Škola za Rakune

Baby Raccoons su zapravo jako malen arcehtype (2 monstera i jedan xyz) iz seta Shadow Specters koji je postao igriv izlaskom karte Obedience Schooled u setu Legacy of the Valiant koji mjesec kasnije. Baby Raccoon tema je vjerojatno iz brojnih japanskih crtića, pogotovo studija Ghibli. Originalno ime im je ‘Tanuki’, što je japanska riječ za rakune. Deck se bazira na level 2 Beast monsterima koji kroz svoje efekte i summonanje rank 2 xyzova stvaraju kontrolu nad poljem. Tome obično pomaže i jak arsenal trapova koji su često glavna razlika između različitih Baby Raccoon deckova. Deck nije kompliciran i jeftin je ako imate staple trapove koji vam ionako trebaju, neovisno o tome koji deck igrate.

Archetype

Ponpoko

Prvi od dvije bebe, ima jednostavan efekt koji često ide po Flip monstera. Tantan je najčešći izbor, ali Ryko, Lightsworn Hunter je isto u redu, kao i bilo što drugo što nije flip, ali možete zaštititi do sljedećeg poteza.

Tantan

Tantan je isto super sladak, efektom može pozvati nešto što štiti, Wind-Up Kitten koja može vratiti nešto u ruku ili Kalantosu koja onda uništi kartu. Jednostavan efekt, jedina karta koja ga može skroz zeznuti je Nobleman of Crossout.

Sandayu

2 Level 2 Beast-Type monsters
Once per turn: You can detach 1 Xyz Material from this card; Special Summon 1 “Kagemusha Raccoon Token” (Beast-Type/EARTH/Level 1/ATK ?/DEF 0). (When Summoned, its ATK becomes equal to the current ATK of the monster on the field that has the highest ATK. Your choice, if tied.) While you control another Beast-Type monster, this card cannot be destroyed by battle or card effects.

Card text za mrave, pa vam evo c/p sa Yugioh Wiki. Jako je lako s njim napraviti lock jer je i sam Beast, pa Obedience Schooled, normal summon jednog lv 2 Beasta i 2 Sandayua su tu. I dalje ga se može maknuti s PWWB ili Karma Cutom (od čega Burning Abyss često igra oboje), ali je jako dobro to što može stvoriti tokene koji mogu pregaziti protivnikove monstere. U njega najčešće idete, pa, kao i svi ostali rakuni, u (extra) deck ide u 3 primjerka.

Core karte i techovi

Valerifawn

Novi, odličan support iz NECH. Rank 2 u jednoj karti, a ako discardate Fabled Cerburrela, otvara još više opcija. Osim svog odličnog efekta, također je i tuner, pa omogućava fleksibilan extra deck, koji ću kasnije objasniti.

Kalantosa

Protivnici koji napadnu Tantana sigurno neće očekivati Kalantosu ako se prije nisu susreli s deckom. U kombinaciji s Valerifawnom također daje +1, jer čisti bilo koju kartu na polju. Upitno je koliko je destruction dobar u ovoj meti, ali i dalje ga vrijedi igrati.

Uniflora

Meni se Uniflora uopće ne sviđa, ali je stvarno jako dobra u varijanti decka koji koristi samo Beast type monstere. Može oživjeti Leoa, Naturiu Beast i svašta drugo. Ipak, ne vrijedi je koristiti izvan builda koji se vrti oko nje.

WU Kitten

Ova karta je jednostavno predobra. Osim što vraća jednu kartu u ruku, deck ima gomilu načina da je stavi u grave i onda opet oživi kako bi njen efekt bio iskorišten više puta. Ja je koristim u dva primjerka, mogućnost bouncanja karata u ovoj meti je jednostavno predobra.

Cerburrel

Uglavnom se koristi za Fabled synchroe (Unicore, Kudabi), ali također ima dobru interakciju s Valerifawnom i trapovima koji zahtijevaju discard (Karma Cut, PWWB itd.).

Ryko

Može ga setati Ponpoko, isto čisti polje kao i Kalantosa, ali mill efekt nije baš poželjan u ovom decku, može se obiti o glavu. I dalje je ime za Obedience Schooled.

Tree otter

Ovo je fora karta i može poslužiti za OTK u nekim comboima, jer je iskoristite s Obedience Schooled i onda oživite s Valerifawnom/Ayers Rock Sunrise i pojačate nekog drugog monstera ili njega samog za 1000 i dobijete jake Sandayu tokene.

Junk Synchron

Jedan od najboljih tunera u igri. Nažalost, negira efekt monstera kojeg summona, ali i dalje je synchro iz jedne karte i može se iskoristiti za dovođenje inače teško dostupnog Frozen Fitzgeralda ili nekog drugog potrebnog level 5 synchroa, npr. Junk Warriora za OTK combo s tokenima.

BKB

Može biti jak beater čak i kad je normal summonan bez tributea, a uz Obedience Schooled može protivniku počistiti polje. Obično se igra jer je level 8 i skupa s nekih level 2 tunerom stvara Leo, the Keeper of the Sacred Tree, koji je još teži za prijeći od BKB-a.


Obedience Schooled

I evo karte koja je stvorila ovaj deck, sad znate o čemu sam toliko pričao u članku do sad. Dakle, ako nemate ništa na polju, dobivate više nego polupuno polje različitih level 2 beastova, koji su rank 2 fodder. I dalje ostaje normal summon, a special summon je limitan na Beast type monstere, ali to nije nikakav problem. Sandayu lock ili Naturia Beast su najčešći cilj i ovom kartom se uspostavlja kontrola nad poljem. Obavezna je na 3 primjerka u svakom Baby Raccoon decku.

Ayers Rock Sunrise

Monster Reborn! Nema ograničenje levela, po može dići i Leo, theKeeper of the Sacred Tree, Naturia Beast, sve. To što smanjuje ATK do kraja poteza (često za preko 600 u ovom decku) je samo bonus. Rano u igri clogga ako ga povučete bez načina da trpate Beastove u grave, ali obično se isplati igrati u 2-3 primjerka, može sasvim okrenuti duel summonanjem Leoa kojeg se protivnik ne može još jednom riješiti. Btw, ako prvo Sandayu napravi tokena koji kopira ATK nekog protivnikovog monstera, ova karta će smanjiti ATK protivnikovog monstera i token pobjeđuje!


Burst Rebirth

Ovo je jako fora tech jer ga možete aktivirati pod protivnikovim potezom i imate spreman flip na svom potezu ili se štitite u protivnikovom BP-u i Tantan se pretvori u Kalantosu koja vas onda štiti od još 1-2 napada, ovisno o tome kako iskoristite efekt.


Unicore

Upotreba ove karte je jako komplicirana u puno slučajeva, ali kad radi, onda radi. Uvijek se gleda broj karata u ruci na rezoluciji efekta, pa ako protivnik discarda neku kartu za njen efekt, ali to izjednači broj karata koji imate u ruci, taj efekt će biti negiran. Kao što kažem, nije lako koristiti ovu kartu, ali može okrenuti duelove, najčešće kad oba igrača imaju 0 karata u ruci.

Kudabbi

Isto traži manipulaciju brojem karata u ruci, a ako imate 0, postaje neuništiv. Iskreno, niti jednog ga u testanju nisam prizvao, i ne preporučam da ga igrate, ali tko voli, nek izvoli.

beast

Iako traži sve Earth materijale, nemate problem jer postoji nekoliko jednostavnih comboa za dovođenje ove karte na polje. Odlična je protiv npr. Qliphorta, jer ne dopušta aktivaciju bilo kakvih spell karata, dok god imate deck koji možete millati.

Fitzgerald

Jeftinija, jača verzija Armadesa koja se može oživjeti (i besplatno ako discardate Fabled Cerburrela), ali ima zahtjevniji summoning uvjet. Summona se preko Junk Synchrona.

barkion

Naturia Beast za trapove, radi na sličnom principu, samo banisha karte iz gravea. Obično ga je dosta teže prizvati, ali može se napraviti iz jednog Obedience Schooled ako je potrebno, te ima više ATK.

Leo

Njega igrate samo, i samo, ako igrate Beast King Barbarosa, jer je to najpraktičniji način da ga prizovete. Ne može biti targetan card efektima, pa ako imate nešto što će spriječiti efekte koji ne targetaju (npr. Mirror Force), onda ste sigurni. Najbolje je što ga može oživjeti Ayers Rock Sunrise.


Socuteboss

2 Level 2 monsters
While you control another “Ghostrick” monster, your opponent cannot target this card for attacks. Once per turn: You can detach 1 Xyz Material from this card, then target 1 face-up monster on the field, with ATK less than or equal to the combined ATK of all “Ghostrick” monsters on the field; destroy it, and if you do, that Monster Card Zone cannot be used as long as you control a “Ghostrick” monster.

Ne znam vidite li efekt, pa za svaki slučaj. Prvo, to ime. So cute boss. Stvarno? U svakom slučaju, mogu se lako napraviti dvije u jednom potezu i to znači da možete protivniku stvarno otežati igru. Osim što čiste polje od monstera s manje od 2800 ATK, mogu mu polagano oduzimate monster zoneove. Dok god štitite barem jednu, protivnik ima manje opcija nego vi, i to je zakon. Također, dvije na polju stvaraju lock i štite jedna drugu, slično Number 64: Ronin Raccoon Sandayu.

Sky Cavalry Centaurea

Novi support iz Secrets of Eternity je tako dobar za ovaj deck! Osim što ne umire od borbe, još je jedan način bouncanja protivnikovih karata, a nema nikakve posebne uvjete za priziv. 2000 ATK je sasvim solidno, nećete pokupiti puno battle damagea. Karta je vrijedna svog ultra rare rariteta.

Gachi Gachi Gantetsu

Oh, sjećam se kad je ova karta prvi put izašla, svima je ideja rank 2 xyza bila smiješna, ali u ovom decku karta ima nekog potencijala. Može preživjeti na polju neku vrijeme i pojačava sve monstere na polju, što uključuje i Sandayu tokene, čime im daje mogućnost prelaska protivnikovih monstera čiji su ATK kopirali.

Daigusto Phoenix

Služi za OTK-anje, buffa samog sebe, može biti jako dobar u kombinaciji s Tree Otterom, koji ga onad stavlja na 2500 ATK. Također ima i super art.

Downerd Magican

2 Level 4 Spellcaster-Type monsters
During your Main Phase 2, you can also Xyz Summon this card by using a Rank 3 or lower Xyz Monster you control as the Xyz Material. (Xyz Materials attached to that monster also become Xyz Materials on this card.) This card gains 200 ATK for each Xyz Material attached to it. If this card attacks a Defense Position monster, inflict piercing battle damage to your opponent. If this card attacked or was attacked, after damage calculation: Detach 1 Xyz Material from this card.

Svi drugi xyzovi u ovom decku su rank 2, pa je nije problem dovesti na polje (ali samo u main phaseu 2). Piercea sa 2700 ili, češće, 2500 ATK, pa je odlična za pokeanje protivnika i prelazak preko problematičnih stvari. Ima dobru sinergiju sa Sandayu tokenima, jer iako ona gubi ATK, oni ne gube.

Deck

Monsters: 19
3x Baby Raccoon Ponpoko
3x Baby Raccoon Tantan
3x Valerifawn, Mystical Beast of the Forest
2x Kalantosa, Mystical Beast of the Forest
2x Wind-Up Kitten
2x Fabled Cerburrel
1x Beast King Barbaros
1x Junk Synchron
1x Tree Otter
1x Thunder King Rai-Oh
 
Spells: 11
3x Obedience Schooled
3x Ayers Rock Sunrise
3x Mystical Space Typhoon
1x Raigeki
1x Snatch Steal
 
Traps: 10
2x Fiendish Chain
2x Black Horn of Heaven
2x Mirror Force
1x Torrential Tribute
1x Bottomless Trap Hole
1x Solemn Warning
1x Compulsory Evacuation Device
 
Extra: (7|8)
3x Number 64: Ronin Raccoon Sandayu
2x Ghostrick Socuteboss
1x Sky Cavalry Centaurea
1x Daigusto Phoenix
1x Naturia Beast
1x Naturia Barkion
1x Fabled Unicore
1x Armory Arm
1x Leo, the Keeper of the Sacred Tree
1x Goyo Guardian
1x Frozen Fitzgerald
1x Junk Warrior
 

Najbolji način za pobijediti protivnika mu je oduzeti opcije da uzvrati vlastitim comboima. Zato se mogu ubaciti i stvari poput Effect Veilera, Breakthrough Skilla, Horn of the Phantom Beast, čak i Macro Cosmos (a onda i Dimensional Fissure u spellove), kako bi se što više counterala meta. Glavni play u decku je korištenje Obedience Schooled i rađenje comboa iz toga, ovisno o situaciji. Primjer jednog comboa je kad imate Obedience Schooled i jednog lv 2 beast monstera u ruci. Ovisno o atributu i tome je li tuner ili ne, summonate earth lv 2 beast monstere i Valerifawna s Obedience Schooled i normal summonate lv 2 beasta kojeg imate u ruci. Overlayate 2 beasta za Number 64: Ronin Raccoon Sandayu i iskoristite njegov efekt da dobijete jednog tokena. Synchroate Valerifawna, earth lv 2 beasta i tokena za Naturiu Beast i combo na polju završavate s: Number 64: Ronin Raccoon Sandayu i Naturia Beast. To znači da možete negirati protivnikove spellove i da je Sandayu nedodirljiv dok protivnik ne prijeđe preko Naturia Beasta. Što je najbolje, samo su 2 karte potrebne za ovaj combo, pa još možete setati back row i štititi ono što imate. Iz samo Obedience Schooled i Ayers Rock Sunrise se može napraviti jak combo koji može ubiti protivnika. Obedience Schooled ide po nekog lv 2 beasta, Tree Ottera i Fabled Cerburrela. Zadnju dvojicu synchroate u Falbed Unicorea, vratite Ottera s Ayers Rockom, dignete Unicorea na 3300 ATK Otterovim efektom, overlayate Ottera i lv 2 beasta kojeg ste prizvali s Obedience Schooled u Number 64: Ronin Raccoon Sandayu. Napravite tokena od 3300 ATK i imate 7600 damagea na polju.

Sve ovo je bilo bez normal summona, pa možete normal summonati bilo kojeg monstera koji će vam omogućiti da prijeđete 8000. Još jednom, combo od 2 (ili 3 ako normal summonate) karte koji može biti poguban za protivnika. Ako imate Beast King Barbarosa u ruci, možete s Obedience Schooled uzeti 2 beasta koja ćete overlayati i nekog tunera (Valerifawna ili Cerburrela), NS Barbaros i synchro u Leo, the Keeper of the Sacred Tree. Overlayate druga dva beasta u Number 64: Ronin Raccoon Sandayu i napravite tokena s 3100 ATK. Uglavnom, puno comboa u decku se vrti oko Obedience Schooled, a sve ostale su neki mini playevi s Valerifawnom i Ayers Rock Sunrise. Važno je imati dobar trap line-up, ne mora čak ni biti velik, i to je to, možete početi igrate rakune.

 


Pros:

  • Dobra kontrola nad poljem i protivnikom.
  • OTK potencijal, ima načina da prijeđe i najjače bossove.
  • Sandayu lock je nepremostiv za deckove koji ne igraju karte koje banishaju ili bouncaju.

Cons:

  • Većina main deck monstera su slabi, loši pullovi i Vanity’s Fiend/Emptiness uništavaju deck.
  • Predvidljiva strategija, Sandayu lock se može probiti ako se dobro sidea.
  • Jedan od glavnih monstera je Flip. Nobleman of Crossout i gg.

To je sve za ovaj deck! Nadam se da ćete mu dati šansu, ako zbog ničeg drugog, onda zbog tog što su monsteri tako slatki. Uživajte!

3 komentara

  1. Sve je dobro samo šta je napisa da se naturia Barkion može napravit iz obidence schooleda šta nije istina jer nakon šta se odigra obidience schooled do kraja poteza ne mogu bit specijalno prizvana čudovišta koja nisu beast. Naturia Barkion je dragon. Ali ostatak članka svaka čast.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.