ABC engine i counteri

abc svježi krem sir

Druga runda s ABC-ovima, da vidimo što ih sve pokreće, a što ih zaustavlja. Za sve koji nisu vidjeli prvi članak jer su došli linkom s nekog vanjskog sitea, evo ga ovdje.


gold

Archetype u sebi sadrži dovoljan broj karata koji osiguravaju resurse kroz ostatak duela, ali ono što im nedostaje je eksplozivnost. Kada bi im najbolji play bio prizvati 1900 ATK monstera imunog na spellove, ne bi baš puno postigli. Union Hangar sam ne spušta ABC-Dragon Bustera. Enter the Gadgets!

Gold i Silver su dodaci jednom od najstarijih, najpoznatijih i najviše reliable enginea u povijesti igre. Boje semafora su ipak danas zastarjele, ali ova dva novaka mogu i više nego nadoknaditi njihove nedostatke. Zamjenjuju Tin Goldfish, jer osim njenog efekta, imaju efekt i kad umru. U esenciji, zovu jedan drugoga, a onda svoj efekt mogu aktivirati i pod protivničkim potezom, te time još podebljati obranu. Ako imate želju igrat ABC deck kad dođe, Gadgeti su obavezni. Trenutno idu za oko 20 kn po komadu, a igraju se 2 od svakog, neovisno o tome kakvu varijantu decka igrate. Od Movie Pack releasea do izlaska The Dark Illusiona, bili su, po količini, 2 najprodavanije karte na yugiohcardmarketu. Light Machine-type monsteri su, dakle targeti za equipanje A-Assault Corea, B-Buster Drakea i C-Crush Wyverna, te su materijali za neke specifične rank 4 monstere koje deck igra. Što prije ih nabavite, to bolje, jer kad dođe structure deck, cijene će im vjerojatno rasti, pogotovo jer se The Dark Side of Dimensions Movie Pack neće više toliko niti otvarati.

silver
Kratak combo ako otvorite Gadgeta i Union Hangar: Hangar traži A-Assault Core ili C-Crush Wyvern. Assault je obično bolja praksa jer je beater, ako pokupite Maxx “C”. Normal summon Gadget, special summon A-Assault Core, equip B-Buster Drake. Overlay Gadgeta i Assault u Bujintei Tsukuyomi, Buster ide iz s/t zone u grave. Njegov efekt dodaje slovo koje fali, u ovom slučaju C-Crush Wyvern. Setate sve što možete iz handa, aktivirate Tsukuyomi, discardate tog Crusha i možda još nešto, vučete dvije. Banish sva 3 slova iz gravea da zovete ABC-Dragon Bustera. Realno, ovo polje nije jako jer Tsukuyomi ne radi ništa, ali ćete ga ionako raditi kad ste povukli više trapova koje možete setati, da Tsukuyomi efekt nije minus, što znači da taj Buster Dragon neće protivniku biti jedina prepreka. S Tsukuyomi povlačite fodder za ABC-Buster Dragon banishing efekt, te imate šansu povući još koji trap. Sve u svemu, op.


galaxy soldier

Galaxy Soldier + Transmodify je u TCG-u najskuplji potencijalni engine za deck. Transmodify je bio printan kao secret u Judgment of the Light i reprintan kao secret u Mega Packu 2014, cijena mu je minimalno 60 kn, a Galaxy Soldier je bio printan samo jednom, u setu World Superstars. Kako se u decku igraju 3, a glasine o reprintu u Dragons of Legends: Unleashed su ispale krive, cijena mu ne ide ispod 15€ po komadu. Tko voli nek izvoli, meni je bome skupo, iako moram priznati da mi se sviđa combo koji deck može otvoriti. Sa samo 2 karte, Union Hangar i Transmodify, možete završiti na +1, sa ABC-Dragon Busterom i Cyber Dragon Infinityem na polju!

transmodify

Korak po korak ide ovako. Aktivirate Union Hangar, tražite bilo koje slovo. Recimo B-Buster Drake. Normal summon, Hangar equipa npr C-Crush Wyvern. Dok god u ovom koraku imate Bustera ili kao monstera, ili equipanog na nekog drugog, dobro je. Transmodify na Bustera, summona Galaxy Soldiera iz decka. Buster chain link 1, Crush chain link 2 ako imate target, Soldier chain link 3. Dodajete u ruku drugog Galaxy Soldiera iz decka, summonate nešto ako možete, te tražite slovo koje vam fali, u ovom slučaju A-Assault Core. Soldier u ruci discarda Assault da dođe na polje, ne koristite mu efekt, zatim overlayate 2 Soldiera u Cyber Dragon Novu i potom Cyber Dragon Infinitya. Iz gravea banishate sva 3 slova i prizivate ABC-Buster Dragona. Ukupno +1 play sa jakim poljem. Ako je ranije Crush prizivao nekog uniona, možete tog uniona equipati na Infinitya za dodatnu zaštitu. Gg?

Samo ću reći da ovo nije najbolji engine za deck jer žrtvuje konzistenciju za power play s Infinityem, ali ako ga igrate, to otvara mogućnosti i nekim drugim techovima. Npr Cyber Dragon je isto Transmodify target, isto materijal za Infinitya, a ima i tu prednost da može sam pobijediti mirror match ili Kozmoe ako se contact fusiona u Chimeratech Fortress Dragona, te ga Cyber Dragon Nova diže iz gravea. Možda da spomenem da Transmodify može i Gadgeta pretvoriti u Soldiera ili CyDra. Još jedna opcija je igrati Brilliant Fusion engine, jer je cijeli deck pun Light monstera, odnosno materijala za Gem-Knight Seraphinitea. On omogućava dodatan normal summon, a kad je to iskorišteno može biti iskorišten u rank 5 playu (Artifact Durendal ili Constellar Pleiades).


thrasher

Photon Thrasher se možda čini glupo jednostavan. Jer je. Nije machine-type monster, ali je materijal za rank 4 playeve i pomaže konzistenciji. Trenutno je daleko najpopularniji engine (ako ga se može uopće tako nazvati) u OCG deck listama, jer deck jako voli ići u rank 4 monstere, a on omogućava prizivanje svih važnih osim Gear Gigant X-a. Stvarno bih volio da imam još što za reći o njemu, ali nemam. Dobar je i radi i nabavite si ga. Neće nikad biti skup ili nešto, printan je kao common i rare, a nezaobilazan je u decku. Može poslužiti u istom combou sa Union Hangarom kao Gadgeti, jer se sam special summona, te je Light za Bujintei Tsukuyomi.


red resonator

Resonator engine je tu tek da spomenem, jer deck ima tu opciju synchro playeva i Red Resonator je dobra karta. S bilo kojim ABC-om ide u Coral Dragona, koji pod svojim potezom može discardat da uništi nešto na polju, a ako ode u grave, vučete kartu. Ako imate Union Hangar, Red Resonatora i bilo koji legalan target za C-Crush Wyvern grave efekt, možete igrati ovako: Union Hangar traži B-Buster Drake ili C-Crush Wyvern. Normal summon Red Resonator, special summon što ste tražili, equipate ono što niste (dakle imate pristup Busteru i Crushu). Synchroate Red Resonatora i slovo u Coral Dragona, zatim stavite Crush efekt na chain link 1, a Buster efekt na chain link 2. U ruku dodajete i special summonate A-Assault Core. Zbog ovog je važno da imate legalan target za Crusha u ruci. Ako nemate, ne možete uopće aktivirati C-Crush Wyvern efekt, i combo nije moguć. Naravno, protivnik ne zna imate li vi legalan target, ali može zvati judgea da potvrdi, te ako varate game loss. Uglavnom, nastavljamo. Synchro Coral Dragon i Assault u nekog lv 10 synchroa. Izbor nije širok, Leo, the Keeper of the Sacred Tree ili Nirvana High Paladin. Ovaj zadnji nije toliko dobar izvan pendulum deckova, ali može pushati za otk. Coral vam vuče 1 kartu, a zatim banishate 3 slova iz gravea za summon ABC-Dragon Bustera.

Alternativni synchro engine za deck su Karakuriji, ali njih nisam proučavao, i nemam pojma što rade, pa možda neki drugi put. 🙂


cycle reader

And now the good stuff. Siguran sam da je bar dio vas koji ovo čitaju došao ovdje da zna kako zaustaviti taj deck koji će krajem 10. mjeseca vjerojatno biti najpopularniji u meti zbog svoje niske cijene. Dobar odgovor je: hand trapovi. Ally of Justice Cycle Reader će vjerojatno biti najbolji hand trap u formatu jer je dobar i u, i protiv ABC-ova. Kao machine-type monster je searchable s Gear Gigant X, te može imati ogromnu vrijednost u mirroru, jer je cijeli deck Light, a također smeta i decku protiv kojeg se već sad sidea: Blue-Eyesima. Pojačan D.D. Crow prilagođen za light deckove, a pomoći će i protiv random Lightsworna ili nove karte, koja je engine sama po sebi, Fairy Tail – Snow. Sad već dajem savjete za one koji misle igrat ABC, ali lol, valjda je očito da protiv njih banishate slova kojih nema viška u graveu da ne može spustiti ABC-Dragon Bustera, ili mu se riješite kopija ABC-Dragon Bustera iz gravea da ih ne može reciklirati s Daigusto Emeralom (što je, usput rečeno, blago overpowered).

ghost ogre
Da se ne ponavljam, D.D. Crow je isto dobar protiv njih, a prednost je što ga se može main deckati, jer ne cilja samo Light monstere. Kao i svakom drugom decku koji special summona, ABC-ovima smeta Maxx “C”. Hand trap koji je možda manje očekivan je Ghost Ogre & Snow Rabbit. Trebao bi sad dobiti 2 reprinta, kao super rare promo u Mega Tinovima 2016, te kao secret rare u Mega Packu 2016, a dobar je jer ometa Union Hangar. Bez Hangara deck ima problema sa prizivanjem ABC-Buster Dragona, a to Ghost Ogre ometa. Odmah upozoravam da se NE može aktivirati na efekt koji searcha monstera, jer se to događa odmah pri aktivaciji field karte, ali zato može ubiti Hangar kad pokuša aktivirati drugi efekt, da equipa nešto na slovo. Još ima prednost u TCG-u da može ubiti Galaxy Soldiera kad aktivira svoj efekt da searcha deck, što se u OCG-u može zaobići jer SEGOC drugačije radi.

typhoon
Effect Veiler protiv njih ima jako malu vrijednost. Ako igrate deck koja ga maina, možete negirati Gadgeta ili Galaxy Soldiera, ali nije vrijedno sideanja protiv njih. Osim gore navedenog Ghost Ogrea, dobar način za rješavanje Union Hangara je Typhoon. Kad kažem dobar, malo lažem, jer ga skoro nikad nećete moći aktivirati iz ruke na vrijeme kad idu prvi, ali ovisno o tome koji deck igrate, svejedno se može pokazati koristan. U OCG-u ABC-ovi često mainaju Anti-Spell Fragrance, što Typhoon outa, pa ako ništa, barem nemate taj problem da ne možete igrati Yugioh cijeli potez. Anti-Spell je isto dobar protiv njih, jer usporava aktivaciju fieldice, koja im je prijeko potrebna za comboe.

system down
Šećer na kraju though, zlatna karta protiv ABC-ova, System Down. Za razliku od Kozmoa, ABC nema tako jednostavan recovery banishanih monstera, pa ako im polje pobere System Down, neka počivaju u miru. Istina, oko ovog se može igrati ako se B-Buster Drake equipa na važnog machine-type monstera, ali deck nema uvijek resurse da to učini. System Down je, unatoč costu, bolji od Raigekija jer, ako chaina ABC-Dragon Buster efekt, može dobiti efekte sva 3 materijala, oni završavaju u graveu i sljedeći potez može samo prizvati novog. Dakle, niste ništa postigli, osim ako možete progurati još OTK kroz još jednog monstera.


Mislim da bi to bilo to za ovaj članak. Što se extra deck stvari tiče, spomenuo sam neke važnije u comboima, ali objasnit ću ih kada dođem do deck listi u sljedećem članku, posljednjem mom o ovom decku. Na kraju krajeva, extra deck baš i nije engine. 😛 Ono što me zanima od vas je kako vam se sviđa ovo boldanje full imena karata u tekstu. Vidio sam da to Konami radi u svojim člancima i iskreno mi se čini da olakša čitanje velikog paragrafa, lakše je gledati u to, pa sam odlučio probati. Mogao bih to raditi odsad nadalje ako se ljudima sviđa, imam još nekoliko članaka u planu nakon ove ABC serije. Have fun do sljedećeg!

railz0

Monarchsi moraju umrijet.

Jedna misao o “ABC engine i counteri

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.