Area 868: Goat Control v2

Dobro večer, večeras ću pisati o zaboravljenom decku, koji je harao metom nekada davno, ili tačnije 2005.-e godine, ja sam tada imao samo 5 godina, nisam igrao yugioh, ali sam istraživao i shvatio sam kako je bio jak. Razmišljao sam da li je moguće da se taj deck ponovo složi, u ovom formatu, u ovoj meti – da li bi radio? Eh, pa našao sam odgovor koji glasi – Da. Postoji deck koji je na osnovu Goat controla iz 2005-e, i radi u ovom formatu. Za početak da vidite kako je izgledao taj goat control 2005-e godine:

1 Airknight Partsath
1 Asura Priest
1 BLS-ETB
1 Breaker the Magical Warrior
2 D.D. Assialant
1 D.D. Warrior Lady
1 Jinzo
1 Kycoo, the ghost destroyer
2 Magician of Faith
1 Sinister Serpent
1 Tribe-Infecting Virus
2 Tsukuyomi

1 BoM
1 Deliquent Duo
1 Graceful Charity
1 Heavy Storm
1 Lightning Vortex
2 Metamorphosis
1 MST
2 Nobleman of Crossout
1 Pot of Greed
1 Premature Burial
3 Scapegoat
1 Snatch Steal
1 Swords of Revealing Light

1 Call of the Haunted
1 Ceasfire
1 Dust Tornado
1 Magic Cylinder
1 Mirror Force
1 Ring of Destruction
1 T.T.
EXTRA DECK
3 Dark Balter the Terrible
3 Dark Blade the Dragon Knight
3 Dark Flare Knight
1 Darkfire Dragon
1 Dragoness the Wicked Knight
1 Fusionist
2 Gatling Dragon
1 Giltia the D. Knight
3 Ojama King
1 Reaper on the Nightmare
3 Ryu Senshi
1 St. Joan
1 The Last Warrior from Another Planet
3 Thousand-Eyes Restrict

 

Eh sada kao što vidite ova decklista danas se ne bi mogla koristiti jer su mnoge karte limitirane, a mnoge čak i bannovane. Ali u čemu je poenta ovog decka, zašto mu je ime Goat control. Naravno deck je dobio ime po ovčicama ilitiga Scapegoatu koji je tada bio na 3 uz efekat da priziva 4 tokena bio je jako dobar, ali za šta su služili ti tokeni u to vrijeme? Naravno tada su bila dozvoljena 3 Metamorphosisa koje bi iskoristili da zrtvujemo tokena koji je lvl1 i summonamo Thousand-Eyes Restricta koji bi lockao protivnika, ali ne samo to uz efekte Magician of Faith mogli smo to uraditi često, ali ne samo to jer uz Tsukuyomi mozemo setati svog Thousand-Eyes Restricta i u istom potezu ga flipati i onda uzeti nesto drugo od protivnika, divota zar ne? Ali sve što je lijepo kratko traje, tako da je u Setepmber2005 listi ovome došao kraj i Scapegoat i Metamorphosis i Thousand-Eyes Restrict su otišli na 1 i onda 2006.e deck je završio svoje jer su i Thousand-Eyes Restrict i Tsukuyomi bannani, a prije toga su su Magician of Faith i Metamorphosis bannovani.

Sada trenutno kako je ovaj deck moguće igrati? Bez Thousand-Eyes Restricta i Metamorphosisa? Pa ideja je da mjesto Thousand-Eyes Restricta koristimo nekog monstera sličnog efekta, a Metamorphosise zamjenimo sa kartama koje prizavaju tog sličnog monstera, naravno riječ je o Relinquishedu, a Metamorphosis ću zamjeniti sa Black Illusion Ritualom. Da vas upoznam sa bossom ovog decka:

Relinquished-LCYW-EN-R-1E

Karta koja je u prvoj sezoni animea imala najduži efekt i najzbunjujući efekt uopće, ja mislim prvi ritual monster u igri, i jedini koji uz gishkije i herald of perfection uopće vidi igre. Uglavnom njen efekt kaže da se može summonati samo uz Dark Illusion Ritual te da jednom po potezu mozemo targetati jednog protivničkog monstera i equipati ga na Relinquisheda te dobija njegov ATK i DEF, ako ova karta treba biti uništena borbom, uništi se equipana karta, te također sav dmg koji mi trebamo primiti dok je equipana karta dole prima i protivnik. Eh sada ova karta je jako korisna u ovom decku jer lako dolazi na field uz sav search koji imamo u obliku Manjua i Preperation of Rites, te često doleti na field u prvom potezu (naravno nije pametno ga prizvati na prazan field, nikada), jos je korisna protiv Beelza trenutno jer Beelzea ne mozemo unistiti, no recimo ako ga Relinquished equipa na sebe to je dobra stvar ili protiv ARK-a i tako nekakvih problematičnih karti. Ono što volim kod Relinquisheda jos to sto je DARK pa je fodder za BLS-a i Chaos Sorcerera.

Scapegoat-LCJW-EN-ScR-1E

Evo i karte po kojoj je ovaj deck dobio i ime, karta je bila dosta dugo na 1 i konami ju je odlučio da vrati na 3, te je tako actually oživio Goat control deck, advantage od tokena se jako lako iskoristi. Ova karta može spasiti duele, a može i pomoći recimo iskoristimo tokena za Ritual Summon te u kombinaciji sa nekim drugim kartama radimo advantage. Ono što je dobro kod scapegoata je to da spasi kada protivnik ide All-In ili tako nesto, naravno ovčice su dobre i za synchro summon, igramo 3 kopije u decku. I friendly tip nemojte je aktivirati u svom potezu, već u protivnikovoj end phaseu ili recimo protivnikovom battle phaseu, jer tada mozemo summonati u nasem potezu.

CyberValley-SDCR-EN-C-1E

Evo meni lično najdraže karte u decku, te karte pomoću koje radimo advantage sa scapegoatom, znači banish valley i token i dobijamo 2 karte, idući potez TGU – xyz u Leviaira opet valley i opet vučemo dvije. Karta je odlična jer ima još efekata i jako dobar stall, recimo loš hand povučemo Valleya, moze nas spasiti – protivnik napada, banishamo valleya prekida se battle phase + vučemo jednu kartu, zgodno zar ne? Treći efekat najmanje se koristi no i on nije za baciti, banishamo njega i jednu kartu iz nase ruke i izaberemo nesto iz gravea i stavimo na vrh decka, recimo mozemo reciklirati Relinqushieda ili BLS-a ili tako nešto, ja igram ovu kartu 3 komada jer je naprosto sjajna.

TourGuideFromtheUnderworld-CT09-EN-SR-LEDjinnReleaserofRitualsSOVR-EN-R-UE

Eh evo dvije jako dobre karte, slične su zato što su obe dark, fiend i level trice. No ipak su različite, Tour Guidea koristimo za Xyz Summon rank trica te to jako brzo možemo iskoristiti, kako? Evo ovako sa Tour Guideom prizovemo Djinna, uradimo Xyz summon u recimo Leviathana, detachamo Djinna koji je na groblju aktiviramo Black Illusion Ritual, banishamo Djinna iz gorblja za summon zovemo Relinqushieda, uzimamo protivnikovog monstera, equipamo ga i voila. Protivnik nema više special summona, vi ste postigli kontrolu, derete ga polako, ali sigurno jer teško će vas pobjediti ako ima samo 1 summon po potezu. Tour Guide igramo 3 komada jer imamo targeta dosta, a Djinna igramo 2, jer su 3 overkill.

ManjuoftheTenThousandHands-LCYW-EN-C-1EPreparationofRitesSOVR-EN-SR-UE 

Eh evo 2 karte koje igramo po 3 primjerka u decku, i obe su tražilice i obe mogu tražiti i ritual monstera (relinqushieda) i ritual spell (Black Illusion Ritual), Manju traži samo 1, kada je normal summonan ili flip summonan, a Preparation of Rites traži Relinqsuisheda, te ako smo ga prizivali ranije mozemo dodati Ritual Spell iz groblja za instant ritual summon. Obe su karte super po meni, ali meni je Preparation malo bolji jer ne troši summon, tj. brži je i može nam reciklirati ritual spell. Super su obe uglavnom.

Došli smo do kraja analize karti. Sigurno ste si postavili pitanje, pa to ne liči na onu verziju iz 2005-e nimalo, naravno da ne, ali ona verzija je imala kontrolu, i radila je advantage, to radi i ova – samo još brže, jer je sve ubrzano sa Tour Guideovima, a advantage jos bolji uz Cyber Valleya, a uz ovolike darkove i lightove, grijeh bi bilo ne igrati Chaos Sorcerera i BLS-a koji su game changeri sami od sebe. Kontrola sa samo 1 trapom u decku? Čudno? Taj trap je Treachours Trap Hole i mene je spasio dosta puta, igrajte ga i uvjerit ce te se. Naravno ima tu dosta karti koje bi se mogle igrati poput Tsukuyomia kao u izvornoj verziji ili tako nesto, ali ja mislim da nema mjesta. Jer pored ovoga igram jos hand trapove u obliku 2 Veilera i 2 Maxx “c”-a. Toliko od mene, slijedi decklista:

Monsters (25)

1 Black Luster Soldier – Envoy The Begining
2 Chaos Sorcerer
3 Manju of The Ten Thousand Hands
2 Djinn Relesears of Rituals
3 Tour Guide from the Underworld
2 Effect Veiler
2 Maxx “c”
1 Magician of Faith
3 Cyber Valley
3 Battle Fader
3 Relinquished

Spells (14)

1 One for One
2 Creature Swap
1 Dark Hole
3 Preparation of Rites
2 Black Illusion Ritual
2 MST
3 Scapegoat

Traps (1)
Treacherous Trap Hole

Extra deck (only important stuff)
1 Leviair
2 Mechquipped Angineer
1 Number 49: Fortune Tune
ostalo je opcionalno

Evo samo sada da pojasnim neke karte koje nisam gore, BLS i Chaos Sorcerer su tu radi chaos elementa jer igramo uz njih same 9 light monstera i 13 dark monstera u main decku, a jos ih ima u extri, ja mislim da se stvarno isplati. Veiler i Maxx su tu jer igramo control deck, mogu nas spasiti u milion situacija i predobre su da ih se ne bi igrale, ako želite možete izbaciti jednog Maxxa (u side ga staviti) i ubaciti jednu Tsukuyomi, Magician of Faith je predobra karta da se ne bi igrala, reciklira vam Black Illusion Ritual/Scapegoat/141 za dalje korištenje, bit će mnogo situacija kada ostanemo praznog fielda, zato se igra Battle Fader koji nas može spasiti milion puta, a nakon što nas spasi možemo ga tributati za summon Relinquisheda. 1 for 1 koristimo jer igramo mnogo level jedinica, 2 creature swapa su staple uz scapegoatove naravno, MST staple možete igrati 3 komada, no meni je dosta 2. 

Toliko od mene, to je to, do idućeg puta. Vaš Jinzo. 🙂

 

9 Komentara

  1. imam pitanje (ne vezano za ovu temu)
    jos sam pocetnik u yugioh-u (kad kazem pocetnik mislim na pocetnika koji je procita pravila 1000 puta i dalje ne shvaca ama bas nista) prijatelj mi kaze da ako odigram spell ili trap kartu automatski zavrsavam svoj potez-da li je to istina?

  2. da li neko moze da napravi neku temu o ovoj propasti u yugioh u stvarno je se iskvario krajnje je otisao daleko

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: