Najdetaljnija analiza Gravekeeper’s decka by white dragon

necrovalley

Kako nam se meta March2011 privodi kraju, tako su sve jasniji najbolji deckovi u ovoj meti. Uz Tengu Plant deck, jedan od najneugodnijih deckova danas je definitivno i Gravekeeper’s deck. Slijedi najdetaljnija analiza Gravekeeper’s decka na ovim prostorima. Mislim da ću si počet davat nagrade zbog ovakvih analiza.

 Izlaskom novih edicija koje su donesle nove gravekeeper karte totalno je uzdignut jedan užasno stari deck koji se pojavio izlaskom edicije Pharaoh Guardian, još početkom prošlog desetljeća. To su karte poput Gravekeeper’s Recruiter, Descendant i Gravekeeper’s Stele. Jedan od najboljih dokaza za to da ovaj deck danas „rastura“ jest to da je bio u Top4 na europskom prvenstvu u Madridu ove godine. Te naravno činjenica da ga je i moja malenkost igrala. ^^

No pređimo na stvar, kakav je to deck, oko čega se bazira. Bez razmišljanja, deck koji se vrti oko blagodati koje pruža field spell karta – Necrovalley. Daje 500 napada i obrane svim gravekeeper’s monsterima + karte u graveu ne mogu biti targetirane niti maknute iz igre. S obzirom da najbolji gravekeeper’s monsteri imaju oko 1500 napada, te Gravekeeper’s Spy 2000 obrane, sa dodatnih 500 bodova postaju sila sa 2000 napada (2500 obrane) koju spuštate običnim summonom (ili setanjem). Dan danas nije baš ugodno kada vam protivnik spusti takve monstere bez problema, a osobito ako još ima karata kojima ih štiti. Naravno, uz sve to, u mnogo slučajeva karte poput Monster Reborn, Chaos Sorcerer, Pot of Avarice, postaju totalno beskorisne. Možemo zaključiti što se toga tiče da je baza Gravekeeper’s decka monsteri sa visokim napadom i eventualnim pretvaranjem opponentovih karata u beskorisno smeće.

Što se tiče karata, danas su srž decka sljedeće karte:

1 Gravekeeper’s Assailant
3 Gravekeeper’s Recruiter
3 Gravekeeper’s Descendant
3 Gravekeeper’s Commandant
3 Gravekeeper’s Spy

3 Necrovalley
2 Gravekeeper’s Stele
2 Royal Tribute

Assailant je Gravekeeper svojim napadom može switchati poziciju drugog monstera, a većina današnjih monstera nema obranu veću od 2000 stoga će redom silovati većinu monstera. Recriuter je glavni „dobavljač“ Gravekeepera iz decka u hand bilo kada i bilo gdje, jedina mana mu je što ne može hvatati Spya zbog prevelike obrane. Kada smo već kod Spya, on je Bog u ovom decku, sa 2500 obrane malo tko ga može zgaziti, a kada se flipa dovodi na polje bilo kojeg Gravekeepera iz decka, s njime je najlakše praviti prednost nad protivnikom. Descendant je onaj koji ćeprodati svoje vlastite kolege Gravekeepere za uništiti bilo što na polju, jedini je Gravekeeper koji može uništiti nešto efektom i poprilično je važan u ovoj priči. Commandant je pak onaj koji gotovo nikad ne vidi polje, njega se uglavnom discarda za pronaći Necrovalley iz decka, ako i dođe na polje, to je uglavnom loš znak. Voliobih samo privući pažnju na to da oni nemaju svoga tunera te da se Synchro monstere uglavnom ne vidi na polju kod ovog decka.

Odmah da istaknem važnost Recruitera: radi odlično sa Descendantom koji ga može tributati za uništiti bilo koju kartu na polju, a Recruiter tako dobi svoj efekt da doda u ruku jednog Gravekeepera (najčešće drugog Recruitera ili Commandera kojeg se zatim discarda za Necrovalley) te se na taj način stvara odlična prednost nad protivnikom. Jedan od najboljih Gravekeeper’s mehanizama uz onog sa Gravekeeper’s Spyom i Descendatom.

Što se tiče spell karata, tri Necrovalleya su obavezna, a uz to su još obavezna dva Royal Tributa. Ako započnete prvi turn sa ovom kartom, imate poprilične šanse da ćete dobiti duel. Ona discarda sve monstere iz ruke oba igrača. Čak sam i ja bio toliko bezobrazan da sam u nekoliko navrata protivniku skinuo četiri monster karte iz handa prvi turn što je dovelo do toga da je protivnik gotovo odmah predao. Uz njih, tu su još obavezna dva komada Gravekeeper’s Stelea koji su glavni reciklatori monstera u decku jer na njih efekt Necrovalleya ne djeluje.

Pogledamo li, to je jako dobra srž decka. Ima alate za swarm, recriutanje, destroyanje, high attackere, searchere (tražilice), reciklatore, bumpanje napada i obrane, reciklatora i potencijalni instant win (Royal Tribute).

Jedino što mu još nedostaje jest nešto obrane i protekcije koja se uglavnom postiže mnogim trap kartama i nekim spell kartama kao što su:

1 Dark Hole
1 Book of Moon

3 Dimensional Prison
1 Mirror Force
1 Torrential Tribute
1 Solemn Judgment
2 Solemn Warning
2 Bottomless Trap Hole
2 Seven Tools of the Bandit
1 Royal Opression

To su uglavnom karte za negaciju efekata i summona te karte za protekciju svojih monstera, tj. micanje opponentovih monstera kako bismo si napravili put do napada na životne bodove. Sada se već počinje stvarati jasnija slika o Gravekeeper’s decku. On je uglavnom beatdown deck kojemu mnogo znači napad. Osim sa Gravekeeper’s Descendenta oni nemajuu removera, a niti on baš nije samostalan i nije se dobro oslanjati samo na njega. Zbog toga ima mnogo trap karata koje imaju zadatak micanje opponetovih karata sa polja. Dimensional Prison, Bottomless Trap Hole, Solemn Judgment, Solemn Warning, Dark Hole (…) glavne su karte koje će osigurati da se na protivničkoj strani polja ne „stvori“ neki monster poput Cyber Dragona ili Colossal Fghtera kojeg se Gravekeeperi sami neće moći rješiti. To je zapravo cijela Filozofija Gravekeeper’s decka: imaju poprilično dobar način funkcioniranja koji se oslanja na Necrovalley i swarm Gravekeepera što dovodi do jako dobre kontrole polja i tako nameće svoj tempo igre. No u slučaju da se pojavi neka zapreka koji oni sami ne mogu rješiti dolaze trapovi i spellice koje će počistiti polje od takve napasti. To osobito primjetite kada igrate protiv drugog Gravekeeper’s decka i shvatite da vam je najbitnije tko ima monstera sa najvećim napadom na polju. Napomena: Ako igrate Royal Opression, imajte na umu da vam može negirati efekt Gravekeeper’s Sypa, stoga oprezno s time.

Uz već navedene karte, u Gravekeeper’s decku još se mogu uklopiti sljedeće karte:

2 Effect Veilera
1 Blackwing – Gale the Whirlwind
1 Malefic Cyber End Dragon
1 Malefic Stardust Dragon
2 Deck Devastation Virus
2 Compulsory the Evacuation Device
2 Fiendish Chain
1 Mind Crush
3 Pot of Duality
2 Gozen Match
2 Mystical Space Typhoon

Ovo su neke od karata koje mogu naći mjesto u decku, igrač si sam odredi svoj stil igre. Npr, Gale je dobar zbog efekta da preopolovi napad i još k tome je tunner što znači da Gravekeeperi mogu korisitit Synchroe, što inače nebi mogli. Malefic Cyber End Dragon savršeno se uklapa u priču sa monsterima velikog napada, a uz njega dobro ide Deck Devastation Virus i sl. Ovisi o igraču kakav točno stil Gravekeepera želi igrati.

Prijeđimo na malo praktičniji dio Gravekeepera. Probajmo si zamisliti idealan hand, tobi vjerojatno dio Spy, Commandant, Royal Tribute i recimo tri trap karte koje se mogu setati (npr Solemn Judgment, Mind Crush i Dimensional Prison). Idealan play bio bi vjerojatno discard Commandant za Necrovalley koju se aktivira, set Spy i tri trapice te aktiviranje Royal Tributa. To je odličan početak za ovaj deck, Necrovalley je na polju, Spy čeka da ga se flipa, trapice štite od neugodnih stvari, a Royal Tribut je pokupio sve monstere u opponentovom handu, a Mind Crush će totalno razoriti opponentov hand još. Nema teorije da se protivnik izvuče iz takve situacije.

Naravno, to je dobar hand, osobno mi se dešavalo da sam u nekoliko navrata pokupio tri necrovalleya sa Commandantom ili sve trapice bez monstera ili pak obrnuto. Postoji šansa da se zalomi neki užasno loš hand kod kojeg vam treba čudo da se izvučete, ali neki će vjerojatno reći da jednostavno ne znam mješati deck.

Kako se suprostaviti Gravekeeper’s decku? Pa definitivno im se nesmije dozvoliti da uspostave kontrolu nad poljem i nametnu svoj tempo igre. Što znači, igrati što više monster removala i nešto za maknuti Necrovalley sa polja te monstere sa visokim napadom kao što je Cyber Dragon npr. I naravno, molite se da vam hand bude zeleno-ljubičast kada vam opale Royal Tribute.

Što još reći… hm, neki zaključak. Gravekeeper’s deck bez problema se danas može nositi i sa najzahtjevnijim deckovima. Svojim monsterima sa 2000 napada i agresivnošću zadavati će glavobolje mnogima, Necrovalley će mnoge karte učiniti totalno beskorsnima, a njihove trap karte onemogućiti vam ikakav normalan potez. Stoga oprezno s njima. Naravno, Gravekeeperi nisu savršen deck te im se neke pute zna desiti da loše povuču ili da igrač ne promisli dobro o svojem potezu te napravi grešku. Umjesto da se brinete oko vojske Synchro monstera, kod Gravekeepera morat ćete se brinuti samih Gravekeepera kao što im i ime govori.

Jao što sam dobar, analiza decka u tri stranice. Moram si dati neku nagradu. 🙂

wd

white dragon

Glavni urednik Yugioh Planet portala i državni prvak 2007. godine.

7 misli o “Najdetaljnija analiza Gravekeeper’s decka by white dragon

 1. uz tengu plant i gk-ove i blackwingsi su opasni :/ nije ugodno kad vam neprijaterlj pozove galea,boru i neki blackwing + mogući synchro summon u prvom potezu -_-

 2. hhehe kako normal deck podere gravekeeperse ko iza sale ozbiljno ti kazem ja imam normal deck kojeg ja tako zovem al rastura graveekeperse

 3. Super! Ima još nekih stvari koje bi trebalo nadodati i nekih stvari koej bi trebalo maknuti (čitatelji ovog sitea su uglavnom početnici). I moj report ima više stranica 😛

 4. halo map movie sunglasses expert choice careers guidance r51 モンクレール 通販
  seaman cradeling small girl during storm oil painting by someone named robart tlpacpsu002 tie caddy dvd new baby monitor UGG On Sale
  pulaski furniture pany office desk furniture how to apply pink just like a pill wa cintiq Beats ヘッドホン
  star ocean 2 cobalt chevy knuckle head rear end gear office table pgl985uc red fern grows kenwood kdc mp332

 5. di je nesto wonder wand?? u combu sa recruiterom vuces dve i trazis recruitera il kaj ti vec treba…

 6. da ne spominje 500 napada za npr. descendanta, to gazi cyber dragona i mnoge druge, npr onaj mermail iritantni

 7. Vidim da ima dosta prepiranja o starim deckovima pa sam ja odlučio komentirati neki i moram ga pohvaliti glavna fild spell karta ubja marco cosmos deckove to je karta koja je izašla u legendary colection 3 Yugi’s world ito kao ultra rarica i svako bi trebao jednu takvu u sidu da ukloni marco cosmos deckove ko od šale ! preporučam tu kartu svakome

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.