Cotw: Cosmic Cyclone – još jedan MST?

Nakon dugog odsustva s Planeta, odlučio sam kako je vrijeme da se vratim malo i sa sobom donesem ponovo Card of the Week kako bismo poboljšali stanje tekstova na siteu. O ovotjednoj karti sam razmišljao malo duže što bi mogla biti, no odlučio sam se na kraju na ovu jer Konami očito voli davati nam MST (Mystical Space Typhoon) kopije, a s obzirom da sam ih već nekoliko u povijesti svojoj ovdje opisao, ni ova neće biti izuzetak.

Cosmic CycloneCosmic Cyclone
Quick-Play Spell Card

Pay 1000 LP, then target 1 Spell/Trap Card on the field; banish it.

Karta poprilično jednostavna efekta. Da nema cost od 1000 životnih bodova, istog bi trenutka zamijenila MST u svakom pogledu i baš zbog toga postoji cost. Možda na trenutak 1000 bodova zvuči puno, i stvarno jest, ali ako se za tih 1000 bodova može maknuti karta koja radi ogromne playeve, to je cijena koju bih vrlo rado platio. Prva stvar na pamet što mi je pala protiv koje je ova karta jaka je Luster Pendulum, the Dracoslayer. U trenutku pisanja ovog teksta, Luster Pendulum je limitiran listom zabranjenih karata (smije se igrati samo 1 kopija). Pendulum deckovi su i dalje poprilično jaki, a Luster Pendulum karta je koja velik broj Pendulum deckova ubacuje u višu brzinu. S obzirom na ograničenje na jednu kopiju Luster Penduluma, samo jedan Cosmic Cyclone, bez Wavering Eyes u igri, može upropastiti cijeli potez igraču, možda čak i cijeli duel. Drugi Pendulum koji mi pada na pamet još osim Lustera je Majespecter Unicorn – Kirin. Istina, Kirina će se generalno prizivati na polje, a ne stavljati u skalu, no postoje trenutci kada su igrači primorani postaviti Kirina u skalu kako bi mogli započeti svoje comboe. Cosmic Cyclone se u tom trenutku rješava jedne od najjačih Pendulum karata u igri. Isto tako, ukoliko se Cosmic Cyclone odigra na aktivaciju Guiding Ariadne u Pendulum zoni, ona ne dobiva svoj efekt jer treba biti uništena, a u tom trenutku to nije. Čak ih ni Pendulum Call ne može zaštiti protiv ove karte jer on ih štiti od uništenja, ne i od banisha. Kao što možemo vidjeti, Cosmic Cyclone je bolji u odnosu na MST protiv deckova baziranima na Pendulum kartama.

Možda se sada pitate ima li još koju korist Cosmic Cyclone osim protiv Pendulum deckova. Svakako da ima. Postoje karte koje su super i dok su aktivne i kada se unište (khm-khm, Kozmotown) i u tom trenutku ne znamo što je gore, ostaviti je ili je uništiti. U slučaju karata poput Kozmotown, Cosmic Cyclone dolazi u pomoć. Protivnik neće dobiti nikakav plus ako se Kozmotown uništi jer se neće uništiti! Tu su i karte poput Kyoutou Waterfront koje imaju efekte da sprječavaju uništenje. S obzirom da Cyclone samo banisha, ne i uništava, ovo je savršen odgovor na takve karte.

Phantom Knights' Fog BladeIsto tako, Cosmic Cyclone je dosta dobra karta i protiv Phantom Knight decka. Njihove Spell & Trap karte, osim što imaju efekte na polju, imaju efekte i na graveu tako što se banishaju iz gravea te specijalno prizivaju Phantom Knight čudovišta. Banishanjem neke od tih karata dok su na polju protivniku uskraćujemo jedan Special Summon što ponekad nije tako mala stvar. Cosmic Cyclone se može, dakako, koristiti i za neke ne tako očite stvari. Return of the Dragon Lords i Pantheism of the Monarchs jedne su boljih Spell karata u trenutnoj meti, a zajedničko im je to što imaju Graveyard efekt, točnije, mogu se banishati da bi zaštitili zmajeve na polju, odnosno dodali karte u ruku. U trenutku njihove aktivacije može se aktivirati Cosmic Cyclone kako bi se izbjegao njihov drugi efekt, tj. njihov Graveyard efekt. Naravno, primarni efekt karte će proći jer Cosmic Cyclone, kao ni MST, ne negira aktivaciju pa će primarni efekt karata poput Return of the Dragon Lords i njoj slične svakako proći ukoliko nije negiran nečime.

Zaključno
Karta kao karta je solidna. Nije napravljena prejaka, ali opet nije ni preslaba. U današnjoj meti, doduše, ljudi će se vjerojatnije prije okrenuti prema Twin Twisters ukoliko igraju deck koji može priuštiti discard cost ili će još profitirati od toga. Uništavanje dvije karte ipak je bolje od banishanja jedne. Ono što smatram da je jedan od većih minusa kod Cosmic Cyclone je činjenica da od nje nema nikakve koristi ako je Imperial Iron Wall, jedan od popularnijih floodgateova, aktiviran na polju. Osobno bih i dalje igrao MST prije Cosmic Cyclonea kada već ne bih igrao Twin Twisters, ali bi zato Cosmic Cyclone bila prva sljedeća karta koju bih odabrao nakon MST-a. S obzirom da je Upstart Goblin trenutno ograničen na 1 kopiju po decku, nema se više toliko bodova za trošiti na costove pa je Cosmic Cyclone nekada preveliki rizik za odigrati zbog velike količine bodova što zahtjeva. Uz sve to rečeno, ova karta nije loše, dapače, poprilično je dobra. Možda trenutno nije Main deck materijal, ali svakako bi mogla svoje mjesto naći u Side decku zbog određenih match-upa. Karta trenutno po cijeni leži na otprilike nekih 10 € jer je printana samo u jednom setu i to kao Secret rare pa se nemojte nadati da će cijena tako skoro pasti ukoliko ste razmišljali nabavljati je. Cosmic Cyclone svakako ima potencijala da jednog dana bude odlična i jedna od bitnijih karata u meti, no kada će se to dogoditi ostaje nam samo nagađati.

– Živi bili, Kiryu.

Kiryu

Hello world!

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.