Elemental HERO by CCV

O decku
Elemental HERO (E-HERO, EH) archetype je vjerojatno najslavniji archetype u igri Yu-Gi-Oh. Imaju oko 60 monstera i hrpu s/t supporta. Podgrupa su najvećeg HERO archetypea. U GX serijalu ih koristi Jaden. Prvo su se pojavili u boosteru The Lost Millenium. U svojim počecima su bili jako slabi i svi deckovi oko njih su bili samo za fun. Polako su dobivali support, ali i dalje nisu bili za nikakvu ozbiljnu igru (pogotovo kada je Demise izašao, Hero deck nije mogao ništa). Došli su i Destiny Hero i Neo-Spacian, pa su i dalje bili ništa.

Onda se jednog dana pojavio Elemental Hero Stratos. Stratos je nevjerojatno dobar i danas, a u doba Destiny Hero enginea je bio predobar pa su ga limitali. Šteta za jedan dobar T2 deck koji se sastojao od 3 Stratosa, Wildhearta, nekoliko anti-meta monstera i najmanje 20 removala. Brutalno. Sve slične karte danas (Earth, Karakuri znj 666 blablabla…) se uspoređuju sa Stratosom i ništa mu nije ni blizu.

Kada su došli Synchroi, zadnji dio Elemental Hero Fusion decka je zatrt zbog ograničenja Extra decka na 15 karata. Od tada deck počinje biti više orijentiran na Anti-Metu i rađa se Little City.

Dugo se ne dešava ništa bitno za deck, sve do Stardust Overdrive boostera u kojem dolazi Gemini Spark. LIGHT Gemini Beatdown dolazi u T2 i postaje ozbiljan konkurent meta deckovima. Nakon koji format i osvajaju YCS, ali se ne mogu nositi s prvo Gravekeeperima, a potom i Samurajima. Na svjetskoj razini, naravno: kod nas su bili dosta uspješni.

Dolaskom XYZ monstera deck se vraća u modu i dobiva novu dimenziju koja mu prije nije bila dostupna: veliki monsteri koji nisu fuzije. također, dolaze i Omni-Heroji koji ubijaju u kombinaciji sa Super Polymerization. Ljudi počinju eksperimentirati s raznim kartama i otkriva se potencijal jedne stare karte: Elemental HERO Bubbleman.

Došli smo do današnje mete koja je vrlo perspektivna za EH deckove.

Glavne karte decka

stratos

 Elemental HERO Stratos

 Warrior/Effect  ****  WIND  1800/300

When this card is Normal or Special Summoned: You can activate 1 of these effects;
● You destroy Spell/Trap Cards on the field, up to the number of other “HERO” monsters you control.
● Add 1 “HERO” monster from your Deck to your hand.

Elemental HERO Stratos je najbolji EH monster i zasluženo ga se može igrati samo 1 u decku. Kada je summonan (skoro bilo kako, otvara mnoge mogućnosti za combo) može aktivirati jedan od 2 efekta. Prvi, koji se manje koristi, jest da uništi s/t karata na polju onoliko koliko ima HERO monstera na polju osim njega. Korisno u slučaju da imate puno polje monstera, a protivnik ima setane Mirror Force, Dimensional Prison i takve stvari. Drugi efekt se puno više koristi: kada je summonan, traži 1 HERO monstera iz decka i stavlja ga u hand. Bilo kojeg HERO monstera. Ima ih preko 100.

Stratos je čisti +1 i obavezan je u ama baš svakom HERO decku. Uz odličan efekt, on ima 1800 ATK što nije malo, LV4 je što je odlično za Xyz summone te je Wind, što otvara mogućnost fuzije EH Great Tornado. Zajedno s Monster Reborn čak radi i OTK.

neos_alius

Elemental HERO Neos Alius

 Warrior/Gemini  ****  LIGHT  1900/1300

This card is treated as a Normal Monster while face-up on the field or in the Graveyard.
While this card is face-up on the field, you can Normal Summon it to have it become an Effect Monster with this effect.
● This face-up card’s name becomes “Elemental HERO Neos”.

Elemental HERO Neos Alius se igra na 3 u skoro svim HERO deckovima. Prije ičega, upamtite da vam je efekt ove karte beskoristan u 99.9999% slučajeva. Efekt Neos Aliusa beskoristan je i u EH Neos Fusion deckovima. Jedina situacija u kojoj možete iskoristiti njegov efekt je kada iskoristite Mind Control na njega, vraćate ga protivniku na kraju poteza i nemate ništa drugo za summonati.

Neos Alius se, dakle, ne koristi zbog efekta. Što će mi onda on, pitate se? Jer ima 1900 ATK, LV4 je, Light i Gemini. Tako je, ovo je idealan monster za Gemini Spark (o tome će biti riječi kasnije). Idealan je target i za Hero Blast (i o tome će biti riječi kasnije). Onda, ima 1900 ATK. Skoro ništa LV4 što se igra ga ne može pregaziti, a jednak je s TKRO, Beast King Barbaros, Doomcaliber Knight, Sabersaurus i boostanim Beiige. Onda, Light je. Što znači da je najbolji Fusion Material za EH Shining i može se kombinirati s Honestom. Za njega u decku ima 5 tražilica koje ga vade iz decka i skoro uvijek će biti dostupan. Sve u svemu, super karta.

bubbleman

Elemental HERO Bubbleman

 Warrior/Effect  ****  WATER 800/1200

If this is the only card in your hand, you can Special Summon it (from your hand). When this card is Summoned: You can draw 2 cards.
You must control no other cards and have no cards in your hand to activate and to resolve this effect.

Bubbleman je jedan od najstarijih EH monstera, ali se tek u novije vrijeme počeo igrati zahvaljujući Xyz monsterima. Neki deckovi ga igraju, neki ne. Dosta je razloga zašto ga ne igrati: nimalo se ne uklapa u Anti-Meta šeme, za Little City je loš jer ima jako malo ATK, efekt mu je često beskoristan, nije LIGHT, nije target za Gemini Spark ni Hero Blast… Zašto ga onda igrati? Zato što omogućuje agresivnost koja EH deckovima nedostaje. On je u biti besplatan Normal Summon ako nemaš niti jednu kartu u ruci. Kada dođe na polje, odmah ide u Xyz s još nekim LV4 monsterom koji je došao normalno i taj XYZ napada. Ako je to Blade Armor Ninja, napada 2 puta. Bubbleman je također WATER i daje decku veću mogućnost stvaranja EH Absolute Zero. Radi i s Mask Change u Vapora ili Acida.

blade_armor_ninja

Blade Armor Ninja

 Warrior/Xyz/Effect  ^^^^  WIND 2200/1000

2 Level 4 Warrior-Type monsters
Once per turn: You can detach 1 Xyz Material from this card to target 1 face-up “Ninja” monster you control; this turn, that monster can attack twice during each Battle Phase.

Vrlo jaka karta. Ima relativno malo ATK, ali efektom to nadoknađuje. Detachanjem jednog Xyz Materiala odabire jednog Ninja monstera (u ovom decku uvijek sebe) da može napadati 2 puta. Na prazan protivnikov field radi 4400 štete, što je više od pola protivnikovih LP! 2 oova ili ovo i još par monstera su OTK.

To je više-manje sva njegova svrha, ali to radi i više nego dobro. Bubbleman se koristi uglavnom da bi se summonao ovaj Xyz za puno ATK.

gemini_spark

Gemini Spark

 Quick-Play Spell Card

Tribute 1 face-up Level 4 Gemini monster you control to target 1 card on the field; destroy it and draw 1 card.

Odlična karta s Neos Aliusom, vjerujte mi na riječ da nikada nije mrtva. Uvijek se nađe Alius i ovo čudo proradi. Najbolje ju je chainati na neki Dimensional Prison, Bottomless Trap Hole ili tako nešto i spasiti Aliusa od removanja, a usput i uništiti jednu kartu i drawati. Osnovni removal u ovom decku i u puno slučajeva čisti +1 ili čak +2.

super_poly

Super Polymerization

 Quick-Play Spell Card

Discard 1 card; send, from either side of the field to the Graveyard, Fusion Material Monsters that are listed on a Fusion Monster Card, then Special Summon that monster from your Extra Deck. (This Special Summon is treated as a Fusion Summon.) Spells, Traps, and card effects cannot be activated in response to this card’s activation.

Brutalka. Ovo je karta koja dobiva duele: ovo je najbolja karta u decku. Da bi se shvatilo što ova karta u biti radi, morate pročitati cijeli efekt, a ne samo ovo prvo “Discard 1 card” i reći da je smeće. Ova karta koristi CIJELO POLJE za fuzije. Tako je, može koristiti protivničke monstere. Koje fuzije se koriste, pa protivnik može imati bilo koje monstere na polju? EH Shining, EH Absolute Zero, EH Great Tornado, EH Nova Master… Takozvani Omni-HERO. Vi dobivate fuziju, a protivnik ostaje bez jednog monstera! 

Super Poly se mora pametno odigrati: ipak je to discardanje karte. Treba čekati i aktivirati u najpogodnijem trenutku. Na primjer, na protivničkog Shi Ena, Naturia Beast, Laggiu ili Heraklinosa. Super Poly NE MOŽE BITI NEGIRAN. Protivnik ne može učiniti ništa dok mu odnosite najboljeg monstera i stvarate svoju fuziju koja mu odnosi LP. Ubitačno.

 Ostale karte koji se koriste u različitim buildovima Elemental HERO decka (osim Classic, to je smeće):

Elemental HERO Wildheart – zanimljiva karta, može se igrati 1 kao tech ako u meti ima puno trap-heavy deckova, dobar je sada kada je TT na 2

Elemental HERO Ocean – često se igra, ima problem da teško preživi sa slabašnih 1500 ATK

Elemental HERO Heat – u Nova Master i beatdown buildovima

Elemental HERO Voltic – obavezan u Fusion Gate buildovima, više-manje u ostalima

Elemental HERO Ice Edge – zanimljiv tech, ovisi o meti (ako se puno seta, super, ako ne, mrtva karta)

Photon Thrasher – u BubbleBeat buildovima

Thunder King Rai-Oh – u svim Anti-Meta buildovima

Beast King Barbaros – u Skill Drain buildovima

Crusader of Endymion – Gemini monster sličan Neos Aliusu, problem mu je što nije Warrior

Evocator Chevalier – zamjenski Gemini, Fire Warrior za Nova Mastera, problem mu je mali ATK

Honest – ako ima puno Lightova, može se koristiti

Cyber Dragon – Anti-Meta, beatdown

Neo Spacian Grand Mole – Anti-Meta

D.D. Warrior Lady – Anti-Meta

Miracle Fusion – staple na 2-3 u većini deckova

Mask Change – zanimljiva karta, super u BubbleBeat

Fusion Gate – cijeli deck se može zasnivati na njemu, inače nije nešto dobar

Skyscraper – Little City

Hero Blast – staple na 1-2-3, ovisi o decku

Skill Drain – vrlo dobra karta u ovoj meti, main pod obavezno barem 1, a u side obavezno 2

+extra deck, staplice i techovi

Deckliste

1. Fusion Gate Hero 

Monsters (14):
3x Elemental Hero Neos Alius
2x Elemental Hero Ocean
2x Elemental Hero Ice Edge
2x Elemental Hero Heat
1x Elemental Hero Stratos
1x Elemental Hero Voltic
2x Effect Veiler

Spells (21):
3x Fusion Gate
3x E – Emergency Call
3x Pot of Duality
2x Mystical Space Typhoon
1x Terraforming
1x Reinforcements of the Army
1x Parallel World Fusion
2x Mask Change
1x Super Polymerization
1x Book of Moon
1x Monster Reborn
1x Heavy Storm
1x Dark Hole

Traps (5):
1x Torrential Tribute
1x Mirror Force
1x Solemn Judgment
2x Solemn Warning

Extra:
2x Elemental Hero The Shining
2x Elemental Hero Absolute Zero
2x Elemental HERO Nova Master
1x Elemental Hero Gaia
1x Elemental HERO Great Tornado
1x Elemental HERO Escuridao
1x Masked HERO Acid
1x Masked HERO Goka
1x Masked HERO Vapor
1x Number 39: Utopia
1x Ally of Justice Catastor
1x Stardust Dragon

2. Light Gemini Beatdown

Monsters (12):
1 Elemental Hero Stratos
1 Elemental Hero Ocean
3 Elemental Hero Neos Alius
2 Thunder King Rai-Oh
2 Cyber Dragon
1 Snowman Eater
1 Honest
1 Gorz the Emissary of Darkness

Spells (17):
3 Gemini Spark
3 Pot of Duality
2 Miracle Fusion
2 Mystical Space Typhoon
1 Super Polymerization
1 E – Emergency Call
1 Reinforcement of the Army
1 Dark Hole
1 Monster Reborn
1 Book of Moon
1 Heavy Storm

Traps (11):
2 Hero Blast
2 Dimensional Prison
2 Torrential Tribute
2 Skill Drain

1 Solemn Judgment
1 Mirror Force 

1 Starlight Road

Extra Deck:
3 Elemental Hero The Shining
2 Elemental Hero Absolute Zero
1 Elemental Hero Gaia
1 Elemental HERO Nova Master
1 Elemental hero Great Tornado
2 Chimeratech Fortress Dragon
1 Dragon Knight Draco-Equiste
2 Number 39: Utopia
1 Blade Armor Ninja
1 Stardust Dragon

3. Bubble Beat

Monsters (9):
3x EH Neos Alius
3x EH Bubbleman
1x EH Stratos
2x Photon Trasher

Spells (21):
3x Miracle Fusion
3x E – Emergency Call
3x Gemini Spark
3x Pot of Duality
2x Mystical Space Typhoon
2x Mask Change
1x Super Polymerization
1x Book of Moon
1x Dark Hole
1x Monster Reborn
1x Heavy Storm 

Traps (10):
2x Hero Blast
2x Dimensional Prison
2x Solemn Warning
1x Skill Drain
1x Solemn Judgment
1x Mirror Force
1x Compulsory Evacuation Device

Extra:
3x EH Shining
2x EH Absolute Zero
1x EH Nova Master
1x EH Great Tornado
1x EH Gaia
2x Blade Armor Ninja
1x Number 39: Utopia
1x Gem-Knight Pearl
1x Steelswarm Roach
1x Stardust Dragon
1x Chimeratech Fortress Dragon

4. HERO Anti-Meta 

3 Elemental Hero Neos Alius
1 Elemental Hero Stratos
2 Beast King Barbaros
2 Thunder King Rai-Oh
1 Crusader of Endymion

3 Miracle Fusion
3 Gemini Spark
3 Pot of Duality
2 E – Emergency Call
1 Monster Reborn
1 Dark Hole
1 Book of Moon
1 Reinforcement of the Army
1 Heavy Storm

2 Skill Drain
2 Dark Bribe
2 Dimensional Prison
2 Hero Blast
2 Solemn Warning
2 Torrential Tribute
1 Solemn Judgment
1 Mirror Force
1 Starlight Road

Side Deck
2 Maxx “C”
3 Snowman Eater
2 Smashing Ground
2 Forbidden Chalice
2 Super Polymerization
2 Mystical Space Typhoon
2 Shadow-Imprisoning Mirror

Extra Deck
3 Elemental Hero The Shining
2 Elemental Hero Absolute Zero
2 Elemental Hero Nova Master
1 Elemental Hero Gaia
1 Elemental Hero Great Tornado
1 Number 39: Utopia
1 Number C39: Utopia Ray
1 Blade Armor Ninja
1 Wind-Up Zenmaines
1 Number 30: Acid Golem of Destruction
1 Stardust Dragon

 Hvala na čitanju. Pozdrav.

7 komentara

  1. Evocator Chevalier nema mali napad, 1900 je super za lvl 4 čudovište, uz to je warrior, radi sa sparkom, rotom i blade armor ninjom i daje još jednu opciju za miracle fusion, bolji je izbor od endymiona ako se ne igra honest

  2. Napokon!Nemaš pojma koliko mi je drago vidjeti da se još netko odlučio pisati o deckovima koji se vrte oko Fusion karata (koje većina igrača smatra smećem).Mada mi je ovo malo prekratko i imaš par grešaka.Više mi se sviđao onaj tvoj blog o Dark Worldovima al ni ovo nije loše.Ja obožavam HERO deckove pa nebi nazivao klasični build E-HERO decka smećem ipak je razvaljivao u vrijeme GX-a.Sve u svemu jako mi se sviđa to što i ti shvaćaš Fusion deckove ozbiljno.

  3. Zadni put se žalite da je predugo, sad prekratko… Nema veze, valjda ću sljedeći put naći neku sredinu. Tih par grešaka je zbog toga što sam deck nabavio tek nekidan i nisam baš ekspert za njih.

  4. Bas je dobro.Ovi deckovi se uopče ne čine loši neznamzasto ih ljudi vise ne igraju.Bas dobro da si se odlučio pisati o e-heroima .Super si napiso sve pohvale.

  5. Ma nije prekratko, spomenuo si sve najbitnije karte, a i greške nisu strašne, mogao si samo još dodat da dark omni-HERO nije izašao u Europi i vjerojatno neće još dugo(tako da Shi ena ne moćeš maknut pomoću super poly-a) tako da je super poly više karta za side nego main deck, s obzirom na velik broj dark deckova u meti

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.