Zmajevi katastrofe

Pozdrav, čitatelju. Pred tobom je tekst koji govori o jednom decku koji se vrti već puno formata i uvijek je tu negdje, samo se igrači ne vole okušavati s njime jer nije neka vrst autopilota poput Dino Rabbita, Dark Worlda i sličnih deckova. Radi se o Disaster Dragon decku.

Prije svega,  Disaster Dragon deck je Dragon deck koji se bazira na kontroli fielda. Nije tip agresivnog decka poput Chaos Dragona ili Hieratic Dragona kojima je cilj napraviti OTK, tj. oduzeti protivniku sve bodove što je prije moguće (po mogućnosti u jednom potezu). Može napraviti OTK, no nije mu to svrha. Svrha mu je stjerati protivnika u kut, određivati svoja pravila i ne dati protivniku da radi nekakve velike stvari. Deck se sastoji samo od Dragon monstera, no postoje i liste koje koriste monstere kao što su Thunder King Rai-Oh, Effect Veiler i drugi. Oko četiri godine Disaster Dragon je imao više-manje isti build, no onda ga je pogodila ban lista u rujnu 2012. koja je stavila Red-Eyes Darkness Metal Dragona na jedan i zabranila Future Fusion. Deck se drastično promjenio, a onda mu je Konami odlučio pomoći preko novog Dragon archetypea, Elemental Dragona (iliti Incarnate Dragon), koji izlaze u Lord of the Tachyon Galaxy setu.

 

Upoznajmo onda malo taj novi archetype, hoćemo li? On se sastoji od: Tempest, the Storm-Incarnate Dragon (WIND); „Redox, the Rock-Incarnate Dragon (EARTH); Blaster, the Flame-Incarnate Dragon (FIRE); i Tidal, the Waterfall-Incarnate Dragon (WATER). Svaki od četiri Elemental zmaja dijeli tri ista efekta, a to su:

1. Možete izbaciti iz igre (banishati) dva Dragon-Type monstera i/ili monstera istog atributea iz Gravea ili ruke kako bi prizvali Elemental zmaja iz Gravea ili ruke.

2. Tijekom protivnikove End Phase, ako je Elemental Dragon bio specijalno prizvan, vraćate ga u ruku.

3. Kada je Elemental Dragon izbačen iz igre, dodajete si Dragon-Type monstera iz decka u ruku odgovarajućeg atributa.

Četvrti efekt je kod svakog zmaja različit. Bitno je imati na umu da se efekt svakoga zmaja može koristiti samo jednom po potezu i samo jednom taj potez. Primjerice: iskoristite neki od efekata Tempesta, ne možete više koristiti niti jedan efekt Tempesta taj potez. Isto je tako bitno imati na umu da je njihov special summon zapravo njihov efekt tako da ako prizovete jednog od njih, ne možete koristiti efekt istog tog prizvanog zmaja.

 

Tidal, the Waterfall-Incarnate Dragon je jedini koji neće naći mjesto u ovom decku, no to ću objasniti kasnije.

Krenimo na glavne karte decka:

 

Red-Eyes Darkness Metal Dragon

Zmaj kojega već svi dobro znamo i kojega ne treba nešto previše predstavljati. Jedna od glavnih karata svih Dragon deckova. Priziva se tako što maknemo iz igre jednog zmaja na fieldu. Ima nadograđeni Monster Reborn efekt za zmajeve, tj. može prizvati zmaja iz groblja ili ruke, osim sebe samoga. Nemam puno reći o njemu osim da je MUST HAVE svakog dostojnog Dragon decka.

 

 

 

Tempest, the Storm-Incarnate Dragon

Ovaj je zmaj kao stvoren za Disaster Dragone. Pošto većinu Disaster Dragona čine WIND zmajevi, on se savršeno uklapa u ovaj deck. Za aktivaciju njegovih efekata možemo koristiti većinu zmajeva iz decka, poput Debris Dragona, Koa’ki Meiru Dragoa ili Red-Eyes Wyverna, no ono što ga čini posebnim je to što njegov efekt omogućava da uzmemo u ruku bilo kojeg zmaja iz decka. Znači li to da mogu uzeti Red-Eyes Darkness Metal Dragona? Tako je! I uz malo sreće, pomoću ove beštije, tražimo Metalca i bacamo ga na fieldu u prvom potezu. S 2400 napada, Tempest se može obračunati s monsterima poput Laggie ili bilo kojeg Monarcha. U ovom decku ga se svakako treba igrati na tri kopije.

 

 

 

Redox, the Rock-Incarnate Dragon

Za efekt Redoxa ćemo koristi zmajeve poput Golem Dragona, Exploder Dragona te Totem Dragona. Njegov efekt je pravi Monster Reborn efekt: kada je discardan s EARTH čudovištem, prizivamo bilo kojeg monstera iz groblja. Zanimljivo, zar ne? Recimo da nam je protivnik uništio Metalca, a Monster Reborn smo već odavno iskoristili ili ga uopće nismo povukli. Tu nam dolazi ovaj momak. Vratimo na polje Metalca s efektom Redoxa, Redoxa prizovemo Metalcem i na kraju protivničkog poteza Redox nam se vraća u ruku te opet možemo koristiti njegov efekt kako bismo prizvali neko čudovište iz groblja. Super, zar ne? S 1600 napada ne predstavlja neku prijetnju, no s 3000 obrane čini obrambeni zid kojega će protivnik malo teže zaobići. Igramo do dvije kopije.

 

 

 

Blaster, the Flame-Incarnate Dragon

Za efekt Blastera koristimo zmajeve poput Masked Dragona i Flamvell Guarda . Njegov je efekt da uništi jednu kartu na polju. Možda se ne čini nešto pretjerano dobro, no zamislimo da protivnik ima neko čudovište koje jednostavno ne možemo uništiti borbom. Bacimo Blastera i još jedno FIRE čudovište i to njegovo nezaobilazno čudovište postaje povijest, a Blaster i izbačeni FIRE zmaj nam postaju mete za izbaciti iz igre kako bi prizvali Tempesta ili Redoxa i tako oštetili protivnika za nekoliko bodova. S 2800 napada, Blaster je najjači brat od četvorice zmajeva te se s tim napadom može mjeriti s nekim jačim monsterima poput Dark Armed Dragona ili može gaziti Master Hyperiona i Grapha, Dragon Lord of the Dark World. Blastera, kao i Redoxa, igramo do dvije kopije.

 

 

 

Tidal, the Waterfall-Incarnate Dragon

Razlog zašto se Tidala ne igra u ovom decku je zbog manjka dobrih WATER zmajeva te njegovog efekta. White Night Dragon je dobar WATER zmaj, no nema baš mjesta za njega u Disaster Dragon decku. Tidala bih preporučio više u nekom Mermail decku pošto s njima ima puno više sinergije nego sa zmajevima.

 

 

Ostali zmajevi koji čine ovaj deck:

 

Koa’ki Meiru Drago – Meta nam je za Tempesta, a efekt je više nego odličan. Kada je na polju, LIGHT i DARK čudovišta se ne mogu prizivati. To znači da zaustavlja ili usporava Chaos, Lightsworn, Dark World i slične deckove, a protivnik ne može aktivirati Gorza, Tragoediu, pa čak ni Battle Fadera kako bi zaustavio vaše napade. S 1900 napada se može mjeriti s Thunder Kingom i ostalim jačim level 4 čudovištima.

Red-Eyes Wyvern – Mada ljudi govore kako Wyvernu nije više mjesto u Disaster Dragonima, mislim da on to mjesto još uvijek zaslužuje. Lagano pomoću njega vraćamo Red-Eyes Darkness Metal Dragona koji je jako bitan u ovom decku, a pošto je WIND, uz Koa’ki Meiru Dragoa i Debris Dragona nam omogućuje da prizovemo Lightning Chidorija.

Debris Dragon – Kada je prizvan, možemo prizvati jednog monstera s 500 ili manje napada. Isprva se efekt ne čini previše dobrim, no u kombinaciji s Golem Dragonom, lako možemo prizvati Queen Dragun Djinn koja nam uvelike pomaže u ovom decku. Ni 2000 obrane mu nije na odmet.

Golem Dragon – Obrambeni zmaj s 2000 obrane. Meta nam je za Redoxa. Zahvaljujući njegovom slabom napadu od samo 200 bodova, meta je za Debris Dragona. Uspijemo li prizvati Queen Dragun Djinn s ovim momkom na fieldu, protivnik nam ne može uništiti borbom ništa na fieldu. Kraljica kaže da zmajevi ne mogu biti uništeni borbom (osim nje), a Golem kaže da se ne može napadati niti jedan drugi zmaj dok je on na polju. Jedan od boljih comboa za obranu u zmajevskom decku.

Exploder Dragon – Nije previše jak zmaj, no efekt mu je dobar. Kada je uništen, on za sobom vuče onoga tko ga je uništio. Moglo bi se reći da je neka vrst Rykoa za ovaj deck. Onaj drugi dio efekta je ono što ga čini posebnim. Kada napada, ne primamo štetu koju bismo zapravo primili. Znači da se možemo zabiti u neko puno jače čudovište s njim i tako ga uništiti, a da pri tome nismo skoro ništa izgubili.

Masked Dragon – Meta nam je za Blastera. Masked Dragon je malo spor za današnju brzinu igre, no ja ga ne bih bacio van tek tako lako. Kada je uništen borbom, dovodi na polje jednog zmaja s 1500 ili manje napada. Znači da nam može dovesti još jednog Masked Dragona, Exploder Dragona ili Golem Dragona. Ako su dva Masked Dragona uništena, imamo dovoljno materijala u groblju da prizovemo bilo kojeg Elemental Dragona.

 

 

Spell & Trap

Ovdje nemam puno stvari za reći. Htio bih napomenuti samo dvije karte, a to su:

Gold Sarcophagus

Karta koja nam priprema ruku za kasnije. Ono što je dobro kod ove karte je da može izbaciti Elemental Dragona iz decka izvan igre i tada taj zmaj dobiva svoj efekt da traži zmaja istog atributa. Ne samo to, sarkofag nam omogućuje i da uzmemo u ruku karte poput Monster Reborna ili Dark Holea što nam omogućuje da ih sigurno izvučemo kada želimo. Svakako karta vrijedna igranja u današnjim Disaster Dragonima.

 

Return from the Different Dimension

Pošto se mnogo zmajeva izbacuje iz igre zbog kojekakvih efekata, ova karta je odlična za deck. Recimo da je igra već pomalo odmakla i imate puno banishanih zmajeva. Aktivirate ovo i BAM!, zmajevi dolazi na polje. Na kraju poteza ćemo ih, naravno, koristiti za Synchro, XYZ, pa čak i fuziju ako treba kako nam ne bi ponovo otišli izvan igre.

 

Slabosti decka:

Kao i svaki deck, i ovaj ima svoje slabosti. Najveća je slabost decka to što jako ovisi o groblju. Karte kao što su Dimensional Fissure i Macro Cosmos jako oslabljuju ovaj deck jer je gotovo svim zmajevima u decku potrebno groblje kako bi aktivirali efekte. Prema tome, Macro Rabbit deck je jedan od najgorih, ako ne i najgori, match-up protiv ovoga decka. Isto tako, u decku je jako bitno prizivanje monstera velikih levela pa Evilswarm Ophion jako šteti decku. Ono što jako odvlači ovaj deck od igrača su poteškoće da se igrač oporavi od nekakvog misplaya pa ga zato početnici neće tako često uzimati u ruke (dok, npr., Chaos Dragon, nema toliko problema s time).

 

Postoji još puno varijacija ovoga decka i još će ih puno biti kako nove karte budu izlazile. Čak i kada su u rujnu 2012. gotovo ubili deck, on se i dalje igrao i dalje će se igrati zbog njegove najveće snage, a to je prilagodljivost.

 

Tražio sam više deck lista koje bih mogao staviti, no našao sam tek jednu koja mi se čini najboljom. Deck lista uzeta od YouTube usera „ObeliskTGS“

Monster:

1x Red-Eyes Darkness Metal Dragon

3x Tempest, the Storm-Incarnate Dragon

2x Blaster, the Flame-Incarnate Dragon

2x Redox, the Rock-Incarnate Dragon

3x Koa’ki Meiru Drago

3x Red-Eyes Wyvern

3x Masked Dragon

2x Debris Dragon

2x Golem Dragon

1x Delta Flyer

1x Exploder Dragon

1x Flamvell Guard

 

Spell:

3x Mystical Space Typhoon

3x Gold Sarcophagus

1x Dark Hole

1x Heavy Storm

1x Monster Reborn

 

Trap:

2x Bottomless Trap Hole

2x Torrential Tribute

1x Solemn Warning

1x Solemn Judgment

1x Return from the Different Dimension

 

Extra deck:

1x Trident Dragion

1x Scrap Dragon

1x Thought Ruler Archfiend

1x Crimson Blader

1x Stardust Dragon

1x Black Rose Dragon

2x Queen Dragun Djinn

1x Gaia Dragon the Thunder Charger

1x Number 11: Big Eye

1x Abyss Dweller

1x Gagaga Cowboy

1x Maestroke, the Symphony Djinn

1x Lightning Chidori

Kiryu

Hello world!

7 misli o “Zmajevi katastrofe

  1. Da, deck je izvanredan, ali dok dođe taj booster kod nas. A i ti dragoni će biti skupi i većeg raritya. Teško će se to napraviti.

  2. Istina, no ako su one slike što se vrte po internetu novih tinova što izlaze istinite (a u tu istinitost ne sumnjam), onda neće biti toliko teško. Eventualno ako u Wave 2 ne budu ostala dva Elemental zmaja.

  3. Vidio sam na internetu da se vrte imena “Dragon Ruler”, “Incarnate Dragon” i “Supressor Dragon” tako da imena valjda još nisu sigurna za TCG. Ovdje sam napisao Incarnate Dragon jer bi navodno tako trebalo biti, a Elemental Dragon jer je navodno i to točno.

  4. Ovaj deck će biti jako jeftin jer su svi (važniji) zmajevi rare (ygo wiki-lord of the tachyon galaxy booster pack). Nije tier 1 ali je dobar.

  5. Nisu se još izvukli pobjednici za 4.? Čini se da je to propalo 🙁

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.