Refining The Metagame : The Pentagram

Pozzdrav i dobrodošli u još jedan Refining The Metagame article.Ovaj članak će biti svojevrstan uvod u sljedećih 5. U ovoj seriji članaka ću predstaviti 5 najvažnijih elemenata decka i te elemente prikazati u top deckovima,deckovima koji su zbog toga osvajali Shonene i Nationalse.

Zašto “Pentagram”? Zato jer tih elemenata,uvjeta,kako kome po volji,ima 5 najvažnijih (barem po meni). Ovaj put ću ih preći površno,te u bliskoj budućnosti,predstavljati svaki zasebno.

Pa,da krenem:

1.)Consistency – Konzistencijaundefined

Konzistencija,najvažniji dio decka.Ovo je razlog zbog kojega većina starter deckova na turnirima doživi Epic Fail.Razlog zbog kojeg 90% deckova koje sastave novi igrači neće raditi je manjak konzistencije.

Savršeno konzistentan deck bi bio deck koji bi uključivao,recimo,dark monstere,te sav *koristan* support za njih.To je jedan od razloga zašto (randomkratica)DaD deckovi dugo rulaju.Recimo da ovako izgleda prosječan hand jednog DaD decka.

Allure of Darkness,Dark Grepher,Krebons,Destiny Draw,Stratos + Doom Lord.

On u samom otvaranju ima već masu opcija,te prođe kroz deck.Može Stratos,uzet maliciousa,draw,opet,može allure puknut,može grephera,synchro u prvom turnu s krebonsom.

Sad uzmimo primjer nekog random starter decka,ajmo reći Jaden Yuki.

Njegov starting hand bi bio otprilike ovakav: Cyber-Tech Alligator/neki random monster,Dark Blade,Poison Mummy,Lightning Blade,Sakuretsu Armor + EH Sparkman.

Ovaj hand praktički ti govori “Game loss,odi igrat pokemone”.

Najbolja opcija je Dark Blade,equip,set sakuretsu i molit se da protivnik ne dobije removal.

Najbolji način za povečat consistency je računat na sve dead drawove koje možete dobit,izbaciti te karte,i izbacit karte koje su previše situational,tj. ovise o prilici.Recimo,Judgment of Anubis.I ja sam mislio nekad mislio da je predobra karta,i da se mora igrat.Ali,razmislite,koliko spellica se igra koje uništavaju S/T?

Dvije.Heavy i MST.Koje su šanse da će tijekom duela vaš protivnik naići na baš njih? Ako ima deck od 40 karti,5%.Samo 5%.A koje su šanse da biste u tom trenu poželjeli,recimo,Krebonsa,jer gad igra GB-ove? ^^

Ali,da se ne koljemo sad sa time,bolje da nastavim dalje prije nego GB-ove izvrijeđam ko pervan sloveniju…akhm…da,dalje 😀

2.) Control – Kontrola

Kontrola je onaj dio koji vam daje prednost.U teoriji,to bi vam značilo počistit protivnikov field i uskratit im pristup undefinedresursima.Kad protivnik ima RDA i DaD-a,a vi još samo 2k LP-a,i vi topdeckate Brain Control,a u handu Caius,to znači da ste teški topdecker,nije to nikakav control 😀

Kontrola je element zbog kojeg su su svi veliki deckovi uspjeli.Recimo monarsi.Kontrola nad protivnikovim fieldom,čišćenje njegove zone i removanje monstera,te beatstickovi koje malokoji lvl4 monster može skinut(a to će opponent samo moći),su dali ovom decku prednost nad ostalima.

Ajmo pogledat klasičnu situaciju monarch decka:
Protivnik draw-a,summona stratosa,uzima recimo,Wildhearta jer igra box,set-a sakuretsu i passa turn.
Igrač monarcha – Soul Exchange,ode mu monster,sleti caius,ode mu sakuretsu,-2400 LP.Foolish na žabu i end turna.
To je kontrola.Uništiti protivnikov field dok istovremeno se gradi tvoj je cilj svakog decka,težio on tome ili ne.

Uzmimo neki anti-meta ili stun deck za primjer.Rai-oh,Pachy,Oppression,pružaju kontrolu i sprječavaju Gadgete,Stratosa,i Special summone.Time se eliminirala većina DaD Deckova.Stratos mu postaje samo 1800 beatstick,special summoni,njegova baza su isto poništeni,jedino šta mu ostaje je draw i nada da će topdeckat nešto.Za slučaj da DaD preuzme kontrolu i osvoji field,spreman deck će imati Solemne,CED i PWWB.

DaD je uspjevao zbog svog elementa kontrole.Removanje monstera,čišćenje fielda,LaDD za negaciju.GB je uspio jer su imali svoje elemente “box” style kontrole.

Treba ti nešto za očistit S/T? Np,evo ga bestiari.Trebaš skinut nešto veliko?Don’t fear,gyz is here.

Svi veliki deckovi su uspijeli zbog kontrole.Od Garasua,koji je bio uber and only real control deck,pa sve do Tele-DaDa koji to uspostavlja sa DaDom i Stardustom.

3.)Field Advantage

Field advantage – ukratko,sposobnost decka da se zaobiđe ono “1 summon per turn” pravilo sa mogućnošću special summona.Zbog toga se igra Cydra,Grepher,Treeborn Frog,te mnogo ostalih monstera.undefined

Jedan od razloga zbog kojeg DaD uspjeva vladati je baš to.Ajmo pobrojat mogućnost summona po turnu.

Stratos – 1 Grepher – 2 Malicious – 3 Krebons – 4 Stardust -5 Malicious – 6 Krebons – 7 TRA – 8 Krebons -9 Goyo – 10 DaD

Pa otprilike,to vam je perfect win 😛
Field Advantage bi se moglo još nazvat mogućnost swarma.Kao recimo zombie,kad se nakote tako će ostati,makar vi igrali 3x Raigeki.Field Advantage se ostvaruje i pomoću removala.Recimo prednost kad imate Zalooga i odigrate vortex,te ubite 3 Monarcha. Protivnik ima -3,te još -1 iz handa.

Vi imate -2,ali to vam nadoknadi damage i protivnikov -4,tako da se taj potez može zapisat kao +3.Jednostavna matematika:
(vortex i cost) -2 + 3 (removal) +1 (damage) + 1 (discard) = +3.

Većinom ćete naći na netu takav stil,kalkulacije sa +/- X za gledanje korisnosti karata.Tako je recimo Fissure 0,košta vas jednu kartu (fissure),a remova mu jednog monstera.

Ali,zanemarimo mi matematiku,znam da je većina ne voli ^^

Što nam Field Advantage znači u igri kao takvoj? Pa razmislite prednost koju ste ostvarili ovim playom: Summon Lonefire,Tribute,Doleti Tytannial,reborn Lonefire,tribute za Lion,aktivirate black garden.

Osigurali ste se za barem sljedeći turn.Možete negirati protivnikov potez,dobite tokena,a on monstera s upola manje napada.

Advantage? Yes sir!

4.) Draw/Hand Advatage

Draw je važan dio decka koji može okrenuti duel u vašu korist u bilo kojem trenu,te ubrzava vaš deck dok ne dobite sve potrebno za win.Većina deckova koji uspiju,uspiju zbog draw-a.Draw stanjuje vaš deck,dok se usput riješavate velikog broja karti koje su vam nepotrebne,ili uz dodavanje karti u vaš hand,pridodaju field advantage-u.

Opet uzmimo DaD deck.Koliko će se jedan TeleDaD deck smanjiti kad izbacimo sve što stanjuje deck?
3x ET,3x Krebons,3x Malicious,3x DDraw,3x Allure,3x Neki Dark Monster,2x Destiny Hero…(za Draw,nećete više od jednog maliciousa discardat 😛 ).Kad pogledate,to je 18 karti.A još je i bolje da deckovi kojima je glavna strategija Synchroanje niti ne moraju držati monstere za win condition u decku.

Igraju tunere kao krebons,koji skupa sa ET vade 6 karti,maliciouse koji sa DDraw izvade 6 karti i daju karte u hand,Allure,koji remova uselles crap i daje bolje stvari.Oni krebonsi će vam usput poslužit za DaD-a,sa kojim ostvarite field advantage.

Postojani draw u decku vam daje više opcija nego šta vaš protivnik ima,te vam daje širi spektar mogućnosti za ostvarivanje advantage-a i probijanje do njegovih Life Pointsa.

Koliko je to važnije? Pa predočimo ovako. Na utrci ste.I vi i protivnik krenete sa fićom.Tijekom utrke,odjednom se fićo pretvori u A4.Brzo se iz A4 pretvori u Lamborgini Murcielago.I tako vozite,te vam još se pojavi NOS sustav,klima uređaj,CD player i GPS.

Ukratko,takve vam sve opcije otvara draw engine.Ubrzava vaš deck,te vas dovodi do željenih karti u trenu kad vam trebaju,a ako vam ne trebaju,možete ih sačuvati za poslje.

Ali,zašto onda GB-ovi nisu igrali nikakav draw engine a pobjedili su? Odgovor je: Tag-out.Tag out im je davao mogućnost da uz onaj osnovni draw,željenu kartu dobiju u bilo kojem trenu. Prizma i Test Tiger su im davali mogućnost za spuštanje Gyzarousa u prvom krugu,čišćenje fielda,te kasnije po volji vraćanje u obliku S/T i monster removala,te opet summonanje.

Veliki Hand Advantage ostvaruju gadgeti,koji si mogu priuštit igranje više karti kojima je discard cost.Dobivanje monstera na fieldu,a istovremeno još jednog u handu je odlično,pogotovo kad vam treba još taj jedan za lightnig vortex.

A i imati monstera u bilo kojem trenu tijekom igre isto nije loše. Ukratko,Hand Advantage je mogućnost da koristeći neki draw engine dobite veći spektar opcija nad protivnikom u zadanom trenu,te tako ostvarujete prednost i imate mogućnost counteranja protivnikovih poteza u svakom trenutku.

5.) Pure Power a.k.a Magic Numbers 😛

Dio decka koji je neizostavan i koji se pojavljuje u svakom decku u različitim oblicima je ATK Power.Još od vremena Plavookog “Modrog” Zmaja (a zapravo je bijeli xD ),ATK power je bio najvažniji dio decka.

undefined

Beatdown deckovi su se nekada sastojali od beatsticka s 1800 ATK-a,kao recimo 7-Colored fish,koji je bio bog i batina za prvi turn.Sada,takvi monsteri su ismijani.Ako će se uzeti nešto s 1900 ATK-a,neka bude Neos Alius,koje je searchable sa stratosom,a ubija sve first turnere.

Imati monstera od 2000+ ATK-a je uvijek bila ogromna prednost,pogotovo ako kao Cyber Dragon može bit special summonan.Monster nemora imati velik ATK da bi bio igriv.Recimo Injection Fairy Lilly.Monster od 400 ATK-a,koji dobi još 3000,ali za cost vaših 2000? Oh yeah 😀

Ili recimo gadgeti.Imaju 1200-1400 napada,a ipak mogu gaziti duplo jače monstere.Support kao shrink,rush recklessly i burden oslabljuje vaše monstere na nivo malih <1000 monstera. Danas,svaki deck ima svoje beatsticke. Recimo DaD ima TRA,RDA,Collosal Fightera i DaD-a himself.Uz odlične efekte,ovi monsteri imaju dovoljno napada da prevladaju 95% monstera koji se trenutno igraju. Onda GB deck,ima Laquaria,sa 2100 ATK-a,a ako se nešto jače pojavi,samo se tag-outa i pregazi ga.Još bolje,Gyzarous,The Happy Feet Gladiator ,sa efektom koji ga čini jednim od najbroken monstera u igri. Pukni dvije karte,napravi 2400 Damage-a i tag-outa se u recimo Laquaria,koji ima onda dovoljno ATK-a da ga ništa ne pregazi.Geartown deck ima Gadjiltrona,koji osim svojih 3000 napada,ima i bolestan efekt koji mu daje sigurnost do kraja battle faze.Stun deck ima uber beatsticka,Rai-Oh-a koji gazi sve,ubija stratosa i gadgete a i osigurava vas.undefined Svi ovi imaju dobar efekt,ali šta tjera ljude da igraju normal monstere? Uzmimo Neos Aliusa za primjer.Nekada sam i ja gledao na njega i takve monstere kao smeće,te nisam kužio zašto bi ga netko igrao.Ali nije ugodno kad vam spuste 1900 Beatsticak u prvom turnu,a vi najvjerovatnije ne igrate ništa jače od 1800 a da ima lvl4 ili da se može bez tribute-a spustit.GB Andal,nema sposobnost Tag Outa ali osvojio je World Championship zbog čistog ATK powera.Prvi turn,a on je na fieldu.Protivnik ili mora removal potrošit na vama ionako nevažnog monstera,a vi niste morali ništa ni odigrat.Ako ga ne makne,pregazite mu monstera drugi turn i napravite extra damage sa tek summonanim monsterom. Monsteri s velikim ATK-om koji su sposobni da završe game su uvijek poželjni,te se igraju u svakom decku.
A još ako imaju popratni efekt…ufff 😀

Evo,to bi bilo tih 5 po meni glavnih elemenata svakog decka. U sljedećem Article-u,pogledat ćemo deckove koji imaju broj 1 – Konzistenciju,a i one koji nemaju,te razjasniti kako da deck bude konzistentan. Do sljedećeg puta,Sretan Božić i Novu Godinu,želi vam eXpelled.

:*

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.