Pogled u početke

Malo razmišljam o počecima Yugioha u Hrvatskoj u internet izdanjima i udari me jedan nostalgični val sjećanja – ne samo o forumima i portalima, nego i sjećanja o mom početku skupljanja karti. Ne mogu točno sa sigurnošću reći kako je krenulo sve to na internetu, ali koliko sam upoznat mislim da je prvi web site bio onaj Land of Magica i njegov forum, skraćeno zvani LOM. Bilo je tu svega i svakoga, ne samo Yugioha i njegovih ljubitelja, već i Magica, Pokemona i razno raznih ostalih igara. Ako kronološki nije prvi, mislim da je definitivno prvi po pitanju popularnosti bar.

BOOMERANG_2_edited.qxp

Ujutro se gledao crtić na televiziji dok se spremalo za školu, pa onda poslije škole se sjedalo za kompjutore i po par sati se gledalo tko što ima, tko prodaje šta, tko ima najbolje karte… Svašta se želilo, al’ se nije imalo novaca koliko i želja. Ja, pošto sam iz BiH, uvijek bih morao i po jedno 10-ak puta naglašavati gdje živim jer neki nisu htjeli slat, neko me se morala čitava poštarina plaćati i sl. Uglavnom, daleko od idealnog je bilo za nas iz BiH, gdje uopće nije ni bilo originalnih proizvoda za kupiti. No, uspjevalo se dogovoriti štošta. Prva karta koju sam preko foruma LOM-a „kupio“ bila je Jinzo iz PSV edicije. Primjetite ovo kupio pod navodnicima – nikada je nisam ni dobio. Tada, podosta mladome, jedan forumaš mi je obećao za 90 kuna poslati Jinza. Ja uplatio naravno, maštao danima o toj karti pošto je dosta popularna bila i u crtiću, ali nažalost nije došla. Nikada… (uf, krasna patetika).Tako grozan početak, zar ne?!

jinzo

No, stvari se popravljaju s prvim kupljenim Yugioh proizvodom u LOM radnji u Splitu. Riječ je bila o The Lost Millennium: Special Edition paketu u kojem dođe 1 od 4 L/E karata. Uđem ja u trgovinu s roditeljima, i tada kao početnik nisam znao što kupiti uopće. Ja sam htjeo karte, ali što i kakve nisam pojma imao. I tako mi gledamo kroz one staklene ormariće i zapne mi za oko dotični paket. Mi otvorimo staklo i uzmemo paket da ga platimo i kaže zaposlenik s šanka ‘to su vam za izloga samo i da se iz izloga ne uzima, no kad ste već uzeli nema veze’. Tako mi platimo to i na izlasku dolazi dvoje djece do mene (mojih godina rekao bih) i zamoliše me da pred njima otvorim da vide koju sam promo kartu dobio. Premišljao sam se malo i ipak ne otvorim pred njima, ali bih užasno sada volio da jesam da vidim izraze lica. Karta koja je bila u pitanju je naravno veličanstveni Chaos Emperor Dragon – Envoy of the End. To mi je i dan danas jedna od najdražih karata. Mislim da sam ju (kartu) gledao čitavo putovanje iz Splita nazad u BiH. Te karte danas više namam, ali i da imam ne bi bila tako krasna jer za protectore nisam dugo znao.

ced

Nakon nekog vremena, izvršio sam podosta uspješnih trejdova, bilo je tu i trejdanja s osoboma koje i dan danas još skupljaju i trejdaju karte (Xyster recimo). Bilo je i prevara još ali šta je tu je. Zanimljivo, danas imam IOC i DPKB 1st Ed. obje inačice CED-a, a TLM nikada nisam ponovno imao. Gledat ću da ga nabavim sigurno.

Nakon par godina, LOM forum se gasi ili, ako ćemo komično, doživio je LOM. Kao alternativa ubrzo se pojavljuje upravo ovaj portal i forum na kojem ovo objavljujem – Yugioh-portal. On je postao najbolja alternativa LOM-u. Trebalo je opet iz početka graditi status trejdera i u nekom kraćem roku prestao sam na neko vrijeme skupljati. Onda sam opet počeo, pa prestao i tako par ciklusa sve do sada kada opet skupljam. Međutim, sada je malo to sve drugačije; puno se toga kupuje preko E-baya i sličnih stranica.

ygoplanet

Yugioh-planet je 23. Ožujka 2010. slavio već 4 godine postojanja

Do kada ću biti zainteresiran pojma nemam, ali se sada prisjetih jednog starog topica na bivšem LOM-u koji je glasio „Do kada mislite skupljati karte“. Tada sam rekao do nekih 30 godina i doživio dosta podsmjeha. Sada imam 21 pa ćemo vidjeti tko će se zadnji smijati (hue hue hue).

To je moj početak. Imate li vi išta interesantnog iz vašeg početka za podijeliti?
Pozdrav do idućeg puta.

2 misli o “Pogled u početke

  1. Isss, dobri stari LMinfo. Da nije bilo foruma na Yugioh Planetu tada, tko zna kako bi završilo.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.