Fluffal/Edge Imp/Frightfur Deck

Jednostavnosti radi, ovaj deck odsad nadalje zovem Fluffali. Radi se o combo decku baziranom na fusion summonanju. Main deck monsteri su Fluffali i Edge Impovi. Fluffali su plišane igračke, slatki i sve to, i sami po sebi slabi. Edge Impovi su… Uh, demonsko nešto. Škare, kružna pila, lanci za bicikl (?!?). Poanta je da svi Frightfur monsteri u pravilu zahtijevaju Fluffal i Edge Imp monstera i ta se kombinacija u artu manifestira kao plišane igračke izmrcvarene spomenutim alatima. sp00ky stuff


 

Ako vas moj traljavi opis archetypea nije otjerao, idemo na glavne karte.


Fluffal Dog je glavni main deck monster. Searcha Fluffala ili Edge Imp Sabres. Nažalost, sve pre-NECH karte specifično spominju Edge Imp Sabres u efektu. Ne znam jesu li originalno planirali uopće proširiti archetype. Poanta je da pas traži, ima 1700 ATK što i nije baš impresivno, ali je najjače što imate u main decku. Igraju se 3 jer su konzistencija i +1 playevi sve u ovog igri.

Fluffal Owl je prva karta kod koje se vidi nešto neuobičajeno za fusion archetypeove: integracija sa spell kartom Polymerization, OG kartom za fuzije. Taj search efekt je dosta važan i sova je uz psa najčešći normal summon. Ovaj drugi efekt je koristan ako sovu povučete kasnije u gameu i nemate, ne možete ili ne želite trošiti 3. Poly. Igraju se 1-2, ovisi o nekim drugim kartama.

Da ne seta Toy Vendora koji je jako važna karta, Fluffal Bear se ne bi uopće igrao. Ali seta Toy Vendora. Zato se igraju 3. Drugi efekt je ćete jako rijetko koristiti, ali imajte ga na umu.

Fluffal Wings je OP. Ovo + Fluffal Bear je +1 play koji vuče dvije nove karte i searcha 1, najčešće psa koji onda searcha još jednu i +2 prvi potez. 2 su taman za više efekata, a da ne brickaju.

Fluffal Sheep je inherent special summon (protivnik ne može chainati Maxx “C”) i ima dosta dobar efekt (na koji se Maxx “C” može chainati). Reciklira jednog Edge Impa i vraća jednog Fluffala u ruku, najčešće psa ili sovu za efekt sljedeći potez. Karta je jako podcijenjena, 2 su idealne.

Fluffal Mouse je jedini foilani Fluffal. Volio bih reći s razlogom, ali ovisi o vama hoćete li ga igrati ili ne. Sam po sebi je +2, omogućava jako puno materijala za neke fuzije i ima krafnu (!!!), ali osim toga je slab i zna brickat. Također traži normal summon. 0, 2 ili 3, testajte pa vidite.

Fluffal Rabbit i Cat se igraju na 1, a dosta ljudi igra samo jednog od njih dvoje. Reciklaža je IN u 21. stoljeću, ja volim obje karte jer card advantage, pa vi kako vam se sviđa.

Svi ostali plišanci su loši. 🙁


 

Edge Imp Sabres je prvi Edge Imp monster i ok je. PSZ efekt nije ništa posebno, povremeno forsira neki play sa Toy Vendorom i može spasiti game, ali ne koristite ga tako često. Većinu vremena ga diže Fluffal Sheep i koristi se kao materijal za Tigera i Wolfa. 2 su dovoljna, ali mogu se igrati i 3. I fun fact, ovo je jedan od Edge Impova koji je cenzuriran u TCG-u. Japanski art je imao, pazite sad ovo, oštrice škara u artu!

Edge Imp Chain je puno važniji od Sabresa. Ako nekim čudom s njim napadate, traži još jednog sebe, inače kad je poslan u grave iz handa ili s fielda traži Frightfur kartu – Fusion ili Factory, o njima kasnije. Obavezno 3, jer su Factory i Fusion potrebne za OTK.

Ostali Edge Impovi su beskorisni.

Od monster supporta tu je još i King of the Swamp. Stara karta, ali puno pomaže ovom decku. Može searchati Polymerization ili glumiti da je Edge Imp Chain/Sabres/Saw (a ovaj zadnji se ne igra, pa je ovo jedini način da spustite Lea). Taj efekt radi i u handu i u graveu, stvarno mu nema ravnog. Obavezno 3. Ako nemate 3, onda igrate više od 1 Fluffal Owla.


 

I napokon fuzije! Frightfur Tiger ima ubitačan efekt: koliko materijala potrošite na njega (nema ograničenja), toliko karata na polju možete targetati i uništiti, i to ne samo protivnikovih. Mrtve karte, Vendori i Factoryi od kojih želite search itd. Također može boostati cijeli field za ogromnu količinu napada. Istina, daje ATK samo Frightfurima, ali 300 za svakog Fluffala i Frightfura se brzo skupi. Većinu duelova nećete spustiti niti 2, pa je to vjerojatno najbolja brojka istih u extri, ali ih možete igrati i 3.

Frightfur Sabre-Tooth je najvažnija combo fuzija u ovom decku. Istina je da traži Frightfur monstera kao materijal, ali to nadoknađuje svojim efektom koji istog tog Frightfura odmah reciklira. 400 svim Frightfurima na polju isto nije mala stvar, lako se prijeđe 3k s nekim monsterima. I onda još ne može umrijeti s 3+ materijala, što je ako lako za ostvariti. 2 sigurno, može 3 ako igrate Sabre-Tooth turbo.

Frightfur Sheep je po mom mišljenju najjači Frightfur i razlog zašto je deck tako dobar i može gaziti dosta stvari. Armades efekt ne da floating monsterima efekte, što znači da se lako nakupi advantage nad protivnikom. Bonus je što se besplatno revivea jednom po potezu, pa je možete i zabiti u nešto s više napada, Sheep se vrati s 2800 i onda gazi. 2 se igraju, 3 ako nađete mjesta ili ako igrate 3 Instant Fusiona.

Frightfur Wolf je OTK. Za njega kao da je napravljen Frightfur Fusion. Potroši koliko možeš materijala da spustiš Tigera koji počisti polje od svega što može spriječiti OTK i onda Frightfur Fusion po Wolfa s 4 materijala za game. Isto 2, za svaki slučaj.

Frightfur Leo je u pravilu beskoristan i skoro nikad ga nećete spustiti, ali onaj mali broj situacija u kojima vam je jedini out za nekog beatera je razlog zašto je ipak tu. Edge Imp Saw se ne igra, pa ga prizivate s King of the Swampovim efektom. 1, ali vrijedan.

Frightfur Beara stvarno nećete nikad spustiti. NIKAD. Uvijek postoji bolja opcija. Zašto se onda igra? Jer mu je na listi materijala Fluffal Bear, što znači da ga možete tražiti s Fusion Reserveom. Isto 1. Tehnički ga koristite puno češće nego Lea. :^)

Frightfur Chimeru po meni ne vrijedi igrat. Je jaka ako je spustite, ali jedini realan način da dođe na polje je Frightfur Fusion na 3 Frightfura u groblju jer toliko ludi da se minusate s onima na polju valjda niste. OTK format, karte koje zahtijevaju previše setupa ne valjaju.


 

Toy Vendor je glavna spellica u decku. Ne čini se tako dobrom, oslanja se na sreću, ali se to da izbjeći stackanjem sa Sabresima (ili ne korištenjem efekta ako ne morate). Puno je lakše i korisnije gledati na njega kao na nešto što možete ubiti Wingsima ili discardati kao cost za nešto i dobiti search. Seta ga Bear, igraju se 3.

Polymerization je skoro dio archetypea i nema se puno o njoj reći. 3 komada.

Jedan od search targeta za Edge Imp chaina je Frightfur Fusion. Miracle Fusion efekt, nema ljepšeg od free summona. Igraju se 3 jer se deck dosta oslanja na ovu kartu da završi game.

Frightfur Factory je već na području techa. Osobno igram 1 jer zna biti korisna, searchable je i, na koncu konca, ako je sam ubijem Tigerom ili Fairy Windom mi vrati jedan Frightfur Fusion što opet omogućava barem jedan dodatan fusion summon.

Instant Fusion je staple posvuda. Ovdje se igra jer je Frightfur Sheep target i omogućava jako lakog Sabre-Tooth + Sheepa na polju. Također zbog ovog ubacite 1 Nordena u extru. 2 Instanta su dovoljna, može i 1, ali tad postaje top deck karta, a ne nešto na što se možete osloniti u comboima.

Jedini ne-staple trap je ovo. Možete ga zamijeniti s Fusion Conscription ako vam srce tako želi, ali ne preporučam. Iako ne morate čekati potez, nećete dobiti efekte čega god searchate. To je u redu za Edge Imp Sabres, nije u redu za Fluffal Beara i Edge Imp Chaina. Igram 3 Reservea, može se komotno i 2.

Ok, to su kao karte u decku. Nije to sav moguć support, niti su sve karte iz archetypea, ali su jedine koje su važne. Evo sad primjer deck liste (ne one koju ja igram, moja je ipak prilagođena localsima na koje idem, ovo je bolji uzorak na kojem možete raditi).

Monsters: 23

3 Fluffal Dog
3 Fluffal Bear
3 Fluffal Mouse
3 Edge Imp Chain
3 King of the Swamp
2 Fluffal Sheep
2 Fluffal Wings
2 Edge Imp Sabres
1 Fluffal Owl
1 Fluffal Rabbit

Spells: 14

3 Polymerization
3 Frightfur Fusion
3 Toy Vendor
2 Instant Fusion
1 Galaxy Cyclone
1 Frightfur Factory
1 Raigeki

Traps: 3

3 Fusion Reserve

Extra: 15

2 Frightfur Tiger
2 Frightfur Sabre-Tooth
2 Frightfur Wolf
2 Frightfur Sheep
1 Frightfur Leo
1 Frightfur Bear
1 Elder Entity Norden
1 Sky Cavalry Centaurea
1 Abyss Dweller
1 Gagaga Cowboy
1 Castel, the Skyblaster Musketeer

Ovo je otprilike lista s kojom je onaj tip toppao ARG turnir u New Yorku, uz neke manje izmjene poput dodavanja Instant Fusiona i Frightfur Factorya. Od tud i ona Ciklona koja vrijedi puno $. Njegova logika za to je bila da si ubiješ setani Vendor ako brickaš, ali ne znam, stvar se ne može chainati. Radije bih umjesto toga i miševa ubacio MST-ve i/ili Fairy Windove koji smetaju skoro svakom decku u meti, ali neću raspravljati s uspjehom. Uostalom, ovo je primjer deck liste, ne nešto čega se morate strogo držati. Deck se upoznaje kad ga slažete i još više kad ga igrate.

E sad, neke korisne stvari za znati. Ima ih dosta, ipak je ovo combo deck, pa da napokon krenemo s tim. Možda dodam još kasnije, ali više se ne sjećam ni što sam sve dolje napisao, tako da kad se sjetim nečeg ne znam jesam li već zapisao ili ne, a ne da mi se provjeravati. 🙂

Fluffal Dog i Fluffal Owl dobiju efekt samo kad su prizvani iz handa. Zato se ne igraju stvari poput Call of the Haunted (što ionako samo smeta u combo decku) i Suture Rebirth. Ako ih možete special summonati s Vendorom, napravite to.
Edge Imp Chain dobije efekt samo kad u graveu završi s polja ili iz handa. Kao fusion material je u redu. Kao žrtva napada je u redu. Kao Foolish Burial ili Xyz material nije u redu.
Kombinacija bilo koje 2 od sljedeće 3 karte omogućava isti play: Fluffal Dog, Fluffal Bear, Fluffal Wings, a to je onaj opisan gore kod Fluffal Wingsa. Plusevi!
Fusion Reserveu/Conscriptionu su dostupni Edge Imp Chain (Frightfur Sheep), Edge Imp Sabres (Frightfur Tiger, Wolf i Bear), Edge Imp Saw (Frightfur Leo) i Fluffal Bear (Frightfur Bear). Edge Imp Saw se ne igra jer je loš, pa to ostavlja samo 3 opcije za search, ali i to je puno, jer su Edge Impovi ključni za sve fuzije.
Toy Vendor će dobiti efekt neovisno o tome kako je poslan u grave. Ako imate npr Fluffal Beara i Toy Vendor u ruci, Bear eff da seta Toy Vendor, aktivirate taj setani Toy Vendor i discardate onaj iz handa za cost. Ako vam se posreći imate +1, inače samo dobijete search discardanog Toy Vendora.
Frightfur Factory može za svoj efekt banishati Polymerization, Instant Fusion i Frightfur Fusion. Frightfur Fusion uvijek banishati prvi za slučaj da Factory nekako umre. Mogući play s Instant Fusionom je: Instant Fusion SS Frightfur Sheep. Factory eff banisha Instant, fusea Frightfur Sheep i nekog Fluffala/Edge Impa, po mogućnosti 2 u Sabre-Tootha koji onda revivea Frightfur Sheep koja normalno ima svoj efekt i sve.
Fluffal Rabbit može vratiti materijal koji je korišten za fusion summon u isto vrijeme kad i on.
Dobar combo prije fusion summonanja Frightfur Tigera/Wolfa, ako ga možete izvesti: Dog i Sheep/Sabres u ruci i bilo koji fusion spell. NS Dog, search Sabres/Sheep, koji god od ta dva vam fali. SS Sheep, eff vrati Doga u hand kao cost, SS Sabres iz handa. Naravno, bolje je samo NS Dog, traži Sheep i Sheep diže Edge Impa iz gravea ako postoji ta opcija. Poanta je da reciklirate psa za sljedeći potez i održavate card advantage.
Frightfur Sabre-Tooth se može prizvati sa samo 1 dodatnim Fluffalom, ali onda neće biti imun na borbu i uništenje efektima. I dalje je dobro ako idete na OTK jer ih možete prizivati jednog za drugim.
Frightfur Sheep, zbog svog efekta, ne dopušta mnoge efekte koji se inače aktiviraju u damage stepu. Fire/Ice Hand, FLIP efekti, Mirror Force/Dimensional Prison itd. Napadajte bez straha od Honesta.
Frightfur Sheep se može reviveati samo ako je uništena protivnikovim efektom. Dakle ako umre od Instanta u end phaseu, ne vraća se. Ako je ubijete Tigerom ili TT-om, nećete je dobiti nazad s 2800 itd.
Možete kontrolirati samo jednog Frightfur Tigera na polju. Piše u efektu i trebalo bi biti jasno, ali obično ljudi znaju zaboraviti na takve stvari. Možete Book of Moonati onog na polju i prizvati novog, ali ako se onaj settani flipa, uništi se odmah.
Isto tako piše u efektu, ali ovo još više ljudi zaboravi: Frightfur Wolf mora koristiti materijale koji pišu na njemu. Nema King of the Swampa za Edge Imp Sabres. Moraju biti škare i neki Fluffal. Edge Imp Tomahawk može zamijeniti škare jer si mijenja ime, ali on se u pravilu ne igra.
Pros:

+ jeftin deck, skoro sve u main decku je common/rare
+ dobri meta match-upi (pogotovo Kozmo)
+ meta nema puno fusion deckova, nema toliko side-deck hatea

Cons:

– postoji neki skill cap sa svim tim comboima
– main deck monsteri su slabi, dobro odigran floodgate ili niz trapova može sravnat ovaj deck sa zemljom
– brickovi se događaju svim deckovima, tako i ovom
I to je to. Ako ste čitali svaki paragraf do ovog, kapa dolje. Nadam se da ste nešto naučili, eventualno se zainteresirali za deck i potičem vas da ga testate online, ako ništa, barem da vidite kako deck radi i znate što očekivati ako ikad budete igrali protiv njega. Uživajte!

railz0

Monarchsi moraju umrijet.

Jedna misao o “Fluffal/Edge Imp/Frightfur Deck

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.