Cotw: Dark Magician of Chaos – dobrodošao nazad!

Nakon duže pauze ne pisanja ove kolumne, odlučio sam kako je vrijeme da je napokon vratimo. I to s kakvom kartom. Dark Magician of Chaos jedan je od klasika Yugioha. Ukoliko niste čuli, Konami je odlučio ovog Dark Magiciana, popularno skraćeno na DMOC, vratiti u igru zadnjom listom zabranjenih i ograničenih karata. Nakon toliko vremena provedenoj na listi, sve što mogu reći jest “Dobrodošao nazad!”. Možda se pitate zašto je toliko velika stvar, no za veterane ove igre koji su proveli godine i godine igrajući je, ovo je itekako velika stvar. Istina, efekt je promijenjen i nije baš toliko dobar kao što je nekada bio, no i dalje nije za baciti. Nakon šokantnog i očekivanog limitiranja Wisdom-Eye Magiciana (svi koji igraju Pendulum Magician deck znaju da je njegov limit ogroman gubitak za deck), vraćanje DMOC-a mi je vratilo osmijeh na lice. Uistinu, ovo je jedna od karata koja je po meni obilježila ovu igru. No da ne dužimo dalje, vrijeme je da je napokon predstavimo.

Dark Magician of Chaos 
DARK / Spellcaster / Effect
Level 8 / 2800 ATK / 2600 DEF

During the End Phase, if this card was Normal or Special Summoned this turn: You can target 1 Spell Card in your Graveyard; add it to your hand. You can only use this effect of “Dark Magician of Chaos” once per turn. If this card destroys an opponent’s monster by battle, after damage calculation: Banish that opponent’s monster. If this face-up card would leave the field, banish it instead.

Po efektu možemo vidjeti kako DMOC nije karta za olako shvatiti. Na kraju poteza kada je prizvan, dodajemo jednu Spell kartu iz groblja. To znači da karte koje nam otvaraju toliko mogućnosti vrlo lako vraćamo. Time možemo vratiti i Raigeki, što je jedna od najboljih Spell karata u igri. Prije zadnje errate (promjene teksta efekta kako bi bio bolje razumljiv ili prilagođavanje za igru), DMOC je mogao ovaj efekt koristiti koliko god je htio, nije imao ograničenje da ga može koristiti samo jednom po potezu. Isto tako, prije zadnje errate čim je DMOC bio prizvan, vraćao je Spell kartu iz groblja u ruke. Možete zamisliti koliko je to zapravo jako. Mogli biste vratiti više karata iz groblja DMOC-om i koristiti ih odmah isti potez. Mislim da možete pretpostaviti zašto je bio na listi zabranjenih karata dugi niz godina. Danas on karte vraća samo jednom po potezu i to tijekom End faze. Efekt i dalje nije za baciti. Ukoliko vratite neku Quick-Spell kartu, možete je odmah u End fazi i iskoristiti. Neke od popularnijih karata u toj situaciji bile bi MST ili Twin Twisters, ali i mnoštvo drugih Quick-Spell karata.

Da DMOC nije samo karta koja vraća Spell karte iz groblja, ima i efekt da bilo koje čudovište koje uništi izbacuje iz igre, tj. banisha. Jako puno deckova pati od banishanja čudovišta od strane protivnika, a ovo je posebice dobro i protiv Pendulum deckova. S obzirom da se Pendulum čudovište ovim efektom ne vraća Face-up na Extra deck već ide direktno van igre, ukoliko se protivnik ne riješi DMOC-a odmah, vrlo lako može izgubiti jako puno resursa, a samim time i vrlo vjerojatno i sam duel.

Kao posljednji dio efekta, DMOC će sam sebe banishati ukoliko bi bio maknut s polja dok je bio face-up. Ovaj efekt nam ne omogućava konstantno abuseanje DMOC-a tako da ga vraćamo iz groblja kartama poput Soul Charge ili Call of the Haunted.

Gdje igrati Dark Magician of Chaos?
S obzirom da je DMOC level 8, nećemo ga vidjeti pretjerano u Pendulum deckovima. Zasada sve Pendulum karte sa skalom većom od 8 imaju ograničenje da mogu prizivati samo karte iz svog arhetipa. Mogli bismo, doduše, napraviti Pendulum summon pa žrtvovati dva čudovišta kako bismo prizvali DMOC-a. Kada izađe dodatan support za Dark Magician arhetip u ljetnom setu The Dark Illusion, vjerujem da ćemo DMOC-a vidjeti puno češće u igri nego što ćemo ga vidjeti sada. Valja imati na umu kartu Dedication Through Light and Darkness s kojom u Dark Magician decku vrlo lako prizivamo DMOC-a iz ruke, groblja pa čak i decka! Svakako vrijedi pričekati još i vidjeti hoće li DMOC naći mjesta u nekom od popularnih deckova, no nekako sumnjam sve dok ne izađe dodatan support za Dark Magiciane.

Osobno mišljenje
Dark Magician of Chaos mi je s pravom jedna od najdražih karata u ovoj igri. S obzirom da igram ovu igru i pratim što se događa s njom od samih početaka u Hrvatskoj, znam koliki je DMOC bio “powerhouse” prije. Iskreno smatram da je zaslužio ban kada je bio zabranjen, no s ovim promijenjenim efektom svakako se trebao vratiti. DMOC je jedan od klasika Yugioha i smatram da bi barem jedna kopija trebala krasiti kolekciju svakog igrača. S tim rečeno, samoga sebe kunem što ga nisam još uvijek nabavio otkako sam ga prijatelju poklonio, no imam u planu uskoro! Svakako ću gledati gdje bih ga mogao igrati jer prizvati Dark Magician of Chaos u modernom Yugiohu je nešto što sam htio dugo vremena. Zato, što čekate? Nabavite si DMOC-a i neka pronađe svoje mjesto u vašem decku! Ili barem kolekciji. 🙂

– Do sljedećeg puta, Kiryu.

Kiryu

Hello world!

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.