Top 10 Yu-Gi-Oh! Dvoboji – I. dio

Smijem li reći “Vrijeme je za dvoboj” ili je to malo klišej?

Dobrodošli na Yu-Gi-Oh! Planet. Ja sam vaš domaćin Hawk, i danas predstavljamo listu za Top 10 dvoboje u Yu-Gi-Oh! anime serijalu.

Malo smo se osvrnuli na cjelokupni anime serijal, i za ovu listu izdvojili smo najzanimljivije, najintenzivnije i najbolje dvoboje kroz sve generacije Yu-Gi-Oh serijala… osim Arc-V, i to nas dovodi do kriterija za listu. Arc-V je relativno svjež i tek treba pokazati svoj pravi potencijal, i mada su poneki dvoboji bili dosta zanimljivi, npr. Yuya protiv Declana, nešto mi govori da najbolje tek slijedi. Stoga, kako bismo zaobišli neugodnosti u slučaju da neki od naolazećih dvoboja nadsjaje one koji su došli prije njih, Arc-V smo za ovo odbrojavanje isključili. Nemojte mi to uzeti nažao, to je samo tehnička poteškoća.

Isto tako bih htio naglasiti da je tokom serijala bilo puno zanimljivih dvoboja, i mada određene generacije (osobito GX i Zexal) nisu baš poprimile dobre kritike, ipak sam nastojao svakoj generaciji dati poštenu priliku, no nije baš neki spojler kada kažem da će većina dvoboja na listi biti iz originalne DM ere. I kako nema objektivnih kriterija za “dobar dvoboj”, osim možda toga koliko je on bitan za radnju ili kako se odvijaju potezi u koordiniranom stilu s puno kombinacija karata,  i na žalost ključni kriterij u odabiru jest moje osobno mišljenje. Stoga, ako se ne slažete s odabirom, to je okej i imate pravo na nesuglasnost, no kako ću svaki odabir detaljno pojasniti, mislim da imam dobru izliku. Kad smo već kod detaljnih opisa, zbog duljine samog teksta, mislim da bi bilo pametno razdvojiti listu na dva dijela.

I vrijedi napomenuti, mada je malo vjerojatno, za one koji igraju igru a ne gledaju seriju: PAZITE, SPOJLERI!

 

Top 10 Dvoboji u Yu-Gi-Oh! Anime Serijalu (I. dio)

 

10. Yugi vs Pegasus

yu-gi-oh-pegasusvsyugiyami

Inače nisam mislio pokloniti previše pažnje Kraljevstvu Dvoboja, koja je prva arka u originalnom DM serijalu, i mislim da imam svako pravo na to. Je, znam, to je ona arka koja je započela cijeli serijal, i ovdje smo se prvi puta upoznali s našim najdražim likovima, no što se tie dvoboja, stvari su… recimo da je to pravi primjer pravila da su počeci najteži. Pravila su onda bila posve drugačija i u potpunosti nekonzistentna, u principu se sve izobliči tako a pozitivci pobjede, kolikogod se to činilo kao varanje. Mislim, igrači imaju manje LP-a nego li neka čudovišta imaju ATK-a, nema izravnih napada, Zrcalna Sila čini štetu na neku foru, i kameni divovi mogu napasti Mjesec! Nema tu dosta očaravajućeg materijala, i da sumiramo priču, nijedan dvoboj nije baš interesantan baš zbog te prirode. No, nisam ja stvoren od kamena, znam kako odati počast starim klasicima, zbog čega je jedan od najboljih deset dvoboja upravo finalni dvoboj u ovoj arci: obračun Yugija i Maximilliana Pegasusa (kojeg ću od sada zvati Pegaz jer se to lakše izgovara).

Osim što je riječ o finalnom obračunu za cijelu sezonu, ovaj dvoboj donosi nova očekivanja jer je setting prilično inovativan. Naravno, očekujemo da Yugi pobjedi, no njegov protivnik je očito u skroz drugoj lizi: kao prvo, Pegaz je osnivač same igre Dvoboja Čudovišta, što znači da ima svaku kartu u cijeloj igri na raspolaganju, pa čak ima i pristup kartama koje nisu službeno objavljene, a isto tako poznaje i svaku drugu kartu, stoga zna što može očekivati od Yugija, pogotovo nakon što ga je promatrao kroz cijelu sezonu. Kao da to nije dovoljno prednosti, Pegaz posjeduje i svoje znamenito Milenijsko Oko, koje mu pak daje moć da čita protivniku misli, a u igri kao što je Dvoboj Čudovišta, čuvanje svojih misli i predviđanje protivničkog poteza je u proncipu pola pobjede, tako da doslovce ništa ne može iznenaditi Pegaza. U principu, Yugi bi se trebao boriti s nemogućim izgledima od samog početka. I naravno, sve se vrti kao što je i Pegaz predvidio na početku: on koristi skršeni pod-tip Crtića (Toon), i ima druge karte koje kao da su stvorene da poraze svakog protivnika. I čitanje misli je pravi problem, udim se što nijedan drugi zlikovac u kasnijem serijalu ne vara na taj način, djeluje mi kao idealna stvar koju bi negativac koristio.

No, onda Yugi dobije ideju, te on i Yami naizmjence preuzimaju kontrolu nad svojim umom i na taj način sprječavaju Pegaza da čita misli onog drugog. I samo tako, Pegaz izgubi kontrolu nad dvobojem i Yugijev protunapad sve preokrene… sve dok Pegaz ne sazove moći sjena i… pa, od ovog trenutka nadalje opet se vraćamo na staru “šljivi pravila, ja sam Yugi” foru. Ne kažem da je ostatak dvoboja dosadan, štoviše zanimljivo je gledati kako Pegaz priziva Žrtvolikog (“The Relinquished”), koje je samo po sebi čudovište ispred svoga vremena, i kako Yugi prizove Čarobnjaka Crnog Kaosa (“Magician of Black Chaos”) da mu se suprotstavi, što je sve super, ali isto tako imamo i glupe elemente kao “Carstvo Sjena” i sada Pegaz više ne može čitati misli zbog “snage prijateljstva”. No korištenje Kuriba za uništenje Žrtvolikog je bilo dosta originalno, u svakom slučaju zanimljiv dvoboj.

Što me podsjeća, to mi je jedini tik kod Pegaza: mislim, može napraviti kojugod kartu poželi, epske zmajeve, ratnike, čarobnjake i nemani, a od svih opcija on za sebe rezervira…

201012061231357084ca2586fa64f597075cbeef6a2bae

… Da, to. Bez obzira na novu podršku, i dalje mi Crtići nisu dragi.

 

9. Kaiba/Yugi vs Noah

Yugi-vs-Noa

Filleri inače nisu baš dobrodošli u anime svijetu (vjerujte mi, znam o čemu pričam, gledao sam i Bleach i Naruto), no ako nema ništa drugo za pokazati, Yu-Gi-Oh! barem može ponosno reći da može dobro napraviti filler arku. Istina, Orichalcos saga je popularnija, i ima dobre dvoboje, no Virtualni Svijet pak sadrži jedan dvoboj koji zasjenjuje sšto ta saga ima za ponuditi.

Započinjemo priču o dva polubrata koji dijele neriješene račune. Na jednoj strani Noah, izvorni nasljednik Kaiba Korporacije, koji je bogatstvo izgubio zbog čiste igre sudbine, i tako završio u virtualnom svijetu, i zbog toga želi drugima nažao. S druge strane imamo Kaibu koji je… kao i uvjek, čisto đubre, da budem iskren. Obiteljske prepirke nisu neuobičajene u ovom serijalu, no ovo dvoje su svoju pretočili u dosta zanimljiv obračun, na jedinom jeziku koji svi likovi razumiju: dvobojem čudovišta.

Na prvi pogled se sve čini jednostavno, Noah se čak i ne čini kao tako opasni protivnik, samo koristi normalna čudovišta i prilično inkonzistentni špil, što djeluje kao mačji kašalj za Kaibu. No, malo pomalo, stvari izmiču Kaibinoj kontroli, jer zaboravili smo jednu malu sitnicu: oni su u Noinom svijetu. On vlada Virtualnim svijetom, on je u svakom pogledu bog, i svi ostali ovise o njegovoj milosti. I što to znači? Znači da može preurediti svoj špil kako god poželi, što i učini kasnije kada u svoj špil uključi Duhovne karte (Spirit). To, i postoji novi element dvoboja u ovoj arci, a to je koncept  Predvodnika Karata, izdvojenog čudovišta koje ima nove sposobnosti koje se mogu koristiti tokom dvoboja, a Noin Predvodnik ima toliko sposobnosti da djeluje kao da iz izmišlja zausput. A da, i koristi Kaibinog brata Mokubu kao živi zid u nekoliko navrata.

Drugim riječima: Noah vara. I to debelo. U samo par poteza, Noah u potpunosti dominira nad Kaibom koristeći naizgled bezazlene karte poput Gradiusa, golemog mamuta, i kolosalnog broda koji mu podari toliko Životnih Bodova da se pobjeda čini nemogućom. Kaiba na posljetku napokon prizove svog Plavookog Bijelog Zmaja i na trenutak uspije preuzeti vodstvo, i onda pokuša manjak Životnih Bodova nadoknaditi kartom koja omogućava trenutnu pobjedu, što naizgled i uspije… sve dok Noah ne otrkije svog asa: Nebeski Kralj Shinato (“Shinato, King of a Higher Plane”), i to je jedna od rijetkih čudovišta u ovom razdoblju koje je jače od Plavookog, stoga je rezultat neizbježan, i Kaiba gubi.

Što nas dovodi do druge polovice dvoboja, gdje Yugi preuzima Kaibino mjesto, koristeći kombinaciju svojeg i Kaibinog špila. Kao i prije, opet se sve okreće protiv njega: protivnik vara kao političar, ima pregršt Životnih Bodova, dok Yugi jedva da ima išta. Što dvoboj čini tim zanimljivijim, i ima nekoliko vrhunskih trenutaka, recimo kada tri Čarobnjaka ujedine snage. Šteta što napad propadne.

No sam vrhunac dvoboja jest to što Yugi po prvi puta koristi Plavookog Bijelog Zmaja, i Plavookog Ultimativnog Zmaja, i to u završnom potezu. Unatoč hrpetini Životnih Bodova koje je Noah skupio, Yugi u jednom epskom potezu dozove Ultimativnog da porazi njegovo čudovište, onda ga razdvoji na 3 Plavooka Zmaja, i svi skupa krenu u epski finalni napad.

noahfinisher

Best. Finish. Ever!

 

8. Yuma vs Nash

yumanasch

Okej, nije mi lako to reći, ali Zexal se čini kao najgora Yu-Gi-Oh! generacija do sada, i svaki moj pokušaj da ih opravdam završio je pogoršanjem mog imidža. Mislim, nije da ga mrzim, no u usporedbi s drugim serijalima malo zaostaje: likovi su pretipični, i očito je da je Konami pokušao reciklirati većinu likova iz izvornog DM serijala u nove likove koji na neku foru uspijevaju imati još manje osobnosti. Dvoboji pak djejulu prilično namješteno, likovi vade karte koje u korisne samo u jako iznimnim situacijama i na neku foru svatko ima neku protumjeru za neku neizvjeslu situaciju, i čini se kao da se svi previše trude da naglase svoje osjećaje kroz pretjerano koreografirane scene uzvlačenja i dozivanja imena.

Okej, sada kada smo tog slona izveli na pašu, vratimo se dobrim stranama. Naravno da Zexal po mom mišljenju nije skroz za bacanje, no ako postoji išta što mi se toliko svidjelo u Zexalu da se čini kao da nijedan drugi serijal to nije toliko dobro napravio, onda je to koncept sukoba među likovima. pri čemu u prvom planu mislim na sukob ljudi, Astrala, i Barijanaca. Zašto to spominjem? Jer po prvi puta imamo nekakav setting u kojem ne znamo za koga bismo navijali. Naravno, Yuma i Astral su glavni likovi, stoga očekujemo da oni i pobjede sve pred sobom, ali Barijanci sami po sebi nisu zli, već se samo bore da prežive i spase svoj svijet.

vector

Osim Vectora, taj tip je čisti ološ.

Ovakva radnja na poslijetku dovodi do niza situacija gdje likovi izmjenjuju strane, i ne znamo više na čijoj strani Barijanci stoje. Naravno, iz prve ruke se zna da su glavni zlikovci Vector i Don Tisućni, i dvoboj Yume i Nasha protiv Dona prepun je iznenađenja, ovoliko mi je falilo da ga stavim među top 10. Mislim, u tom dvoboju se pojavljuju čudovišta s ATK-om koji se mjeri u stotinama tisuća, što može biti žešće od toga?

Ali to nije finale. Tek nakon toga slijedi prava drama. Ukratko, Don Tisućni je poražen, no i dalje preostaje prijetnja uništenja cijelog svijeta, i zato slijedi joše jedan dvoboj: Yuma protiv Nasha, kojije predvodnik Barijanaca, i do maloprije Yumin prijatelj Shark, što samo dodatno komplicira situaciju. Inače bi finalni dvoboj bio rezerviran ili za ultimativnog zlikovca, poput Dona Tisućnog, ili protiv rivala, poput Kitea, no ovo je poseban slučaj gdje se glavni lik mora suočiti s najboljim prijateljem. I taj se okršaj mora dogoditi, nema drugog načina, jer Numeronski Kod je sada u skoro u potpunosti opustošio Zemlju, kao i Astralni i Barijanski Svijet, doslovce je rije o dvoboju koji određuje sudbinu svemira. Ali mogu spasiti samo jedan svijet: ili Zemlja, ili Barijanci. Okrutna sudbina je okrenula dva prijatelja jednog protiv drugog, i sada imamo ultimativni obračun između Nasha, koji naravno želi dokazati svoju moć i spasiti svoju vrstu, i Yume, koji želi spasiti sve ostalo.

Pozornica je postavljena, i predstava je fenomenalna.

kinghopes

U stilu Zexala, dosta je granica pomaknuto u ovom dvoboju, jedva da je ijedno Xyz čudovište prizvano na normalni način, no duelisti si međusobno čitaju poteze do samoga kraja, te je ono što slijedi čista izmjena efekata, uzvrata i protunapada, da ne spominjem to da obojica tokom dvoboja prizovu nove aseve: Nash uspije prizvati novog prvaka svojeg svijeta, imenom Kralj Nade – Barian (“CXyz Barian Hope”), koji može preuzeti sposobnosti svih Brojeva koje koriste drugi Barijanski Carevi, a Nash te efekte lanča fenomenalno tijekom ovog okršaja. Što dalje slijedi su dvije Zexal transformacije, i Yuma otkrije svog novog asa: Pod okriljem svih drugih Hopeovih inkarnacija, oni ujedine snage i rodi se… Onkrajni Hope (“Number 39: Utopia Beyond”).

beyondhope

Dvoboj je prepun okršaja, transformacija, dramskih spleta i sve u svemu se Zexal generacija može ponositi ovim spektaklom. Još samo da pola stvari u ovom dvoboju možemo i za stvarno odigrati, bilo bi savršeno.

 

7. Yugi vs Jaden

hqdefault

Kada smo već kod “loše primljenih generacija”, GX je drugi oblutak u kokošjem gnijezdu. Radnja je pomalo šašava i dosadna, likovi su malo tipični arhetipovi i parodije sami sebe, i mislim da nitko ne voli Jadena, no barem smo ovdje po prvi puta dobili koncept arhetipova i igra je počela poprimati onaj oblik kakvom ju danas poznajemo. Samo da se razumjemo, U GX-u ima pregršt zanimljivih dvoboja, kao što su Jaden protiv Zanea, ili njegovi okršaji protiv Jesseija, Jesse protiv Zanea, Jaden protiv Darknessa, i tako dalje, i jedini razlog zašto nijedan od njih nije došao na prvih deset jest zato što su ih prevladali svi drugi dvoboji iz drugih era. No, držim se svoje riječi, i svakoj sam generaciji dao poštenu priliku, i kada bih odabrao jedan dvoboj iz GX ere koji se ističe iznad svih drugih, to bi opet bilo finale serijala. I to iz jednostavnog razloga.

Uključuje Yugija!

Za one koji nisu gledali GX serijal do kraja (zato što taj dio nije došao do zapadnih sinkronizatora), evo kratkog sažetka: Jaden je spasio svijet od potpune tame, i došlo je vrijeme mature na Akademiji Dvoboja. Četiri godine su gotove, sada treba odabrati put za ostatak života. I svi imaju neki cilj na umu, osim glavnog junaka, koji je svo vrijeme bio prezaposlen spašavanju svijeta da bi znao što će raditi kada svemu tomu dođe kraj. Toliko se dugo borio za svoj život da se sada jedva sjeća da mu je u dvobojima najviše stalo do zabave. I tko mu se onda ukaže da ga podsjeti o tome?

Nitko drugi nego li Yugi Muto, prvi i najveći Kralj Igara.

Onda stvari postanu malo čudne, i Yugi nekako prenese Jadena u nekakav svijet sjećanja gdje sretne Yugijevu mlađu stranu, i zato što nemaju ništa drugo za raditi, odluče zaigrati dvoboj.

Nema neke posebne drame osim navedenog razloga da Jaden nastoji pronaći samog sebe, no poanta samog dvoboja više je nego jasna: po prvi puta imamo dvoboj između dva junaka iz dvije različite generacije, koji se bore jedan protiv drugog! Jaden je glavni lik u ovoj generaciji, ali Yugi je neupitni Kralj Igara, stoga je prva stvar koja padne na um to da dvoboj može ići u bilo kojem smjeru. Bilo tko od njih dvoje može izaći kao pobjednik, jer ovoga puta obojica nose takozvani “Štit Radnje” (ono što govori da glavni lik mora uvijek pobjediti), tako da je rezultat dvoboja stvarno neizvjesan.

Naravno, Jaden ima moderniji špil koji je koherentnije složen, no Yugi ipak pokazuje kako i njegove zastarjele karte mogu držati korak, pa čak i preuzeti vodstvo od Jadena, što rezultira nizom fenomenalnih okršaja između njihovih ikonskih čudovišta: Gaia, Elementalni Heroji, Neos Svemirci, Mračni Čarobnjak, Gilferski Nadzloduh, Neos, svi klasici od obje generacije, samo po sebi govori da je riječ o dvoboju za pamćenje.

I kada Yugi napokon shvati da pred njim ne stoji samo još jedan bedak, već jedan dostojan protivnik, slijedi vrhunac: uozbilji se, i pozove Slifera, Božansku Neman, da se suprotstavi Jadenu i njegovoj armiji heroja. Prema njegovim vlastitim riječima, “samo je bog dostojan protivnik za njega”.

I koji je rezultat?

SlifervsNeosGX180

Ne zna se. To je rezultat, kraj nije prikazan. Nakon što se slifer suoči s Neosom, slijedi bljesak i samo vidimo Jadena kako veseo odlučuje putovati svijetom.

Vidio sam prije par dana debatu na netu među ljudima koji su se prepirali oko toga da li je pobjedio Jaden ili Yugi, no znate li što? Ovako je najbolje. Imamo dva kralja igara, i u teoriji mogu obojica biti pobjednici u određenim situacijama, no najbolje od svega jest upravo neizvjesli rezultat, jer na ovaj način ne možemo jednog junaka smatrati boljim od drugog. I ne moramo znati, to je bila cijela poanta, glavno da se Jaden zabavio i da je imao epski okršaj s Kraljem Igara. Najbolji okršaj legendi u povijesti… Zašto nemamo više ovakvih dvoboja gdje se glavni likovi sukobe?

Zašto uopće nemamo više Yu-Gi-Oh! crossovera, pobogu? Zar sve moram tražiti na Fanfiction stranici?!

 

6. Yugi vs Kaiba (Battle City)

DM-131 Obelisk attacks Yugi

Ovo… NISAM mogao izostaviti! Klasičnu priču znamo, Yugi i Kaiba su rivali, i nekoliko puta se međusobno sukobe u dvoboju, i od svih njihovih konflikta, ovaj dvoboj tijekom Battle City polufinala se čini kao borba najvećih proporcija. A Kaiba je to nekako i predvidio, stoga je samo za posebnu prigodu postavio holografski stadijon u stilu rimskog Koloseuma.

I gdje da počnemo s ovim? Okej, recitirati ću ono očito i reći da je ovo ultimativni dvoboj između Kaibe i Yugija zato što u ovom dvoboju obojica imaju Egipatske Božanske karte, tako da je od početka rije o utrci tko će prvi prizvati svog boga. Na kraju, rezultat je neizbježan, te se na terenu  nađu i Slifer i Obelisk, i njihov nadolazeći sukob je legendaran. Oba boga se naizmjenice mjenjaju za prednost, te je u jednom trenutku Slifer jači, onda Obelisk, i tako redom, a Yugi i Kaiba taj sukob savršeno orkestriraju vlastitim kartama kojima kataliziraju sukob titana. Odigrava se karta za kartom, i prednosti se uporno izmjenjuju. I naravno, Yugi kani dovršiti sudar divova klasičnim sudbinskim izvlačenjem, koje, naravno, uspije, no konačni rezultat ipak je eksplozivniji: finalnom kombinacijom karata oba duelista, snage Obeliska i Slifera su izjednačene i oboje bivaju uništeni u golemom prasku.

DM-131 Slifer attacks Obelisk

Sada kada su Egipatske Božanske Karte izvan igre, jedino što obojici preostaje jest korištenje svojih vlastitih vještina i vlastitih omiljenih karata, i opet se vraćamo na igru preduhitravanja. Finalni je obračun protiv Kaibine vojske Plavookih Bijelih Zmajeva, i Yugijeva Mračnog Čarobnjaka, i ultimativni hendikep koji Kaiba postavi jest ograničavanje špila oba igrača na samo tri karte, što postane ključni izbor koji će odlučiti konačni rezultat dvoboja. I baš kada pomislimo da je Kaiba nadjačao Yugija prizvavši svog Ultimativnog Zmaja, Yugi dozove novog asa koji u ovom dvoboju ima svoj prvi nastup: Mračni Paladin (“Dark Paladin”). Sam Paladin nije dovoljno moćan da se suprotstavi Ultimativnom, no Yugijeva domišljatost preokrene izglede i sve završi jednim epskim napadom kojeg pamte svi Yu-Gi-Oh! fanovi!

Da sumiramo: borba u koloseumu, sukob bogova, pa sukob čarobnjaka i zmajeva, pa onda čarobni prasak od Mračnog Paladina, ovaj dvoboj je tako zadovoljavajuć na nekoliko razina.

Yugioh133

Pa čak i moj omiljeni Crvenooki Crni Zmaj dobije malo vremena na ekranu… u jednoj sceni u kojoj Yugi totalno vara, ali nema veze, zato i jest dvoboj tek na šestom mjestu, previše je toga nerealno. Epski, zakon, ali nerealno.

 

Ajme, već sam popunio 6 stranica teksta, mislim da je bolje da stanemo ovdje i nastavimo listu u drugom članku. Dok čekamo na to, evo nekoliko počasnih spomena koji se nisu našli među prvih deset.

 

POČASNI SPOMEN:

Yugi & Kaiba vs Dartz

177

 

POČASNI SPOMEN:
Yugi vs Rare Hunter

056 yugi vs rare hunter

 

POČASNI SPOMEN:

Jaden vs Zane

Series051

 

To je dakle sve za sada, ja sam Hawk, i vidimo se u nastavku liste gdje nabrajamo dvoboje od 5 do 1. U međuvremenu, igrajte pošteno!

-Hawk

Hawk00Refferencer

Ja sam Hawk, volim anime, videoigre, životinje, i kartanje. Amaterski sam igrač, ali strastveni pisac priča i članaka. Nekoliko fanficova mi je na pameti, uključivši i razne Duel Priče, kojima možete čak i doprinijeti ako želite. Slobodno posjetite moju stranicu na Fanfiction.net za nekoliko kratkih priča. Volim izrađivati karte, volim nabrajati top 10 liste na razne teme, i omiljena čudovišta su mi zmajevi.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.