Kako se pripremiti za Yu-Gi-Oh event?

National sezona se bliži i samim time je vrijeme priprema. Yu-Gi-Oh je kombinacija sreće i vještine, ali svejedno se redovito ista imena pojavljuju u top cutovima. Svi smo čuli barem jednu priču kako je vješt igrač uzeo deck prvi put u ruke i postigao rezultate, ali to je kombinacija sreće, iskustva i priprema za prethodne turnire.

Ako se iskustvo stječe s igrom, a na sreću ne možemo utjecati, jedno pitanje preostaje: Kako se pripremiti za Yu-Gi-Oh event?

Priprema za pripremu

Stotinjak matcheva pripreme s predznanjem deckova koji će protivnici igrati nije luksuz koji svatko ima na raspolaganju. Zato je bitno definirati plan i program pripreme za event.

Prvo je bitno odrediti koliko vremena i volje ostaje za pripremu. To će odrediti kvalitetu svakog koraka pripreme. Također treba prepoznati ako je neki dio pripreme već izvršen, makar djelomično. Ušteda vremena i energije je velika prednost.

Predviđanje mete

Predviđanje budućnosti u Yu-Gi-Oh-u nije samo za gatare. U svakom formatu jedan ili nekoliko deckova stoje iznad ostalih. Zbog monetarnih razloga, iz zabave ili radi šok faktora, uz te deckove uvijek će biti još nekoliko popularnih odabira.

Identifikacija najboljih i najpopularnijih deckova prvi je korak pripreme za svaki event. Što je event veći, manje je potrebno pripremiti se za lošije deckove i bitnije je fokusirati se na najboljih nekoliko.

Uz najpopularnije strategije idealno je predvidjeti i najpopularnije taktike. Defenzivne karte (hand trapovi ili board breakeri), floodgate karte, šansa da Vas protivnik pusti da igrate prvi i sitne interakcije između popularnih karata neki su od faktora koji mogu presuditi pobjednika.

Snake-Eyes Poplar – jedan od voditelja trenutnog metagamea
Snake-Eyes Poplar – jedan od voditelja trenutnog metagamea

Učenje deckova

Identifikacija popularnih deckova otvara novu priliku: saznati kako ih pobijediti. Svaki deck ima prednosti i mane. Svaki deck ima slabosti. Učenjem kako igrati svaki deck u formatu uči se i kako igrati protiv njih.

Vremenska ograničenja učinit će usavršavanje igranja svakog decka gotovo nemogućim, ali uvijek valja znati barem osnovne podatke. Koje su starter karte, kako izgleda osnovni combo i koliko defenzivnih karata deck može igrati, osnovni su podaci koje bi svaki igrač trebao znati.

Gubiti od istog decka iz tjedna u tjedan u nekom trenutku mora prestati biti slučajnost. Možda je Vaš deck loš u neki specifičan drugi deck, ali to je samo razlog više da istražite opcije kojima ga možete pobijediti.

Tenpai zmajevi – jeste li spremni na njih?
Tenpai zmajevi – jeste li spremni na njih?

Odabir decka

Što prije, to bolje. Ran odabir dobrog decka nerijetko će pružati bolje rezultate nego kasan odabir najboljeg decka.

Mnogi igrači od početka pripreme imaju samo jedan deck na raspolaganju, bilo zbog vremena, novaca ili jer jedan deck naprosto preferiraju. To ne mora biti mana, jer dobro poznavanje decka olakšava sve ostale korake pripreme.

Igrači koji žele zadnji tren izabrati između više deckova moraju uložiti više vremena da svaki pripreme do najvišeg mogućeg nivoa.

Ako je odabir decka širok, najlakše je pristupiti eliminacijskim pristupom.
Vidljivo loši deckovi su loši s razlogom i tu nema pomoći. „Faktor iznenađenja“ decka može prividno pomoći ako deck ima nekakav „auto-win“ pristup na koji igrači možda neće biti spremni (kao Purrely i @Ignister Extra Deck čudovišta ili Dark World hand-loop), ali ako je deck dovoljno dobar da bi se smatrao igrivim, najbolji igrači u prostoriji su vjerojatno već razmislili o njemu.
Deckovi koji gube od istih karata kao najbolji deckovi u formatu, a nisu jednako kompetentni, automatski bi trebali biti eliminirani iz selekcije.
Također, deckovi koji nemaju način da pobjede najbolje deckove u formatu isto otpadaju.

Nakon eliminacije loših odabira, vjerojatno ostaje relativno mala selekcija. Idući odabir u toj selekciji je omjer snage i konzistencije. Što je event veći, bitnije je igrati najkonzistentniji deck u formatu. Što je event manji, surova snaga decka je vrjednija.

Cilj je idući faktor odabira decka. Ako je cilj uči u top cut, konzistencija i priprema za najpopularnije deckove ključni su faktori. Ako je cilj osvojiti čitav event, snaga decka postaje bitnija, a deck je potrebno prilagoditi točno onim deckovima i igračima koje je očekivano vidjeti u top cutu. Top cut možemo logički zamisliti kao zaseban, manji event, koji igramo s istim deckom kao i swiss, ali u drugačijim uvjetima.

Masked HERO Dark Law – i dalje nerijetko sam pobjeđuje partije, ali je li to dovoljno da deck vidi rezultate?
Masked HERO Dark Law – i dalje može sam pobjeđivati partije, ali je li to dovoljno da heroji vide rezultate?

Side Deck i techovi

Side Deck je najveća razlika između dobro i loše pripremljenih igrača. Spremni uzorci po kojima će igrač upotrijebiti Side Deck protiv svakog očekivanog decka štede na vremenu, sprječavaju pretjerano Side Deckanje, kao što i osiguravaju pripremljenost za svaki matchup.

Karte koje pokrivaju više od jednog decka najbolja su ušteda prostora u Side Decku. Promatranje karata koje su Side Deck kandidati protiv većeg broja deckova također može dovesti do pomicanja tih karata u Main Deck. Bitno je primijetiti i koje karte su bolje kad igrač ide prvi, a koje kad ide drugi. Neki odabiri mogu imati isključivo tu svrhu, protiv većine deckova.

Neki deckovi imaju opciju igrati „brick“ više kako bi njihovi comboi prvi potez bili drastično jači. Uvijek valja uzeti u obzir omjer snage koju to dodaje i konzistencije koju narušava. Najbolji test za ovo je provjeriti koliko deck često gubi ako ide prvi i ima priliku odigrati svoj combo.

Biranje između hand trapova i board breakera, kao i specifičan odabir tih karata, velik su dio pripreme i ovise o predviđenim deckovima.

Pripravnost je glavni prediktor uspjeha. Ako imate kartu u decku za koju ne znate reći točno zašto je igrate, imate prostora za napredak.

Triple Tactics Talent – neki ga žele kad idu prvi, neki ga žele kad igraju drugi, a neki ga uopće ne žele u decku
Triple Tactics Talent – neki ga žele kad idu prvi, neki ga žele kad igraju drugi, a neki ga uopće ne žele u decku

Playtesting

Najbitniji dio pripreme za svaki event. Uvijek je moguće netdeckati zastarjelu listu i nadati se najboljem, ali bez upoznatosti s deckom, rezultati su gotovo nemogući. Slaganje decka također ostaje samo na teoriji ako svaka izmjena nije isprobana.

Najbolji pristup dugoročnom testanju imati je tim od par suigrača koji su spremni isprobavati svaki deck u formatu i tako uvijek biti spreman. Ipak, manjak vremena, iznenadne ban liste i brojni drugi faktori nekad to čine nemogućim. Tada je najbolje „stisnuti“ pred event i odigrati što više matcheva u kratkom periodu pripreme za event. Ako ih odigrate dovoljno, znat ćete.

Playtesting omogućuje prepoznati mane i prednosti svakog decka u formatu i uvidjeti gdje treba poraditi na finalnoj listi. Što prije odaberete deck, dulje možete testati.

Ako gubite iako ste odigrali svoj kompletan combo, ako ne uspijevate probiti niti jedno polje ili ako nemate šanse protiv najzastupljenijeg decka u formatu, a znate da Vam je strategija solidna – to je znak da proučite odabir svih techova koji stoje na raspolaganju.

Jedna misao o “Kako se pripremiti za Yu-Gi-Oh event?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.