Refining the Metagame: Consistency

Pozzdrav i dobrodošli u još jedan Refining the Metagame article. Evo,nakon što sam se uspio otrijeznit od nove godine i pokušao (naglasak na pokušao ^^ ) prespavati prvi tjedan škole,kaže WD vrijeme za još jedan article…

So,kao šta sam rekao,evo ga prvi od velike petorke,onaj cije se ime izgovara u želji da se zvuci više “pr0”,iako samo nekolicina osoba uspijeva postici tu iluziju
/* Akhm,pogled na powe…erm…odredenu osobu sa veoma “konzistentnim” OTK deckom koji sajda u “konzistentni” twilight 😛 */ :p

Here comes,Consistency (Clap,clap,clap)!

Pa,prvo,da pogledamo definiciju konzistencije:
In logic, a consistent theory is one that does not contain a contradiction.

Znaci,konzistentna teorija je ona koja nema kontradikcija.Prema tome,konzistentan deck bi bio deck u kojem nebiste igrali counter karte za njega (DaD deck sa SIM-om i 3x Oppression x) )
Iako u teoriji bi to bilo to,to je netocno jer to nije to pa to nemože biti to xD
Konzistentan deck je u teoriji, deck koji ne sadrži Dead Draw (D(ead)-Draw :O ) i koji ima sve resurse na raspolaganju u bilo kojem turnu.Ukratko,deck u kojem sve karte “pašu” jedna s drugom.
Jedan od najkonzistentnijih deckova danas,je kao šta znate,DaD.
Koja god verzija decka se igrala,uvijek ima savršeno raspolaganje resursima i malo dead draw-ova (ali u teoriji,naravno,inace,može imat tocno 17 dead drawova ^^ Patak zna 😛 ).
Pa,ajmo malo analizirati ovaj deck:

1.) Monsteri – DaD deck igra DARK monstere,pogadate,zbog efekta od DaD-a.

Konzistenciju možete uočiti u ovome: Destiny Heroes – Svi su DARK – Pridonose za DaD i Allure,Special Summonaju se (Mali,Plasma,Dogma) – Pridonose Swarmu,kontroli,D-Drawabilni su d’oh,i još jedno…
Najigraniji,Malicious,koji osim šta se poklapa sa svim aspektima decka (Dark,Destiny Hero,Special Summon,Lvl6 – Grepher i tuner,stackanje sa Plaguespreaderom i much much more),je i target za CCV,koji vam u slučaju da nemožete OTK napravit,
pomogne vam da dobijete win,ubijajući sve šta se može suprostaviti jednom DaD decku (Ra-Jo-H,DiDi Riba Ratnica etc,etc…ma kolje baš sve).
Jedan od najabusanih monstera poslije DaD-a je Malicious.
Evo,tu se odmah uoci primjer konzistencije.Grepher,u jednom turnu vam SS-a sebe,discarda Plasmu,Plaguespreadera i Maliciousa,te vi imate materijal za spustit barem jednog Synchroa i DaD-a.
Recimo da je to Stardust,i evo,7000 Damage-a u jednom turnu.Kako,zašto? Zbog konzistencije.Svaki monster kojeg imate otvara druge opcije,te imate sve više i više resursa na raspolaganju,a usput pridonose field advantage-u.
Onda tek Krebons,koji je Lvl2 Tuner,Teleportkompatibilan,DARK,i ima briljantan efekt za monstera koji bi i da je Normal bio broken.Spašava DaD nakon njegovog poznatog eksplozivnog starta ako faila,i ako imate dosta life-a uspije zadržati protivnika na distanci,a pogotovo GB-ove.

2.)Spellice – U T-DaDu su 4 Glavne spell karte:

 

Allure,DDraw,RotA i ET.Allure…po meni jedna od najboljih draw karti poslije Pot-a,ako ne i najbolja.Vučete 2,removate 1,i dobili ste na raspolaganje nove resurse,idete dalje (SJC i Dr. Adam Corn).
Postoje samo dva monstera koja se igraju u DaD-u a da nisu Allureabilni.Stratos i u nekim rijeđim slučajevima Psymander (Psychic Commander).
Onda DDraw.Destiny Heroi su Dark monsteri,a najigriviji,Malicious nije igriv kad je u Handu.Zato imamo ovu DDraw.DDraw se riješi tog Maliciousa iz handa,i doda vam dvije karte u hand.
Rijetko kad Dead Draw…iako,sjećam se kad je jednom naš dragi Dramax povukao 2x Allure i 3x DDraw zaredom 😛
RotA je tu jer su DH monsteri Warrior,i ovo pruža masivan searchability u ToolBox stilu.
Dok,ET je tu da summona onog lijepog malog krebonsa,koji zaslužuje više banova nego Gyzarous i Test Tiger u svoje zlatno doba,a igra ga se skoro pa kao BLS i CED-a…
Sad,razmislite,povučete hand koji se sastoji od samo ovih spellica.
Odmah,RotA po Maliciousu,DDraw,dođe recimo Grepher i još jedna RotA,Allure na grephera,dođe DaD,ET na krebonsa,spucate StarDusta,Malicious vadi druga svoga,nova RotA na Knight-a,koji u grave baca PSZ-a,stackate nešto na vrh i spustite Colossala.
Onda još jedan Destiny Draw na nekog mrtvog monstera,doleti DaD i imate skoro pa garantiran win.DaD može samo sa spellicama ubijat.

3).Trapice

Malo se ima reći…3 Solemna iz potpuno nepoznatih i misterioznih razloga,PWWB jer si vole trošit hand,a CCV jer se nema nijedan target,Mirror je tu jer je shiny,ostalo iz nekih random razloga 🙂

Lightsworn

Onda,imamo Lightsworne.Deck koji može ubiti i da povuče loš hand.Iako,u tom slučaju,TDaD ga ubije.
Lightsworni su po meni jedan od najkonzistentnijih deckova trenutno,a 5DS im je to omogućio.Ta konzistencija kod njih se očituje u Millanju i Special Summonu,dok se istovremeno destroya field.
Sve je povezano sa svim,a to sve je povezano s Millanjem.
Ajmo malo i njih pogledati:

1.) Monsteri – Broken…nema se šta reći…

Imamo Wulfa,Monstera kojeg svi mrze imat u handu,ali otkad je PSZ došao,neki to čak i vole.Milla se,special summona se,uber synchroable.
Ogromni COTLBilni (WTFH…neizgovorivo ko riješi norveško-klingonskog black metala 😛 ) Lvl4 Beatstick koji bi na ulici držao znak : TeleDaD killed my family!Will Synchro for $$$ to pay for stacking lessons! 🙂
Tu je i Ryko,taj uber techy mini miller,koji ubija sve čega se dohvati,a još vam i Wulfa dovede.Dobar filler za synchro summon 🙂
Onda Lyla i Ehren,koje ubijaju sve na šta naiđu,i probijaju kroz svaki deck koji teži obrani,a i millerice su.
Celestia je isto tu,millaj 4,ubi dvije,naswarmaj field i poberi win 😛
Imamo JD-a,monstera koji utjelovljuje Chaos,masivnog monstera koji zgazi sve za sitan cost od 1000LP…bolesno.
A sad,tu je moj omiljeni LS…Lumina.Karta koja ima Art bolji od “Života” 😛
Monster koji vam discarda PSZ-a,Special Summona Wulfa,riješi se Wulfa iz handa,dobite synchroa i na kraju,onaj drugi wulf se spusti na field 😛
Same Lumine vam mogu donijeti win,sa njima se lightsworni kote naveliko.
Lumina ist Krieg!
Hotttt 😛

2.) Spellice – Mill,summon,draw i slične gluposti koje samo LS-i mogu igrat 😛

Imaju svoju RotA-u,aka Charge of the light Brigade.koja milla i još ako ste PSZ stackali,dobivate wulfa.
Imaju i svoj DDraw u obliku Solar Recharge-a,koji im isto milla,te još drawaju karte i rješavaju se bespotrebnih karti u handu.
Kada pogledate,te spellice možete povući 3x od svake u početnom handu i imati win.
Millate,uzmete Jain,Discard,Draw 2,Mill 2,Mill opet,uzmete Ehren,Discard,Draw 2,Mill 2,vjerovatno ste već izmillali Wulfa ^^
Opet millate,uzmete Lylu,discard,Draw 2,Mill 2,Imate pun hand,vjerovatno možete JD-a spustit i synchroa par.
Ako u prvom handu igrajući LS-ove povučete koju od te dvije spellice,šanse za win vam se udvostruče 😛

Trapice neću navodit,ne pridonose toliko konzistenciji,u LS decku više služe kao svojevrstan backup plan ako nešto zeznete 😉

Evo,nadam se da ste shvatili zašto su Top Tier deckovi konzistentni.
Povezanost karti je maksimalna,te svaka karta,pa mogli bismo reći,vuče drugu i tako sve do nekog deadly comboa.
U takvim,konzistentnim deckovima,loši handovi su rijetki,te im taj faktor donosi veliku prednost nad ostalim deckovima.Svaki konzistentan deck bi trebao biti u mogućnosti eksplodirati u bilo kojem trenu igre i ostvarit kontrolu nad fieldom.
Iako,lightsworni su tu ograničeni tim 1 summon po turnu,oni svejedno mogu u dva-tri turna se nakotit na fieldu brzinom kojom i zombiji.Ali,lako je govoriti o top deckovima,ajmo pogledati nazad na naš nivo,na nivo gdje su monarsi Tier 2 deck i di su dead drawovi česti.
Ajmo za primjer opet uzeti neki structure deck,koji je najbolji primjer nestabilnosti i nekonzistencije,ali svejedno u bazi je konzistentan.Probat ću vam predočit kako ga analizirati za dead drawove i užasne topdecke,te kako ga učiniti konzistentnijim.
Uzet ću posljednji structure deck,Zombie world.

Znači,prvo i osnovno,bazira se na zombijima.Svi znamo,swarm je osnova tih deckova.
Kao prvo,pogledajmo monster lineup.

Monsteri:

Gledajući monster lineup ovog decka,vidi se puno stvari koje su previše situational i nepotrebne.Takve stvari najviše smetaju konzistenciji jer ih možete koristit samo u određenim situacijama,a u ostalim situacijama su dead draw.
Evo,prvo šta mi upada u oči kad pogledam listu je Gernia.Odličan efekt,pogotovo u ovoj meti,ali,koliko puta će vam se desit da baš kad imate nju protivnik vam je ubije efektom?
Ionako je preslab monster,i ako protivnik troši removale na nju,odmah vidite koliki mu je skill (osim ako ne ide za game afkors 😛 ).
Sljedeće šta vidim je Patrician Of Darkness.LVL5 monster sa 2000 ATK-a,a efekt mu je bezvrijedan u 97.314% slučajeva.Birati target protivnikovog napada je ionako nepotrebno,jer većinom će pasti na neki removal,a i slab je za LVL5 monstera koji je uz to loš topdeck.
Onda imamo Royal Keeper,monstera koji se flipa face down vlastitim efektom.Problem je što se efekt resolva poslje damage calculationa,te je svejedno uništen ako ga napadnu,pa je beskoristan monster sa 1600/1700.Van i njega.Isto vrijedi i za Lacoodu,umjesto koje je bolje 2x COSR igrati.
Onda tu je Master Kynoshee,lvl4 Normal monster,Earth,sa 1750 napada.Iako je žešći kuler,mora van…
Gangsta Fhuma
Imamo i Regenerating Mummy,koji kad je discardan protivnikovim efektom se vraća u hand.Ali koliko discard karti se igra? Jar,Thest,Reaper,Don i Mind Crush.Koje su šanse da ćete u tom trenu imati mumiju? Užasno male.1800 ATK-a je fora,ali efekt je besmislen i može biti užasan topdeck,pa mora van.
Onda Plague Wolf,dobar efekt,ali svejedno,potrošit summon na njega da bi ubili protivnikovog 1800ATK monstera je besmisleno,i ostavlja vas ranjivim.Loš topdeck,bolje van s njim.

Sad,pređimo na spellice,koje su čak i dobre.

Prvo se vidi Spell Shattering Arrow.Karta koja je dobra protiv Prohibitiona,Swords-a i Crystal beastova.Prohibition je nerfan,šanse su male da ćete dobit ovo kad i protivnik swordse,a držat kartu u decku jer je dobra protiv samo određenog deck je užas.
Tu imamo i MSE,koji totalno nije fora osim u nekakvim deckovima koji se bave FTK/OTK-om…Imamo i Field Barrier,spellicu koja štiti fieldice od uništenja.Dva S/T removala se igraju sada,Heavy i MST,jedino Snipe se može dodat,ali ionako ćete već imati rezervu u handu,a i ovo bi vam bio užasan topdeck u bilokojem slučaju.

Trapice su čak i dobre za nekakvog početnika i igru sa non-tier deckovima.

Ako niste shvatili što sam sad radio (jer je predugo i samo preskačete 😛 ),objasnit ću ukratko.
Analizirao sam deck,tražeći karte koje nisu povezane sa ostatkom decka i koje su loš topdeck.Izbacivanjem takvih karti,šansa za drawat prave se povećava,veličina combo-a se povećava,a time i konzistencija.
Svaka karta koja vam u 10 rundi zatreba 3 puta ili manje je loša,i samo ruši stabilnost i konzistenciju vašeg decka.Razmislite,umjesto Royal Keepera ste mogli drawat Pyramid Turtle i dovesti Kyu Rokkija na field,koji bi bio odličan beatstick.
Iako karta ima dobar efekt,to ne znači da zaslužuje biti u vašem decku.Često se može viditi kako novi igrači u deck stavljaju karte koje im “mogu poslužiti”.Nemojte to raditi.Ako niste sigurni da ćete kad je drawate imati koristi od nje,nemojte je ni igrati.
Sad,neki će reći “Pa neke pute nema koristi od DaD-a!”.Eh,ali DaD je food za Allure,Grephera,PSZ-a i tako može nešto bolje dovest na field.
Probajte konzistenciju zamislit kao jedan put.E,sad zamislite kombi na kojem piše : Free Candy i na prednjem sjedalu je whit…umm…bijelac duge kose,koji vas zove iza i kaže da ima CCV za vas 😛 E,pa karte koja vam smetaju su taj kombi,a vi ga samo morate zaobić 😛
Zaključak svega ovog bi glasio otprilike ovako:

Konzistencija je rezultat povezanosti svih karti u decku koje mogu biti korisne u više slučajeva koji se generalno i događaju,a ne samo u određenim,te su u rijetkim slučajevima loš topdeck.
Izbacivanjem karti koje se ne poklapaju s tim iz decka povećavamo stabilnost decka,a time i konzistenciju.

Nadam se da ste nešto naučili,do sljedećeg puta,
Pozzdrav,eXpelled 😉

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.