Choo-choo! Train Overload!

Sheldon obožava vlakove a izgleda da ih je i Konami zavolio. Japan se svakako ponosi sa svojim superbrzim vlakovima a i Yu-Gi-Oh! je dobio vlakove koji će ubrzati duele. Radi se o Railway decku koji se temelji na EARTH Machine lv4 ili lv10 monsterima. Prvi put su predstavljeni u Galactic Overlord setu a tada nisu dobili važniji support da bi postali igrivi sve do sada kada novi support polako izlazi. Temeljni combo je instant xyz u nekog rank 10 grdosiju poput Superdreadnought Rail Cannon Gustav Max.

 


Night Express Knight

Cannot be Special Summoned from the Deck. You can Normal Summon this card without  Tributing, but its original ATK becomes 0.

Knight je svakako najvažniji monster u cijelom decku koji sve pokreće, nažalost za sada je izdan samo kao promo karta uz Yu-Gi-Oh! ZEXAL World Duel Carnival igru za Nintendo. Iz effecta vidimo da ga ne možemo Special Summonati iz decka što i nije neko teško ograničenje i važniji je drugi dio effecta koji nam govori da ga možemo Normal Summonati bez tributea ali da mu ATK postaje 0. Što nam to zapravo znači? Ukoliko na fieldu imamo Revolving Switchyard te Summonamo Knighta možemo iskoristiti Switchyard te Special Summonati nekog EARTH Machine lv4 iz decka kao što je Ruffian Railcar čime on postaje lv10. Nakon toga možemo ih iskoristiti za xyz summon nekog rank 10 monstera. Knight svojim effectom djeluje kao i Beast King Barbaros (Njemu se ATK prepolavlja) te ukoliko Summonamo Knighta dok imamo Skill Drain na polju dobit ćemo odličnog beatsticka s 3000 ATK. Igra se u 3 primjerka. 

 

 

Heavy Freight Train Derricrane

If an EARTH Machine-type monster (s) is Normal or Special Summoned to your side of the field (except during the Damage Step): You can Special Summon this card from your hand, but its original ATK and DEF  are halved. You can only use this effect of “Heavy Freight Train Derricrane” once per turn. If this card is detached from an Xyz Monster and sent to the Graveyard to activate that monster’s effect: You can target1 card your opponent  controls; destroy it.

Derricranea tek možemo očekivati u Secrets of Eternity ediciji i to kao common kartu što ga čini lako nabavljivim. Njegov prvi dio effecta nam kaže da ako smo Normal ili Special Summonali EARTH Machine monstera da njega možemo Special Summonati iz ruke ali da su mu ATK i DEF prepolovljeni. Taj prepolovljeni ATK  i DEF nisu uopće važni jer ako smo summonali Knighta i zatim Derricranea možemo ih iskoristiti za xyz summon nekog rank 10 monstera.  Uz Inferno Reckless Summon možemo dobiti i još dodatne dvije kopije Derricrane na polju te tako summonati dva xyz-a koja bi vrlo lako mogla završiti duel u istom potezu. Drugi dio effecta govori da ako ga detechamo s nekog xyz-a da bi mu aktivirali effect da možemo uništiti jednu kartu na polju što je odlično. Ukoliko se effect nekog našeg xyz-a neagira zbog karte poput Breakthrough Skilla možemo ga detechati kao cost i uništiti jednu kartu na polju.  Svakako karta koju treba igrati u 3 primjerka.

 

Ruffian Railcar

Once per turn: You can inflict 500 damage to your opponent. You cannot conduct your Battle Phase the turn you activate this effect During the End phase, if this card is in the Graveyard because it was sent there this turn: You can add 1 Level 10 EARTH Machine-type monster from your  Deck to your hand You can only use this effect of “Ruffian Railcar” once per turn.

Railcar nam je predstavljen u ediciji The New Challangers i to kao common karta. Uz Switchyard glavi je searcher u decku.  Ukoliko nemamo Knighta ili Derricranea na fieldu moramo samo pronaći način kako da ga pošaljemo na groblje i na kraju poteza možemo dodati nekog lv10 EARTH Machine monstera iz decka u ruku.  Prvi dio effecta koji nam omogućuje da protivniku nanesemo 500 damagea u zamjenu za našu Battle fazu zaista je beskorisan.  Rijetke su situacije kada će nam to stvarno zatrebati. Kao što sam već napisao Railcar je odličan uz Switchyard i Knighta. 

Revolving Switchyard –> Normal Summon Knighta –> Uz Switchyard Special Summon Railcara koji postaje lv 10 –> xyz summon rank 10 monstera. 3 komada su obavezna.

 

Lionhearted LocomotiveExpress Train Trolley Olley

 

Dva choo-choo monstera koji nam daju mogućnost za rank 4 monstere ali i mogu biti prizvani uz Switchyard te omogućiti xyz summon. Lokomotiva nam s 2400 ATK-a može dati na vremenu dok ne pullamo potrebne karte za nešto veće a Trolley Olley čisto daje našem xyz-u 800 ATK-a. Možete koristiti od 1 do 3 primjerka ali moža bi najbolje bilo 2  od oba ili 3 Lokomotive a 2 Trolleyja. 

 

Revolving Switchyard

 

 If a Level 10 EARTH Machine-type monster(s) is Normal or Special Summoned to your side of the field (except during the Damage Step): You can Special Summon 1 Level 4 EARTH Machine-Type monster with 1800 or more ATKfrom your Deck, and if you do, its Level becomes 10. If you activated this effect, your opponent takes no further battle damage this turn. You can send1 card from your hand to the graveyard; add 1 Level 10 EARTH Machine-Type monster from your Deck to your hand. You can only use 1 “Revolving Switchyard” effect per turn, and only once that turn.

 Glavna spellica u decku koja nam omogućuje sve što trebamo te je možemo je očekivati u Secrets of Eternity ediciji kao rare kartu. Njene prednosti su očite, ukoliko summonamo lv 10 EARTH Machine monstera  možemo summonati drugog lv 4 EARTH Machien monstera  iz decka kojem lv postaje 10. Taj dio smo već dosta puta objasnili i to je ono što decku upravo treba. Drugi dio decka nam omogućuje search kao Railcar ali ukoliko za to discardamo Railcara dobiti ćemo 2 nova monstera iz decka. Switchyard možemo s lakoćom searchati uz pomoć Terraforminga i barem novi ruling po kojem mogu biti 2 field spella može ga spastiti od uništenja. Mana je svakako kod prvog dijela effecta ukoliko summonamo drugog monstera da protivnik ne prima battle damage do kraja poteza ali Gustav Max bi trebao riješiti taj problem. Prednosti karte su očite isto kao da ju trebamo igrati u 3 primjerka. 

 

 

 

Special ScheduleTrain Connection

 

Još dva supporta u obliku spell karti. Schedule je karta koja nam omogućuje da summonamo nekog Machine monstera iz groblja s više od 3000 ATK-a što će najčešće biti Knight. Dobrodošla je u određenim situacijama kada iscrpimo sva 3 Knighta pa je možemo iskoristiti dok imamo Switchyard na fieldu ili još jednog Derricranea u ruci. Drugi dio effecta nam pak omogućava da dodamo iz groblja jednog lv 10 Machine monstera ukoliko s fielda bude poslana na groblje a do tog možemo doći uz pomoć MST-a ili Snow Plot Hustle Rustle kojeg ću kasnije još analizirati . Schedule nam daje prednost na bilo koji od ta dva načina te bi je trebalo koristiti u 2 primjerka. 

 Za razliku od Schedulea Train Connection ima potpuno različit effect koji je također koristian. Ukoliko na fieldu imamo bilo kojeg EARTH Machine monstera možemo banishati druga dva lv 10 Machine monstera tako da tom na polj udvostručimo ATK. Netko bi mislio da je to dosta ali ne, ukoliko taj monster napada nekog defense position monstera možete nanijeti piercing damage protivniku. Poprilično ubojita u nekim trenucima jer Railcara s 1800 ATK-a može boostati u beatsticka s 3600 ATK-a koji s lakoćom prelazi preko protivnikovih monstera. Schedule je najbolje koristiti u 2 primjerka a tako i Connection jer više će puta biti potreban nego nepotreban.

 

 

 

Superdreadnought Rail Cannon Gustav MaxNumber 81: Superdreadnought Rail Cannon Superior Dora

  Ovo prelazi iz jačeg u jače. Gustav Max je stari već više-manje svima poznat razarač koji samo sa svojim effectom protivniku smanjuje životne bodove za 2000 a tu je još njegov ATK od 3000. Istina, teško ga je prizvati jer zahtjeva dva lv 10 monstera ali ovom decku njegov summon je upravo ono što traži. Nova inačica Gustava Maxa je Number 81: Superdreadnought Rail Cannon Superior Dora (Ugh, gdje pronalaze imena) koja isto traži 2 lv 10 monstera a čiji effect ide ovako:

 Once per turn, during either player’s turn: You can detach 1 Xyz Material from this card, then target 1 face-up monster on the field; this turn, it is unaffected by other card effects, except its own.

 3200 ATK čini ga malkice jačim od  Gustav Maxa ali i to je dovoljno kada se nađemo u groznim situacijama gdje npr. protivnik ima Apoqliphort Towers.  Effect nas pomalo podsjeća na Felgranda s razlikom da Superior ne neagira effect već samo monstera čini imunog na druge effecte. Superior je koristan u bilo kojoj situaciji jer ako već ne trebamo njegov effect imamo barem napad. Isto tako i kod Gustav Maxa, njegov effect da protivniku nanesemo 2000 štete je ubitačan te nam omogućuje da brzo završimo duel. O vama ovisi koliko primjeraka želite koristiti ali 1 zasigurno ne, ja koristim čak 3 primjerka Gustav Maxa  a Superiora 2 ili 3. 

 

To bi bilo to od osnovnih karti koje se trebaju koristiti, sada možemo analizirati karte koje variraju od decka do decka pa počmimo s jednim mališanom:

 

Construction Train Signal Red

 When your opponent’s declares an attack: You can Special Summon this card from your hand, and if you do, change the attack targetto this card and proceed to damage calculation. This card cannot be destroyed by that battle.

 Signal ide ovako: kada nas protivnik napadne sa svojim monsterom možemo ga Special Summonati iz ruke i promijeniti metu napada na njega. I zatim onaj slatki dio: ne može biti uništen u toj borbi. Signal baš ne daje na brzini ali može biti life saver u nekim situacijama ali po meni uzaludno ga je koristiti jer ako imamo Superior Doru na fieldu teško da će je se protivnik lako riješiti.

 

 

 Snow Plot Hustle Rustle

 When your opponent’s monster declares a direct attack, if you control a card(s) in your Spell & Trap Card zone You can Special Summon this card from your hand, then destroy as many cards in your Spell & Trap Card Zone as possible, and if you do, inflict 200 damage to your opponent for each destroyed card. You cannot Special Summon any monsters, except Machine-type monsters.

 Rustle nam je tako-tako defend karta koja omogućuje da kada nas protivnik direktno napadne da je Special Summonamo iz ruke (kinda Gorz) ali da zatim uništimo sve karte iz naše Spell/Trap zone i protivniku nanesemo 200 štete za svaku uništenu. Da effect govori da je možemo summonati bilo kada, ne samo kada protivnik napada direktno, bila bi korisnija ali i ovako nije loša.  Ukoliko je summonamo dok imamo Switchyard i Schedule na fieldu, Switchyard neće biti uništen ali kada uništimo Schedule imamo mogućnost da dodamo nekog lv 10 Machine monstera iz groblja u ruku. Ima 2500 ATK i 3000 DEF što je više nego dobro a s obzirom da je lv 10 možemo je iskoristiti za xyz summon.  Karta u ovom decku sama po sebi nije loša ali pitanje je vrijedi li ju igrati.

 

 

 Svima poznata Tragoedia i ograničeni a ipak moćni  zmaj pronašli su svoje mjesto u ovom decku. Tragoediu neki buildovi mogu koristiti umjesto Snow Plota. Tragoedia ima više pluseva od Snowa jer ju možemo prizvati kada dobivamo Battle Damage na bilo koji način a uz to možemo iskoristiti njen drugi effect da bi dobili kontrolu nad nekim protivničkim monsterom. Nju također možemo iskoristiti za xyz summon te je zaista dobar izbor za deck. Redoxa u drugu ruku možemu koristiti u combou s Machina Fortressom ako je koristimo u decku za malo dodatnog powera u obliku xyz-a kao Number 11: Big Eye ili Dracossack.  Redoxov drugi effect nam može poslužiti kao Special Schedule za bilo kojeg EARTH-a iz groblja a s 3000 DEF može nas i spasiti par poteza. Možete koristiti i Tragoediu i Redoxa ali koristite ono što mislite da je isplativije. Ako nemate Fortressa vjerovatno će Tragoedia doći kao korisnija karta negoli Redox ali sve ovisi o situaciji u kojoj se nalazite.

 

 Malefic Cyber End DragonGrandsoil

 

 Već sam spomenuo da deck može koristiti Skill Drain u kombinaciji s Knightom ali s obzirom da deck koristi field spell kartu dobar izbor bi bio i Malefic Cyber End Dragon za kojeg neovisno o field spellici možemo igrati ako imamo Drain. Cyber nam je još lv 10 te je dodatni plus za deck zbog xyz summona a de ne govorim od ATK-u od 4000.  Vama na volju ako ga želite igrati, najbolje bi bilo u 3 komada.

 Grandsoil pripada  obitelji Elemental Lordova gdje svi imaju zajednički effect da morate imati točno 5 monstera atributa kojeg su i oni da biste ih prizvali. Grandsoil je monster verzija Monster Reborna koja nam omogućuje summon monstera iz bilo čijeg groblja. Zanimljiva karta za deck, s Train Connectionom možemo upravljati grobljem ukoliko dobijemo veći broj EARTH monstera.Ako ga već koristite i njega igrajte u 3 primjerka.

 

 

 U decku možemo koristiti dodatan support u obliku Veilera, Bulba i sl. za Synchro summon poput Star Eatera. Može se ubaciti i Iron Call ali svakako najkorisniji bi bio Limiter Removal koji udvostručuje ATK svih Machine monstera na fieldu. Ako Gustav Maxom nanesemo 2000 štete i protivnik ima prazno polje s Limiterom duel je naš. Još jedna zanimljiva karta u decku bio bi Machina Fortress koji daju kontrolu nad grobljem a i ima svijetlih trenutaka u decku. Evo decklista koju ja koristim:

 

Monsters: 19

3x Night Express Knight

 3x Heavy Freight Train Derricrane

 3x Ruffian Railcar

 3x Lionhearted Locomotive

 3x Malefic Cyber End Dragon

 2x Express Train Trolley Olley

 2x Machina Fortress

 

Spell cards: 20

 3x Revolving Switchyard

 3x Terraforming

 3x Upstart Goblin

 3x Mystical Space Typhoon

 2x Special Schedule

 2x Train Connection

 2x Pot of Duality

 1x Limiter Removal

 1x Inferno Reckless Summon

 

Trap cards: 1

 1x Skill Drain

 

Extra deck: 15

 3x Cyber End Dragon

 3x Superdreadnought Rail Cannon Gustav Max

 3x Number 81: Superdreadnought Rail Cannon Superior Dora

 1x Gear Gigant X

 1x Number 101: Silent Honor ARK

 1x Cairngorgon, Antiluminscent Knight

 1x Evilswarm Exciton Knight

 1x Number 80: Rhapsody in Berserk

 1x Abyss Dweller

 Deck je poprilično brz i može brzo naswarmati s jakim monsterima ali nije baš konzistentan. Ako se nekako combo uništi oslabiti će, npr. banishanjem svih triju kopija Knighta ili Emptiness ga može polako usporiti. Drugi problem je i dead hand ako dobijemo hand pun lv 10 monstera poput Derricranea i Cyber Enda ali za to je zaista mala vjerovatnost. Problem je i ako se zaustavi Switchyard koji daje veliku brzinu decku  uz pomoć karti kao što su Dark Bribe ili Cursed Seal of the Forbidden Spell. Uz te mane deck je i dalje poprilično teško zaustaviti, ako otvorite prvi turn s Number 81 već ste u ogromnoj prednosti tako da će vas protivnik teško zaustaviti. Vlakovi su deck koji  će zasigurno biti viđen na YGO sceni kada sve potrebne karte izađu a ukoliko dobije još dodatni support vjerovatno će ga čekati i ban lista. 

Nemam više što puno pisati o decku koji još uopće nije legalan u TCG-u ali očekujte nastavak kada napokon dođe i kod nas.

Eto toliko od mene i mog prvog bloga 🙂

5 misli o “Choo-choo! Train Overload!

  1. Sviđa mi se blog ,sve pohvale. Zanima me cijena decka i mozeš li mi ga nabaviti ?? Vlakici su mi cool :3

  2. Sviđa mi se blog ,sve pohvale. Zanima me cijena decka i mozeš li mi ga nabaviti ?? Vlakici su mi cool :3

  3. @Roccon za sada se možeš preseliti u Japan jer kod nas još većina važnijih vlakića nije izašla.

  4. “Deck je poprilično brz i može brzo naswarmati s jakim monsterima ali nije baš konzistentan”. Ako je deck brz to znači da je konzistentan… Nisi loše napisao blog, al je decklist preloš. 3 Malefica sa jednim Skill Drain nema smisla. Reckless Summon je nepotreban ko i Machina Fortress.

  5. Da brz je ali ako se prekine Knight deck je vise-manje gotov. Isto vrijedi za Switchyard.. Deck ima field spellicu koja je tu isto za Malefica a lv 10 te mozemo ga sa xyz iskoristiti. Ne treba previse Drainova jer bolje funkcionira bez njih. Fortress je nepotreban ali meni je fun karta pa sam ga za sebe ubacio. Znas nije to obavezna decklista vec ja testam nos s tim. Reckless potpisujem.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.