Dragunity guide by Mephiles

Počinjemo ? Može ? Oke, udobno se smijesti u svoju geekersku stolicu i polako čitaj što piše. Prošlo je par dana od World Championship Qualifier-Trials turnira u Zagrebu. Report sa turnira nebudem pisao budući da kao i na svaki veći turnir dođem sa polovnim dekom i sa zadnjim pravim testom deka od prije mijesec + dana. Užas..

Naravno, nisam zadovoljan sa nekim stvarima. Hrvatska Tir lista je … nezamisliva. Svi dekovi koji su vani Tir dek kod nas su više funn dekovi koji nemogu opstati protiv “jeftinijih” dekova što su se navikli na Tir dekove i polako pljuckaju po njima. Kada bih gledao kartu tijedna ili čak kartu mijeseca, odabrao bih Effect Veylera. Imao sam nekoliko prilika završiti dvoboj sa Duxom i njegovim daljnjim swarmom sa Phalanxom, samo da nije bilo tog Veylera. Konami, banaj ga! Stavi na jedan, svejedno samo da negledam tu nakaradu! Da, gubio sam nerve zbog te karte. No nije bila jedina. Kako sam došao sa potpuno krivim sajdom na taj turnir, nisam imao Royal Decree unutra, mislim si “OMFG pa kud baš to nemam, a dva su mi u albumu -.-” . Ništa, pravim se cool cijelo vrijeme dok gubim 3 borbe zaredom…

 

Da ne ispadne da ipak pišem report sa turnira, krenuti ću na ono bitno; Dragunity deck. Daaklee, kao što rekoh da pravih testova sa dekom nisam imao, u Zagreb sam išao na slijepo. No ipak uviđam neke stvari koje u deku nemaju što raditi i isto tako, neke karte bi zaista mogle raditi unutra. Kako je meta kod nas zaista loša i trepica ima na bacanje, prva karta vrijedna spomena je Royal Decree.

decree

Royal Decree; naravno da ju nebudem imao u main deku, ali obavezan je biti u sajdu na tri komada. Da nebude zabune, govorim čisto za Dragunity dek budući da trepice unutra nisu toliko obavezne. Što daje prednost Royal Decreu ? Monsteri i fildica. Stardust Dragon je u 70% slučajeva u prvom potezu na terenu u čistom Dragunity deku. Kako se sajdaju tri Royal Decreea, postoji 64% šansi da se jedan povuče u početnom hendu zajedno sa Stardustom na polju što omogućuje lock svih protivničkih trepica. Što i kako sajdati ? Standardni trep lineup u Dragunityma ima 10 trepica. Za sajdanje Decreea treba izvaditi njih 7, što ostavlja prazna mijesta za druge karte iz sajda koje ih pune. Koje ? Jedna od njih je Prohibition kojim se lako može zabraniti korištenje nekih monstera koja su radila štetu u prvoj rundi ili spellicu tipa Mystical koja bi mogla riješiti Decree. Druga karta koja bi bila od pomoći je Smashing Ground i / ili Fissure. U slučaju da mi se neda nabavljati Royal Decree, tu je druga karta.

Imperial Iron Wall; ubija Bottomless Trap Hole i Dimensional Prisone kojima su neki dekovi krcati. No nije dobar samo protiv drugih trepica, ubija i dobar dio Monstera.

icarus

Dosta sajda, ajmo u Main Deck. Prva karta koju makivam nakon Zagreba je Icarus Attack. Razlog ? Icarus Attack nije potreban u deku ! Nemojte mi pričati suprotno i nešto tipa “Legionnaire + Aklys + Icarus = 4 destroyed cards” kada je to nemoguće napraviti sa ovim dekom u savršenoj situaciji. Što mi znaći Icarus na samo 6 targeta ? Ništa. Nisam ga imao prilike nikada iskoristiti, čak i kada sam imao Legionnairea ili Duxa na fildu uvijek odu za Synchro. Ili se izvuče nakon što se svi Winged Beasti iskoriste pa samo bezveze stoji u hendu. Trenutno je loš, osim ako nemislim puniti dek sa još 3 Winged Beasta tipa Shield Wing …

Dragunity Aklys i Dragunity Phalanx. Phalanx je na tri obavezan, normalna stvar. No što se Aklysa tiće, dijeluje kao support i slobodno se može jedan izbaciti za neki sajd ili main tech kartu. Ispod 2 ga nikako ne spuštati. Nekako imam osiječaj da ga ljudi neznaju koristiti. Nije važan njegov drugi efekt radi kojega mora biti poslan u groblje dok je equipan na monstera, korisniji je u hendu u kombinaciji sa većim monsterima tipa Dragunity Arma Leyvaten. Zovem Aklysa i efektom po Leyvatena koji je otporan na Bottomlesse, Torrentiale i slično budući da je zadnja stvar koja se dešava equipiranje Aklysa na monstera. Dakle missa tajming.

Iduća stvar koja nije toliko bitna; Dragunity Dux, Dragunity Legionnaire i Vajrayana svi imaju prioriti na svoje efekte da equipaju na sebe. Zašto se ne koriste ? Bottomless, TT i slično su stvari na koje equipani Dragon-Type Dragunity nemože utijecati i nabrzinu se unequipati iz istog ili popratno uništiti kartu na terenu.

vice dragon

Zatim, karta koja u ovoj meti može naći mijesto u deku. Budući da se sa Dragunityma teško ide u LV7 Synchroe zbog manjka dobrih LV3 tunera i LV5 “običnih” monstera, u igru ulazi Vice Dragon. Zašto ne Dragunity Arma Mystletain ? Nije otporan na Bottomless dok Vice Dragon zaobilazi isti na kojega se protivnik sigurno bude trgao da nešto aktivira. Usto, kao Cyber Dragon i Vice je LV5 što uz obilje LV2 Tunera u deku lako prelazi u Black Rose Dragona ili Ancient Fairy Dragona. Uz sitnije preinake na deku, možete ugurati i Delta Flyera, no nije preporučljivo.

scapegoat

Mirror Force, karta koja se prezire bilo sa protivničke ili vaše strane. Ajmo ovako, možda sam pehista da mi ama baš svaki puta pogode isti sa Mysticalom pa makar imao još 4 setane. Događa se i vama ? Nije bed. Zamijena za Mirror Force koji je sve manje iskoristiv u bilo kojem deku je Scapegoat. Razlog; osim što štiti LP-e na neko vrijeme, tokeni su dobar Synchro Material uz finu količinu Tunera u samom deku. Usto otporni su na Trap Stunn i Royal Decree.

Royal Oppression. Možda više izgleda kao side material, no u dobro složenom Dragunity deku postaje jako korisna karta. No treba paziti na tajming kada ga aktivirati. Budući da u Dragunityma ima dosta Special Summona mogao bi zasmetati i samom korisniku iste karte, zapravo i netrebam govoriti da ga treba aktivirati samo kada se naswarmate. U ostalim slučajevima samo je fooder za Dragon Ravine.

Pot of Duality… Zbilja ne kužim likove koji to stavljaju u dek. Koliko god da sam pogledao videa na youtubeu, svaki puta kada ga netko aktivira taman povuče kartu za swarm. Ova karta nema što raditi u deku niti pod razno. Znaći aktiviram, povučem što mi treba, endampotez i protivnik se naseta sa trepicama koje mi pokvare svaki daljnji swarm. Peh …

future fusion

Future Fusion. Iskreno, nemam neko osobito mišljenje o toj karti u deku. Idemo ovako; prva tri do četiri poteza iskoristim 2 od 6 Dragon Monstera u deku i taman peti potez povučem Future Fusion. Ovo je jedan od razloga zašto nebih igrao ovu kartu u deku. Dobra stvar je ako se povuče u prva tri poteza sa fildicom, tada već postoje šanse da se nešto napravi. No opet ostaje mogućnost povlačenja Cards of Consonance koji više nebi imao targeta budući da su svi Dragon Tuneri već u graveu. Future Fusion zahtijeva pravovremeno aktiviranje a u slučaju da ga nebude potrebno ga je iskoristiti na drugi naćin, osim random setanja u s/t zonu. U slučaju da i naiđe kao ded hend, postoji mogućnost vračanja monstera u dek sa Pot of Avarice , no pot je u deku dovoljan samo jedan a drugi bi samo radio veći ded draw. Dakle Future Fusion je po volji i samo ako ga znate iskoristiti na najbolji način.

Analiza karti je završila i sa ovime sastavljam novu dek listu koju trenutno koristim.
:::Dragunity:::

Main Deck: 40
:::Monsters::: 13
Dragunity Arma Leyvaten
Dragunity Legionnaire
Dragunity Legionnaire
Dragunity Legionnaire
Dragunity Brandistock
Dragunity Phalanx
Dragunity Phalanx
Dragunity Aklys
Dragunity Aklys
Dragunity Dux
Dragunity Dux
Dragunity Dux
Vice Dragon

:::spells::: 18
Mystical Space Typhoon
Mystical Space Typhoon
Cards of Consonance
Cards of Consonance
Pot of Avarice
Monster Rebron
Dragon Ravine
Dragon Ravine
Dragon Ravine
Giant Trunade
Future Fusion
Terraforming
Terraforming
Terraforming
Mind Control
Book of Moon
Dark Hole
Scapegoat

:::traps::: 9
Seven Tools of the Bandit
Seven Tools of the Bandit
Bottomless Trap Hole
Bottomless Trap Hole
Dimensional Prison
Dimensional Prison
Torrential Tribute
Royal Oppression
Solemn Judgment

:::Side Deck:::15
Koa’ki Meiru Drago
Koa’ki Meiru Drago
Koa’ki Meiru Drago
Prohibition
Prohibition
Smashing Ground
Smashing Ground
Royal Decree
Royal Decree
Royal Decree
Imperial Iron Wall
Imperial Iron Wall
Imperial Iron Wall
Dust Tornado
Dust Tornado

Da bi se uvijerio da dek radi po planu treba preći najmanje stotinjak duela sa više vrsti dekova, tek tada i ako mu je prosijek u pobijedama 80:20 može se reći da je bilo koji dek zadovoljavajuće dobar.

Do iduće Blog dek analize pozdravi od Mephilesa.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.