Deck archive: Rescue Synchro

Stalno spominjemo X-Saber Airbelluma i Rescue Cata kao bazu novog decka, pa bilo bi i vrijeme da razjasnimo koji je to deck i da ga pomno analiziramo!

O čemu se tu zapravo radi, baza decka zasigurno je Rescue Cat, X-Saber Airbellum, te recikliranje njih samih pomoću Pot of Avaricea za ponovo korištenje i pravljenje novih Synchroa.

2x Rescue Cat
3x X-Saber Airbellum
3x beast monstera ne-tunera

Tri dodatna ne-tuner beasta su target za Rescue Cat, te pravljenje instant lv6/5/4 Synchro monstera. Jedan od najboljih izbora su slijedeći beastovi: Des Koala (3), Neo-Spacian Dark Panther (3), Sea Koala(2) i Ryko, Lightsworn Hunter(2). Des Koala i Ryko nemaju nikakvu korist kada dođu preko Rescue Cata, već samo kada ih povučete u handu, napomena je samo na tome da je Des Koala Dark. Dok Sea Koala i Pantera itekako imaju efekte kada dođu preko Mačke, na trebam spominjati da je Pantera dark i target za Crush Card Virus. Ono što je potrebno napomenuti je to da Sea Koala – SILUJE!

Sea Koala
Earth/3/Beast
100/1600
Once per turn, if you control another Beast-Type monster, you can reduce the ATK of 1 monster your opponent controls to 0 until the End Phase.

Sick! Sa Rescue Catom, dođe ona i Airbellum, te može odmah iskoristiti efekt. Tokom testanja, Sea Koala razbila je Heraklinosa, Lightswornove (iako je bio Honest u ruci), te sve moguće ostale monstere, ova mala beštijica je sick! Nakon što ubije Heraklinosa, još Airbellum napada direktno za 1600 štete i prisili opponenta da discarda. To je nešto strašno koliko ona može biti korisna. Nakon battle faze, naravno oni dva idu u jedinog lv5 synchora igirvog – Magical Androida.

Nebih volio sada sve svesti na malu Sea Koalu, jer i Panthera sa kopiranjem efekta, također može biti broken, korisni targeti poput: DAD, JD, CS, Lyla, Summoner Monk…

No, tu treba još monstera, obv. Gravekeeper’s Spy, Gravekeeper’s Guard i Summoner Monk. Trebaju vam ne-tuneri, poželjno vl4 za summonanje Black Rose Dragona, Dark Strike Fightera ili Arcanite Magiciana. Gravekeeper’si daju odličnu dozu „swarma“, tj pristup monsterima koje možete Synchroati, te odličan stup obrane. Summoner Monk je priča za sebe, svojim efekt može tražiti Rescue Cata, te znamo kamo to vodi.

Samo za primjer, par comboa. Ako vaš opponent ima prazan field, u principuj vam trebaju tri karte za otk-at ga. Jedan Summoner Monk i dvije spell karte.
Summonate Monka, efekt za drugog Monka, te njegov za Rescue Cata koji ide po dva Airbelluma, te svi oni u dva Dark Strike Fighhtera koji napadaju direkt i tributaju se za game.

Ili, prvi ste na turnu, setate Spya i aktivirate Cold Wave, recimo. Opponent seta monstera ili summona. Vaš turn, flipate Spya za drugog u atk, summonate Summoner Monka čijim efektom idete po  Rescue Cata koji ide u dva Airbelluma. Jedan Airbellum i Monk idu za Arcanite Magiciana koji čisti field, svi napadaju, te Airbellum i Spy idu za Dark Strike Fightera za game.

I slični primjeri…

Uglavnom, od monstera definitivno treba uklopiti Dark Armed Dragona, Sangana, Psychic Commandere recimo i slične. Treba nešto više tunera 🙂

Što se tiče spell karata, 2 do 3 Pot of Avaricea obavezni su! Pot of Avarice, reciklira Airbellume i Rescue Cata, te je draw power. U principu treba nešto više spell karata zbog Summoner Monka. Ono što je još obavezno jest pokoji Cold Wave, Giant Trunade ili Nobleman of Extermination. Uz staple karte, definitivno treba uklopiti koji Mind Control, mnogo puta desiti će vam se da imate tunera, ali ne i drugo ne-tunera, a Mind Control za to je savršen, ne moram spominjat kako može uzimati i face-down monstere, te ih flipati! Opponenta će biti strah pustit monstera na polju od straha.
Ono što se još može uklopiti jesu Gold Sarcophagusi i Book of Moon. Sarc je zaista koristan zbog traženje nekih ključnih karata u određenom trenutku – Summoner Monk, Rescue Cat ili Pot of Avarice. A ako ste zaista te sreće i povučete dva sarkofaga u prvom handu, onda je očito da trebate ići po Sangana i Crush Card Virus 😉

Trap karata je malo zbog činjenice da nema mjesta u decku za njih toliko. Te se tu uglavnom nalaze koji Bottomless Trap Hole, Torrential Tribute, Mirror Force i Crush Card Virus. Te mložda Solemn Judgmenti, iako su oni ponešto riskantni zbog Dark Strike Fightera.

Deck sam složio na YVD-u, te testao sa nekoliko ljudi koji su naišli, ono što mogu zasada reći jest da se deck odlično drži sa Blackwingovima, te je malo problem odgovoriti decku poput Six Samuraia. Protiv Dark Draina, Lightsworna i Gladiatora nisam imao priliku toliko igrati, ali deck je na nekim eventovima postigao već neka postignuća 🙂

Slijedi deck:
Monsters: 20
1 Dark Armed Dragon
1 Gorz the Emissary of Darkness
1 Cyber Dragon
1 Gravekeeper’s Guard
2 Gravekeeper’s Spy
2 Summoner Monk
2 Rescue Cat
1 Ryko, Lightsworn Hunter
2 Psychic Commander
1 Sea Koala
1 Sangan
1 Mystic Tomato
3 X-Saber Airbellum
1 Neo-Spacian Dark Panther

Spells: 16
2 Gold Sarcophagus
2 Pot of Avarice
2 Nobleman of Extermination
1 Heavy Storm
1 Cold Wave
1 Brain Control
2 Mind Control
1 Monster Reborn
2 Book of Moon
1 Emergency Teleport
1 Mystical Space Typhoon

Traps: 5
2 Bottomless Traphole
1 Mirror Force
1 Crush Card Virus
1 Torrential Tribute

To bi bio nekakav klasičan build, jedino što bih možda izmjenio jest maknuo Rykoa za još jednu Sea Koalu 😛
Postoji još mnogo varijacija na ovaj deck, pa npr može se uklopiti tri Lonfire Blossoma i Tytannial. Samo Gravekeeper’s Guardovi, bez Spyeva, te BW Gale, kod spellica osobito, broj Pot of Avaricea i Cold Wavea. Dok je broj trapica uglavnom isti.

Deck je dosta dinamičan, može mjenjat tempo vrlo brzo, iz stabilne kontrole u brzi otk. Krade opponentove monstere, sili ga da discarda, Monkovi, Gravekeeperi, Rescue Cat i Airbellumi srce su decka, a Sea Koala će totalno dotući opponenta!

Toliko o ovome decku, siguran sam da će se dokazati sa vremenom, te komparirati sa trenutnim tier 1 deckovima kao što su Dark Drain, Lightsworn, Blackwing i Gladiatori jednim djelom. Iz malog broja karata može napraviti advantage nad protivnikom, te extremno brzo puni grave sa monsterima koji se zatim vraćaju u deck na ponovo korištenje. Čak bih opisao deck koji jedan turn opali Cold Wave, a drugi Pot of Avarice, kod builda sa tri Avarice i Wavea. Psyhic Commander je pre dobar, može skinuti većinu low level monstera.
Ono što može biti pogubno za ovaj deck jest Deck Destruction Virus, te vaša „nesreća“ kada povučete Sea Koalu, a treba vam u decku zbgo Rescue Cata i slično, neke stvari bi trebali biti jednostavno u decku, nikad u handu. Također, problem može biti zvati Dark Armed Dragona, jer u decku je „samo“ 9 dark monstera, uz 2 Pot of Avaricea,  osobito u prvim turnovima, ali nije toliki problem 😛

Od Synchroa najčešće koristi Arcanite Magiciana, Dark Strike Fightera, Goyo Guardiana i Magical Androdi, te zatim svi ostali. Nije toliki problem zvati lv8 Synchroa, samo što to za to ćete vjerojatno trebati 3 monstera, a najlakše je sa Rescue Catom koji ide po Airbelluma i jednog lv2 beasta, te Monster Rebornom opet na Cat koja ide po lv3 besta i još jednog Airbelluma možda. No najlakše je sa Cyber Dragonom, očito.

Eto, to bi bilo to, vidjet ćemo kako će se deck snaći u današnjoj meti, u OCG-u je prava bomba, vidjet ćemo da li će i kod nas. Ako ste za koji playtest, uhvatite me na forumu ili Hamachiu 🙂

wd

white dragon

Glavni urednik Yugioh Planet portala i državni prvak 2007. godine.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.