Errate, retraini, support i pogrešni prijevodi

Errata je izmjena teksta Yu-Gi-Oh karte nakon što je već printana. Errate služe kako bi se ispravile greške na kartama, kako bi se karte prilagodile u snazi (pogotovo ako silaze s ban liste) i kako bi se pojednostavili konfuzni efekti.

Najčešći uzrok errata su karte koje su ili napisane s greškom ili su u prijevodu s japanskog izgubile arhatip kojem pripadaju iz imena (ili su zabunom dodane u arhatip kojem ne pripadaju).

Igrači nisu dužni posjedovati najmoderniju erratu karte, ali moraju igrati prema tekstu koji na njoj piše.

Retraini su potpuno nove karte koje su inspirirane izgledom ili dizajnom starih karata te ih „renoviraju“.

Support karte su potpuno nove karte, koje nisu nikakav oblik renovacije starih karata. Umjesto toga, support karte postoje kako bi se igrale u istim strategijama sa određenim starijim kartama i zato imaju tematsku i funkcionalnu poveznicu s njima. O support kartama ćemo više u budućnosti.

Sanganova errata uklonila je skoro sve uzbudljive mogućnosti zbog kojih su igrači uopće htjeli da se vrati.
Sanganova errata uklonila je skoro sve uzbudljive mogućnosti zbog kojih su igrači uopće htjeli da se vrati.

Errata ili retrain?

Errata je izmjena već postojeće karte. Retrain je kreacija kompletno nove karte koja ispunjava istu tematsku ulogu kao njen prethodnik.

Dok errate služe kako bi karte ostale legalne za igru u drugačijem obliku, retrain karte omogućuju popularnim kartama koje nikad nisu bile relevantne za igru da to postanu, makar u drugačijem obliku.

Primjer retrain karte je Uni-Zombie, koji predstavlja iste likove koji se pojavljuju na karti Three-Legged Zombies.

Primjer igrivog retraina kojeg je inspirirala neigriva stara karta
Primjer igrivog retraina kojeg je inspirirala neigriva stara karta

Prednosti i mane

Konami ima mogućnost erratama ispraviti svoje pogreške. Također imaju priliku stare karte koje su postale nepredviđeno nezdrave za igru spustiti na nivo koji je prihvatljiv.

Ovim putem errate dozvoljavaju da karte kao Firewall Dragon budu igrive u specifičnim strategijama, umjesto da godinama zatrpavaju ban listu.

Errate također štede prostor na novim kartama. Iako je teško oprostiti preimenovanje Frog the Jama u Slime Toad, Konami ovime može prestati printati nezaboravan „except Frog the Jam“ na svaku Frog support kartu.

Upravo kako je Slime Toadu erratirano ime, tako su i brojne karte kao Summoned Skull dobile erratu da se tretiraju kao članovi arhatipova upravo kako toliko popularne karte ne bi izgubile svoja ikonična imena.

Errate povećavaju prostor za nepoštivanje pravila. Svaki igrač mora pratiti u kojem obliku su pojedine karte legalne, što komplicira slaganje deckova i povećava broj prilika za varanje.

Povijesna netočnost još je jedna mana errata. Reprintanje karata s tekstom koji je drugačiji od originalnog narušava integritet dizajna te karte. Brojni igrači bi preferirali da nebalansirane karte naprosto ostanu zabranjene, umjesto da se „na silu“ mijenjaju potrebama igre.

Time Wizard igračima errate također stvaraju glavobolje. Ruling i Master Rule razlike nisu sve na što Time Wizard igrači moraju paziti, već moraju biti sigurni rade li njihove karte stvarno ono što na njima piše. Karte kao Ryko, Lightsworn Hunter, koji je nekad targetao, a nekad nije, Future Fusion koji bi s originalnim tekstom bio jedna od najsnažnijih karata u igri, Sangan koji je drastično usporen i Sinister Serpent koji je besmisleno oslabljen danas rade drugačije nego što su radile u svojem najreprezentativnijem izdanju. To dodatno otežava ulazak novih igrača u Time Wizard formate.

Hey, Trunade! karta je koja je tehnički retrain, ali funkcionalno se ponaša kao retrain Giant Trunadea koji ne omogućuje FTK strategije.
Idealan kompromis – ovakav pristup retrainanja karata tako da ostanu što sličnije svojim originalnim verzijama alternativa je za erratiranje koja rješava sve navedene probleme.

Primjer retraina koji vrši funkcionalnu ulogu errate starije karte
Primjer retraina koji vrši funkcionalnu ulogu errate starije karte

Meta?

Retrain karte redovito su dio popularnih strategija. Destroyer Phoenix Enforcer, Uni-Zombie i retrain Ishizu fairyi samo su neki od primjera karata koje su definirale metu, a predstavljaju likove sa starijih i manje uspješnih čudovišta.

Errate također oblikuju meta strategije. Od Sangana kao startera ili extendera u Synchro goodstuff deckovima, do Firewall Dragona kao dio finalnog polja u goodstuff Link deckovima, igrači redovito pronalaze nove kreativne načine za koristiti stare karte.

Bitno je naglasiti da su brojne errate nastale upravo jer su te karte bile i previše zastupljene u metagameu.

Keldo je prije svog retraina proveo 20 godina u teretani
Keldo je prije svog retraina proveo 20 godina u teretani

Necrovalley i ostali posebni slučajevi

Necrovalley je karta kojoj se veterani igre nerijetko rugaju radi errata. S ukupno devet verzija, odnosno osam errata, Necrovalley je najispravljanija karta u igri. Još gora je činjenica da je većina verzija kompletno funkcionalno različito. Zato je otežano pratiti igra li igrač Necrovalley ispravo, pogotovo na Time Wizard turnirima gdje mora igrati prema određenoj zastarjeloj verziji.

Aluber the Jester of Despia još je jedna anomalija. Radi greške u prijevodu njegov prvi print trebao je tražiti „Despia“ umjesto „Branded“ spella ili trapa.  Zbog ovoga, svoju erratu dobio je u istom setu u kojem je i izašao te se ispravan tekst smatrao legalnim za igru od prvog dana.

Topologic Zeroboros primjer je karte koja je greškom u prijevodu funkcionalno bila drastično drugačija nego OCG verzija, jer se na polje vraćala čitav potez kasnije.

Možete li bez varanja nabrojati koje su razlike između ove i trenutno legalne verzije Necrovalleya?
Možete li bez varanja nabrojati koje su razlike između ove i trenutno legalne verzije Necrovalleya?

Budućnost errata

Konami s vremenom postaje sve oprezniji u dizajnu karata. Ipak, kontrola kvalitete zadnjih nekoliko godina imala je svojih propusta. Zbog toga očekujemo da će većina errata biti isključivo radi propusta u prijevodu, dok će balansiranje igre primarno preuzeti retraini.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.