Sjajno doba, kažu, počinje 2016.

Kao što sam naziv kaže, „Sjajno doba“ nam dolazi vrlo brzo. Ne baš u financijskom ili nekom drugom životnom smislu, ali u Yugioh smislu definitivno da. No, opet, Yugioh je život pa ovo prethodno rečeno nema smisla. Malo šale; vrijeme bi već bilo da elaboriram što zapravo mislim pod Sjajnim dobom. Ukratko, spremaju se promjene u Yugioh booster packovima, a tiču se upravo rariteta karata – u svakom pojedinom Yugioh paketiću (boosteru) dolazi sjajna karta, no to nije sve. Prije nego što detaljno izlistam sve predstojeće promjene, samo da napomenem da ovaj novi sistem u svom punom smislu počinje s Breakers of Shadow setom koji bi se trebao pojaviti u maloprodaji nekada u siječnju 2016. godine. Prema službenom Yugioh blogu, ovo su promjene koje slijede:

  • 9 karata u svakom paketiću: 1 foil + 1 rare + 7 common karti,
  • Foil (sjajna) karta u svakom paketiću: Bilo to super, ultra ili secret raritet,
  • Svaka booster box kutija (24 paketića) će, u prosjeku, sadržavati: 2 secret rare karte, 4 ultra rare karte, i 18 super rare karte,
  • Omjer Ultra i Secret rare karti će se udvostručiti; 1 ultra u 6 paketića, 1 secret u 12 paketića,
  • Ultimate raritet se više neće moći izvući iz tzv. komercijalnih paketića, taj raritet od sada postaje ekskluzivan za Tournament paketiće,
  • Ghost raritet se uklanja iz igre, bar na neko vrijeme kako kažu,
  • Setovi će biti sastavljen od 8 secret, 10 ultra, 14 super i 20 rare karti,
  • Maloprodajna cijena proizvoda ostaje ista.

Shine...

Na prvi dojam promjene izgledaju zadovoljavajuće, no uvijek postoji ‘ono nešto’. Što se tiče mog osobnog zadovoljstva, na kontinuumu zadovoljstva bih rekao da sam nezadovoljan, ali ne i da postoji odsutstvo zadovoljstva. U jednu ruku radujem se novim kartama i tome što ćemo imati pune kutije sjajila, ali postoji određena veza između užitka i onoga što imamo, a toga smo svi manje više indirektno svijesni. Što to znači? Pa jednostavno: Ako nešto imamo što se relativno lako može imati, ne pretstavlja nam veliku dozu užitka, a s druge strane ono što je relativno teško imati, a mi to imamo, pretstavlja nam jači ili dublji užitak. Zbog toga je sva ta polemika ‘Pa imat ćemo više sjajnih karti’ pomalo isprazna. U tom smislu, s igračeve strane je manje više sasvim nebitno da li on u svom decku ima sjajnu ili common kartu, a s kolekcijonarske strane, može se raći da u većini slučajeva vrijedi pravilo kvaliteta (u ovom smislu rijetkost) nad kvantitetom (brojem karata). To će se zapravo ubrzo odraziti i u ekonomskom smislu – tržište će postati zasićenije (ponuda raste) te analogno tome cijene individualnih karata od novog sistema će opasti, tj. bit će niže u usporedbi sa starim sistemom. Dakle, sve što kao profitiramo kroz novi sustav, svest će se na istu razinu kao i prije novog sustava. A ne bi me čudilo i da, ukoliko se ovaj sistem razduži na dulji vremenski rok, super rare karte „postanu“ današnje rare karte u percepciji ljudi. To je ta tzv. ekonomska igra koju ljudi osuđuju, ali zapravo sami (re)kreiraju.

Na dalje, malo sam tužan zbog izbacivanja Ulitmate rare karti iz standardnih paketića i zbog izbacivanja Ghost rare karti iz igre općenito. To su u mojoj percepciji uz Secret karte, zapravo najbolji rariteti u igri što se tiče izgleda.

Da ne dužim priču više, vidit ćemo što će vrijeme donjeti pa onda neki osvrt dati na konkretnu situaciju.

Što vi mislite o svemu ovome? Ostavite komentar i pozdrav do idućeg puta.