Uvod u ABC

Kako je OCG (Azija) nekoliko edicija i structure deckova ispred nas, metom dominiraju nama pretežito nepoznati deckovi, a ovo je prvi u nizu članaka o jednom od njih. Planirao sam članak o ABC-ovima već tjednima, ali pri proofreadanju prve verzije prije 3 dana, shvatio sam da je predstavljanje decka ogroman infodump. Nema se puno za objasniti, tu je efekt karte, tu je sinergija i to je to. Kada su sve karte u decku nove i deck može igrati nekoliko enginea, ono s čime sam završio je članak od 14000 znakova s previše informacija odjednom da ostave ikakav utisak.

Kao revolucionaran um kakav jesam, odlučio sam se na buzzfeed metodu: napravit ću 2-3 članka o 1 temi i objaviti ih u kratkim vremenskim razmacima od nekoliko dana. To će mi vjerojatno biti strategija za predstavljanje meta deckova od sad nadalje, ako budem imao volje to pisati, ali eto, da ne bi bilo da vas nisam upozorio.


seto kaiba structure deck

Ključne karte ABC decka izlaze u Seto Kaiba Structure Decku kojeg dobivamo 21.10. ove godine. Ne znam jesam li već na ovo upozorio u nekom članku, ali pri najavi nekih proizvoda sam podijelio i sliku na kojoj je pisalo da deck treba biti releasean 19.08., što je danas. Konami je rekao da je taj datum bio njihova greška, deck sigurno službeno izlazi 21.10. Ne znam zašto to nisam ranije ispravio, ali evo, u zadnji čas! Ono na što treba obratiti pozornost je support za Light Union Machine-type monstere. Mislim, u OCG-u je tu i reprint The Melody of the Awakening Dragon i nekih drugih nimalo loših karata, ali važni su Unioni, jer sve što se igra se može nabaviti iz ovog proizvoda. Još jednom ću skrenuti s teme prije nego što krenem na karte da istaknem kako se Konami trudi učiniti kompetitivnu igru jeftinijom. Reprintaju puno korisnih karata u side setovima, te konzistentno rade structure deckove koji se, ako imate 3 primjerka, mogu nositi s metom. Monarchsi su očito najbolji primjer onoga što mislim, trenutno su jedan od 3 najjača decka u igri, ali tu su bili i Lightsworni, Heroji i Pendulum Magiciani. Sad će se to ponoviti s ABC-ovima, drumroll please…

A-Assault Core

a

Once per turn, you can either: Target 1 LIGHT Machine-Type monster you control; equip this card to that target, OR: Unequip this card and Special Summon it. A monster equipped with this card is unaffected by your opponent’s monster effects (except its own), also if the equipped monster would be destroyed by battle or card effect, destroy this card instead. If this card is sent from the field to the Graveyard: You can add 1 other Union monster from your Graveyard to your hand.

Prva stvar koju A dijeli sa B i C, a ovo vam govorim da vam uštedim malo čitanja niže u članku, je standardni Union efekt, s malom izmjenom. Prije su se Unioni prilikom uneqiupa mogli prizivati samo u napad (?!), a sada mogu i u obranu. Svi se level 4, Light, Machine-type i Union, a moraju se equipati baš na Light Machine-type monstera, što nije problem u ovom decku. Dijele i tematiku da je monster na kojeg su equipani imun na efekte određenog tipa karata: A – monster, B – spell, C – trap. Ono po čemu se razlikuju je njihov floating efekt (efekt kojim se karta “zamjenjuje” kad je poslana u grave), te statovi. A je klasični 1900 beater s niskom obranom, a kad umre reciklira jednog od svoje sindikatske braće (heh, kužite, Union).

B-Buster Drake

b

Once per turn, you can either: Target 1 LIGHT Machine-Type monster you control; equip this card to that target, OR: Unequip this card and Special Summon it. A monster equipped with this card is unaffected by your opponent’s Spell effects, also if the equipped monster would be destroyed by battle or card effect, destroy this card instead. If this card is sent from the field to the Graveyard: You can add 1 Union monster from your Deck to your hand.

Statovi su, što bi se reklo, well rounded. Sasvim opravdano da nisu pretjerani, jer mu je floating efekt 10/10, dodaje iz decka u ruku bilo kojeg Uniona. A pazi sad ovo! Nije li ovo savršena prilika da produžim paragraf s malo nepotrebnih riječi i prijeko potrebnih rulinga? A, B i C floating efekti se mogu aktivirati samo kad su poslani s polja u grave. To znači da ako su equipani na monstera i umru u spell/trap zoni, i dalje dobiju efekt, ali ako su detachani (“odvojeni” na hrvatskom?) kao xyz material, HDZ/SDP im obeća bolju mirovinu. To većina vjerojatno zna, ali računam da postoji bar netko tko će ovo pročitati i nešto naučiti.
Side note: ABC totalno zvuči kao stranka za koju bih glasao. Predlažem slogan “Don’t worry, B happy.”

C-Crush Wyvern

c

Once per turn, you can either: Target 1 LIGHT Machine-Type monster you control; equip this card to that target, OR: Unequip this card and Special Summon it. A monster equipped with this card is unaffected by your opponent’s Trap effects, also if the equipped monster would be destroyed by battle or card effect, destroy this card instead. If this card is sent from the field to the Graveyard: You can Special Summon 1 Union monster from your hand.

As you can C, Crush Wyvern je, u skladu s druga dva mušketira, obrambeni zid. Floating efekt produžuje comboe, čiju je vrijednost teže predočiti dok ovako pišem, pa štogod, ali samo mi vjerujte: postoje situacije u kojima je jako dobar. Taktički sam zaboravio spomenuti da niti jedan od njihovih floating efekata nije once per turn, dok god ih možete slati u grave, možete stvarati advantage i produljivati playeve. A ono kad su ljudi mislili da Burning Abyss ima iritantne floatere. :_)

Torque Tune Gear

tuner

Machine / Union / Tuner

Once per turn, you can either: Target 1 face-up monster you control; equip this card to that target, OR: Unequip this card and Special Summon it. A monster equipped with this card is treated as a Tuner, it gains 500 ATK and DEF, also if the equipped monster would be destroyed by battle or card effect, destroy this card instead.

Da ne bi bilo zabune, Torque Tune Gear ne dolazi u Seto Kaiba Structure Decku, nego u sljedećem main setu, Invasion: Vengeance, 04.11. Efekt je briljantan koliko je jednostavan. Ili pretvara monstera na kojeg je equipan u tunera, što decku omogućuje lv 8 synchro playeve, ili se prizove na polje da otvori lv 5 i lv 9 playeve. I primijetimo samo da nema glupu restrikciju da se equipa samo na Light Machine-type monstere, Torque Tune Gear boosta za 500/500 i tunificira (jedan od nadimaka mi je “kovač riječi”) bilo što. Karta nije zapravo dovoljno korisna da bi bila staple u ABC deckovima u OCG-u, ali ima velik potencijal i vjerojatno će netko već shvatiti kako je najbolje iskoristiti.

ABC-Dragon Buster

abc

Machine

“A-Assault Core” + “B-Buster Drake” + “C-Crush Wyvern”
Must first be Special Summoned (from your Extra Deck) by banishing the above cards you control or in your Graveyard. (You do not use “Polymerization”.) Once per turn, during either player’s turn: You can discard 1 card, then target 1 card on the field; banish it. During your opponent’s turn: You can Tribute this card, then target 3 of your banished LIGHT Machine-Type Union monsters with different names; Special Summon them (this is a Quick Effect).

Teeeehnički nositelj imena decka, ali volim misliti da su manji monsteri ti koji su zaslužni za ime. No da, boss monstera decka se contact fusea iz materijala na polju ili u graveu… Nije niti once per turn, a vidi tek efekt! Jedna karta u ruci u zamjenu za targeted banishanje bilo čega na polju pod bilo čijim potezom. Istina, banana je protiv Kozmoa i Majespecter Kirina, ali protiv svega ostalog je broken. Zbogom pendulum skale, veliki monsteri, floating spellovi/trapovi itd. Malo ironije postoji u tome što svojim drugim efektom može izbjeći targeted removal pod protivničkim potezom. Vraća na polje materijale koji su iskorišteni za njegov summon, ali umire da to postigne. Umiranje nije problem jer se igraju 3 – grind game je prejak. I da ne zaboravim spomenuti, 3000 ATK, the classic, dobar stari beatdown s boss monsterom. Ova karta je win condition.

Union Hangar

hangar

When this card is activated: You can add 1 LIGHT Machine-Type Union monster from your Deck to your hand. Once per turn, if a LIGHT Machine-Type Union monster(s) is Normal or Special Summoned to your field (except during the Damage Step): You can target 1 of those monsters; equip from your Deck to that monster 1 appropriate LIGHT Machine-Type Union monster with a different name from that monster, but that Union monster cannot be Special Summoned this turn. You can only activate 1 “Union Hangar” per turn.

Što je s Konamijem u field spellovima u zadnje vrijeme? Kozmotown je sav resource management koji cijeli jedan deck treba, Domain of the True Monarchs sam gazi brojne deckove, a o random field spell supportu za Dinomiste, Majespectere, Amorphageve, Igknighte itd. da ne govorim. Na aktivaciji, Hangar je kao Reinforcement of the Army za Light Unione i već samo to bi bilo dobro. Konzistencija i +1 je uvijek dobro, ali stvari ne staju tu. Na normal ili special summon Light Machine-type Union (dosadilo mi pisat ove specifikacije svaki put) monstera, equipa nekog s drugačijim imenom iz decka. Ne može biti special summonan ovaj potez, ali to je nevažno, ionako skoro sigurno ide u grave da dobije efekt za još veći plus. Bonus je što se taj efekt može aktivirati i pod protivničkim potezom, bitno samo da je Union summonan. Instantna sinergija s ABC-Dragon Buster de-fusion efektom, a novo-equipanog monstera možete special summonati pod svojim potezom. Fieldica sama po sebi je +2, dakle o comboima koji mogu nastati kao posljedica toga ne trebam niti govoriti. 2 card combo koji prizove na polje Cyber Dragon Infinitya i ABC-Dragon Bustera može sam stvoriti apsurdnu kontrolu nad igram, ali o tome više u nekom drugom članku. :))

Scramble Union

scramble union

Target up to 3 of your banished LIGHT Machine-Type Normal Monsters and/or LIGHT Machine-Type Union monsters; Special Summon them. During either player’s turn, except the turn this card was sent to the Graveyard: You can banish this card from your Graveyard, then target 1 of your banished LIGHT Machine-Type Normal Monsters or LIGHT Machine-Type Union monsters; return it to the hand. You can only activate 1 “Scramble Union” per turn.

Scramble Union se zna pojaviti u side decku u OCG-u za slučajeve kad ABC-Dragon Buster umre bez prilike da aktivira svoj efekt. Zapeti s najvažnijim monsterima banishanima, a boss monsterom mrtvim je vjerojatno nezgodno. Većina ljudi bi se složila. Ova karta dopušta summon novog ABC-Dragon Bustera, a iz gravea djeluje kao quick effect reciklaža. Opet, nije nešto što se nađe u main decku u OCG-u, ali ljudi kartu znaju sideat za neke match-upe.


To je to za danas, sve važne karte direktno vezane za Unione su ovdje. U sljedećem članku ću posvetiti pozornost brojnim engineima koje deck može igrati, te staviti deck liste, da možete vidjeti kako bi kompletan deck trebao izgledati, ako se želite igrati online. Do tad uživajte!

railz0

Monarchsi moraju umrijet.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.