Blackwing Deck s novim supportom

Blackwing archetype je za ovaj Božić pod bor dobio novi support, zapravo dobar support. Za one koji ne znaju, Blackwing karte su prvo izašle u ediciji Crimson Crisis s jako malo supporta (sveukupno 5 karata), ali su onda kroz Raging Battle i druge nadolazeće edicije dobili gomilu supporta i zbog toga su neko vrijeme bili tier 1 deck, a 2009. su osvojili i svjetsko prvenstvo, koje je tada bilo zatrpano Gladiator Beast deckovima. Svaki Blackwing je nazvan prema nekom vjetru ili drugoj atmosferskoj pojavi, a velika većina su Dark Winged Beast monsteri. Konami je izbacivao novog support monstera svako malo, ali već duže vrijeme niti jedan od njih nije bio vrijedan spomena, osim Zephyrosa, koji je izašao tek 2011. To se sada promijenilo, jer je u japanskom Premium Packu 17 (kod nas će to biti Premium Gold 2) najavljen novi Blackwing support. Proći ću samo kroz one važne karte, nove i stare, jer ne želim da se članak nepotrebno oduži.

Nove karte

Kris

Blackwing – Kris the Crack of Dawn

If you control a “Blackwing” monster other than “Blackwing – Kris the Crack of Dawn”, you can Special Summon this card (from your hand). You can only Special Summon “Blackwing – Kris the Crack of Dawn” once per turn this way. Once per turn, this card cannot be destroyed by Spell/Trap effects.

Winged Beast/Effect

Kris je jednostavno odličan. 1900 ATK beater koji se može zaštititi jednom po potezu. Iako može biti prizvan svojim efektom samo jednom po potezu, ipak je jako dobar zbog visokog ATK-a i uobičajenog Blackwing swarmanja koje lako dovodi do OTK-a. Ako ga normal summonate onda uz Black Whirlwind daje bilo kojeg drugog lv 4 Blackwing monstera u ruku.

Pinaka

Blackwing – Pinaka the Waxing Moon

Cannot be used as a Synchro Material, except for the Synchro Summon of a “Blackwing” monster. During the End Phase, if this card is in the Graveyard because it was sent there from the field this turn: You can add 1 “Blackwing” monster from your Deck to your hand, except “Blackwing – Pinaka the Waxing Moon”. You can only use this effect of “Blackwing – Pinaka the Waxing Moon” once per turn.

Winged Beast/Tuner/Effect

Pinaka je zakon i jedan od razloga zašto je deck odjednom postao konzistentniji. U end phaseu može tražiti bilo kojeg Blackwinga ako je s polja poslana na groblje. Mislim, to je lošija verzija karte Scarm, Malebranche of the Burning Abyss, ali i dalje nije loše. Tuner je, pa je čest combo sa Shurom uništiti monstera, summonati Pinaku iz decka i u main phaseu 2 ići u Blackwing Armor Mastera i onda tražiti nekog Blackwinga u end phaseu. Kad se ta opcija traženja kombinira s Black Whirlwindom na nekim većim monsterima, deck dobiva ogromnu konzistentnost i uvijek ima karte (Kalute) u ruci.

Nothung

Blackwing – Nothung the Starlight

1 Tuner + 1 or more non-Tuner monsters
If this card is Special Summoned: Inflict 800 damage to your opponent, then make 1 monster your opponent controls lose 800 ATK and DEF. You can only use this effect of “Blackwing – Nothung the Starlight” once per turn. During your Main Phase, you can Normal Summon 1 “Blackwing” monster in addition to your Normal Summon/Set. (You can only gain this effect once per turn.)

Winged Beast/Synchro/Effect

Jednostavan summon, oslabljuje protivnikove monstere i radi dmg na special summonu. Može se koristiti kao Gagaga Cowboy za dovršavanje protivnika u main phaseu 2. Fora je u tome što mu se efekt aktivira kad je special summonan, ne synchro summonan, tako da Call of the Haunted, Hawk Joe (karta ispod) i svi revive efekti omogućuju aktivaciju njegovog burn efekta.

Hawk Joe

Blackwing Tamer – Hawk Joe the Jet Black

1 “Blackwing” Tuner + 1 or more “Blackwing” non-Tuner monsters
You can target 1 Level 5 or higher Winged Beast-Type monster in your Graveyard; Special Summon it. During either player’s turn, when your opponent targets exactly this card (and no other cards) for an attack, or with a card effect: You can target 1 other “Blackwing” monster you control that would be an appropriate target; that attack/effect now targets the new target. You can only use each effect of “Blackwing Tamer – Hawk Joe the Jet Black” once per turn.

Warrior/Synchro/Effect

Osim što je jak, ima efekt kojim se može štititi na polju, donekle slično Krisu. Tu je onda i mogućnost swarmanja polja s efektom sličnim Red-Eyes Darkness Metal Dragonu, ali za Winged Beastove. Može summonati Armor Mastera za instantni rank 7 play. Mecha Phantom Beast Dracossack ili Number 11: Big Eye bez problema. Može summonati Nothunga koji onda radi 800 damagea i omogućava još jedan normal summon i nastavak comboa. Naravno, možete uvesti i vlastite techove koje će moći prizvati, dok god ih možete dovesti u grave i ne izgubiti previše resursa dok to radite.

Stare karte

Vayu

Vayu je okosnica nekadašnjeg Vayu Turbo decka koji se oslanjao na bacanje Vayu i drugih Blackwinga u grave kako bi ih Vayu mogao iskoristiti za summonanje Blackwing synchroa. Meni se karta nikad nije previše sviđala, ali može biti korisna u određenim situacijama, iako negira efekt prizvanog monstera.

Gale

Jedan od OG Blackwinga koji je dugo, dugo vremena bio limited. Konami ga je početkom ovog mjeseca vratio na 3. Njegova moć leži u tome što je tuner koji omogućava prelazak preko puno monstera u igri, jer im može trajno prepoloviti napad. Zbog toga je bio i dosta popularan tech u raznoraznim deckovima. U Blackwingu decku može iskoristiti svoj element da bude special summonan. Vjetar koji on predstavlja je pijavica, manji zračni vrtlog.

Blizzard

Level 2 tuner koji je synchro u jednoj karti, Junk Synchron ovog archetypea, ali ne negira efekt, pa može zvati i Galea koji prepolovi ATK nekom monsteru. Nekad (u vrijeme Brionaca) je bio daleko moćniji jer je mogao prizvati Boru/Shuru i na polju vam je super jak synchro, ali ni sad nije loš. Ne treba ga se igrati u previše komada jer, na kraju krajeva, nije niti target za Shuru niti može biti special summonan, ali povremeno se može pokazati korisnim. Nazvan je prema mećavi, jakoj snježnoj oluji.

Kalut

Svojevrstan Honest archetypea, dostupan u 3 komada, iritantan za protivnika i neizostavan u svim Blackwing deckovima. Prednost nad Honestom i drugim kartama sličnog efekta je to što se Blackwing ne mora boriti s monsterom da bi Kalut mogao aktivirati svoj efekt. Može pojačati direktne napade.

Zephyros

Može reciklirati karte poput Call of the Haunted, Fiendish Chain, Field spellove itd, biti lagan rank 4, a njegov uvjet može postati samo 400 dmg-a jer se Blackwing monsteri mogu special summonati opet (osim Krisa i drugih novijih).

Bora

Piercing efekt nije ništa posebno, a još i ima samo 1700 ATK, ali može lako naswarmati polje. Level 4 je za rank 4 xyzove ili levle 7 synchroa s Galeom ili Pinakom. Nazvan je prema buri, vjetru u sjevernom Sredozemlju (aka na našoj obali).

 Shura

Promo karte za booster Raging Battle, jedan od daleko najvažnijih Blackwing monstera. Iako nema onaj efekt da se može special summonati ako kontrolirate još jednog Blackwinga, ipak sa svojih 1800 ATK-a može pregaziti većinu lv 4 monstera da aktivira svoj efekt i malo vam produži battle phase. Može tražiti Vayu, negira efekt, pa Vayu može synchro summonati s polja (ali to i dalje mora biti Blackwing synchro, conditioni se ne mogu negirati). S dolaskom Pinake Shura je postala puno bolja jer stvara laganog lv 7 synchroa u Main Phaseu 2 i omogućava nastavak comboa sljedeći potez.

Sirocco

Nije nužno potreban decku, ali daje više opcija Black Whirlwindu (uključujući i 1900 ATK Krisa) i efekt pobjeđuje mirror match i stvara OTK. Nažalost, jedino vrijeme kada ga želite vidjeti je u̶ ̶z̶o̶r̶u̶ na samom početku ili kad vam je protivnik već uspješno počistio polje, pa ovisi o vama hoćete li ga igrati.

Armor Master

Blackwing synchro koji može biti uništen samo efektima. U suprotnom ne prima battle damage i ne umire borbom. Još može smanjiti napad protivnikovih monstera na 0. Apsolutno okrutno, jer ako nemate neki removal, ova karta vas može uništiti prije nego što dobijete šansu za povratak u igru.

Armed Wing

Shurin veliki brat koji se često koristi za probijanje obrane zbog ATK boosta i pierca. Level 6 je, pa ga je lako prizvati s Blizzardom, ali je lošiji nego Armor Master i puno više ovisi o situaciji. Ipak može neočekivano završiti dvoboj.

Silverwind

Nije baš najbolji Blackwing synchro jer žrtvuje battle phase da uništi monstere, ali može poslužiti svrsi u situacijama u kojima inače ne bi bilo puno opcjia. Ipak, traži 3 monstera za synchro summon i taj tuner mora biti Blackwing. Efekt zaštite je koristan, ali protivnik ga može zaobići jer se uvijek aktivira na prvog Blackwing monstera koji bi bio uništen u borbi. Vayu ga ne može summonati, jer Vayu traži jednog Blackwinga u groblju, što je još jedan minus ovoj karti.

Black Whirlwind

Ova spell karta je jedan od razloga zašto su Blackwing deckovi konzistentni. Normal summon nekog Blackwing monstera dovodi novog Blackwing monstera s nižim ATK u ruku, a kako efekt nije ‘once per turn’, više Black Whirlwinda znači više swarmanja polja. U prvom potezu je karta 1 za 1, ali svaki potez koji ostaje na polju je +1.

Icarus Attack

Ova karta je bila najbolji trade card u igri prije nego što je Burning Abyss archetype dobio Fire Lake. 2 za 2 u decku koji ionako može lagano naswarmati polje nije veliki problem, a sada kao tribute može poslužiti Pinaka čiji efekt onda dobivate u end phaseu.

Delta Crow - Anti Reverse

Ako na polju imate Blackwinga, onda čistite sve protivnikove face-down s/t karte. Ako imate točno 3 Blackwinga, onda možete ovu trap kartu aktivirati iz ruke. Problem backrowa riješen. Efekt može biti aktiviran i tijekom protivnikovog poteza, ali važno je istaknuti da chainane karte neće biti uništene jer će biti face-up.

Black Sonic

Ova karta je printana samo u Dragons of Legend i to kao secret rare, ali je ok ako je želite igrati. Radi kao Mirror Force koji banisha monstere, a, kao i Delta Crow – Anti Reverse, može biti aktiviran iz ruke ako kontrolirate točno 3 Blackwing monstera. To znači da uvijek možete pokušati postaviti polje tako da se ovaj efekt aktivira. Ne targeta i ne uništava, predivno! Jedina mana u usporedbi s Mirror Forceom je to što ova karta uopće ne može biti aktivirana ako ne kontrolirate barem jednog Blackwing monstera.

Techovi

Summoner Monk

Lagan rank 4 i otvara mogućnost daljnjeg swarmanja polja jer ide po Blackwinga, poa možete summonati druge Blackwinge iz ruke. Jedino je povremeno teško odabrati je li vrijedno odbaciti spell za njega ili ne.

DAD

Neki ga ljudi vole, ja baš i ne. Puno je lakše kontrolirati grave u Vayu Turbo varijanti decka, ovdje će često završiti kao dead deaw i, neovisno o tome koliko je jak kad je na polju, mislim da nije vrijedan igranja.

Dark Eruption

Reciklira Kaluta za dodatnu agresivnost ili nekog od tunera, npr. Blizzarda koji ne može biti special summonan, pa bi bio zauvijek izgubljen. Pinaka može opet poslužiti za search itd, a može tražiti u Summoner Monka.

Pot of Duality

Ova karta je bolja od Upstart Goblina jer daje izbor karte koju želite uzeti. Nije toliki problem što se ne može special summonati jer ako ovaj potez imate setup za OTK ili odličan sljedeći potez, protiv malo deckova je bitno što jedan potez imate samo normal summon i neke trapove na polju. Onda još možete imati Kaluta u handu koji štiti Blackwinga na polju ili Black Sonic koji će zeznuti protivnika ako se zaleti. Višak PoD-ova može poslužiti kao cost za Summoner Monkov efekt.

Allure of Darkness

Draw power za dark deckove, ’nuff said.

Vanity's Emptiness

Neki ljudi igraju ovu kartu jer jako ograničava protivnika kad imate setup, ali neću je uključiti na deck listi jer je jako skupa i nema smisla preporučiti kartu koja košta $35 ako planirate slagati deck irl.

Macro Cosmos

Ako ne igrate Vayu Turbo, puno se manje oslanjate na grave. Ipak, to se mijenja s dolaskom Pinake, pa je ovo riskantniji tech koji neće uvijek dobro doći.

Ally of Justice Catastor

Level 5 kojeg se može relativno jednostavno prizvati i zaobilazi neke gadne karte.

Armades, Keeper of Boundaries

Smanjuje protivniku opcije u battle phaseu i može osigurati OTK, isto ga je lako napraviti.

Beelze of the Diabolic Dragons

Ovo je karta koju igrate ako su vam kirurški odstranili empatiju. Neuništiv je, tako ga je lako prizvati u ovom decku (NS Sirocco, SS Gale, gg), jedna od najjačih karta koje je Konami napravio u zadnje vrijeme, jednostavno je okrutno. Nema razloga da ga ne koristite ako ga imate.

Ice Beast Zerofyne

Odlična OTK karta jer boosta napad sebi i negira efekte svih face-up karata na polju. Ne može je se dobiti iz Summoner Monka, ali je i dalje jedan od najboljih Xyzova u ovom decku jer je nije teško prizvati, a efekt je stvarno jak.

Ostatak extra decka su generični rank 4 xyzovi. Uzmete ono što imate, a ako je ono što imate Number 101: Silent Honor ARK, Evilswarm Exciton Knight, Castel, the Skyblaster Musceteer itd. onda odlično. Postoji i mogućnost rank 3 summona, ali to bi zahtijevalo Galeove i Kalute, što se ne čini isplativo. Pinaka ni ne bi dobila efekt ako je detachana kao xyz materijal.

Deck lista

Monsters: 23
3x Blackwing – Gale the Whirlwind
3x Blackwing – Kalut the Moon Shadow
3x Blackwing – Bora the Spear
3x Blackwing – Shura the Blue Flame
3x Blackwing – Kris the Crack of Dawn
2x Blackwing – Blizzard the Far North
2x Blackwing – Pinaka the Waxing Moon
2x Summoner Monk
1x Blackwing – Sirocco the Dawn
1x Blackwing – Zephyros the Elite
 
Spells: 12
3x Black Whirlwind
3x Pot of Duality
2x Mystical Space Typhoon
2x Dark Eruption
1x Allure of Darkness
1x Snatch Steal
 
Traps: 5
2x Icarus Attack
1x Black Sonic
1x Delta Crow – Anti Reverse
1x Solemn Warning
 
Extra deck: (7|8)
1x Number 101: Silent Honor ARK
1x Castel, the Skyblaster Musketeer
1x Daigusto Emeral
1x Abyss Dweller
1x Gagaga Cowboy
1x Ewilswarm Exciton Knight
1x Ice Beast Zerofyne
1x Blackwing Armor Master
1x Blackwing Armed Wing
1x Blackwing Tamer – Hawk Joe the Raven
1x Blackwing – Nothung the Starlight
1x Beelze of the Diabolic Dragons
1x Black Rose Dragon
1x Armades, Keeper of Boundaries
1x Ally of Justice Catastor
 
Strategija je probiti se kroz protivnika agresivnom igrom i konstantno ga rušiti u borbi gdje Blackwing deck ima veliku prednost zbog Galea, Kaluta, Siroccoa i Armor Mastera, dva piercing monstera i još nekoliko monstera s dobrim ATK statom. Kod swarmanja je važno paziti na to koje karte ostaju za sljedeće poteze, jer Blackwing deck, izvan Vayu varijante, nema načina da iskoristi resurse iz gravea, pa zalijetanje u Mirror Force gubi duel. Kod izbora trapova postoje neke dileme, naveo sam gore techove koji se igraju. Ja sam se držao removal karata i jedina što bih možda ubacio je Trap Stun, ali se on kosi s Icarusom. Druga opcija je Denko Sekka, ali ona je skupa karta i troši normal summon. To nije problem ako imate Blackwinga na polju od prije, a u ruci imate one koji imaju efekt da mogu biti specijalno summonani, ali inače je problem. Taj NS bi na za Blizzarda bio neki synchro ili bi na polje došla Shura koja može swarmati u battle phaseu.
Comboi u decku su jednostavni, ne nužno jednolični. Black Whirlwind u ruku dodaje Kaluta ili monstera kojeg ćete special summonati za jači BP ili overlayati za što vam već treba, pretvara deck u toolbox. Dobar cilj je na polje dovesti Beelzea i druge synchroe i onda s njima završiti game, a xyzovima se služiti ovisno o situaciji. Jedina stvar koja se meni ne sviđa u vezi mog builda je to što nisam stavio previše s/t removala. Također, mislim da se može igrati više trapova, od Fiendish Chaina do Dimensional Prisona, ako se ne želite oslanjati na Black Sonic. BTH, Torrential, čak i Call of the Haunted su sve dobre opcije.
 

Pros:

 • Velika agresivnost i mogućnost održavanja pluseva kroz efekte karti.
 • Jaki synchro monsteri koje može biti teško maknuti s polja.
 • Lako i brzo swarmanje polja i preuzimanje kontrole nad igrom.

Cons:

 • Oslanjanje na special summon.
 • Svi monsteri su dark, Shadow-Imprisoning Mirror uništava deck.
 • Nemaju puno archetype removal karata, što im može otežati duelove protiv drugih brzih deckova.

 


 

Nadam se da vam se članak svidio i da ćete isprobati Blackwinge u skoro vrijeme, uživajte!

railz0

Monarchsi moraju umrijet.

6 misli o “Blackwing Deck s novim supportom

 1. Izbacit Summoner Monkove i umjesto njih dodat 2 Steama (Steama nisi uopće uvrstio. Zašto?! o.O), zamjenit PoDove sa Upstartima, ostavit 2 Galea (3 su overkill), izbacit 1 Blizzarda, sideat drugog. Kris na 2, i Sirroco na 2 (da možeš ić u Beelzea).
  Može se još toga dodat u trapove, staplice npr. pa onda treći Icarus (upravo radi rješavanja dosadnih karata), izbacit Black Sonic i Delta Crow držat striktno u sideu.
  I nema smisla da uvrstiš oslanjanje na special summon kao manu jer je to ključni dio svih deckova današnjice, te imaju dosta načina da maknu prijetnje sa polja, destruktivni su s pravim buildom i malo sreće. Problem nastaje kada igraš protiv decka koji je brži od njih u stvaranju beatera.

 2. Nemam pojma zašto sam mislio da je Zephyros limited, ali sam bio 100% uvjeren da je tako već mjesecima. o.O Oke. I to se dogodilo.

 3. stvarno dobar deck uvjek svakog mozes igrat po 1 i igrat preko 40 cards

 4. Steam se samo jedan igra pošto mu se effect može aktivirati samo jednom po dvoboju, ali je i dalje jako vrijedna karta za ovaj deck, definitivno bi se trebao igrati. U kombinaciji sa nekim lvl 4 monsterom možemo u jednom potezu prizvati armor kinga i onda iskoristiti eff steama u groblji i ponovo ga synchrati s armor kingom i napraviti lea – ogromnog 3100 beatera.

 5. Dobar support, ali nedovoljan. Nekad je deck bio super, ali sada se ne može mjeriti s Nekrozima, Qliphortima, Shaddollima, Burning Abyssima, bez obzira na sve.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.