Link summon – Gdje je problem?

Pozdrav svima na YuGiOh Planetu, danas ću pisati o jednoj jako kontroverznoj temi, koja je podijelila YuGiOh TCG igrače na dva dijela, te mene kao igrača poprilično, najblaže rečeno šokirala, a to je, pogodili ste, nova link mehanika.  Ovo je već postalo nepisano pravilo, da sa svakim novim YuGiOh animeom, dolazi nova mehanika igranja (osim GX-a). Prije nego što počnemo dublje ići u ovu temu, želim napomenuti da ovoj temi pristupam objektivno, bez ikakvih predrasuda.

Da bi uopće mogli voditi raspravu o link summonovanju, moramo ga prvo razumjeti, te napominjem da je malo kompliciraniji od svojih prethodnika, te dolazi s još kojim dodatnim pravilom.
Da razjasnim, s novom mehanikom mijenja se polje, dobivamo dvije nove zone za side deck summon, gdje će te, stavljati nove link monstere, s kojima ćete “otključati” “obične” monster zone za ostale monstere iz side decka, na te “otključane” zone, ako možete/želite, postaviti još link monstera, te nastaviti “otključavati” monster zone. Monster zone se otključavaju prema tome gdje su strelice link monstera okrenute (vidi sliku).


Također, pendulum zone “nestaju”, tj premještaju se u Spell&Trap zonu, možete prizivati koliko god monstera iz ruke Pendulum summonom, ali iz Extra decka ih morate prizivati na link polja ILI na polja na koja utječu link monsteri (monster zone na koje pokazuju strelice na link monsterima).
Pa bi sada polje trebalo izgledati ovako.

!!! VAŽNO !!!

Vi i vaš protivnik se natječete tko će osvojiti  određenu link zonu, ako osvojite (npr) desnu link zonu, lijeva ostaje protivniku. Biranje link zone će biti jako važno,  jer ovisi o tome je li neka monster zona zauzeta, te tako gubite prostor za summonovanje iz extra decka.

Link Summon Mat

Eh, sada kada smo pohvatali osnove, možemo početi nabrajati argumente ZA i PROTIV link summona, te novih pravila koje dolaze uz njih.

ZA

1) Prvo i najvažnije, link summon je usporio igru, te time smanjio vjerojatnost OTK-a.
Treba više razmišljati prije nego odlučite napraviti promjene na polju, hoćete li postaviti novog, malo slabijeg link monstera na polje, da imate više extra deck zona ili jačeg xyz monstera, da pokušate našteti protivnikovim LP, vjerojatno ne oboje.

2) Pomicanje pendulum zona na Spell&Trap zone čini se jako razumno, jer kao što znate, sami pendulum monsteri mogu služiti kao Spell karte, te imati Spell&Trap zone zajedno sa pendulum zonama (ako ih koristite kao spellove) je malo previše.

3) Jeftiniji deckovi će se, bar za sada, moći suprotstaviti skupljim deckovima, koji se temelje na konstantnom summonovanju iz extra decka, što će vjerojatno naljutiti one koji su masno platili ( khm khm DDD).

PROTIV

1) Nova pravila će biti teško naučiti novim igračima, što će im se vjerojatno učiniti odbojnim.
Fusion summon, tribute summon, synchro summon, xyz summon, pendulum summon, i sada link summon, ima toga za naučiti.

2) Svi dosadašnji deckovi se moraju prilagođavati link mehanici, drugi deckovi se moraju odreći pendulum summona, koji je njihova osnova. Također većina deckova koji se temelje na gore navedenim stvarima, vjerojatno neće imati mnogo šanse na nekim većim eventima, te će njihova cijena vjerojatno pasti.

3) Mnogim igračima, koji su već odavno u YuGiOh-u, još jedna nova mehanika bi mogla biti ona “točka” odustajanja, jer vjerojatno većina njih mrzi ove nove mehanike (govorim iz vlastitog iskustva), jer sa svakom novom mehanikom igr postaje kompliciranija i težom za naučiti.

Što vi mislite o novim pravilima i link summonovamju, da li je ovo bilo potrebno? Da li je dobro što je Konami usporio igru, da ju je jednostavnije pratiti, da uvede više razmišljanja u igru, ili je igra trebala ostati kao prije, brza i dinamična, objasnite u komentarima.

8 misli o “Link summon – Gdje je problem?

 1. Jesam li ja nešto propustio? Zar nije da se “utrkuješ” s protivnikom koju ćeš Link (Extra deck monster) zonu zauzeti, a druga onda pripada protivniku? I zar nije da možeš prizivati koliko god monstera iz ruke Pendulum summonom, ali iz Extra decka ih moraš prizivati na to posebno polje ili linkana polja? Barem je zadnji puta kada sam čitao bilo tako, ako se dobro sjećam.

  1. Zabunom sam napisao da obje link zone može posjedovati jedan igrač, mislio sam na to da se igrači “utrkuju” tko će dobiti koju link zonu, jer ako su monster zone zauzete, gubi se prostor za summonovanje iz extra decka (prema pravilima karte koje su stavljene na polje, ne smiju se micati, no koliko sam primjetio, rijetko se igrači pridržavaju pravila).
   Za ovo drugu, koristio sam se informacijama sa foruma, gdje se nagađalo(nažalost kasno sam primjetio) kako link mehanika radi, a ne sa službenih stranica.

   Hvala na ispravku, ispravljeno.

 2. Konami je nekako trebao usporiti igru,a to je napravio preko link monstera.Dobro je što su to napravili jer je igra bila previše brza i u jednom potezu stvoriše polje s 5 monstera 2-3 spell/trap punim grobljem i nekoliko karata u ruci.Trebat će se naviknut na nove mehanike,al mislim da ce sve bit OK.

 3. Po meni je link summon glupost,jer prakticki mjenjaju pravila i puno deckova ce oslabiti

 4. Kao netko tko je uz Yu-Gi-Oh! još od originalne ere, Link monsteri su možda i najiskreniji pokušaj Konamija da ubaci malo balansa u igru koja je još od 5D’s-a krenula u prebrze OTK vode. Nije da sam nešto pretjerano optimističan oko toga da će im to uspjeti jer prije ili kasnije će doći broken Link karte koje, čak iako uspiju usporiti starije oblike prizivanja, će same učiniti Link engine prejakima.

  Ipak, mehanika kao takva mi se sviđa a o utjecaju na metu i smjeru kojim će igra krenuti imamo još dosta i vidjeti i čuti.

 5. Igram Yugioh 10 godina već i ne razumem ovo…od Xyz pa na dalje samo upropaštavaju igru po meni…???

 6. Onaj tko misli da ce Link Summon bilo šta usporiti očigledno nema pojma o ovoj igri.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.