Top 10 Yu-Gi-Oh Zmajevi u Animeu

Tko ne voli zmajeve, nek’ se javi! A sada, možete slobodno otići.

Dobrodošli na Yu-Gi-Oh! Planet. Ja sam Hawk, i danas nabrajamo naš izbor za top 10 zmajeve u Yu-Gi-Oh! anime serijalu.

Mnogo se zmajeva pojavilo tokom cjelokupne priče, i nekolicina njih je ostavila dubok trag, stoga je ideja da nabrojimo i navedemo deset najboljih i najpopularnijih. Samo da se razumijemo, zmajeve u ovoj listi nabrajamo u odnosu na njihovo javljanje u Yu-Gi-Oh! anime serijalu, ne nužno po njihovoj popularnosti u kartaškoj igri, mada i to igra određenu ulogu u odabiru i rankingu. Pošto određeni zmajevi imaju više obličja, da ne završimo s listom punom raznih oblika jedno te istog čudovišta, za ovu listu odabiremo jednog predstavnika za cijelu skupinu. I da, pošto gledamo na zmajeve u seriji, a ne u igri, čudovišta koja se pojavljuju u ovoj listi ne moraju nužno biti Zmaj-Tipa. Dostatno je da budu zmajoliki ili imaju “zmaj” u imenu. Uskoro ćete vidjeti i zašto.

I jedno upozorenje: ovaj tekst koristi mnogo hrvatskih naziva.

Top 10 Zmajevi u Yu-Gi-Oh! Animeu

10. Dugin Zmaj (“Rainbow Dragon”)

hqdefault

Naš prvi zmaj na tapeti jest ujedno i jedno od najlijepših stvorenja u cijelom serijalu, barem ako je vjerovati reakcijama likova u njegovom prisustvu. Kao predvodničko čudovište Krstalnih Zvijeri (“Crystal Beast”), Dugin Zmaj igra više ili manje ključnu ulogu u GX serijalu, do te mjere da ga nazivaju najmoćnijim stvorenjem u povijesti, što možda nije više u potpunosti točno, no i prema efektu se može vidjeti da je poprilično moćan zmaj. I oni koji igraju sa ili su igrali protiv Kristalnih Zvijeri na vlastitoj koži dobro znaju da biti šef tih neuništivih plišanaca nije mala stvar. Dugin Zmaj je zadobio nekoliko drugih oblika, kao što su Grešna verzija (“Malefic Rainbow Dragon”), Dugin Mračni Zmaj (“Rainbow Dark Dragon”) i naravno, Dugin Neos (“Rainbow Neos”), koji predstavlja bromansu između Jadena i Jesseija. U zadnje vrijeme nije baš odveć popularan, ali zasigurno nije zaboravljen.

9. Raznooki Klatni Zmaj (“Odd-Eyes Pendulum Dragon”)

oddeyes

Arc-V serijal tek je započeo, i već se može vidjeti da će ovaj zmaj biti sljedeća verzija Hopea (kojeg ostatak svijeta zna pod imenom “Utopia”), sudeći po tome koliko je klonova ovog čudovišta iskrsnulo, po jedan za svaku klasu čudovišta: imamo klasičnog Raznookog Zmaja (“Odd-Eyes Dragon”), zatim Raznooki Potpuni Zmaj (“Odd-Eyes Absolute Dragon”) za Xyz čudovišta, Raznooki Vrtložni Zmaj (“Odd-Eyes Vortex Dragon”) za Fuzije, Raznooki Meteorski Zmaj (“Odd-Eyes Meteorburst Dragon”) za Sinkro čudovišta, zatim Raznooki Sabljasti Zmaj (“Odd-Eyes Saber Dragon”) i još kojekakve druge verzije, a sto posto je to tek početak. Kao pripadnik skupine trenutno nazvane Dimenzijski Zmajevi, Raznooki predstavlja Standard Dimenziju, i trenutno je jedini zmaj na listi koji ima po jednog člana za svaku metodu prizivanja. Iskreno, kako stvari sa zmajevima stoje, dizajn ovog čudovišta mi je sličniji dinosauru, na čemu malo gubi bodove, ali ne mogu tražiti previše.

8. Kiber Zmaj (“Cyber Dragon”)

CyberDragon-JP-Anime-GX-NC-2

Glede priče i glede igre, ovo jest jedan fenomenalan stroj za uništenje. Pošto je Zane u GX-u analogan s Kaibom iz originalnog serijala, Kiber Zmaj principu jest u principu Zaneova verzija Plavookog Bijelog Zmaja (o njemu više malo kasnije). Da, Zane je službeni rival za glavnog junaka u GX-u, ne Chazz, što se još više vidi u njegovoj vezi sa Kiber Zmajem, koja je negdje na granici između ljubimca i osobnog tenka, i neprestano se pojavljuje kao nemilosrdno i opasno čudovište tijekom cijelog serijala, s cijelim nizom većih i jačih oblika, ponajviše Kiber Krajni Zmaj (“Cyber End Dragon”), za kojeg se bez sumnje može reći da je Zaneov favorit. Što se tiče njegove slave u kartaškoj igri, Kiber Zmaj je bio revolucionarna karta ispred svog vremena zbog svojeg jednostavnog principa prizivanja. Istina, danas imamo pregršt čudovišta s efektom “ako protivnik ima nešto a ti nemaš, Pesebno Prizovi ovo”, no Kiber Zmaj je bio prvi s takvim svojstvom, a zbog manjka negativnih efekata, i dalje je jedna od najboljih takvih karti. Da ne zaboravimo, cijeli je Kiber serijal nedavno bio proširen u sklopu Structure Decka “Cyber Dragon Revolution”, uključivši i nekolicinu naprednijih oblika kao što su Kiber Zmaj Nova (“Cyber Dragon Nova“) i još jači Beskrajni Kiber Zmaj (“Cyber Dragon Infinity”). Klasika teško umire, i kao što mu i ime kaže, ovaj je dodatak postao revolucionaran.

7. Očnjak Critiasa (“The Fang of Critias”)

TheFangofCritias-OW

Barem je jedan od Legendarnih Zmajeva morao završiti na listi najboljih, i mada je tehnički gledano Timaeus predvodnik skupine, što se tiče dizajna i mehanike igre, Critias se ipak čini kao bolji izbor (Timaeus mi se dojima malo pretilo, a, budimo iskreni, nitko ne obraća pažnju na Hermosa). Svi Legendarni Zmajevi zapravo nisu ni pravi zmajevi, već se odigravaju poput karta Čini, i uglavnom se fokusiraju na spajanje s drugim kartama kako bi stvorili bolja i jača čudovišta. Timaeusova fuzija s čudovištima da stvori čudovišta jest, u principu, sama definicija Fuzije, no Critiasova sposobnost da stvori čudovišta spajanjem sa Zamkama jest nešto fenomenalno, i sasvim originalno svojstvo. Kao rezultat toga, imamo nekolicinu jačih oblika jedno te istog zmaja s unaprijeđenim moćima Zamki s kojima se spojio, kao što su Zrcalnosilni Zmaj (“Mirror Force Dragon”), Zlovirusni Zmaj (“Doom Virus Dragon”) ili Tiranokrilni Zmaj (“Tyrant Wing Dragon”), svaki sa izuzetno moćnim efektom. Osim toga, stvarno mi se sviđe njegov dizajn, nešto najbliže što je Yu-Gi-Oh! došao u stvaranju vlastite verzije Bahamuta.

6. Crveni Zmaj Nadzloduh (“Red Dragon Archfiend”)

278497 1249330191471 full

Mali spojler: nije ovo zadnji Obilježeni Zmaj kojeg ćemo vidjeti na ovoj listi, no stvarno, svaki od tih pet- pardon, šest zmajeva ima vlastitu priču za ispričati i svojim efektima i obilježjima savršeno odražavaju osobnosti svojih vlasnika. Kod Crvenog Zmaja Nadzloduha, i kod svih njegovih varijanti, sve se uglavnom vrti oko masovnog uništenja, što se poklapa s Jackovim agresivnim stilom igre i pravilom da golema moć razara sve. I iskreno, efekt prvog Crvenog Zmaja Nadzloduha jest možda malo slab i dosta se slabo koristi u modernim dvobojima, no ono što njegove unaprijeđene verzije imaju za ponuditi prilično je razorno, pogotovo s dolaskom novih članova sada rastućeg arhetipa Crvenih Zmajeva, primjerice užasno moćni Skarletni Nova Zmaj (“Red Nova Dragon”), i nedavno otrkiveni Desnorogi Crveni Zmaj Nadzloduh (“Scarlight Red Dragon Archfiend”; dok ne smislim bolji prijevod), koji je toliko moćan da bih trebao reevaluirati svoje standarde u izradi karata. I opet se možemo složiti oko jednog detalja: dizajn ovog zmaja jest fenomenalan! Dizajnirao ga je osobno Kazuki Takahashi, i savršeno se poklapa s temom demonskog zmaja, ali tek toliko da djeluje zastrašujuće, ali ne u potpunosti ružno kao… recimo, Dragonecro, s hrpom lubanja po tijelu. Crveni Zmaj Nadzloduh je zakon, i jedva čekam vidjeti kako će se njegov arhetip razviti.

5. Galaktičnooki Fotonski Zmaj (“Galaxy-Eyes Photon Dragon”)

GalaxyEyesPhotonDragon-JP-Anime-ZX-NC

Jednom sam pomislio da Konami malkice pretjeruje sa svom tom temom “okatih zmajeva”. Nakon Plavookog i Crvenookog, svaki sljedeći “-oki Zmaj” bi mi se činio kao čista kopija izvornog modela, pogotovo ako bi to nešto trebalo biti “Galaktičnooko”. No, mišljenje mi se promjenilo čim sam vidio finalni rezultat: Galaktičnooki Fotonski Zmaj ne samo da ima sjajan i originalan dizajn i razoran efekt, već i sjajno odaje počast svojim korijenima iz DM ere… nešto što ostala čudovišta iz Zexala teško da postižu. Efekt da se može izbaciti iz igre zajedno s čudovištem s kojim se bori je pričino inovativan, i jako je lijepo implementirano u temu fotona na čemu je arhetip i baziran. Kao i preostali zmajevi na listi, postoji nekolicina naprednijih, jačih, i razornijih oblika, no iskreno mi je original najdraži jer ga se može najjednostavnij prizvati. Ima sjajan efekt, dosta je moćan, izgleda zakon, i na njega je obraćeno dosta pažnje tokom cijelog serijala. U Zexal serijalu Brojevi (“Numbers”) su Xyz čudovišta koja mogu poraziti samo drugi Brojevi, no ova blještava neman je ipak više nego dostojan protivnik za taj naizgled nezaustavljivi arhetip. To se zove odavanje počasti kako spada, i žao mi je što ovom zmaju ne mogu dati bolje mjesto.

4. Slifer, Nebeski Zmaj (“Slifer the Sky Dragon”)

vlcsnap-2014-01-04-09h28m55s73

Kako možemo napraviti listu o zmajevima i ne spomenuti najpoznatiji božanski arhetip u cijelom serijalu? Ovo je isto tako i jedina Božanska Neman na ovoj listi, stoga bi jedna od prvih pitanja na pameti bila “Zašto baš Slifer, a ne Ra?” Znam da je Krilati Zmaj Raa poznat kao “najmoćnija Egipatska Božanska Karta” i “najjače čudovište svih vremena”, no taj status je očito prestao važiti još odavno, i Raov redizajn u OCG/TCG-u koji ga je učinio još slabijim samo je zabio zadnji čavao u njegov lijes. Osim toga, ako ćemo pokušavati pretopiti Božanske Nemani u druge tipove, Krilati Zmaj Raa mi se više dojima kao Krilata Zvijer nego kao Zmaj-Tip. Dakle, vratimo se zmaju koji je osvojio mjesto na listi, a to je Slifer, i ujedno je Yugijeva omiljena Božanska Karta, a ako tako kaže sam Kralj Igara, onda tu više nema rasprave. Slifer je jedno od najvećih i najmoćnijih čudovišta u igri i zadobio je iznenađujuću popularnost unatoč tome što je relativno slab kao Božanska Karta (pogotovo ako igrate s Paklovječenima/ “Infernity”). Ipak, po dizajnu se lako prepozna, i ideja o drugim ustima prillično je dojmila publiku. Sliferov status kao jedan od izvorna tri Yu-Gi-Oh! božanstva isto tako igra ulogu u njegovom poštenom plasmanu na ovoj listi. Nebesa grme i zemlja vrišti u njegovoj prisutnosti. No, kolikogod zakon to sve zvučalo, postoje zmajevi koji zaslužuju više pažnje, i za svakog od ta tri zmaja imam dobre razloge.

3. Crvenooki Crni Zmaj (“Red-Eyes Black Dragon”)

RedEyesBDragon-EN-Anime-DM-NC

Okej, ovo je osobni favorit: dobri stari Crvenooki. I očito ja nisam jedini koji tako misli, postoje bogati fanklubovi posvećeni ovom zmaju. Zašto je Crvenooki toliko zakon? Pa, kao prvo, on je izravni suparnik Plavookom Bijelom Zmaju, zbog očitih razloga, i postoji izreka da Plavooki zmaj predstavlja moć, dok Crvenooki predstavlja potencijal. Mala zanimljivost: to je bila i glavna tema prvog Yu-Gi-Oh! filma (da, kladim se da niste znali da postoji film baziran na nultoj sezoni). Pošto su ta dva zmaja polarne suprotnosti, neki ljudi će se prije privržiti Crvenookom zato što tijekom anime serijala on stoji na strani pozitivaca, dok je Plavooki zapeo sa… *ugh* Kaibom. Nema baš neke dublje priče osim one koje si duelisti sami pričaju, no dok je Plaooki prilično rezervirana karta (mislim, ne dao vrag da ga koristi bilo tko osim Kaibe!), Crvenooki Crni Zmaj je nastavio svoju priču iza DM ere i koristi se u GX serijalu, uz nekolicinu aluzija u svim drugim serijalima, tokom čega je zadobio i nekoliko unaprijeđenih oblika, primejrice Crni Kosturski Zmaj (“Black Skull Dragon”) i nezaboravni Crvenooki Mračni Metalni Zmaj (“Red-Eyes Darkness Metal Dragon”), bez kojeg očito više nije moguće izraditi pošteni špil sa zmajevima. Ali najbitnije od svega, razlog zašto je popularnost Crvenookog eksplodirala u zadnje vrijeme, jest pojavljivanje nove potpore i novih članova za arhetip u najnovijem boosteru, Clash of Rebellions! Nove karte koje odaju počast starom arhetipu, i napokon omogućuju da se ovaj zmaj bori na istoj razini kao i većina meta špilova. Fanovi Crvenookog inače nemaju posebne razloge zašto vole ovu kartu osim što im se nekako dopada, i sada mu mogu napokon dati pošteno pojačanje, s novim naprednijim oblicima: Crni Kosturski Zmaj Nadzloduh (“Archfiend Black Skull Dragon”) i Crvenooki Žarni Metalni Zmaj (“Red-Eyes Flare Metal Dragon”)! Ja znam što želim za rođendan ove godine!…. Ne, ček, to je bilo u svibnju, recimo za Božić onda.

2. Zmaj Zvjezdanog Praha (“Stardust Dragon”)

stardust pic by arcanex

Zora 5D’s ere bila je jedna od prekretnica u Yu-Gi-Oh! povijesti, i to je bilo jedno od najžešćih razdoblja u serijalu. Po prvi puta se na sceni pojavila nova klasa karata, naime Sinkro čudovišta, i dizajni likova, scena i čudvišta su se doimali iznimno dobro. A karta koja nas je uvela u to novo razbolje jest jedna koja se jednostavno može nazvati… prekrasnom. Zmaj Zvjezdanog Praha ne samo da je jako poželjna karta, već samim dizajnom djeluje kao remek djelo sci-fi kulture. Teško za vjerovati da bi nešto poput “vanzemaljskog zmaja” završilo s ovako brilijantnim, oštroumnim, a ipak veličanstvenim i prekrasnim dizajnom, zbog čega ovog zmaja smatram remek djelom u Takahashijevoj galeriji. Osim dizajna, Zmaj Zvjezdanog Praha je isto tako i dota tražena karta upravo zbog svoje praktičnosti: jednostavno ga je za prizvati, i u teoriji može unedogled sprječavati uništenje vlastitih čudovišta. Što nas dovodi do njegove simbolike: u kontrastu sa Crvenim Zmajem Nadzloduhom, koji predstavlja Jackovu nadmoć i razarači potencijal, Zmaj Zvjezdanog Praha predstavlja Yuseijevu želju da zaštiti svoje bližnje, čak i pod žrtvom vlastitog života. I naravno, postoji određeni broj razvijenijih i jačih oblika, od kojih svaki predstavlja nekakvu prekretnicu u 5D’s serijalu: Repatični Zvjezdani Zmaj (“Shooting Star Dragon”) i božansko moćni Repatični Kvazarni Zmaj (“Shooting Qwasar Dragon”) samo su neki u brojnom repertoaru zvjezdanih zmajeva, i prava je privilegija vidjeti ovu veličanstvenu neman u akciji. Ima sjajan dizajn, sjajnu simboliku, pregršt potpore, i efekt čija je efikasnost ostala iznimna i cijenjena do današnjeg dana.

Uz toliko sjajnih zmajeva, bilo je teško ih sve staviti na popis od deset. Stoga, prije nego li prikažemo ultimativnog pobjednika, evo nekoliko počasnih spomena:

Počasni Spomen:

Peteroglavi Zmaj (“Five Headed Dragon”)

FiveHeadedDragon-JP-Anime-GX-NC

Počasni Spomen:

Broj 100: Numeronski Zmaj (“Number 100: Numeron Dragon”)

numeron

 

Počasni Spomen:

Broj 107: Galaktičnooki Tahionski Zmaj (“Number 107: Galaxy-Eyes Tachyon Dragon”)

number 107 galaxy eyes tachyon dragon by 1157981433-d812fd6

Počasni Spomen:

Naoružani Zmaj (“Armed Dragon”)

ArmedDragonLV10-JP-Anime-GX-NC-2

 

Počasni Spomen:

Gandora, Zmaj Uništenja (“Gandora the Dragon of Destruction”)

yu-gi-oh

Broj 1:

Plavooki Bijeli Zmaj (“Blue-Eyes White Dragon”)

BlueEyesWhiteDragon-TF04-JP-VG-4

Kao da je ikad bilo sumnje glede toga koji će zmaj biti na prvom mjestu. Ovaj zmaj nije samo fenomenalna karta, već i ikona cijele franšize. Navodno prva karta koju je Kazuki Takahashi ikad nacrtao i dizajnirao, niti jedna druga karta nema toliko bogatu povijest kao i Plavooki Bijeli Zmaj. Golema količina priče tijekom DM serijala, pa čak i određeni dijelovi kasnijih serijala, posvećeni su ovom zmaju i njegovoj božanskoj snazi. U to vrijeme, Plavooki je bio najjače Normalno čudovište u igri, a sa svojih 3000 ATKa i pregršt potpore od drugih karata, i dalje je zadržao taj status do današnjeg dana. Svaki okati zmaj, svaki rivalni zmaj u serijalu, i u principu svaki drugi veliki zmaj u cijeloj igri inspiriran je modelom kojeg je predstavio ovaj veličanstveni zmaj, i bez njega igra ne bi bila ista. Bez njega ne bi bilo Jacka Atlasa i njegovih Crvenih Zmajeva. Bez njega ne bi bilo Galaktičnookih Zmajeva. Bez njega ne bi bilo Crvenookog Crnog Zmaja da mu se suprotstavi. Zmaj Zvjezdanog Praha je možda praktičniji, Slifer je možda božanstvo, i Crvenooki mi je možda osobno draži, no ova je neman u svakom pogledu nadležnija: ima sjajan dizajn, jednostavno ga se koristi, pogotovo uz svu tu novu potporu koju je zadobio u vlastitom Structure Decku, i najbitnije od svega, postao je ikona serije. Stoga nema dvojbe da se ovaj zmaj morao naći na prvom mjestu, kao glavna ikona, i najveći zmaj koji je ikad stupio u kartaške igre.

Slažete li se s listom?

Kojeg sam zmaja zaboravio dodati?

Očekujte još raznoraznih top 10 listi od mene u bliskoj budućnosti, i ne zaboravite podržavati Yu-Gi-Oh! Planet za još zanimljivih informacija o igri i serijalu, i kao i uvjek, igrajte pošteno.

– Hawk

Hawk00Refferencer

Ja sam Hawk, volim anime, videoigre, životinje, i kartanje. Amaterski sam igrač, ali strastveni pisac priča i članaka. Nekoliko fanficova mi je na pameti, uključivši i razne Duel Priče, kojima možete čak i doprinijeti ako želite. Slobodno posjetite moju stranicu na Fanfiction.net za nekoliko kratkih priča. Volim izrađivati karte, volim nabrajati top 10 liste na razne teme, i omiljena čudovišta su mi zmajevi.

6 misli o “Top 10 Yu-Gi-Oh Zmajevi u Animeu

 1. Clanak je za 10 razumijemo se:
  ne svida mi se tvoja bas lista bas odkuda ti taj odd-eyes na top ten mislim ti si koristio sve sezone i to mi se nesvida to ne prestavlja nikaku popularnost mnogi ljudi su odustali zbog zexala i od njega i posle njega tesko koja karta moze uci u to 10 bilo cega do 5ds ok ali posle brate to je sve zajebancija da se razumimo u sledecem kom, cu dat moj top 10. gledano od strane fanova i tako to jasno je da je zexal otjerao mnogo ljudi iz yugioh pa zbog toga mogu samo par karata izdvojiti ali otom potom

 2. #10. Serpent Night Dragon
  #9. Harpie S Pet Dragon
  #8. Spear Dragon
  #7. Hyozanryu
  #6. Decoy Dragon
  #5. Stardust Dragon
  #4. Curse Dragon
  #3. Baby Dragon
  #2. Red-Eyes B. Dragon
  #1. Blue-Eyes White Dragon

 3. lista je odlična. nisam očekivao Critiasa (ni ostale Legendary Dragone), jer se radi o spell kartama, ali zaslužuju svoje mjesto. Ja bi osobno stavio Odd-eyesa malo više, a Red Archfienda i Galaxy-Eyesa malo niže na listi, ali važno je da su oni svi tu..

 4. Oho, Hawk nam se vratio i to sa fantastičnom temom nontheless 😀 . Uvijek mi je užitak čitati tvoje reporte, a ova tema kao da je Bogom(Hawkom)dana! XD . Dakle od svojih fanmade-custom-antiPro- casual-fun deckova, upravo sam u svoje zmajeve uložio najviše truda. Zmajčeki kako ih ja nazivam su mi jedna od najdražih tema ove prekrasne igre. Imao sam čak hrpu kopirki za koje sam se nadao da ću ih skupiti u original izdanju, i mogu reći da sam većinu skupio! 🙂 Još mi je mali buntić kopirki ostao za skupiti 😀 . Dakle o reportu! Sviđa mi se lista, no kako ja nisam pratio ygo od 5DS ere, bojim se da mi je velika rupa barem što se tiče anime-oriented statusa pojedinih zmajeva. No evo, zaklinjem se da ću pokušati odgledati i te dijelove i možda javiti svoje mišljenje :D.
  Ovo je čista petica po mojem kriteriju iako kako kažem – nisam pratio nakon GX ere, moji favoriti ipak ostaju u izvornom yugioh serijalu. Ps. Naravno da sam znao da je pakleni zmaj polar oposite plavookom. Yugioh trivia je po meni jednako zabavni segment kao i sam dvoboj !
  LP od Cindromana 🙂

 5. izvinjavam se zamjenio bi harpies pet dragon-a sa Tyrant Dragon hvala za unaprjed

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.