lako adaptirao ban listi. Iako polja koja radi prvi potez nisu jednako opresivna kao prije, Snake-Eyes Diabellstar kao novi support decku dozvoljava novu dimenziju koja deck uvjerljivo zadržava na tronu. Izlaskom Legacy of Destructiona, Fire-King engine opao je u uspješnosti, a sve je češći Kashtira paket.

Voiceless Voice najmanje je uspješan od navedenih deckova. Ipak, novi support dozvolio je decku da kaska za konkurencijom te da se iskaže kao solidna opcija.

Snake-Eyes Diabellstar, novi Snake-Eyes support
Snake-Eyes Diabellstar, novi Snake-Eyes support

Dobri deckovi

Branded i Kashtira iz tjedna u tjedan drže najviše reprezentacije u top cutu, među deckovima koji nisu navedeni u prethodnoj kategoriji.

Melodious je također projiciran kao jedan od boljih deckova u formatu. Trenutno nema uspjeha koliko i ranije navedeni deckovi, ali se pojavljuje i kao engine u drugim deckovima.

Unchained se vratio u format, u kombinaciji s Yubel deckom. Strategija koja kombinira ova dva arhatipa u različitim omjerima ima solidnih uspjeha.

Labrynth, Purrely i Chimera ostali su kao igrivi deckovi iz prethodnih formata. Iako su ranjivi, ovi deckovi imaju prednosti koje ih čine relevantnima i u ovom formatu.

Branded Fusion, najpopularniji Ash Blossom magnet, uz Sangen Kaimen
Branded Fusion, najpopularniji Ash Blossom magnet, uz Sangen Kaimen

Ostali deckovi

Centur-ION, Runick Stun, Floowandereeze i Salamangreat neki su od preostalih deckova koji su imali uspjehe na većim eventima te su popularni i trebali bi biti uzeti u obzir.

Sky-Striker i Plunder Patroll neki su od slabijih deckova koji su uspjeli topati veće evente.

Runick Fountain, najbitnija karta za najpopularniji stun deck
Runick Fountain, najbitnija karta za najpopularniji stun deck

Tech trendovi

Najpopularniji hand trapovi i dalje su Ash Blossom i Infinite Impermanence, ali Effect Veilera prestigao je Ghost Ogre. Ghost Mourner i Nibiru također su među popularnijim odabirima.

Rivalry of Warlords srebrni je metak protiv Snake-Eyesa te je skočio u popularnosti. Među ostalim popularnim floodgateima su Skill Drain, Dimensional Barrier i u manjem broju Deck Lockdown.

Triple Tactics Talent, Forbidden Droplet i Lightning Strom najbolji su board breakeri te su podjednako popularni. Iako slabo reprezentirani, Book of Eclipse i Evenly Matched također se ponovno pojavljuju kao tech odabiri.

Bystiali i Solemn Judgment opet su među popularnijim Side Deck opcijama, dok je S:P Little Knight i dalje u većini Extra Deckova.

Generalan trend formata je ispuniti Main Deck kartama koje su solidne u što više matchupa, a zatim popuniti Side Deck kartama koje daju prednost protiv Snake-Eyesa, Tenpaija ili što većeg broja ostalih deckova.

Hand trapovi definiraju format te je median hand trapova u Main Decku 15.

Generalna analiza formata

Snake-Eyes engine ima sposobnost iz jedne karte napraviti zastrašujuće polje, kao i pripremiti nastavak igranja u narednim potezima. Ostali relevantni deckovi, osim Tenpaija, imaju sličan pristup igri. Iz ovog razloga, deckove je potrebno zaustaviti što ranije, jer u protivnom stvaraju preveliku prednost.

Tenpai zmajevi imaju jedinstven pristup u kojem žele čim prije ubiti protivnika, izolirajući se od najpopularnijih obrambenih metoda Sangen Summoningom i Sangenpai Transcendent Dragionom. Prilagodba ostalih deckova ovoj strategiji je stvaranje dovoljno jakih i izdržljivih polja na prvom potezu da učine ovaj zadatak gotovo nemogućim.

Igra je u „ništa ne smije proći“ fazi gdje igranje maksimalnog broja hand trapova igrači minimiziraju protivniku prilike da stvori prednost koju board breaker i engine karte ne mogu nadoknaditi. Hand trapovi uz to daju dodatnu potporu svakom polju koje deckovi prezentiraju na kraju svog prvog poteza.

Crossout Designator, Sangen Summoning, Called by the Grave i čitavi engine paketi poput Kashtira i Melodious paketa odgovor su na ovaj pristup. Najbolji deckovi u formatu pronalaze nove načine da se osiguraju od što većeg broja hand trapova dok minimalno narušavaju svoju sposobnost da ih sami igraju.

Velik dio formata je biranje od kojih karata se zaštititi i koje rizike uzeti.

Dimension Shifter - jedna od boljih karata protiv Snake-Eyes strategije
Dimension Shifter – jedna od boljih karata protiv Snake-Eyes strategije

Zaključak

Iako format ima striktno najbolji deck, dovoljno je raznolik da brojni deckovi imaju šanse, pogotovo na regionalnom i lokalnom nivou.

Igranje hand trapova u što većem broju je poželjno, ali šanse imaju i deckovi koji su iznimno orijentirani na snažne combo poteze.

Ako ste iznimno uvjereni u svoje kompetencije s određenim deckom iz prethodnih formata, vjerojatno ne postoji razlog da od njega odustanete.

Ako tražite novi deck za igranje, najbolje odluke su Tenpai i Snake-Eyes, ovisno o budžetu i vremenu koje ste spremni investirati u vježbanje. Ako želite nešto manje popularno, Unchained Yubel i Melodious su zanimljive opcije. Ako trebate budget opciju koja nije Tenpai, Floowandereeze je solidan odabir.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.