Yu-Gi-Oh Metagame: Ožujak 2024.

Koji Yu-Gi-Oh Deck Odabrati?

Svoju dominantnost na YCS-u neupitno je dokazao Snake-Eyes engine, a u kombinaciji s Fire King engineom vidio je nešto više uspjeha nego u svojoj „goloj“ varijanti. Jedini drugi deck koji je vidio više od jedne konverzije u top cut na Vegasu bio je upravo Voiceless Voice, a Rescue-ACE, Floowandereeze i Purrely imali su po jednu konverziju. Bitno je napomenuti kako je riječ o 3v3 YCS-u, što znači da su igrači bili manje spremni eksperimentirati.

Domaći turniri po običaju bili su malo manje predvidivi, s daleko manjom konverzijom Snake-Eyes deckova i Voiceless Voicea, a sa snažnim nastupom Kashtira. Također su se dokazali i Dragon Link, Branded Despia i Spright – kako u čistoj varijanti, tako i u Runick Fur Hire varijanti.

Tier Lista Yu-Gi-Oh Deckova za Ožujak 2024.
Tier Lista Yu-Gi-Oh Deckova za Ožujak 2024.

Glavni gubitnici formata su Centur-Ion, Mannadium, Labrynth i Tearlaments, koji naprosto nemaju dovoljno dobre performanse kad igraju drugi te su zato drastično pali u usporedbi s formatom prije novih Snake-Eyes karata.

Dok smo tier 1 rezervirali za Snake-Eyes deckove u obje varijante, tier 2 su zauzeli deckovi koji mogu igrati Dimension Shiftera ili imaju nevjerojatno snažne engine karte koje igraju kroz hand trapove dovoljno konzistentno. Tier 3 je krcat deckovima koji imaju snažan engine koji generalno dobro igra u stolove koje postave drugi deckovi, a mogu igrati dovoljno hand trapova kako bi te stolove učinili manje impresivnima i natjerali protivnike da potroše više resursa nego žele.

Usprkos manjku rezultata u zadnje vrijeme, nedavna regionalna u ostatku svijeta u kombinaciji s osobnim iskustvima naveli su nas da Raidraptore postavimo na dno tier 3 skupine deckova. Radi manjka vlastitog iskustva, kao i službenih rezultata, nismo plasirali Salamangreat s novim support kartama, ali vjerojatno se pozicionira pri dnu tier 3 skupine ili pri vrhu „Možda ima šanse“ skupine.

Ako želite optimalan omjer cijene i kvalitete, Yu-Gi-Oh Planet preporučuje Kashtire!

Tier Lista Najboljih Staple Karata

Tier Lista Staple Yu-Gi-Oh Karata
Tier Lista Staple Yu-Gi-Oh Karata

S popisa smo izostavili Dimension Shiftera – za deckove u kojima je igriv se podrazumijeva u Main Decku.

Zašto je Infinite Impermanence Najbolji Staple u Formatu?

Na vrhu hijerarhije je Infinite Impermanence kao fantastičan odgovor na bilo koju starter kartu u formatu, a radi i ako se vuče kao šesta karta te ne igra u Triple Tactics Talent.

Odmah ispod se nalaze Ash Blossom i Effect Veiler. Ash Blossom snažno odgovara na Snake-Eyes startere i extendere, ali mu je problem atribut, koji dozvoljava da ga Snake-Eyes igrači zovu iz vašeg groblja te tako nastavljaju igrati. Effect Veiler je malo lošija varijanta Infinite Impermanencea u ovom formatu iz više razloga: ne radi pod Dimension Shifterom, radi isključivo u Main Phaseu i igra u Triple Tactics Talent. Ipak, target negacije su fantastične ovaj format i Veiler pokriva sve deckove u formatu.

Najbolji High Impact Hand Trap: Droll ili Nibiru?

Iduće prioritetne karte za Main Deck su Nibiru, Droll i Called By The Grave, koji ovaj format radi i kao obrana od hand trapova, ali i kao odgovor na resurse u protivničkom groblju. Neki deckovi imat će mjesta samo za Nibirua ili Drolla – u tom slučaju je velika podjela mišljenja među igračima koje je trenutno bolje. Zasigurno niti jedno nije kompletno „točna“ ili „netočna“ odluka.

Ghost Mourner treći je odabir target negacije u formatu te je karta napokon toliko dobra u formatu da je neki igrači igraju preko Nibirua i Drolla. Kao dobra karta za time, a i zahvaljujući širokoj primjeni, brojni ljudi su je odlučili igrati i u Side Decku ako Main nije imao mjesta.

Talent i Crossout Designator viđaju povratak u combo deckovima, a Super Polymerization je više-manje jedina board breaker karta (osim Talenata) koja viđa igre u main deckovima, posebice onima koji imaju dovoljno mjesta u Extra Decku da to podrže (kao što je Voiceless Voice) i Branded Despia deckovima koji imaju dodatan benefit od igranja Super Polymerizacije.

Najdominantnija Side Deck karta ovaj format je neupitno Summon Limit. Vidjeli smo i neke alternative kao što su Anti-Spell Fragrance ili Solemn Judgment (ili čak Strike), ali gotovo pa svaki igrač igra neku kartu koja im daje prednost isključivo kad idu prvi.

Još Nekoliko Kvalitetnih Side Deck Opcija

Najzanimljiviji eksperimenti u Side Decku su PSY-Frame paket od 3 Delte i 1 Gamme, kao odgovor na snažne combo deckove kad ste prisiljeni ići drugi, ali još i više Lullaby of Obedience koji je primarno tehnologija razvijena za Snake-Eyes mirror matcheve te nije nužno najprikladniji odabir za manje evente.

Većina ostalih side deck karata su ili karte koje su bile opcije za main, ali igrači nisu za njih tamo pronašli mjesta, ili karte koje su ciljano izabrane za pokrivanje manje popularnih deckova (Belle za Branded i Labrynth, Bystiali za Dark deckove), ili naravno karte koje stvaraju prednost za vrijeme time procedure.

Rijetki igrači odabrali su igrati i board breaker karte poput Evenly Matcheda ili Dark Ruler No More, s generalnim komentarima da su side deck napuštale rijetko ili nikad.

Preporuka Yu-Gi-Oh Planeta je da maksimizirate igranje Impermanencea, Ash Blossoma i Effect Veilera (odnosno Dimension Shiftera, ako Vaš deck to može), a ostale karte birate prema osobnim preferencijama i da nipošto ne zaboravite playset neke „prljave“ karte koju ćete sideati kad igrate prvi.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.