Chainburn, još jedan tier 1 deck

Još jedan Tier 1 deck u formatu sept07, novi burn, chain burn!

Monsters: 3
2x Lava Golem
1x Morphing Jar
Spells: 11
3x Tremendous Fire
3x Chain Strike
3x Poison of the Old Man
1x Graceful Charity
1x Scapegoat
Traps: 26
3x Accumulated Fortune
3x Secret Barrel
3x Just Desserts
3x Ojama Trio
3x Jar of Greed
2x Fire Darts
2x Reckless Greed
2x Waboku
1x Dimension Wall
1x Gravity Bind
1x Ring of Destruction
1x Magic Cylinder
1x Threatening Roar
Side: 15
3x Mystical wind Typhoon
3x Offerings To The Doomed
3x Solemn Judgement
2x Exiled Force
1x Lava Golem
1x Mystical Space Typhoon
1x Torrential Tribute

Prva reakcija većine koji će ovo čitati je vjerojatno:”Što je ovo pobogu?!”, no deck nije toliko čudan a ima dosta velika postignuća unatoč tome što je bio očekivan i što su mnogi bili spremni na njega(2 ovakva decka na posljednjem SJCu). Naime, kao što vidite, većina karata u decku radi barem 1000 damage ili je CHAINABILNA, to je ključna riječ, što više chainanja to više karata(Accumulated Fortune) i više štete(Chain Strike).

Naravno ovaj deck nije nimalo lako igrati jer se svaki krug(ili gotovo svaki) treba pomno planirati chain i efekte svih chain linkova.
Važan dio efekta Accumulated Fortunea, Mystical Wind Typhoona(side) i Chain strikea je da se ne mogu aktivirati ako u chainu postoji više karata istog imena, što je ključno.

Također, za one koji ne znaju kako složiti pravilan chain dodat ću ovo sekciju, oni koji znaju neka je slobodno preskoče(oni koji MISLE da znaju neka svejedno pročitaju):
“Chainati” kartu znači odgovoriti njezinom aktivacijom na aktivaciju neke druge karte i na taj način doći do nekog vida prednosti, bilo u broju karata ili nekog drugog pozitivnog efekta.
Zadnja karta koja je aktivirana u chainu će prva dobiti svoj efekt, što znači da chain rješavamo od kraja.

Npr:
Player A:aktivira Mirror Force kao odgovor na napad playera B
Player B: na aktivaciju Mirror Forca odgovara aktivacijom Royal Decreea
Player A: na aktivaciju Royal Decreea odgovara aktivacijom Mystical Space Typhoona na Royal Decree.

Primjenjujući pravilo da se chain rješava od kraja događa se sljedeće:
Zadnji chain link je Mystical Space Typhoon prema tome on dobiva efekt i uništava Royal Decree.
Tada na red dolazi efekt Royal Decreea, no kako je Decree uništen a Continous trap karta je, ne dobiva efekt, prelazimo na efekt Mirror Forcea i uništavamo monstere kojima je player B napao. Nadam se da vam je sad chainanje malo jasnije, ukoliko nije analizirajte napisano nekoliko minuta i siguran sam da ćete svi shvatiti.

Dakle, ovo je u stvari brzi burn deck, igra minimalnu količinu monstera jer bi ga oni previše usporili. To je također jedna od prednosti decka, jer danas se u prosječnom decku igra oko 15-20 karata koje su ili monster removali, ili jako ovise o protivničkim monsterima kao Soul Exchange, Brain Control, Cyberi, Enemy controller itd., što je velik broj, zato ste samim ne igranjem monstera praktički negirali pola protivničkog decka, zvuči dobro, zar ne? Tri monstera koja se igraju s Lava Golem, zbog prisutstva Ojama Tria u decku i kao removal za Jinza i Des Wombate kao velike protivnike ovog decka. Morphing jar služi kao draw power i u slučaju nužde. Može promijeniti igru potpuno u vašu korist ako ga odigrate pravovremeno.

Nadalje, spell karte su prisutne u vidu draw powera(karte s kojima vučemo, npr. Graceful Charity) i čiste burn karte poput Tremendous Firea.
Trap karte su, kako god bilo, srce ovog decka jer ih je lako chainati, a same po sebi daju dovoljno burn damagea.

Neki izbori trap karata bi vam se mogli činiti malo čudni, kao npr. Fire Darts. Ta je karta prisutna jer daje dovoljan burn damage(iako je pomalo riskantna), te kako bismo dobili na raznovrsnosti karata za chainanje(karte različitih imena).
Side deck je vrlo važan, pa ga pomno promotrite. Uglavnom ga čine samo karte koje counteraju sve probleme koje ovaj deck može imati(Royal Decree, Jinza, Des Wombate itd.).

Ako protivnik igra Wombate u main bi trebalo staviti trećeg Lava Golema, Exiled i Torrential Tribute, a po mogućnosti i Offerings To the Doomed(koji je najbolji counter Jinzu). Ako protivnik igra decree u mainu ili sideu 3x Mystical Wind Typhoon i 1x Mystical Space Typhoon bi to trebali uspješno riješiti, samo pazite da Wind Typhoon aktivirate dovoljno rano a opet ne prekasno, dajte si vremena da isplanirate potez.

Solemn Judgement je univerzalni counter za sve opasnosti a njega također možete staviti po potrebi(ali pazite na njegov spell speed, koji iznosi 3, jer zbog njegove aktivacije usred chaina nećete moći nastaviti sa chainanjem svojih spell speed 2 spellova i trapove).

To bi bilo to, deck ima dosta velike šanse pobijediti prvu partiju sam po sebi a za druge dvije esencijalan je side deck. Pazite koje karte vadite, jer trebate imati dovoljno burn karata i draw powera u svakom trenutku, Morphing Jar i Fire Dartsi vam trebaju biti prvi na listi za micanje ako osjetite da protivnik ima dobar side deck.

Eto toliko od mene, ovo je moj posljednji article ovdje i nadam se da ste uživali. Želim vam ugodan život,

Sincerely,
Blind Guardian.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.