Golem Kiseljaš i Šok Majstor [double XYZ review]

Prije par mjeseci sam prvi put bacio oko na ove karte i od tada samo čekam kada će Konami objaviti gdje i kako će ove karte izaći kod nas. Prije par dana vidjeh da je dobro te će Number 30 : Acid Golem of Destruction izaći u Return oft he Duelist Special Editionu (uz T.G. Hyper Librariana) 25. ovoga mjeseca, a Number 16 : Shock Master u Ninja Grandmaster Hanzo Tinu (uz samog Hanzoa dolazi i re-print Rescue Rabbita te dvije zasad nepoznate karte) negdje krajem mjeseca listopada.

Mala digresija : i Lagia i Dolkka su dobili svoj re-print u tinovima, pa je bilo za očekivati da je Konami konačno odlučio Rescue Rabbita re-printat. Dino Rabbit deck postaje puno dostupniji pa se pazite jer bi se mogao korisiti puno više (Veilere u ruke dakle…).

Nastavimo s ovim XYZ čudesima.

 

NUMBER 30 : ACID GOLEM OF DESTRUCTION [3000\3000 Water Rock XYZ rank 3]

2 Level 3 monsters
During your Standby Phase: Detach 1 Xyz Material from this card or take 2000 damage. You cannot Special Summon any monsters. While this card has no Xyz Materials, it cannot attack.

2 level 3 monstera za 3000 napada, nije loše, ali kao što vidite ovo ima svoju ogromnu cijenu. Nema Special Summonanja, a ako Acid nema materijala na sebi ne samo da ne može napadati već svaki Standby Phase gubimo 2000 životnih. Čini se malo lošijom, ali ovo nije karta koja će zamijeniti Leviathan Dragona , već samo još jedan dodatak Extra Decku koji će nam pomoći da pobijedimo.

Acid Golem je jako dobar u nekoj varijanti Skill Drain decka jer cijeli njegov efekt ne vrijedi dok je Skill Drain na polju, dakle nema detachanja, možemo Special Summonati. Pitamo se koji Skill Drain deck ima takav build da izvlači Rank 3 monstere, ali ovo je zapravo jako dobra karta PROTIV Skill Draina. Barbaros ima 3000, Acid ima 3000, kupujemo si vrijeme, a ako protivnik ima samo Fusilier Dragona možemo ga i pregaziti. Jedino što spašava Skill Drain je ako je u pitanju Malefic build, pa Malefic Cyber End Dragon ipak gazi preko Acida.

Ponekad si možemo dozvoliti da riskiramo pa pozovemo Acida da pređemo preko Shi-Ena ili možda Red Eyesa i Graphe. Također je on tu ako nam treba tih jadnih 500 napada da pobijedimo igru (tu se osvrćem na to da je ponekad zamjena za Leviathana). 3000 napada je i nakon 12-13 godina još uvijek dosta.

Sve je to dosta sporedno jer prava namjena Acid Golema je da se smjesti u Burn deck. Ako pogledamo Acid Golema i Lava Golema možemo primjetiti da su im efekti slični, samo je razlika u tome da Lava Golem ide na protivničku stranu i djeluje na protivnika, a pa zašto ne bi primjenili tu istu taktiku na Acid Golema. Creature Swap i Mystic Box su glavne karte kojima ćemo Acida smjestiti kod protivnika, a onda se sva ona šteta prebacuje na njega. „You cannot Special Summon any monsters.“…hm na koga se to sada odnosi? Na sreću taj efekt se odnosi na trenutačnog vlasnika karte pa tako ako prebacimo Acida na protivničku stranu, a on npr. igra Wind-Upe ili Chaos Dragone, protivnik nema izlaza osim trošiti karte samo da se riješi Acida, a dotad će on nanijeti već popriličnu štetu i drastično usporiti protivničku igru. Da li vrijedi posvetiti deck tomu? Definitivno, jer varijanta pali i što je najvažnije zabavna je, a nema boljeg osjećaja nego vidjeti protivnika kako se preznojava u muci jer se ne može riješiti Acida. Messenger of Peace je must-have u ovom buildu jer Level Limit Area B ne pali na XYZe, a tako i karte poput One Day of Peace (stall), Defense Draw (draw power i LP protection), Waboku, Threatening Roar i bilo koja kombinacija monstera koja dozvoljava Rank 3 Summon (Tour Guide, Kagemucha Knight, Machine Duplication, Wind Up…). Lava Golem je također jako važan jer se rješava protivničkih monstera, a pobrinuti ćemo se da ne dozvolimo da taj Lava Golem postane naš kraj kartama koje sam gore naveo.

Da li je dobar? Acid Golem je meni odličan jer je jako specifičan i donosi veliku dozu rizika i opasnosti za nas ako se nismo dobro pripremili, pa on zaslužuje mjesto samo u iskusnim rukama. Ako ga se priziva, valja dobro razmisliti.

 

NUMBER 16 : SHOCK MASTER [2300\1600 Light Fairy XYZ rank 4]

3 Level 4 monsters
Once per turn: You can detach 1 Xyz Material from this card to declare a card type (Monster, Spell, or Trap); that type of card (if Spell or Trap) cannot be activated, or (if Monster) cannot activate its effects, until the end of your opponent’s next turn.

Znate koliko je ova karta koštala na Ebayu prije no što je Konami objavio da ju izbacuje u Hanzo Tinu? Minimalno 50 dolara, a smatram da zaista i opravdava tu cijenu svojim efektom.

Shock Masteru su potrebna 3 level 4 materijala, a dovesti 3 level 4 monstera danas ne predstavlja veliki problem. Kasnije ću se pozabaviti Thunder Obitelji (Mahunder, Pahunder, Sishunder) kojima je prizvati Shock Mastera pravi mačji kašalj, a korištenjem karata poput Kagetokage, Goblinbergh, ili Photon Thrasher moramo priznati da je Shock Master karta koja ima potencijal promijeniti metu jer bi se mnogi deckovi mogli početi oslanjati samo na Rank 4 XYZ Summone samo da pozovu Shock Mastera i onesposobe protivnika.

Shock Masterov efekt je jako jednostavan, detachamo materijal i odlučimo Monster, Spell ili Trap te se te karte nemogu aktivirati (Spell\Trap), a monsteri nemogu aktivirati svoje efekte do kraja sljedećeg protivničkog poteza nakon kojeg mu možemo opet zabiberiti istom dozom (njegov efekt se odnosi i na nas, pa je malo pažnje potrebno ako ga se misli odigrati).

Spell : Dark Hole, Heavy Storm, Monster Reborn…više ništa ne predstavlja opasnost, Duality ne spašava i protivniku samo ostaje da igra s dvije trećine decka.

Trap: Želite napasti, ali sumnjate da je ta setana Mirror Force? Nema brige, Shock Master rješava i taj problem i bezbrižno možete ući u Battle Phase.

Monster: Hm, protivniku je field prazan, a baš bi napao…mora da ima Gorza! Nema više straha niti od Gorza ni Tragedije, a ako se protivnik oslanja više na monster efekte njegov sljedeći potez će se sastojati od toga da će setati monstera i vjerojatno izgubiti duel.

Kao što vidite Shock Master je nevjerojatno versatilan i koristan, ali sa samo 2300 napada (ne zaboravite za njega smo dali čak 3 level 4 monstera) zna biti ranjiv, a jedan Book of Moon nam lako može uništiti sav trud jer ima samo 1600 obrane.

Da li treba igrati ovu kartu? Ako ima mogućnosti, DA, jer povođen iskustvom znam da Majstor zna svoj zanat i u kritičnim situacijama donosi veliku prednost.

 

Hvala na čitanju i vidimo se u sljedećem blogu 🙂

(pitanja i ideje su uvijek dobrodošli)

 

2 misli o “Golem Kiseljaš i Šok Majstor [double XYZ review]

  1. Za Golem abuse je najbolji Bahamut Shark deck, odmah dodje bez materijala.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.