Refining the Metagame:Why is Malicious a ugly little devil?

 

Pozzdrav i dobrodosli u jos jedan Refining the Metagame. Napokon,doslo je i do promjene formata.Ban lista ga je usporila i unistila tier deckove *osim LS-a -.-*,te su se Monarsi vratili na svoje.

Ali,dolaze nam nove edicije sa monsterima koje ce se vise mrzit nego GB-ove *bitchwing*,a swarmaju ko Sixovi Samurai.
O chaos sorceru nemam nista za reci nego DaD za narod.Common je,te je savrsena zamjena za DaD-a u svakom low budget decku.
O meti cemo imat prilike diskutirat nakon ban liste,pa da ja nastavim sa nasim dragim pentagramom koji je malo kasnio zbog mojih problema s kompjuterom :P.
Danas je na redu Field Advantage.

Field Advantage je prednost koju ostvarujete swarmanjem i removalima.
Ako zelite imati dobar field presence,morate nekako zaobici ono Once per turn summoning pravilo.
Jedini nacin za to je Special Summon.Special Summon je idealan ako je uz mali cost ili cak ako dolazi uz neki minus za protivnika.
Kao recimo,Trap Eater,koji remova onaj annoying Royal Oppression i jos vam daje Tribute foodera i uber beatsticka xD
Ili jos bolji primjer je Gorz,koji kad se special summona ili radi damage protivniku (Direct Damage) ili dobijete jos jednog tokena
koji ce turn kasnije ubiti protivnikovog monstera i vi cete imat otvoren put do njegovog life-a (I onda on vama spusti gorza xD ).

Advantage se inace racuna matematikom (ne brinite,nisu nikakve nejednadzbe sa kubovima i svakakvim gimnazijskim gadarijama,jednostavno zbrajanje i oduzimanje).
Svaki vas cost (Discardanje,tributanje) je -,svaki monster na fieldu ili nesto dobiveno efektom je +,a removanje svakog protivnikovog monstera/spella ili trapa je +.
Znaci,Lightning Vortex na jednog monstera je -1,a na 3 monstera je +1.Sada,tu se pojavljuju svakakve rasprave dali se odigrana karta racuna kao -,ali zasto se onda uopce igra u decku?
Trap eater je cisti +1.Unistite nesto sta vam smeta i jos dobijete monstera koji je 1900 Dark Beatstick i Lvl4 tuner.Kul ili da? x)

Jedan od odlicnih nacina za stvorit advantage je discardati karte koje vam mogu posluzit u grave-u.Recimo Malicious.Discardanje maliciousa za PWWB se moze gledat kao 0,jer taj Malicious je koristan samo u grave-u.

Ajmo baciti oko na neke od nacina na koji razni deckovi stvaraju advantage  * vadi oko i baca ga na LS deck *.

Lightsworni,teh super kwl after March.1st tier 1 deck.

Lightsworni su tip decka koji moze u nekim situacijama stvorit masivan advantage,i to vecinom zbog svojih Wulfova.Uzmimo za primjer Celestiu.
Tributa se LS (-1),Millaju se 4 karte i uniste se dvije (+2,Mill necemo racunat kao -) i lijepim slucajem slete dva wulfa na field (jer se to UVIJEK dogadja kad igram…+2).
Samo jednim tributom,LSovi su si napravili +1,a ako sleti wulf,+2 Advantage,a vjerovatno su tributali onu mrtvu Luminu.
Onda pogledajte tek Solar Recharge.Discardate 1 LS monstera (-1,a ako je neki mrtav kao wulf,onda 0),vucete dvije (+2) i millate 2 (+?)
Znaci,za njih je Solar Recharge 0,ako ne i +1.Posto su Lightsworni napravljeni oko Millanja,kad bismo uzeli Mill kao advantage,to bi bilo bolesno.Charge bi bio cisti +4,bez ikakvog costa.

Onda recimo Monarsi,najveci konkurenti Lightsworn decku u novoj meti (Pticurije jos ne racunam :D).
Monarsi su,pa mogli bismo reci,napravljeni oko special summonanja za dobit tribute foodere i oko stvaranja advantage-a nad protivnikom.
Kao Soul Exchange + Caius.Soul exchangom(-1) ubijete protivnikovog monstera (+1),dobijete monstera (+1 za field presence) i removate nesto (jos +1).Znaci to je cisti +2. Onda nesto sta se ne igra toliko u monarsima,ali kod nekih weird buildova da,Kuraz + Reckless Greed.Soul Exchange(-1),ode protivniku monster (+1),Summon Kuraza (+1),unisti dva recklessa i chainaj (+4+2 zbog kurazovog efekta,-2 za propustene draw faze i -2 za dva unistena recklessa).
Vucete 6 karti i advantage je 1+1+4+2-2-2,tj. 4.Znaci skroz novi hand za cijenu dvije draw faze i protivnikovog monstera.Kul,a? Ajde sad trk na Trade Area u potrazi za kurazom 😀
Ako gledamo klasicne monarche,u idealnoj situaciji uvijek imate +2.Soul exchange,monarch i njegov efekt uvijek rade u vasu korist.Onda monarsi imaju i zabu,koja je zapravo vjecni +1 dok god imate prazan field.

Ajmo bacit pogled i na LaDD-a,koji zna biti bolestan.Kao prvo,spustite 2800 Beatsticka na field.Protivnik ce uciniti sve da ga se rijesi,znaci potrositi barem 3 karte da ga unisti.
Recimo onda ovako.Tributate 2 monstera za LaDDa (-2),protivnik potrosi 3 karte (+3),ubije vam ga drugi turn,vi unistite field koji je ionako vjerovatno prazan i special summonate monstera koji ce vam onda biti ili tribute fooder ili koristit za neki efekt(+1).
Znaci ako gledamo tako,on je +2.A zamislite jos da ga se moze special summonat xD

Jos jedan od odlicnog primjera advantage-a su gadgeti.Gadget je zbog svog efekta uvijek +1.Dobijete monstera na fieldu i zamjenu za njega handu.Tako vam nije nikad problem discardati.
Zato si gadgeti mogu priustiti puno spendable karti,tj. spellica koje im donose samo kratkorocnu korist (removali recimo,shrink,itd.).Probajte zamisliti pocetni hand jednog gadget decka.
Recimo da ima jednog gadgeta u handu.On ce sa tim gadgetom uzeti drugog u hand.Ako mu ubijete ovog na fieldu,on ima zamjenu.Tocnije 5-8 njih 😀

Onda tu su i Zombiji.
Oni za advantage abuse-aju Card of Safe Return,Zombie Mastera,Pyramid Turtle i Creature swap.
Piramida i Swap su jedan od najpoznatijih comboa ikada.Uzmete protivniku monstera,date mu piramidu koju onda ubijete,uzmete kokkia,bluda,mastera,stagod vam treba 😀
Onda Zombie Master,koji ako imate target u groblju uzasno lako dovede jos dva zombie mastera na field.Kod takvih karti,discard nije mana nego prednost,jer mozete birati monstera iz handa kojeg cete special summonati.
CosR je nazalost od danas na jedan,ali prije je mogla donijeti ogroman advantage.Sa topdeckom jednog Book of Life-a,vi ste mogli izvuci cijeli deck,a potrosili ste samo jednu kartu.
Kako? Book na bluda,blud drugi summon,Zombie Master,Zombie Master,Zombie Master,PSZ,synchroate i opet tako dok ne ostanete bez karti u decku.Eksplozivnije nego TeleDaD,a samo jednu kartu ste potrosili.
I to nije nikakav – bio jer ste dobili monstera i protivniku removali nesto iz grave-a.

Sad,ima puno karti koje se novom igracu cine dobrima,ali nisu.
Uzmimo za primjer Hand Destruction.Na prvi pogled se cini 2 za 2,ali to nije.Zapravo,vi potrosite 3 karte da biste izvukli dvije.Kako? Hand destruction i 2 karte iz handa.
Onda neke karte stvarno su los primjer advantage-a,kao Final Flame.Discardati 5 karti za unistiti x karti na fieldu? Ako mislite da je dobra karta,promislite jos jednom.Protivnik ce imati tih 5 karti,vi ne,a to je sigurna smrt.
Isto vrijedi za Magical Stone Excavation.Ako ne igrate deck u kojem se totalno uklapa,onda ste potrosili 3 karte da bi vratili jednu,a ne vjerujem da ima neka toliko vrijedna.

Nadam se da ste shvatili sto je advantage kroz ovih nekoliko primjera.
Sljedeci put,na redu je Draw i Draw engines,a do onda,pozzdravlja vas eXpelled :*

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.