Savjeti za prve veće Yu-Gi-Oh evente

Najveći turniri poput Državnog prvenstva privlače i nove i manje iskusne igrače. U prijašnjem članku govorili smo kako se pripremiti za samu igru na većem eventu, a sada ćemo iznijeti i smjernice za pripremu za boravak i ugodno iskustvo na eventu.

Što ponijeti?

Deck i playmat nije potrebno niti spominjati, ipak deckbox idealno ima barem dva pretinca. Tako uvijek možete držati Main Deck i Side Deck odvojene i minimizirati šansu za tragičnom zabunom.

primjer deck boxa s dva pretinca, proizvođač i oblik su manje bitni
primjer deckboxa s dva pretinca, proizvođač i oblik su manje bitni

Blok, olovka ili kemijska i kockica također bi trebali biti dio opreme svakog duelista. Token je također bitan, jer čak iako Vi možda ne igrate Nibirua ili drugu kartu koja priziva tokene, Vaš protivnik vjerojatno igra te ako nije ponio vlastiti, ovako si možete uštedjeti glavobolju.

Field center još je jedna jednostavna komponenta igre koja može smanjiti glavobolje, pogotovo ako igrate na playmatu koji nema označene zone.

Hrana i voda također nisu loš odabir. Swiss dio većih turnira nerijetko traje kao puno radno vrijeme. Uz to postoji i top cut. Samo jedna pauza za ručak nije dovoljna svim igračima. Samo pripazite da Vam je voda adekvatno odvojena od karata, kako ne bi bilo iznenadnih horora.

Ako deck listu niste predali online, pobrinite se ponijeti je u fizičkom obliku. Isprintane liste imaju manju šansu greške nego rukom pisane, a Dueling Book Vam nudi priliku već složenu listu exportirati u obliku KDE deck liste i isprintati kao PDF. Ne zaboravite na deck listu napisati svoj Konami ID, kao i puno ime, prezime, ime eventa i prvi inicijal prezimena.

Što provjeriti?

Ozbiljni eventi nerijetko imaju popis najčešćih rulinga koji izazivaju dvojbe. Raspitajte se ima li turnir na kojem igrate nešto slično, a ako nema pošaljite head judgeu upit za rulinge oko kojih se dvoumite.

Potvrdite adresu eventa, kao i opcije za parking ili javni prijevoz. Ako ste već odlučili ne nositi hranu, provjerite imate li je gdje kupiti u blizini eventa.

Provjerite ima li event pretprijave i ako ima, iskoristite ih.

Upozorenja

Pripazite na higijenu. Čuvajte svoje stvari. Iako su brojni igrači spremni pronađene stvari predati sudcima, samo Vi možete garantirati sigurnost svojih stvari, od karata do mobitela.

Sudci su ovdje da Vam budu na usluzi, ali ne da za Vama čiste nered ili Vas uče osnovna pravila igre na velikim eventima. Od Vas se očekuje poznavanje osobnog decka i barem osnovno poznavanje najpopularnijih karata u formatu.

Igrajte pošteno i razumnom brzinom – eventi su odlična prilika za stvoriti dugogodišnja prijateljstva, zato se sportski iskažite. Tražite od protivnika isto, nesportsko ponašanje i pre spora igra ispravni su razlozi za zvati sudca.

Ako smatrate da neka karta koju posjedujete možda nije legalna zbog igranja, radi oštećenja ili sličnih razloga, posavjetujte se s head judgem prije igranja.

Ako imate custom playmat ili sleeveove za koje niste sigurni jesu li neprimjereni, naprosto nemojte igrati na njima.

Generalni savjeti

Što više ljudi unutar zajednice poznajete, to Vam je život jednostavniji. Rentanje skupih karata po pristupačnim cijenama, dijeljenje troškova putovanja i zajednički odlazak na ručak samo su neki od razloga zašto je svakom igraču u interesu stvoriti krug poznanika. Velik bonus je imati s kime podijeliti svoje pobjede i poraze. Također se ne ustručavajte iskusnije protivnike pitati za savijete nakon matcheva, iznenadili biste se koliko su neki voljni pomoći igračima u razvoju.

Zlatno pravilo je da se na svakom eventu zabavite. Ne morate uvijek imati uspješan event kako biste to postigli. Side eventi, tradeanje i stvaranje prijateljstava velik je dio toga što čini Yu-Gi-Oh toliko popularnim hobijem.

Postavite si realistična očekivanja. Svoje prvo regionalno nakon duže pauze ili ikad vjerojatno nećete osvojiti. To ne znači da ne možete imati pozitivan score, napredovati kao igrač, isprobati nove strategije i možda čak i topati.

Ako imate medicinsko stanje koje komplicira igranje, posavjetujte se s head judgem kako najbolje pristupiti.

Konami judgeve/sudce lako ćete prepoznati prema majicama s ovim natpisom
Konami judgeve/sudce lako ćete prepoznati prema majicama s ovim natpisom

Strateški savjeti

Igranje tier dva decka s kojim ste iznimno dobro upoznati daje bolje šanse uspjeha nego igranje najboljeg decka koji slabo poznajete.

Poznavanje protivničkih strategija nerijetko je skoro jednako bitno kao poznavanje vlastite. Bezbroj igara se svodi na najsitnije interakcije među kartama.

Samo igranje igre, pogotovo s razumijevanjem, najbitniji je element napredovanja. Ipak, za najbrže rezultate dobro je i posavjetovati se s iskusnijim igračima.

Resursi

Yugioh Planet ima brojne članke koji mogu olakšati Vaše iskustvo na turniru. Od strateških savjeta, do priprema za evente i tehničkih uputa kao što su izrada KCGN računa.

Yu-Gi-Oh Hrvatska!“ Discord kanal pun je igrača koji su spremni asistirati s bilo kakvim pitanjima. Uz to sadrži i brojne resurse na jednom mjestu, od Konami tournament policy dokumenata, do brojnih rulinga.

Zaključak

Yu-Gi-Oh turniri su natjecateljski eventi kao i brojni drugi. Najbitnije je na njima se zabaviti i stvoriti nova prijateljstva i uspomene.

Za igrače snažnog natjecateljskog duha postoje brojni resursi sa savjetima i naputcima. Ipak, najbitnije je držati se sportskog ponašanja.

Sve finese prirodno dolaze s vremenom, a kako biste si osigurali ugodne prve evente, pazite na svoje stvari i proučite sve podatke koje su organizatori turnira podijelili.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.