Primjena 10 (Bes)Korisnih Karata

“Gift Card”. Iliti Karta Poklona.

Glede dvoboja, djeluje kao beskorisna karta jer jedino povisuje protivnikove Životne bodove, ali nije li to jedna lijepa gesta? Daš poklon svom protivniku, neka mu bude malo lakše. Ili pokloniš samu kartu kao lijepu uspomenu drugom igraču. Divno, nije li?

A onda je netko izumio nešto što se zove “Anti-Heal”, i svi znamo ostatak priče.

Poanta priče je ovo: ponekad se čini da neka karta postoji samo da bi upotpunila ona prazna mjesta u booster paketićima da ne bi baš svaka karta bila isplatljiva. Međutim, ono što je čar igranja jest prepoznavanja dobrih kombinacija karata i u svakom zlu vidjeti neko dobro. Primjerice, dosta današnjih karata ima efekte koji šalju vlastite karte na Groblje, i ako samo to proučavaš, teško da će bilo koja karta biti bogznašto, no ako se iskombinira s drugim kartama koje oživljavaju ili prizivaju druge karte, onda je to nešto moćno.

Dakle, samo zato što neka karta sama po sebi djeluje bezazleno ne znači da je skroz za bacanje, i treba malo mašte da u tim na prvi pogled beskorisnim kartama ugledamo nešto korisno, i ako se koriste na dobar način, mogu stvoriti dobre kombinacije… Mislim, ne baš “Catastor i DNK Transplantacija” tipa dobro, ali može se snaći s njima.

Stoga je današnja tema posvećena tim neotpjevanim asovima, a naslov jest 10 Naizgled Beskorisnih Karata I Njihova Primjena.

Samo da budem jasan, neću obrađivati one karte koje su samo zbog svoje vlastite slabosti dobile očitu potporu pa čak i vlastite arhetipove. To uključuje Kosturskog Slugu (“Skull Servant“), Moki-Mokija (“Mokey Mokey”) i Slomljeni Bambusov Mač (“Broken Bamboo Sword”), jer svi oni zapravo imaju izuzetno dobru podršku u odnosu na druge karte.

#1. Olujni Dogra (“Gale Dogra”)

gx2018

Dakle da vidimo što nam ovo donosi: Dogra je karta koja dopušta da za ogromnu cijenu od 3000 Životnih bodova odbacimo jednu kartu iz Ekstra špila na Groblje. 3000 bodova kako bi se riješio jedne svoje karte?! Sigurno postoji neka karta koja moće napraviti istu stvar besplatno! Osim toga, sudeći po tome da dva od tri razreda Ekstra čudovišta imaju svoje uvjete prizivanja i ne može ih se prizvati prije nego li se pošteno prizovu na svoje načine, u principu si bacio kartu u smeće jer ju sigurno nećeš odigrati. I u čemu je onda poanta?

Ali ispade da ima logike u ovome, štoviše Olujni Dogra može postići puno više nego li hrpa nekih drugih kombinacija. Čudovište koje je odbačeno na Groblje se ne može prizvati, ali može se koristiti na druge načine, primjerice biti opremljeno čudovištima kao što su Kibermračni Zmaj (“Cyberdark Dragon”) ili Felgrand Zmaj (“Felgrand Dragon”). Recimo, teško je Kibermračnog Zmaja opremiti s Peteroglavim Zmajem (“Five-Headed Dragon”), jer tu kartu pak teško prizvati jer sumu zahtjevi dosta veliki, ali ako ga samo odbacite na Groblje bez da ga prizovete, možete jedno te istu stvar ostvariti s jednom kartom. Karte iz Ekstra špila znaju biti puno jače, i njihov priziv zna biti naporan, stoga ako se koristi ovakva taktika koja zahtjeva jako čudovište na Groblju, Dogra bi vam uistinu dobro došao.

Ali ipak, 3000 bodova se čini kao dosta visoka cijena, ne? Pa, i da i ne, jer upravo zbog tog sojstva Olujni Dogra se može koristiti kao zamjena za Zid Blještave Svjetlosti (“Wall of Revealing Light”) u sklopu Reversal Quiz OTK manevra. Stvar je u tome da si vlastite životne bodove snizite što više možete, i onda situaciju obrnete kartom Kviz Preokreta (“Reversal Quiz”) kako biste te niske bodove prišili protivniku, i onda ga dokrajčiti prilično jednostavno. 

#2. Nepovoljni Izvještaj (“Unfortunate Report”)

300px-AnUnfortunateReport-GLAS-EN-C-1E

Ova je karta jedini razlog zašto se izraz “svake Borbene faze” koristi u sklopu efekata koji daju dodatne napade, ali u najgorem mogućem svjetlu. U najkraćim crtama, ova karta daje protivniku drugu Borbenu fazu, što omogućava da vam jedno te istim čudovištima još jednom u istom potezu zagorča život. Osim ako niste totalni masohist i volite gubiti, nema šanse da ćete ovo ikada staviti među svoje karte za igru… Ili možda ne?

Zapravo nije teško za zaključiti gdje leži povoljna strana ove karte, gdjegod postoji situacija gdje želite da vas protivnik napada, ova naizgled bezobrazna karta je zapravo tajno oružje. Zamislite scenarij: kombinacija ove karte, Ratomanije (“Battle Mania”), Yubel, i Zmaja Srca Zemlje (“Number 92: Heart eartH Dragon”) uistinu jest razorna kombinacija, i po mogućnosti može protivnika poraziti u jednom potezu. Zapravo me čudi što neki od masohističnih likova u seriji kao što su Yubel ili Vector nisu tu kartu nikada koristili, jer to bome zvuči kao dobar dramski element.

#3. Čuvar Dveri (“Gate Guardian”)

300px-GateGuardian-LCJW-EN-C-1E

Ovog valjda ne treba posebno predstavljati. Čak i u starim danima dvoboja, prizivanje ove karte je uistinu bilo neisplativo. Mislim, okej što ima 3750 ATK, ali ono, treba žrtvovati tri prilično jake karte koje je ionako bilo teško za prizvati i držati na terenu u isto vrijeme, a sam Čuvar Dveri nema nikakav efekt za razliku od njegovih jedinica, stoga ova karta stvarno jedino dobro koristi kao izvor borbene nadmoći.  Nije čak ni toliko dobro, uz prave kombinacije, nije uopće više teško doseći preko 3750 ATK, i puno se više isplati imati Sangu, Suijina i Kazejina nego ovu gromadu.

Stoga samo dvije vrste igrača zaparavo koriste ovu kartu: oni koji cijene kulturnu baštinu dvoboja, i oni koji su čuli za NLOroid OTK kombinaciju! A rezultat jest fenomenalan, poanta je u tome da se Čuvar Dveri fuzionira s NLOroidom (“UFOroid”) u NLOroid Borca (“UFOroid Fighter”), čiji bi ukupni ATK pritom bio 4950, dakle skoro 5000! Koristeći Spoj Snage (“Power Bond”) ili Granični Otklon (“Limiter Removal”) na najjeftiniju moguću foru moguće je stvoriti napadačku jedinicu od skoro 20000 ATK! Ako protivnik nema neku zaštitu, ako je bilo gdje ranjiv, jednim napadom ovaj manijak osigurava pobjedu. Ista stvar vrijedi i za ostale fuzije koje zahtjevaju Ratnike. Ne mora biti prizvan da bude ubojit, a najbolje od svega, vaš protivnik ne očekuje bilo kakvu dobru kombinaciju od ove karte, i zamislite samo izraz na njihovom licu kada kocka padne od Čuvara Dveri.

#4. Bistro Koljač (“The Bistro Butcher”) i Dar Pohlepe (“Gift of Greed”)

300px-TheBistroButcherDB2-EN-C-UE300px-TheGiftofGreed-TAEV-EN-C-1E 1

Znači, ovo su karte koje protivnicima omogućavaju da vuku više karata. Očekivali biste da je uz taj efekt Bistro Koljač dosta jaka napadačka jedinica, ali ima samo 1800 ATK. Mislim, to je poštena cifra za razinu 4, ali samo ako ima neki dobar efekt, ovo bi samo protivniku dalo dodatnu artiljeriju.

Kao i uvjek, ovo se može iskoristiti protiv neprijatelja. Prije svega, ako već tjerate protivnika da vuče dodatne karte sigurno ciljate na deckout pobjedu. Ako već ne možete odbacivati karte iz protivničkog špila, dajte mu da ih vuče. Ovo ima nekoliko namjena: može se koristiti protiv Paklovječenih (“Infernity”), jer njihova je specijalnost da ne koriste karte u rukama. Moće se koristiti kao baza za Prisvajanje (“Approppriate”), jer ako vaš protivnik vuče karte, onda možete i vi vući. Jedan prilično zanimljiv trik uključuje Uništenje Karata (“Card Destruction”) i Zaštitnika Utočišta (“Protector of the Sanctuary”). U principu nije dopušteno Uništenje aktivirati ako je Zaštitnik prisutan, ali evo što možete: prvo dopustite da vaš protivnik efektom Dara Pohlepe ili Bistro Koljača izvuče što više karti, potom aktivirate Uništenje Karata i odmah zatim u lancu Posebno prizovete Zaštitnika Utočišta. Ovo je rezultat: Uništenje Karata šalje protivničku ruku na Groblje, što bi u najboljem slučaju uz sve aktivacije iznosilo između 9 i 13 karata, ali zato što je sada Zaštitnik na terenu, ne može izvući novu ruku. A ako izvuče, to je opet 9-13 karti manje u njihovom špilu, dakle protivnik je izgubio oko 18-26 karti u jednom potezu.

Bistro Koljač se osim toga može koristiti u jednom prilično nečasnom OTK potezu: date li protivniku Koljača uz pomoć Zamjene Stvorova (“Creature Swap”), potom mu dopustite da vam nanosi minimalnu štetu, zapravo omogućava vama da vučete dodatne karte, tako da možete relativno brzo izvući ono što vam treba. A gdje se to najviše koristi? Exodia, naravno, najveći Yu-Gi-Oh trol na kugli Zemaljskoj. 

#5. Vrč Velikodušnosti (“Pot of Generosity”)

300px-PotofGenerosityDR04-EN-C-UE

Ova karta je jedan poetički i estetički dražesna suprotnost ružnom i ogavnom Vrču Pohlepe (“Pot of Greed”). Samo problem je u tome što je Vrč Pohlepe zakon, a ova karta je čista pljuga! Vraća vlastite karte iz ruke u špil, a zauzvrat se dobije ama baš ništa!

Nije baš neka velika korist od onoga što se može s ovom kartom, štoviše iskreno mislim da se iovako ionako ne isplati, ali postoje određeni trikovi: kao prvo, može se koristiti efekt kako bi se vratile preostale karte u špil kako bi se broj karata u ruci smanjio na nulu, a to je pak najučinkovitije ako se koristi Paklovječeni špil (“Infernity”… i da, znam da živciram s tim, izvinite).

Korisno je isto tako kod Gladijatorskhm Nemani (“Gladiator Beast”) i kod Svjetlozakletih (“Lightsworn”) kako bi se vratile karte u špil koje su upravo iz špila i najučinkovitije, kao što su Wulf, ili Torax, ili ne znam, ono što biste puno radje prizvali iz špila nego iz ruke.

Naravno, tu je i trik da se teško prizovive nemani, kao što su Metalzoa ili razni stadiji Yubel, vrate u špil kako ne bi slučajno bili izbačeni iz ruke, ali iskreno, to samo zaslužuje počasni spomen jer se za tu svrhu bolje koristi Olakšati Teret (“Lighten the Load”). 

#6. Budalasti Preporod (“Foolish Revival”) i Keldo

300px-FoolishRevival-GLAS-EN-C-1E300px-Keldo-DR1-EN-C-UE

Prva karta dopušta protivniku da oživi jedno čudovište sa svog Groblja, a druga mu dopušta da vrati karte iz Groblja u špil. Ako smo se već nekako uspjeli riješiti tih grozota kojima nas je on napadao, zašto bismo mu pobogu pomagali da ih opet upotrijebi protiv nas?

Ove karte iskreno najbolje djeluju u videoigrama, pogotovo Keldo, gdje možete uporno vraćati karte protivniku u špil i onda ih uništavati, sprječavajući time da izgubi preko deckouta, kako biste skupili najviše moguće bodova u videoigri. Sam sam to probao, genijalno je.

No u stvarnom životu, gdje nema posebnih bodova za dodatno uništavanje čudovišta, i samo želite protivnika poraziti što brže, to postaje problem. Ali nije teško za zaključiti što se s tim može. Ima li vaš protivnik cijelu liniju jakih čudovišta, možete koristiti Budalasti Preporod kako biste mu na teren vratili neku slabiju jedinicu koju je lakše za napasti, uništiti, možda čak i aktivirati neki efekt kao rezultat toga.

Keldo je pak koristan ako protivnik koristi jednu od onih strategija gdje želi da mu čudovišta budu na Groblju, primjerice kod poznatih Kaos Zmajeva, Kaos čudovišta, onih koji dobivaju dodatnu snagu ako se na groblju nalazi određeni broj čudovišta, i naravno ona čudovišta, na primjer Razinožder (“Level Eater”) koje jednostavno ne želite vidjeti na protivničkom groblju, a izbacivanje iz igre jednostavno nije dovoljno da bi se riješio problem. 

#7. Shienov Špijun (“Shien’s Spy”)

ShiensSpy-CRV-JP-C

Karta koja na jedan potez daje kontrolu nad jednim od vaših čudovišta protivniku.  I gdje je tu poanta?

Pa, u principu gdjegod da je Zamjena Stvorova korisna da bi se stavili jedno slabo čudovište kod protivnika, Shienov Špijun je idalna zamjena.  Prvi koji padaju na pamet su, naravno, Griggle i Ameba (“Amoeba”), koji mogu vaše Životne bodove obnoviti ili protivničke žestoko spaliti kada se kontrola nad njima promjeni, a osim toga čine dosta dobre mete za jaka čudovišta u onim trenutcima kada protivnik koristi žestoku obranu.

Nadalje, može se koristiti kako bi se aktivirali efekti vlastitih karata koji se aktiviraju kada su poslani na Groblje, kao što je Tajanstvena Rajčica (“Mystic Tomato”). Vi ste ju uništili, stoga protivnik dobiva štetu, ali kako je završila na vašem Groblju, vi aktivirate efekt i prizovete još jedinica. 

#8. Okupi Svoj Um (“Gather Your Mind”)

GatherYourMind-DR1-EN-C-UE

…………. Okej, nemam pametnih poštapalica, ovo je doslovce slučaj prepušten samom sebi. Aktivirate jednu ovu kartu, i uzmete još jednu istu iz špila. I to možete samo jedamput po potezu. Ono, doslovce, poanta sama po sebi, ali gdje je tu korist?

Istina je da je ova karta korisna samo u sklopu “deck-shrinking” strategije. Znate kada imate idealne karte koje tvore savršenu kombinaciju, ali ne možete ih izvući jer je minimalni limit špila 40 karata? Deck-shrinking, dakle doslovce smanjivanje špila, omogućuje smanjivanje karata u špilu kako bi te karte lakše postale dostupne. I to je uglavnom sve što se može iz ovoga izvući.

Osim, naravno, očitog manevra gdje se ta karta postavi naopako i pusti protivniku da nagađa o čemu je riječ, možda čak i potrati jedan MST na njoj. Dakle, samo smanjivanje špila, i moguća meta za bombardiranje u prazno. Recimo da je ovo počasni spomen.

#9. Smrzlo (“Cold Feet”)

300px-ColdFeet-REDU-EN-SP-1E

Ovo je jednostavno bezobrazno, sam efekt se ruga igraču. Kada je ova karta odigrana, igrač koji ju je odigrao više ne može aktivirati niti postavljati Čini ili Zamke niti koristiti njihove efekte. I gle, to su Hitre Čini, nije li to sjajno? Je, sarkazam se pismom loše prenosi, kužim. Sve u svemu se čini kao da je ova karta potpuno bezvrijedna…

… Osim ako ne koristite Tajanstveni Refpanel (“Mystical Rephpanel”) i istu stvar prišijete svom protivniku! Ili ako ju koristite kako biste izbjegli negativne posljedice vlastitih efekata. Na primjer, nećete pretrpjeti ogromnu štetu od Labosa za Istraživanje Mozga (“Brain Research Lab”) kada on napusti teren. Ili nećete primiti ogrimnih 6000 bodova štete od Sretnog Udarca (“Lucky Punch!”). Ili nećete morati uništiti karte koje se same unište nakon toliko i toliko poteza, kao što su Mačevi Blještave Svjetlosti (“Swords of Revealing Light”) ili Dubinski Amulet (“Depth Amulet”). Koristite tu negaciju aktivacije efekata kako biste izbjegli efekte koji vam ne trebaju. U teoriji, ako se negira uništenje Mačeva Blještave Svjetlosti preko vlastitog efekta na ovaj način, može se Mačeve zadržati na neograničeno vrijeme, jer se tehnički gledano uništi samo tokom trećeg poteza, a kasnije ne.

Okej, možda ipak nije tako, ispravite me ako griješim na ovome.

#10. Apsolutni Kraj (“Absolute End”)

300px-AbsoluteEnd-DR3-EN-C-UE

Za kraj, Apsolutni Kraj, karta koja dopušta protivniku da napada igrača izravno umjesto da napada vlastita čudovišta. To je eventualno korisno kao idealni štit za vlastite jedinice, ali ipak ćete pretrpjeti dosta štete od toga.

Osim ako ne koristite neku posebnu taktiku. Primjerice, Dugin Život (“Rainbow Life”) u kombinaciji s ovim će vam zapravo dati ogromnu obnovu Životnih bodova. Uz Duševnu Barijeru (“Spirit Barier”) nećete uopće primiti štetu od tog napada. Uz Des Protuudar (“Des Counterblow”) sva čudovišta koja napadnu izravno, a malo je vjerojatno da protivnik neće iskoristiti tu privilegiju, će biti razorena u jednom krugu. Moj favorit, Bljeskolom (“Flashbang”) zbog izravnog napada može isti tren prekinuti protivnički potez. I naravno, izravni napad na same bodove onesposobljava sve strategije koje uključuju borbe s čudovištima, na primjer Yubel i Zmaj Srca Zemlje.

I to je to za danas, sigurno ima još dosta karata koje teško bilo tko koristi, ali ako je Kosturski SLuga mogao dobiti vlastiti arhetip, onda će valjda i te karte jednom imati svoju korist. Da, tak je, gledam u tebe, Morinphen, saberi se više!

Nadam se da nije bilo bez veze potraćeno moje vrijeme u pisanju ili Vaše vrijeme u čitanju ovoga, i još jednom se ispričavam zbog korištenja hrvatskih naziva, možda prije ili poslije uđe u modu. Sve druge ideje, izjave, žalbe i nedoumice možete napisati u komentarima, podržavajte Yu-Gi-Oh! Planet, i kao i uvjek, igrajte pošteno.

-Hawk

Hawk00Refferencer

Ja sam Hawk, volim anime, videoigre, životinje, i kartanje. Amaterski sam igrač, ali strastveni pisac priča i članaka. Nekoliko fanficova mi je na pameti, uključivši i razne Duel Priče, kojima možete čak i doprinijeti ako želite. Slobodno posjetite moju stranicu na Fanfiction.net za nekoliko kratkih priča. Volim izrađivati karte, volim nabrajati top 10 liste na razne teme, i omiljena čudovišta su mi zmajevi.

5 misli o “Primjena 10 (Bes)Korisnih Karata

  1. Sve je ok ali me nesto zanima ove “slike” yugioh karata sto si stavlja kao primjer jesu li one orginalne ili fake,zanima me kako prepoznat originalnu kartu pa ako nije problem neka mi neko odgovori u kom

  2. brate dobar je blog tjerate me da placem kada se vratim u stare dane nevjerovatno je vrjeme to bilo brate mogo si se zezat sveje bilo zabavno a sada ne mozes ni jednu kartu stavit u dek a da ti nedode glave i ova neka nova sranja sve je to glupost i zabij mu al ja nemam ni jedne karte jednostavno bih povratio kada vidim danasnje yugioh-e

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.