Area 868: Spirit Monsters – Gods of Advantage

Pozdrav čitatelji dugo vremena nisam pisao, no evo pomislio sam da je vrijeme da se i ja vratim u bloggerske vode. Danas ću vam prezentirati deck analizu jednog jako zanimljivog decka, koji se rijetko igra i bazira se na monsterima koji koriste samo 2-3 decka. Riječ je o Spirit Monster decku.

Kakvi su to monsteri uopće? Spirit je subtype effect monstera, ugl. svi imaju pored svojih unikatnih efekata jedan zajednički efekt, a to je da ne mogu biti special summonani i da se na kraju poteza vraćaju u ruku onoga koji ih je summonovao. Znači jako zafrkano jer field ostaje prazan. Ali oni često imaju efekte koji nam stvaraju advantage pa su u biti + jer ne trošimo kartu, vraća se na kraju poteza u ruku, a uradili smo nešto na fieldu. Eh, sada kako to iskoristi, kako napraviti advantage i koje karte uopće daju advantage, sad ćete saznati.

Glavni monster u decku po meni je Nikitama:

300px-Nikitama-LVAL-EN-R-1E

Zašto je ova karta dobra? Mogu ponuditi milion razloga, ali evo glavni. Otvara nam put xyz summonu, kako? Kao što znate spiriti se na kraju poteza vraćaju u ruku, a mogu se samo normal summonovati, pomoću ovog momka mi možemo summonovati još jednog spirita i kada uradimo efekt (tj. napravimo plus efektom) idemo po neku veću zvjerku u extra decku koja može dalje uništavati, ili koristiti svoj efekt za skloniti nešto što nikako ne možemo ubiti, Nikitama ima i drugi dio efekta koji kaže kada je poslan u groblje možemo povuči jednu kartu, ali za ovaj efekt moramo imati spirit monstera na fieldu, tako da ćemo rijetko kada imati priliku da ovo uradimo, između ostaloga light je što daje chaos element decku. U decku se naravno igraju 3 komada.

Glavna tražilica decka nam je naravno Aratama

Aratama-SHSP-EN-R-1E

Aratama je main searcher decka, level 4 je i njegov efekt kaže kada je normal summonan ili flipan face-up možemo dodati 1 spirita iz decka u svoju ruku, po meni jako korisna karta koja nam dodaje Nikitamu u slučaju da ga ne povučemo, a može tražiti i ostale korisne monstere u decku. Dark je što je jako dobro dodaje chaos elementu, te kada završi u grobu nakon detachanja radi xyz efekta ili tako nešto možemo ga iskoristiti za summon BLS-a ili Chaos Sorcerera, ja igram 3 komada jer je karta odlična.

Yaksha-BP01-EN-C-1E20131108213032Rasetsu-SHSP-EN-C-1E

Sada dvojica braće koja se razlikuju mnogo, znači jedan je water drugi je fire jedan ima 1900 atk i 1500 def drugi ima isto samo obrnut atk i def, efekt prvom je da kada je summonan mozemo izabrati jedan protivnikov spell/trap na fieldu i vratiti ga u ruku, to je meni odlično jer mrzim backrow i zato je igram 2 yakshe, Rastetsu traži od nas da pokažemo jednog spirita iz ruke i da izaberemo jednog protivnikovog monstera u napadu i vratimo ga u ruku. Igram samo jednog jer je karta previse situaciona, jer ne možemo mi uvijek imati spirita u ruci, a i ako hocemo nesto vratiti problematično moguće je da će biti u odbrani neka karta koja nam smeta, ali zna dobro poslužiti i igram jednog. 

IzanamiTDGS-EN-R-1E

Eh evo kraljice ovog decka, znači igram je 2 komada jer mogu discardati 1 kartu da vratim jednog spirita iz groblja nazad u ruku, meni je ovo super jer mogu discardati recimo Nikitamu, vučem jednu kartu od Nikitame i onda vratim drugog Nikitamu iz groblja ili nešto drugo, odmah sam u plusu. Izanami je super karta i igrajte 2, tri su previše, 1 je premalo. 

Yu-Gi-Oh-Dark-Crisis-Tsukuyomi

Tsukuyomi, znači moja najdraža karta uz Jinza, stalni Book of Moon, pomoću ove karte možete ubiti skoro svakog monstera koji ima manje defa. Još je volim jer je dark i jako je dobra oko tog chaos elementa, Tsukuyomi 2 komada igrati bez ikakvog razmišljanja. Sjajna karta.

300px-CreatureSwap-SDOK-EN-C-1E

Eh evo jednog staplea u ovom decku, znači karta je prejaka za spirit deck da se ne bi igrala. Znači vi uzmete jednog protivnikovog monstera i date mu svog spirita, na kraju poteza taj spirit se vraća u vašu ruku, dakle čisti plus je karta i možete sjajne playove uraditi sa njom. 2 komada igrajte slobodno, ako želite možete i 3, no 3 je overkill po meni, ali 2 je taman.

300px-PotofDuality-BP02-EN-R-1E

Pošto spiriti kažu da se ne mogu special summonovati zašto ne ubaciti Pot of Duality kao dodadni draw power? Dobijete dead hand, šta možete sa tim, profilitrajte malo deck sa PoD-om, a taj potez bez special summona nećete ni osjetiti. Igrajte 3 komada jer je karta zaista predobra da se ne bi igrala u 3 primjerka. 

Po meni deck je super, jer je budget, jako je dobar i nikada nećete doživiti da ste samo sebe lockali i rekli ne mogu ništa, predajem. Ovdje uvijek možete uraditi nešto i svaka karta je odgovor na neki problem koji protivnik postavi, sa dobrim extra deckom ovaj deck može biti t1.5 po meni, deck je jako zabavan. Ono što je još zanimljivo kod ovog decka je da malo ljudi zna kako da se postavi protiv njih, jer ih nisu nigdje prije viđali. 

Decklist (40)

Monsters: (22)
3x Aratama
1x Black Luster Soldier – Envoy The Begining
1x Chaos Sorcerer
2x Effect Veiler
1x Gorz, The Emmisary of Darkness
2x Izanami
1x Maxx “c”
3x Nikitama
1x Rasetsu
1x Thunder King Rai-Oh
2x Tragoedia
2x Yaksha
2x Tsukuyomi

Spells: (10)
2x Creature Swap
1x Dark Hole
1x Forbidden Lance
3x Mystical Space Typhoon
3x Pot of Duality

Traps: (8)
2x Fiendish Chain
1x Solemn Warning
2x Threating Roar
2x Trap Stun
1x Torrential Tribute

Eto, toliko od mene do idućeg puta, vaš Jinzo. :3

13 Komentara

  1. hahaha, koji signature, da najviše voliš mene pobjeđivati više i hvala što si me upoznao s njime lol

  2. kaiser – nema mjesta za to
    spiritual energy settle machine – necu to, zato sto mi je advantage da se vracaju u ruku + gubim kartu na kraju poteza

  3. Možda sam malo zahtjevan ali možeš li napisati/napraviti/reći kako god spirit kombinaciju sa herald of perfection ?

  4. Bravo majstore svaka čast volim spirite al nisam znao kako napravit dobar spirit dek , hvala puno.
    I nađi me na dueling networku ako igraš ja sam MasterIvanCapan !

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: