Cotw: Number 85: Crazy Box – ludost koja valja!

Prije početka želio bih pozdraviti sve vas koji izdvojite vremena da čitate blogove na ovoj stranici te eventualno nešto komentirate. Od sada pa dok budem u mogućnosti, svakog ću petka pisati kolumnu “Card of the week”, skraćeno “Cotw”, te još članaka u ostatku mjeseca, uz današnju iznimku: zbog privatnih obaveza jučer jednostavno nisam stigao napisati ovaj članak te zbog toga kasni jedan dan. Nadam se da ćete nešto naučiti kroz ove blogove i da će vam biti zanimljivo čitati ih koliko je meni pisati ih. Ovog mjeseca pisat ću o 4 Xyz čudovišta, točnije 4 Number čudovišta. Pa da započnemo s ovotjednom kartom tjedna.

“Number Hunters” nam je donio podosta zanimljivih karata, ali jedna od zanimljivijih i zanemarenijih je definitivno “Number 85: Crazy Box”. Obzirom da je Crazy Box prvi rank 4 Xyz s više od 2500 i DARK atributom, poručuje nam jednu stvar: virusi za sve! Ok, u prvu ruku ne zvuči tako primamljivo… no itekako je! Ne zahtjeva nikakve posebne materijale pa nam omogućava igranje Eradicator Epidemic Virusa (EEV) u više-manje svim deckovima. No, za mnoge tu prestaje njegova korist. Ima 3000 napada što je iznimno puno za rank 4 Xyz koji zahtjeva dva bilo kakva materijala, no ne može napadati. Općenito, Crazy Box je najjači rank 4 Xyz po pitanju napada. No, je li stvarno dobar samo za aktivaciju Virus karata ili je koristan za još nešto?

Igranje na sreću

Number 85: Crazy Box
DARK / Fiend / Xyz
Rank 4 /3000 ATK / 300 DEF

2 level 4 monsters
This card cannot attack. Once per turn: You can detach 1 Xyz Material from this card; roll a six sided die and apply the result.
1: Halve your Life Points.
2: Draw 1 card.
3: Your opponent discards 1 card.
4: Negate the effects of 1 face-up card on the field, until end of this turn.
5: Destroy 1 card on the field.
6: Destroy this card.

Kao što možemo vidjeti, Crazy Box ima četiri efekta koji su uvijek dobri, neki čak i u prvom potezu (draw i discard), što znači da imamo 66% šanse da dobijemo efekt koji ide u našu korist. Vući kartu dobro je u skoro svakoj situaciji, forsiranje protivnika da izbaci kartu može biti kobno za njega, a negiranje efekta karte na polju se pokazalo korisno više puta nego što možemo zamisliti. Još k tomu, ako protivnik nema kartu koju bismo mogli/htjeli negirati, možemo negirati efekt Crazy Boxa i tako maknuti njegovo ograničenje nenapadanja te zamahnuti za 3000 štete. Uništiti jednu kartu na polju može biti problem ako je Crazy Box jedina stvar na polju pa bi bilo loše dobiti 5 na kockici u toj situaciji. Točnije, ako je Crazy Box sam na polju, imamo 33% šanse da će se uništiti. Kao što možemo vidjeti, dobijemo li na kockici 1 ili 6, efekt ide u protivnikovu korist. Taj dio efekta je sličan efektu Snipe Huntera, točnije, 1 ili 6 na kockici jednostavno ne ide nama u korist kod ijedne od te dvije karte.

Važno je zapamtiti: obzirom da u prvom potezu imamo korist tek od dva efekta (draw i discard), jer negacija i uništenje nemaju nikakvu korist ako protivnik nema karata na polju (nije još bio na potezu), ne isplati nam se igrati efekt Crazy Boxa već tada. Bolje je pričekati naš idući potez, a onda bacati kockicu i vidjeti što ćemo dobiti jer tada imamo više šanse za koristan efekt. Naravno, možete igrati “Dice Re-Roll” kako biste si povećali šansu za efektom koji želite. Isto tako, korisno je odigrati “Skill Drain” nakon što ste ispucali sve Xyz materijale (pod uvjetom da je Crazy Box još uvijek na polju) kako biste maknuli Boxovo ograničenje nenapadanja.

Imajte na umu da kockicu bacate kada se efekt resolva, ne aktivira. To bi značilo da ako želite aktivirati Crazy Boxov efekt i chainati nešto, morate chainati to prije nego što saznate što će Crazy Box učiniti. U globalu to i nije tako loše jer imate 2/3 šanse kako biste dobili jedan od ona četiri korisna efekta. Žrtvujemo li ga za EEV ili njemu sličnim kartama, imamo šanse dobiti još jedan koristan efekt uz tu kartu. Čak i ako kockica padne na 6, to neće imati nikakvog utjecaja jer je Crazy Box bio žrtvovan prije nego li se efekt resolvao. Jedina loša stvar je što vam se zapravo može dogoditi jest da si smanjite životne bodove za pola, no šanse za to su vam 1 naprema 6. Ipak, želite li se kockati ili ne je do vas i u kakvoj se situaciji nalazite.

Gdje igrati “Kutiju”?
Možda se zapitate, zašto Crazy Box i zašto EEV? EEV je jako korisna karta koja zaustavlja deckove koji se baziraju na Spell ili Trap karte, pa tako zaustavlja “Dark World” i “Prophecy” na tri poteza koji mogu odlučiti o kraju duela. A gdje točno igrati Crazy Boxa? Naravno, ako igrate deck koji ne može napraviti rank 4 čudovišta već nešto što se bazira na drugim rankovima ili čak Synchro čudovištima, nemate baš koristi od Crazy Boxa u Extra decku. Isto tako, ako igrate deck koji može spustiti rank 4 čudovišta, ali već imate druge “mete” za EEV, čemu korist? Primjerice, svi znamo da u Dark World decku možemo lagano prizvati rank 4, no tamo već imamo Graphu, Sillvu te Goldda pa nam Crazy Box i nije od neke koristi. Isto tako, Evilswarm lagano spušta svoje Rank četvorke (poput Ophiona) koji su isto tako meta za EEV pa nam Crazy Box samo oduzima mjesto u Extra decku.

Gdje ga onda igrati? Primjerice, možemo ga igrati u Constellar decku. Iako u tom decku možemo napraviti “Adreus, Keeper of Armagedon” koji je rank 5 i isto tako DARK, za njega nam treba “Constellar Kaus”, kojega nećemo izvući u svakoj situaciji kada ga budemo trebali. Isto tako, Kausa ćemo radije koristiti za prizivanje Pleiadesa, a ne Adreusa. To je jedan deck, no gdje još? Primjerice, Crazy Box je isto tako koristan u Gadgetima. Oni su zbog “Tin Goldfish” ili “Kagetokage” u prednosti zbog svog nevjerojatnog “1 za 1” prizivanja rank 4 Xyzova. Iskoristit ćemo dva čudovišta iz ruke, ali zato ćemo dodati jednoga iz decka zbog Gadgetovog efekta. Isto tako, Gadgeti su nevjerojatni u smanjivanju decka te zbog toga imaju šanse izvući EEV prije. Fire Fist je isto tako kandidat za Crazy Boxa. Izlaskom Wolfbarka u “Judgment of the Light”-u i pomoću “Fire Formation – Tensen”, Fire Fistovi stvaraju materijale za rank 4 Xyzove kao od šale. Gladiator Beast, Six Samurai, Lightsworn, Harpie te još mnogi drugi deckovi imaju veliku korist od Crazy Boxa i jednostavno nema smisla nabrajati ih sve.

Vrijedno je spomena da iako je EEV trenutno limitiran po jednu kopiju u decku zbog trenutne banliste, još uvijek je koristan i pronaći će svoje mjesto u današnjoj meti. 

Osobno mišljenje:
“Number 85: Crazy Box” je meni izuzetno zanimljiva karta i vrijedna igranja. Oduvijek sam volio karte koje se baziraju na sreću jer one daju onaj zabavni i neočekivani dio igri, a Crazy Box je uz to i dosta koristan zbog karata kao što su EEV. Sa svojih 3000 napada isto tako predstavlja čudovište koje je malo teže zaobići. Onemogućavanje ovoj karti napadanja bez da se kockamo je ono što je balansira. Da nije tako, igrala bi se u svakom decku kao beater od 3000 kojega se priziva bez i najmanje muke i bila bi potencijalan kandidat za sljedeću banlistu.

– Do sljedećeg puta, Kiryu.

 

Kiryu

Hello world!

6 misli o “Cotw: Number 85: Crazy Box – ludost koja valja!

  1. Karta je pod 1 – čisti rip borg kocke iz zvjezdanih staza, a pod 2- prvi efekt i nemogučnost napada ju ubijaju do kraja, samo ne kužim zašto ima detach uvijet, kad je tu uključeno već bacanje kockice?!

  2. Snipe hunter s druge strane je primjer kako karta koja uključuje kocku mora biti napravljena,zaboravih spomenuti prije…

  3. Ne možeš reći da je karta “rip” nečega. Sacred Phoenix of Nephthys je inspiriran legendarnom pticom Feniksom, Infernity arhetip je inspiriran kaubojima i indijancima, Hieratic Dragoni su inspirirani egipatskim bogovima, itd.
    Drugo, da joj omogućeno napadanje, karta bi jednostavno bila prejaka. Općenito ti većina efekata Xyz monstera uključuje detachanje, zato i ovaj isto. Ova karta nije ona kompetetivnija strana igre, već ona zabavnija. Imaš masu karata koje su takve.

  4. Karta kurac igram je u twillight warriorima spustio sam se jednom na 1200 lifea, a drugi put se unistila sama od sebe 🙁

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.