Top 10 novih karata u 2014. godini

2014. godina se bliži kraju i mislim da bi bilo prikladno prisjetiti se najutjecajnijih karata koje je Konami napravio ove godine. Kriteriji su da je karta prvi put printana u TCG-u između 01.01.2014. i 31.12.2014. Mjesta na listi su zaslužile karte koje su značajno pojačale svoj archetype ili u igru donijele nešto novo i priželjkivano.

10

Majesty's Fiend

Vanity’s Fiend postoji već godinama, ali Majesty’s Fiend, karta koja se dosta dobro slaže s Monarchima, je prvi put printana tek u Primal Origin setu (16.05.2014. kao secret rare). Ima stvarno jak efekt protiv svakog decka koji se oslanja na efekte monstera. Zapravo je hodajući Skill Drain s nekim izmjenama. Uopće ne dopušta aktivaciju efekta. I ne ubija ga jedan MST. I nema cost. Svakako jedna od važnijih karata u Tribute Stun deckovima.

9

 Mathematician

Foolish Burial u obliku monstera, a još je i naslijedio Card Trooperov efekt da vuče kartu kad je uništen u borbi i poslan  grave. Izašao je 25.04.2014. u Dragons of Legend kao Secret Rare i jedna je od najboljih (i najskupljih) karata u setu. Razlog tomu je što većina danas popularnih deckova imaju monstere koji vole završiti u graveu (BA, Shaddolli), pa ga se može igrati u tim deckovima. Onda može u grave baciti karte koje jednostavno vole biti u graveu. Glow-Up Bulb, na primjer.

8

The Monarchs Stormforth

Moderna verzija karte Soul Exchange, The Monarchs Stormforth je od ogromne koristi deckovima koji se oslanjaju na tribute summon, a special summon iz extra decka im nije toliko bitan, poput trenutno popularnih Qliphorta, ali i nekih Monarch control (tzv. tribute stun) deckova koji utiliziraju karte poput Vanity’s Fiend, Majesty’s Fiend itd. Karta se prvi put pojavila u boosteru Duelist Alliance (14.08.2014. kao common), a bit će reprintana u Astral Packu 6, opet kao common.

7

Artifact Moralltach

Artifacti su svjetlo dana ugledali 16.05.2014. u boosteru Primal Origin. Tamo je jedini put printan Moralltach kao super rare i za njega već znamo da je od sutra limited. Jasno je i zašto. Može se postaviti kao MST bait i, kad je uništen, biti special summonan i uništiti jednu kartu na polju. Artifact Engine je dobro radio u puno deckova, a igralo ih se kao deck sam po sebi, često uz Hand engine i Traptrix karte (tzv. HAT deck) koji je onda imao nepregledne opcije čišćenja polja, dobru kontrolu i povremeni xyz summon.

6

Ewilswarm Exciton Knight

U eri rank 4 xyzova u Legacy of the Valiant pojavio se jedan od daleko najboljih. 24.01.2014. kao secret rare došao je Ewilswarm Exciton Knight. Ako su ispunjeni određeni uvjeti: protivnik kontrolira više karata od tebe, te je tvoj MP1 ili protivnikov BP, on dobiva JD efekt i čisti polje.

5

Denko Sekka

Samurajka iz The New Challengersa (07.11.2014. kao ultra rare) u početku nije bila previše cijenjena, ali ubrzo su ljudi shvatili koliko je dobra u zaustavljanju backrowa i počeli je masivno igrati u top tier deckovima. Zbog toga joj je i cijena skočila na $25. Ono što je malo čudno u vezi ove karte je to što je thunder. Mene to malo vuče na Thunder King Rai-Oha koji je isto tako imao dobar ATK i efekt koji protivniku smanjuje opcije.

4

El Shaddoll Winda

Raznolikost ovoj listi dodaje Winda, odličan Shaddoll monster. Ograničava broj special summona po potezu, što je gadno samo po sebi, ali još zbog svog efekta ne može biti uništena bilo kako osim borbom, a i tad će reciklirati jedan Shaddoll s/t. Najbolji način da je se riješi je banishanje. Izašla je u ediciji Duelist Alliance (14.08.2014. kao ultra rare) i trenutno je najskuplja monster Shaddoll karta, s vrijednošću od preko $20. Iako je El Shaddoll Construct također jaka Shaddoll fuzija, ovu kartu Shaddoll deckovi prizivaju većinu vremena jer može onemogućiti deckove koji se oslanjaju na special summon.

3

Dante, Travelere of the Burning Abyss

Kakva bi to lista bila bez glavnog Burning Abyss monstera? Kako je cijeli archetype modeliran prema jednom od najvažnijih literarnih djela zapadnog svijeta – Infernu iz Božanske komedije Dantea Alighierija, tako je najbolji BA monster modeliran prema piscu, ali ujedno i glavnom liku djela – Danteu koji prolazi, prvo, kroz pakao, pa kroz čistilište i, naposljetku, kroz raj. Mogućnost recikliranja Burning Abyss karte, pojačavanja vlastitog ATK-a i potencijalnog millanja BA monstera za njihove efekte mu sve idu u korist. Također je i najvrjednija karta koja se trentno aktivno igra u TCG-u. Secret rare iz Duelist Alliancea (14.08.2014.), trenutno jedino izdanje ove karte, će vas stajati lijepih $70 ako ga kupujete na online siteovima, što znači da playset ove karte, koji je potreban BA decku, košta preko $200!

2

Number 101: Silent Honor ARK

SHARK je još jedan dokaz dominacije rank 4 xyz monstera u zadnjih nekoliko formata. Može oteti jednog specijalno prizvanog monstera i koristiti ga kao zaštitu za seve, a ima i dobre statove. Ono što je pomalo nevjerojatno u vezi ove karte je broj printova. 24.01.2014. je izašla kao ultra i ultimate rare u Legacy of the Valiant, krajem osmog mjeseca u 2014 Mega Tin Battle Packu isto kao ultra rare, a sljedeće godine u 3. mjesecu će izaći kao gold rare u Premium Gold 2: Return of the Bling. Odvojimo trenutak da se nasmijemo tom imenu. […] Ok, dakle, jedan od najboljih rank 4 xyz monstera, do sad već staple za extra deck. Na broj jedan!

1

Qliphort Disc

Karta koja je osvojila prvo mjesto na listi je zaslužila ovo mjesto iz dva razloga. Prvo, radi se o pendulum karti, vrsti karte koja se prvi put pojavila upravo ove godine u Duelist Alliance, što joj automatski daje primat nad puno drugih karata. Drugo, okosnica je Qliphort OTK strategije i može postaviti polje za tribute summon njihovog bossa, Apoqliphort Towersa. Qliphort Scout je isto bitan za deck, ali on nema nikakav monster efekt i jednostavno je tražilica, dok je Qliphort Disk u drugu ruku puno bolji za pobjeđivanje. Jaki statovi, OTK potencijal sa svojim dobrim efektom i jako lijep art, sve to je ovoj karti dalo vrijednost s kojom malo karata koje se aktivno igraju može parirati: $45 ili više, a dalo joj je i prvo mjesto na mojoj listi. Printan je u The New Challengers (07.11.2014. kao secret rare).


To je moj odabir. Ne mogu reći da volim sve te karte ili deckove koji ih koriste, ali mislim da su ovo najbolje nove karte u 2014. godini. Koje su vama najbolje karte napravljene ove godine?

P.S. Danas ujutro me ugodno iznenadio još jedan članak vezan za najbolje karte ove godine, slobodno ga posjetite za drugačiji pogled na stvari. 😉

railz0

Monarchsi moraju umrijet.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.