Report : Regionalsi 19.5.2012. Zagreb

Dragi čitatelji,

Danas sam za vas spremio report s Regionalsa koji su se održali jučer (subota, 20.05.2012.) u CM. Iako se očekivani broj igrača nije pojavio, imali smo priliku svjedočiti jakom turniru. Ono što polako postaje očito jest sljedeće: sve više igrača posjeduje power karte i u stanju je složiti Tier1 deckove.

I tako, jučer, negdje oko 14h pojavljujem se u zagrebačkoj igraonici. Uzeo sam si za zadatak slikanje i reportanje, jer mi se cijena upada (70kn) ipak činila mrvu previsoka za ovaj tip turnira, but hey, kao student sam u kroničnim mukama s izvlačenjem mjesečnom budžeta u pozitivu, tako da moja procjena i nije najmjerodavnija. Da nisam jedini koji tako misli, potvrdilo je i još nekoliko starijih igrača, koji su bili u nedoumici oko toga trebaju li nastupiti. Na kraju njih četvorica nisu igrali, a broj sudionika je pao na 23, i to samo zahvaljujući činjenici da su nam se odlučili pridružiti i Slovenci, koji su svojim dolaskom opet pridali turniru internacionalni karakter.

Moguće je i da je dijelu igrača potreban predah, jer se hrvatska organizacija turnira stvarno iskazala u posljednje vrijeme, nudeći nam široku paletu jakih evenata na kojima smo mogli brusiti skill i opipavati bilo ove, po mnogočemu, ‘interesantne’ mete.

I tako, nakon što su svi popisali i predali liste, turnir može započeti. Uzimam fotoaparat i krećem ovjekovječivati sudionike, i to uz male pauze činim do samoga kraja, tako da na Planetu možete pogledati i kako su izgledali Top8 okršaji.

Interesantno je da se većina starijih i iskusnijih igrača odlučilo držati onoga što su igrali i na prošlim eventima (Ledenko i Modesto npr.), što je dobar pokazatelj trenutačnog stanja formata: ljudi i dalje nisu previše skloni eksperimentiranju u natjecateljskom okruženju, rogue deckovi se jednostavno jako teško nose sa skupim i overpowered T1 deckovima (Inzektor, Rabbit, Wind Up itd.) i njihovim broken engineovima (horneti, guideovi itd.).

S druge strane, dosta nas polaže nade u novu ediciju, Galactic Overlord, i promjene koje donosi. Budimo realni, igrivi zmajevi su uvijek promjena na bolje. Pogotovo kada vraćaju Plavooke iz prašnjavih kutija na ormarima nazad u naše deckove.

I tako, između rundi swissa, odlučujem saznati što ima novoga i koji su novi trendovi koji se pojavljuju među našim igračima, pod uvjetom da ih ima, naravno.

Ono što je bilo ‘vruće’ i traženo na Regionalsima jest sljedeće:

1) Dragged Down into the Grave – common bez kojega DW ne mogu, a koji je na svačiju žalost izašao u samo dvije poprilično stare edicije (Dark Crisis i Dark Revelation Volume 1), i to kao short print karta. Cijena ove karte skočila je urbesno visoko, i sada se kreće negdje od 30 pa sve do 50kn.

2) Skill Drain – antimeta staple trap koji je ujedno stvarao konkurentne deckove sve od svog prvog pojavljivanja u Dark Crisisu. Također je razmjerno rijetka (izašla u 3 edicije), a cijena joj obično kreće od 30 kn na gore.

3) Forbidden Chalice – ‘šalica’ je nedavno jako dobila na cijeni, probija se kroz antimete i neugodan tech u pristojan broj deckova, a na turniru se kretala između 60 i 100 kn.

4) Lava Golem – anticreature side deck tech postao je dosta popularan zbog štete koju je u stanju napraviti swarm deckovima. Za razliku od prije navedenih karata, nije ga bilo teško nabaviti i cijena mu je poprilično niska.

5) Hieratici – novi arhetipovi, pogotovo kada su uistinu igrivi, uvijek izazovu pomamu. Hieratici niti u kojem slučaju nisu iznimka ovome pravilu.

Što se tiče samih igrača i njihovih deckova,
primijetio sam sljedeće:

1. Kao što sam već napisao, sve više igrača raspolaže power kartama i u stanju je složiti najbolje deckove koje format nudi.

2. U nedostatku financijskih sredstava i odvažnosti, igrači se često (ne i uvijek zbog tih pobuda/razloga) okreću Dark Worldovima.

3.Hrvatski TCGovci skloni su kopiranju. Jako. Tako da će većina mirne duše kopirati Modesta, iz razloga što poštuju njegove rezultate. Općenito, vidio sam malo originalnih deckova i techeva koji su nešto napravili.

4. Antimete se bude i dobivaju na snazi. Predosjećam pojavljivanje pristojnog broja AM deckova na Natsima koji nas očekuju.

I tako rezimirajući, u konačnici dolazim do sljedećeg zaključka: uz svu dobru volju i techanje, mogućnost da se u Top8 (točnije u finalne okršaje) probiju deckovi koji nisu Tier1 poprilično su niske. Trenutačna meta jest takva da vam novac može donijeti pobjede, ukoliko ste voljni izdvojiti za zečeve, hornete, guideove (koji će ipak biti reprintani, pa barem tu možete spasiti nešto obiteljskog budžeta), teške side i extra deckove. Hvala Svevišnjemu da skill i dalje igra presuđujuću ulogu u nama najdražoj igri na svijetu, tako da čak i slabije opremljeni velemajstori mogu postići nešto u sukobu s bolje naoružanom konkurencijom.

Imajte na umu da je sasvim realno očekivati, i to već neko vrijeme, da će nam se na svakom jačem turniru pridružiti i bolji igrači iz regije (kao što vidimo, upravo je jedan naš slovenski suigrač dignuo ove Reginalse sa zečevima), a oni su naoružani do zuba Tier deckovima, a veoma često i zavidnom razinom skilla i poznavanja pravila.

Htio bih čestitati svima koji su upali u Top8, pobjedniku Dragi Godnjovu te svima koji su zaigrali i odmjerili snage na ovim Regionalsima. Osobite čestitke upućujem našem aktualnom državnom prvaku, koji je iako nadigran u finalu, osvojio toliko priželjkivani drugi Grapha playmat. You go Crash.

Do sljedećeg puta,
lijep pozdrav svima!

Hals

2 misli o “Report : Regionalsi 19.5.2012. Zagreb

  1. Lijepo. Pretpostavljam da ćeš napraviti malu analizu deckova i sajdanja za natse?

  2. i ja se tome nadam,posebno predlošci za side deck..ja imam ideju kako će mi side izgledati ali eto,koji savjet iskusnijih uvijek dobro dođe 😀

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.