Zašto se ništa nije promijenilo?

Lijep pozdrav svima,
nakon poslovnog i ispitnog ludila, napokon mogu uhvatiti nekoliko trenutaka da odahnem i primim se pisanja kako spada. Dosta se toga izdogađalo u zadnjih nekoliko tjedana, a jedan od bitnijih trenutaka je svakako i sa strahom očekivan izlazak nove Ban liste.

Ili se barem to očekivalo od nove liste. Svi imamo neke svoje primjedbe na trenutačnu metu, no mislim da je čak postojala mogućnost i da se prvi put, nakon mnogo vremena, svi igrači kolektivno slože koje su karte zaslužile ‘odlazak na počinak’.

Chaos D.A.D. je u svom članku dosta dobro objasnio detaljniji utjecaj liste na format, tako da neću ulaziti u detalje. Brzinski ću preletjeti promjene i utjecaj istih no glavni cilj ovog članka će mi biti propitivanje razloga koji stoje u pozadini ovakve ‘mlake’ liste.

Prije svega,
mislim da neću pogriješiti ako kažem da sam bio u većini kada sam smatrao da će se običaj izvlačenja powerhouseica (poput Black Luster Soldiera, Csa, Dark Holea i Monster Reborna u ovom formatu, a Brain Controla, Change of Hearta, Dark Magician of Chaosa i mnogih drugih u starijim formatima) na jedan format te njihovo ponovno umirovljenje odmah po završetku istog, nastaviti.

No to se ovaj put nije dogodilo. BLS je ostao ovdje da sam dobiva partije. Ostatak power karata također.

Marginalne promjene koje su uvedene osakatile su Plantove i razne Synchro Summon deckove, no ne u tolikoj mjeri da bi ih zaustavile.

Limitanje T.G. Strikera i The Agent of Mystery – Eartha ciljano je pogodilo deckove koji ionako nisu crem de la crem ovog formata. Trap Dustshoot, koji je čak služio balansiranju formata, odlazi u ban-penziju.

Lumina, koja je uvijek bila jedan od ključnih LS monstera, ide na 2, što po meni daje moćno oružje LSu koji čak i u ovom formatu uz malo sreće mogao zavoziti kao u vremenima ponosa i slave. Nemojmo zaboraviti da je i Necro Gardna na 2. LSovi enginei opet rade, i iako nisu na 100%, svi dobro znamo da nikad nije pametno podcijeniti JDa.

Tengu na 2 je uz bannanje grave-synchro-foddera najznačajnija promjena. Što je tužno, kraj svog imba materijala koji stvarno zaslužuje sakaćenje (Wind-Up, Chaos, Dinosauri, Inzektor, DW itd.)

Emergency Teleport na 2 možda izmami osmijeh na usta pokojem TeleDAD nostalgičaru, i definitivno nije beznačajan potez, no daleko je od onog što je bilo potrebno formatu za uspostavljanje kakve-takve ravnoteže.

Torrential Tribute na 2 je potez koji se mogao izbjeći balansiranjem na drugim mjestima, no u redu, recimo da je to pokušaj reguliranja masovnog SSanja kojeg će očigledno biti i u ovom formatu.

Promjene koje uključuju Ultimate Offering, Marshmellona, Call of the Haunted, Level Limit Area – B i Shien’s Smoke Signal su marginalne.

I na kraju, kad povučemo crtu, dolazimo do sljedećeg zaključka:

Promjene koje lista uvodi su trivijalne (bilo bi pregrubo reći beznačajne, pošto su ipak udarili po Bulbu i Sporeu).
Konami je odlučio dati nam skup i nebalansiran format. Zašto, pitate se? Kao i u većini korporacijskih odluka, glavnu riječ za pregovaračkim stolom uglavnom vodi profit. Isplativo je imati imba power karte (pogotovo kao secret rareove), isplativo je na vrhu imati veoma skupe deckove. Nauštrb igre i igrača, dobili smo financijski jako zahtjevan period u ovoj igri koja i inače nije za one tanjeg novčanika.

No riječima velikog banda iz metropole, „nije sve tako sivo“. Najskuplji i najneizbalansiraniji formati znali su u prošlosti biti poprištem rađanja ludih ideja. Činjenica što postoje megaskupi i megasnažni splashevi i engineovi koji se daju integrirati u ogroman broj deckova otvara mogućnost da se razne rogue kreacije, obogaćene istima, probiju na čelo formata.

Integracijom provjerenih formula u razne deckove koji su do sada ‘drijemali’ na periferiji mete, neočekivani obrati čekaju na svoj trenutak, uvjeren sam.

Ipak, treba se kloniti crnih prognoza o budućnosti igre i kraju natjecateljskog Ygh!a. Upravo ovakvi formati su najslađi ripperima, koji će znati zaraditi na njima. No ripperi neće biti jedini koji se mogu okoristiti cijenama power karata; u ovakvoj situaciji moguć je i jedan od sljedećih, ljepših scenarija:

1. Zamislite da početnik otvori Rabbita/Tour Guidea u boosteru i da ga pošten suigrač, prijatelj ili stariji brat informira o pravoj vrijednosti karte. Taj će igrač moći prodati tu kartu za pozamašnu svotu novaca, ili je tradeati za puno kvalitetnih karata, i već će mu samo ta jedna otvorena karta biti dovoljna da lansira njega i njegovu kolekciju i natjecateljske vode Ygh!a. Takav će igrač zasigurno ostati u igri, uvijek se rado prisjećajući i prepričavajući dan kad je u boosteru ‘povukao’ tu super rijetku i vrijednu kartu. Pošto se jednom davno i meni dogodilo isto, znam kakav utjecaj to ostavlja na ljude.

2. U meti punoj skupih tier deckova, uspjeh rogue decka iz vlastite kućne radinosti biti će mnogo slađi i naići će na puno više poštovanja od drugih igrača. Nitko vam neće moći reći da ste c/p-ali deck s neta i utukli par tisuća kuna, da se deck igra sam od sebe itd. Pobjeda će biti vaša, i to vaša u potpunosti. Vjerujte mi na riječ, dizanje turnira sa rouge deckom je najslađi trijumf.

Eto,
iako znam da je velik dio vas polagao nade u to da će ban lista sasjeći popularnu i skupu ‘zvjerad’,
to se nije dogodilo, i sada ispred sebe imate izbor. Izbor s kojim se iznova i iznova susreću Ygh! igrači svih meta i svih generacija – prilagoditi se i prosperirati ili pognuti glavu i odustati. Podučen iskustvom, tvrdim da nije u naravi Ygh! igrača da odustaju. Uglavnom zato jer vole dobar izazov. Vole, unatoč svim izgledima, pobijediti u neugodnim match-upovima i afirmirati se kao vrhunski igrači i stručnjaci.

Ostanite vjerni igri,
prevladat ćete zapreke koje su stavljene pred vas.

Do sljedećeg puta,
lijepi pozdravi svima!

Hals.:.:.:.slaH

2 misli o “Zašto se ništa nije promijenilo?

  1. meni lista ne smeda direktno nego indirektno(top deckovi nekatnuti),točnije čak bi mogl biti koristi od 2 tt-a. ali sam i dalje razočaran jer su ubili ono što bi se ionako raspalo s vremenom(osim možda agenata),ali eto,ja i dalje igram ono što sam igrao još prije prošlog formata ^^

  2. slažem se s blackwingom
    koristim Dark World deck i lista mi uopće ne smeta, jedino što će mnogi deckovi biti puno jači

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.